ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Τρίτη 25 Ιουλίου 2017

Εγκρίθηκε το ελληνικό αίτημα για ένταξη στην τράπεζα των BRICS




Επίσημη επιστολή προκειμένου να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για τη συμμετοχή της Ελλάδας στη Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα, με απόφαση του ΚΥΣΟΙΠ

Επίσημη επιστολή προκειμένου να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για τη συμμετοχή της Ελλάδας στη Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα (New Development Bank), στην οποία μέτοχοι είναι οι χώρες των BRICS, αναμένεται να αποστείλει το υπουργείο Οικονομικών, ύστερα από εξουσιοδότηση του χθεσινού Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ).

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, σταθερή επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η συνεργασία ή και η συμμετοχή της Ελλάδας σε όλους τους σημαντικούς διεθνείς χρηματοδοτικούς θεσμούς με στόχο την οικονομική στήριξη επενδυτικών σχεδίων υψηλής προστιθέμενης αξίας και την ανάπτυξη επωφελών συνεργασιών για την ελληνική οικονομία.

Στο πλαίσιο αυτό, επεδίωξε και πέτυχε τη συμμετοχή της χώρας στην Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων και Υποδομών (AIIB) και τώρα προετοιμάζει το έδαφος για τη Νέα Αναπτυξιακή, όπως προαναφέρθηκε, μέσω επιστολής του ελληνικού ΥΠΟΙΚ.

Ελληνικές επιχειρήσεις

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση εκτιμά πως με τη συμμετοχή της χώρας σε διεθνείς αναπτυξιακούς θεσμούς, ελληνικές επιχειρήσεις και φορείς καλούνται να αξιοποιήσουν τη χρηματοδοτική στήριξη έργων που υλοποιούνται στις χώρες - μέλη, είτε πρόκειται για έργα που χρηματοδοτούνται κυρίως από κρατικούς φορείς είτε πρόκειται για βιώσιμα ιδιωτικά επενδυτικά σχέδια. Επίσης, ελληνικές εταιρείες θα έχουν τη δυνατότητα να ζητούν εγγυητικές επιστολές από τις διεθνείς αναπτυξιακές τράπεζες για την εκτέλεση των έργων υποδομής (αυτοκινητόδρομοι, σχέδια αστικής ανάπτυξης, παραγωγή καθαρής ενέργειας κ.ά).

Στον "Δρόμο του μεταξιού"

Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα μπορεί να επωφεληθεί σημαντικά από τη χρηματοδότηση των υποδομών του «Δρόμου του μεταξιού», μία από τις βασικές δράσεις της ΑΙΙΒ, αποτελώντας κέντρο βαρύνουσας σημασίας για τη διασύνδεση ασιατικής και ευρωπαϊκής ηπείρου. Όπως αποφασίστηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, με συντονισμό του ΚΥΣΟΙΠ και των αρμόδιων υπουργείων θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη το προσεχές διάστημα για την ενημέρωση ελληνικών εταιρειών και φορέων σε σχέση με τις δυνατότητες που τους παρέχει η συμμετοχή της χώρας σε διεθνείς αναπτυξιακές τράπεζες.



Ένα σχετικό ρεπορτάζ στο www.cnn.gr:


3. «πριν αλέκτωρ λαλήσει τρις», το ελληνικό αίτημα ευοδώθηκε:

«Ελάτε μαζί μας για να σπάσουμε τα δεσμά των μνημονίων» λέει η Μόσχα


Τους όρους και τις διαδικασίες για την αποδοχή νέων μελών στην Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα (New Development Bank) ενέκρινε το διοικητικό της συμβούλιο. Η εξέλιξη ανοίγει το δρόμο για ένταξη της Ελλάδας.

η συνέχεια εδώ:

Εγκρίθηκε η ένταξη της Ελλάδας στην τράπεζα των BRICS




4 σχόλια :

  1. Ίσως πάμε κάποτε και στην "δραχμή" με τον ίδιο τρόπο, όταν "ωριμάσουν οι συνθήκες"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αλλος έχει τ' όνομα, κι άλλος την χάρη!19 Ιουλίου 2017 στις 7:43 μ.μ.

      Αν τελικά ευοδωθούν οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες, ο Λαβαζάνης ως υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ τότε, αποδεικνύεται ως ως χρήσιμος ηλίθιος του Δραγασάκη.

      Σημασία δεν έχει τι λες, αλλά οι όροι και οι συνθήκες που αυτό πραγματοποιείται.

      Διαγραφή
  2. Πριν δυο χρόνια, πρόσκληση στην Ελλάδα να γίνει μέλος των BRICS από τον υφυπουργό Οικονομικών της Ρωσίας:
    Ρωσική πρόσκληση για ένταξη της Ελλάδας στην Αναπτυξιακή Τράπεζα των BRICS

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τώρα με το BRICS, αύριο - αν χρειαστεί - με την δραχμή20 Ιουλίου 2017 στις 1:13 μ.μ.

    Όταν είσαι “κρατιστής” και συγκροτείς όλο το πολιτικό του σχέδιο πρώτιστα ως μια μορφή κρατικής διαχείρισης, θα πρέπει τουλάχιστον να γνωρίζεις και τα στοιχείωδη της νεοφιλελεύθερης κυβερνητικότητας και πως μπορεί να ενσωματώνει διαφορετικές πολιτικές προτάσεις και να τους αποδίδει διαφορετικό ταξικό πρόσημο στον κοινωνικό ανταγωνισμό, εξασφαλίζοντας την επέκταση της κεφαλαιακής σχέσης στους κοινωνικούς σχηματισμούς. Αλλιώς κινδυνεύεις να βρεθείς στην θέση του Π. Λαβαζάνη, όπου σήμερα οι συριζοανέλ μπορούν να ενσωματώνουν στην δική τους πολιτική, βασικά σημεία από τους “πολιτικούς στόχους” της “συντεταγμένης” αντιπολίτευσης που έκανε Π. Λαφαζάνης, όταν ήταν υπουργός στον ΣΥΡΙΖΑ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ