ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Τρίτη 24 Απριλίου 2018

ΛΑΕ: Αναζητώντας το "σωσίβιο" των δημοσκοπήσεων...




Η προπαγάνδα και η χειραγώγηση πάει σύννεφο ιδιαίτερα από ορισμένες δημοσκοπικές εταιρείες, οι οποίες έχουν μετατραπεί σε παραρτήματα αντιμαχόμενων για την καρέκλα της εξουσίας και μόνο, μνημονιακών κομμάτων.

Mε την παραπάνω παράγραφο ξεκινά το κείμενο «Η δημοσκοπική χειραγώγηση πάει σύννεφο. Λογαριάζουν χωρίς τον …. ξενοδόχο» που δημοσιεύεται στο iskra.gr και καταλήγει με το παρακάτω υστερόγραφο:

Υ.Γ: Δημοσιεύω, επίσης, προς πληρέστερη ενημέρωση των αναγνωστών, ολόκληρη της μέτρηση της Europe Elects, η οποία δημοσιεύθηκε χθες 19 Απριλίου:
NΔ: 31%
ΣΥΡΙΖΑ: 25%
ΧΑ: 9%
Κίνημα Αλλαγής: 8%
KKE: 6%
ΛΑ.Ε: 4%
Ένωση Κεντρώων: 3%
ΑΝΕΛ: 3%
Πλεύση Ελευθερίας: 2%
*H έρευνα διενεργήθηκε από 11 Απριλίου 2018 έως τις 16 Απριλίου 2018 σε δείγμα 1000 ατόμων.

Μεγάλο άγχος έχει η ΛΑΕ για το αν θα καταφέρει να μπει στην βουλή στις επόμενες εκλογές. Δικαιολογημένο. Όχι βέβαια από τα ποσοστά που δίνουν οι δημοσκοπήσεις, αλλά από άλλα πολύ πιο σημαντικά και σοβαρά ζητήματα που καταγράφουν την αποτυχία της πολιτικής της στο να δημιουργήσει ευρύτερα κοινωνικά και πολιτικά ερείσματα. Αν τα πήγαινε καλά στο "κίνημα" ποιός θα νοιαζόταν για τις δημοσκοπήσεις; Όμως όταν ούτε στο κίνημα, ούτε στις δημοσκοπήσεις τα πας καλά, τότε απειλείσαι ως πολιτικός φορέας με την περιθωριοποίηση και τον αφανισμό. Μπροστά σε αυτή την παγιωμένη κατάσταση, που επιδεινώνεται αντί να βελτιώνεται όσο περνάει ο καιρός, η ηγεσία της εθελοτυφλεί και αλλού ζητάει τους αυτουργούς.

Παρόμοια κείμενα - δεν είναι το μοναδικό με ανάλογο περιεχόμενο που έχει δημοσιευθεί στο iskra.gr - καταγράφουν κάτι παραπάνω: την έλλειψη ψυχραιμίας και τον πανικό μπροστά στην εκλογική συντριβή. Αυτό που μένει στον αναγνώστη, αν διαβάσει όλο το κείμενο, δεν είναι οι απόψεις που προβάλλονται για την αναξιοπιστία των δημοσκοπήσεων, πράγμα κοινότυπο και πολυσυζητημένο, αλλά η αγωνία να καταδειχτεί ότι η ΛΑΕ περνάει το φράγμα του 3% και μπαίνει στην βουλή. Ο τρόπος που γίνεται όμως αυτό, αγγίζει τα όρια της γελοιότητας και φέρνει αντίθετα αποτελέσματα.

Αν κάποιος αναγνώστης αναζητήσει να μάθει τι είναι αυτή η «μέτρηση της Europe Elects». εύκολα θα διαπιστώσει ότι "Europe Elects" δεν κάνει δικές της "μετρήσεις". Είναι μια σελίδα που συγκεντρώνει διάφορες δημοσκοπήσεις που γίνονται κυρίως σε χώρες της ΕΕ από εταιρείες δημοσκοπήσεων και σε μερικές απ' αυτές χρησιμοποιεί κάποιες δικές της μεθόδους αναγωγής (κυρίως για ομογενοποίηση των στοιχείων). Η συγκεκριμένη μέτρηση που αναφέρεται το iskra.gr δεν είναι της "Europe Elects" αλλά της "alco" που έγινε με εντολή του "news247"

Η έρευνα της "alco", ολόκληρη [εδώ]:




H μέτρηση της "Europe Elects" που προβάλει ως "αξιόπιστη" το iskra.gr, αναφέρει ότι έγινε από την "alco" και είναι αυτή που παρουσιάσαμε παραπάνω (με ομογενοποιημένα τα ποσοστά χωρίς αναποφάσιστους, αποχή κλπ.) Είναι προφανές ότι όταν ισομοιράζεις μεγάλα ποσοστά αναποφάσιστων τα λάθη είναι σαφώς μεγαλύτερα. και επομένως ο τρόπος παρουσίασης των αποτελεσμάτων της "alco" είναι σαφώς πιο αξιόπιστος από αυτόν της "Europe Elects":


Μια μέρα πριν, η "Europe Elects" δημοσιεύσει άλλη μέτρηση που αναφέρει ότι έγινε από την "Palmos Analysis" και στην ΛΑΕ δεν δίνει κανένα μετρήσιμο ποσοστό. Σε αυτή περίπτωση η μέτρηση της "Europe Elects" δεν ήταν τόσο αξιόπιστη, όσο αυτή της 19/4, γιαυτό δεν αναφέρεται από το iskra.gr


Δυο μέρες μετά, η "Europe Elects" δημοσιεύσει πάλι άλλη μέτρηση που αναφέρει ότι έγινε από την "Pulse RC poll και στην ΛΑΕ δεν δίνει κανένα μετρήσιμο ποσοστό. Και σε αυτή περίπτωση πάλι η μέτρηση της "Europe Elects" φαίνεται ότι δεν ήταν τόσο αξιόπιστη, όσο αυτή της 19/4, γιαυτό δεν αναφέρεται από το iskra.gr:

1 σχόλιο :

  1. αναμένω καταγγελία από την ΛΑΕ:25 Απριλίου 2018 στις 12:22 π.μ.

    Η τελευταία μέτρηση της Europe Elects
    23 Απριλίου στις 1:25 μ.μ. ·
    Greece, Pulse RC poll:

    ND-EPP: 36%
    SYRIZA-LEFT: 25%
    KA/P/D-S&D: 11% (+1)
    XA-NI: 9%
    KKE-NI: 8% (+1)
    EK-ALDE: 3%
    ANEL-ECR: 3%

    Field work: 15/04/18 – 17/04/18
    Sample size: 1,356

    ΑπάντησηΔιαγραφή


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ