ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Κυριακή, 22 Ιανουαρίου 2017

EΘΝΟΣ ΕΘΝΙΣΚΙΣΜΟΣ-ΚΡΑΤΟΣ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΊΑ


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 7.30μμ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ

  EΘΝΟΣ ΕΘΝΙΣΚΙΣΜΟΣ-ΚΡΑΤΟΣ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΊΑ

Ζούμε σε μια εποχή απόλυτης αβεβαιότητας και ακριβώς για αυτό είναι δυνητικά πολύ γόνιμη” Αλβάρο Γκαρσία Λινέρα.

Σε μια περίοδο
-που οι πολυεθνικές επιχειρήσεις προσπαθούν είτε μέσω των διατλαντικών Συμφωνιών TTIP, CETA, TISA κ.α είτε μέσω της αναβίωσης του εθνικισμού να παρατείνουν τον επιθανάτιο ρόγχο του καπιταλισμού που “πνέει τα λοίσθια” -που τα ιμπεριαλιστικά κράτη προκαλούν πολέμους και εξοπλίζουν τους τρομοκράτες και ταυτόχρονα ορθώνουν φράχτες και τείχη στους μετανάστες και τους πρόσφυγες , θύματα αυτών των πολέμων

Σάββατο, 21 Ιανουαρίου 2017

«Μάθημα αντιφασισμού» από μία επικηρυγμένη δασκάλα


Αναδημοσίευση από την "εφημερίδα των συντακτών"
του: Χρήστου Κάτσικα

Συγκινεί, διδάσκει και εξοπλίζει, το μήνυμα της εκπαιδευτικού Ελένης Καραγιάννη (εκπαιδευτικός Εικαστικής Αγωγής - συντονίστρια Εκπαίδευσης Σχιστού) από τον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook που διδάσκει ανθρωπιά και αλληλεγγύη στους πιο δύσκολους καιρούς.

Διαβάστε το:

Τα δικαιώματα της κοινωνίας και η μονοπώληση των κοινωνικών κατακτήσεων απ τους ιδιώτες. Τα δικά μας, δικά τους, και τα "δικά τους" ΚΑΤΑδικά τους...του Γιώργου Παπανικολάου

Διάβασα στον τοπικό τύπο κάποιο άρθρο, που, αναλύει το θέμα του πλούτου (και των πλουσίων) της οικονομίας, μ έναν απίστευτα απλό τρόπο, που θυμίζει παραμύθι. Πως δηλ οι πλούσιοι με τις ανακαλύψεις τους, προσθέτουν πλούτο στην οικονομία και επομένως εισπράττουν το δίκαιο ποσοστό τους. Και πως χάρη σ αυτούς οι φτωχοί γίνονται λιγότερο φτωχοί, αν και η απόστασή τους απ τους πλούσιους μεγαλώνει (δίκαια σύμφωνα με τα παραπάνω). Όσο κι αν προσπάθησα ν αποφύγω τον πειρασμό ν απαντήσω, δεν τα κατάφερα, γιατί ένοιωσα θιγμένος απ την κατηγορία που μου απευθύνεται: ότι δηλ φθονώ και εποφθαλμιώ τον πλούτο των πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου, που τους "ανήκει", γιατί είναι καινούργιος πλούτος, που παράγεται εξ αιτίας "ανακαλύψεών τους".

Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου 2017

Φήμες... για τις τέχνες και τους τεχνικούς της εξουσίας(κλικ για μεγέθυνση)

Η αστάθεια θέλει εθνοπρέζαΑναδημοσίευση από το "autonomia.gr"

Τα δράματα συνεχίζονται. Εντός κι εκτός συνόρων. Κι η διαχείριση της καπιταλιστικής κρίσης αποκτά όλο και περισσότερα εθνικά πρόσημα. Τα φαντάσματα του μακρινού παρελθόντος ανακαλούνται στην ενεργό υπηρεσία ως μέτρο της αποτροπής του χειρότερου δυνατού παρόντος: είναι κάποιοι που μας καθησυχάζουν ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο χάλια, θα μπορούσαν να είναι και χειρότερα. Πράγματι, αλλά είτε έτσι είτε αλλιώς, οι ζωές μας παραμένουν υποθηκευμένες στ’ αφεντικά και τα κράτη τους.

Η Γερμανία νομιμοποίησε τη χρήση κάνναβης για θεραπευτικούς σκοπούςΟι γερμανοί βουλευτές, αριστεροί και δεξιοί, νομιμοποίησαν σήμερα ομόφωνα τη χρήση της κάνναβης για θεραπευτικούς σκοπούς από ασθενείς προσβεβλημένους από «σοβαρές» ασθένειες, όπως ορισμένοι καρκίνοι, και εφόσον δεν υπάρχει αποτελεσματική «εναλλακτική θεραπεία».

Με τον νόμο που ψηφίσθηκε από την Μπούντεσταγκ, την κάτω βουλή του γερμανικού κοινοβουλίου, οι γιατροί θα μπορούν στο εξής να συνταγογραφούν κάνναβη στους ασθενείς τους που πάσχουν από «σοβαρές παθολογίες» -καρκίνους, επιληψία, σκλήρυνση κατά πλάκας- και δεν μπορούν να ωφεληθούν από «εναλλακτικές θεραπείες», σύμφωνα με το κείμενο του νόμου.

Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2017

Έτσι κτίζεται το ...«ΜΕΤΩΠΟ»
Αποτελέσματα των εκλογών ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ του ΔΗΜΟΣΙΟΥ Αττικής 19/11/2017

ΨΗΦΙΣΑΝ 872
ΑΚΥΡΑ 10
ΛΕΥΚΑ 27
ΕΓΚΥΡΑ 835

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΜΗΧ ΔΗΜ 386 ψήφοι 46,23%, 5 έδρες
ΔΑΚΜΗ (ΝΔ) 157 ψήφοι,  18,80%,  2 έδρες
ΔΗΜΟΣ/ΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ (ΚΚΕ) 123 ψήφοι, 14,73%, 2 έδρες
ΕΔΑΚ (ΠΑΣΟΚ) 122 ψήφοι, 14,61%, 2 έδρες
ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ 47 ψήφοι, 5,63%, 0 έδρες

περισσότερα εδώ: syspeirosiaristeronmihanikon.blogspot.gr

Ελλάδα: Οι τράπεζες προκάλεσαν την κρίση


Το χρέος που απαιτούν να πληρώσει η Ελλάδα είναι επονείδιστο

Αναδημοσίευση από το "contra-xreos.gr"
του Eric Toussaint

Μετάφραση στα ελληνικά: Christine Cooreman
Τελική Αναθεώρηση: Θάνος Κονταργύρης

Η μελέτη αυτή αποδεικνύει ότι η ελληνική κρίση που ξέσπασε το 2010 προήλθε από τον ιδιωτικό τραπεζικό τομέα. Δεν είναι αποτέλεσμα υπέρμετρων δημόσιων δαπανών. Το υποτιθέμενο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας σχεδιάστηκε για να υπηρετήσει τα συμφέροντα των ιδιωτών τραπεζιτών καθώς και των χωρών που κυριαρχούν στην ευρωζώνη. Η υιοθέτηση του ευρώ από την Ελλάδα έπαιξε καίριο ρόλο μεταξύ των παραγόντων που συνέβαλαν στην κρίση. Η ανάλυση που περιέχεται σε αυτό το κείμενο παρουσιάστηκε στην Αθήνα, την 6η Δεκεμβρίου 2016, κατά την συνάντηση της Ελληνικής Επιτροπής Αλήθειας Δημόσιου Χρέους.

Για την περίοδο 1996-2008, εκ πρώτης όψεως, η εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας μοιάζει με σαξές στόρυ! Η ενσωμάτωση της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και, από το 2001, στην ευρωζώνη μοιάζει να πετυχαίνει. Το ποσοστό οικονομικής ανάπτυξης είναι υψηλό, υψηλότερο από αυτό των πιο ισχυρών οικονομιών της Ευρώπης.«Μέτωπο» υπέρ της δραχμής αποφάσισε η ΛΑΕ
«Η Ελλάδα επέλεξε έναν μακρύ και δύσκολο δρόμο. Το 2015 αποφάσισε να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της ως μέλος της ευρωζώνης και να παραιτηθεί από την εναλλακτική λύση της εξόδου από το ευρώ.Τώρα πρέπει να επιμείνουμε να τηρηθούν οι δεσμεύσεις. Διαφορετικά η χώρα δεν θα μπορεί σε βάθος χρόνου να κρατηθεί στο ευρώ».
(δηλώσεις Σόιμπλε  [DW], [CNN] )

«Αυτό που πρέπει να γίνει με το θέμα του εθνικού νομίσματος είναι όχι μόνο να υπάρχει ένα κόμμα (αναφέρεται στην ΛΑΕ) που να το υποστηρίζει με θέρμη, αλλά πρέπει να δημιουργηθεί ένα πολιτικό μέτωπο δυνάμεων και να στηρίξει όλη αυτή την υπόθεση για το εθνικό νόμισμα πάνω σε ένα πρόγραμμα.»

Τρίτη, 17 Ιανουαρίου 2017

Είναι πραγματικά καπιταλιστές οι 8 πιο πλούσιοι άνθρωποι του κόσμου;Χθες  δόθηκε στην δημοσιότητα η έκθεση Oxfam με τον τίτλο «Οκτώ πλούσιοι κατέχουν τόσο πλούτο όσο η μισή ανθρωπότητα».[Just 8 men own same wealth as half the world].

Η έκθεση αυτή αναδημοσιεύτηκε με τον ίδιο τίτλο σε αρκετά ΜΜΕ στην χώρα μας. Το iskra.gr θεώρησε ότι αυτή η έκθεση αποκαλύπτει το πραγματικό πρόσωπο του καπιταλισμού, γιαυτό και το σχετικό άρθρο που δημοσίευσε φέρει τον τίτλο «Ιδού ο καπιταλισμός: Οι οκτώ πλουσιότεροι της υφηλίου έχουν όσα η μισή ανθρωπότητα».

Αυτό όμως είναι μια εντελώς λαθεμένη εικόνα για το τι είναι ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής. «Πλούσιοι» και «φτωχοί» υπήρχαν και πριν από τον καπιταλισμό και οι ανισότητες ήταν εξίσου μεγάλες, όπως εξάλλου και η διαπάλη για την άμβλυνση ή και την εξάλειψη αυτού του χάσματος.

Νew age χριστιανοταλιμπάν για την παραγωγικότητα, την αποτελεσματικότητα και την κερδοφορίαΦωτογραφία από Επιστημονική Ημερίδα, με θέμα «Η Νοερά Προσευχή ως οδηγός ανάπτυξης και ενδυνάμωσης στις σύγχρονες επιχειρήσεις και οργανισμούς», που πραγματοποιήθηκε χθες (16-1-2017) από το Εργαστήριο Οργάνωσης και Διοίκησης Υπηρεσιών Ποιότητας Ζωής του Πανεπιστήμιου Πελοποννήσου σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Μονεμβασίας και Σπάρτης

Θα έπρεπε να το περιμένουμε από το new age όνομα του συγκεκριμένου εργαστηρίου του Πανεπιστήμιου Πελοποννήσου (τι σκατά είναι η Οργάνωσης και Διοίκησης Υπηρεσιών & Ποιότητας Ζωής, μαθαίνεις να ανοίγεις σχολές yoga και reiki;) αλλά αυτό που ετοιμάζουν τελικά είναι too much. Ειλικρινά πιστεύουμε ότι είναι κάτι που σε μια χώρα που (καλώς φυσικά) το Πανεπιστήμιο είναι δημόσιο, η συγκεκριμένη ημερίδα θα πέρναγε απαρατήρητη μόνο στη Σαουδική Αραβία.

Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου 2017

Πολιτικό Συμβούλιο της ΛΑ.Ε: ομόφωνη απόφαση αλλά και νέες αποχωρήσεις(άλλο ένα επεισόδιο στην πορεία της ΛΑΕ που ξεκίνησε τότε... )

Αναδημοσίευση από το "alfavita.gr"

Αργά το απόγευμα της Κυριακής 15/1, έληξαν οι εργασίες του Π.Σ. της Λαϊκής Ενότητας, που ξεκίνησαν το πρωί και βασίστηκαν στην εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας (ΠΓ) στο Π.Σ.

Κατά τη συνεδρίαση σημειώθηκαν νέες αποχωρήσεις. Συγκεκριμένα αποχώρησε η Κομμουνιστική Οργάνωση Ανασύνταξη και τα στελέχη της τάσης «Εργατική Απάντηση», που είχαν κατέβει υποψήφιοι για τα όργανα της ΛΑ.Ε. στην ιδρυτική της συνδιάσκεψη. Πρόκειται για στελέχη της αριστερής πτέρυγας του Αριστερού Ρεύματος. Οι αποχωρήσαντες της «Εργατικής Απάντησης» αναμένεται να δώσουν στη δημοσιότητα ανακοίνωση για τους λόγους που οδήγησαν στην απόφασή τους.

Θα επιβιώσει το ευρώ;


Αναδημοσίευση από το "rednotebook.gr"

Ο Μάικλ Ρόμπερτς είναι οικονομικός αναλυτής και διαχειριστής του δημοφιλούς ιστολογίου thenextrecession.wordpress.com, στο οποίο παρουσιάζεται συστηματικά η συζήτηση μεταξύ νεοφιλελεύθερων, κεϋνσιανών και μαρξιστών οικονομολόγων για την τρέχουσα κρίση. Το τελευταίο βιβλίο του, με τίτλο Τhe Long Depression, κυκλοφόρησε μέσα στο 2016 από τις εκδόσεις Haymarket και στηρίζεται σε έναν τεράστιο όγκο εμπειρικού υλικού, για να τεκμηριώσει την άποψη ότι οι συνταγές τόσο της λιτότητας όσο και της αύξησης των δημόσιων δαπανών προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση, έχουν αποτύχει εξίσου στο βαθμό που δεν εγγυώνται την επιστροφή στα επίπεδα κερδοφορίας του κεφαλαίου πριν το 2009. Το βιβλίο περιλαμβάνει ένα κεφάλαιο με θέμα την αποτυχία του σχεδίου του ευρώ. Με την άδειά του συγγραφέα, μεταφράσαμε για το RedNotebook εκτενή αποσπάσματά του, παραλείποντας σκόπιμα διαγράμματα και υποσημειώσεις, ώστε να είναι πιο ευανάγνωστο. 
Τη μετάφραση έκανε ο Κώστας Παπαγιάννης.

Η κρίση του ευρώ είναι κρίση του καπιταλισμού

Ανάμεσα στις ανεπτυγμένες καπιταλιστικές οικονομίες, οι χώρες της Ευρωζώνης είναι αυτές που έχουν υποφέρει περισσότερο από τη Μεγάλη Ύφεση και τη συνακόλουθη Μακρά Καθίζηση. Η οικονομική στασιμότητα της Ευρώπης είναι αποτέλεσμα του χαμηλού ποσοστού κέρδους στον καπιταλιστικό τομέα και είναι η συνθήκη αυτή που καθοδηγεί τη λιτότητα στην ήπειρο. Αυτό επιδεινώνει τις ανισότητες που ανακύπτουν από τον περίεργο συνδυασμό ανεπτυγμένων και λιγότερο ανεπτυγμένων χωρών στην ίδια νομισματική ένωση, την Ευρωζώνη. Τόσο δε η νεοκλασική λιτότητα όσο και οι κεϋνσιανές πολιτικές έχουν αποτύχει να αποκαταστήσουν την κερδοφορία και να δώσουν ώθηση στην οικονομική ανάκαμψη.

Πέθανε ο Ζίγκμουντ ΜπάουμανZygmunt Bauman, ένας από τους πιο σημαντικούς κοινωνιολόγους του 20ού αιώνα, πέθανε την 9η Ιανουαρίου του 2017 σε ηλικία 91 ετών.

Κυριακή, 15 Ιανουαρίου 2017

Ένα σχόλιο σχετικό με την συνέντευξη της Ζωής Κωνσταντοπούλου στην ΕΡΤΟpen 
Το facebook δεν είναι ο χώρος που «ανθίζουν τα 100 λουλούδια» αλλά αγκάθια. Και εκεί συνήθως όποιος έχει την αφέλεια ναι ανακατευτεί με τα “πίτουρα”, τελικά τον τρώνε οι “κότες”...

Το σχόλιο που ακολουθεί σκοπεύει να δείξει μερικές πλευρές από τους όρους για το πως διεξάγεται εκεί η “πολιτική πάλη”, όπου ο καθένας από τον καναπέ του με το πληκτρολόγιο στα χέρια, αισθάνεται μέσα σε μια εικονική πραγματικότητα ότι έχει την ευχέρεια να προσδιορίσει τους πραγματικούς ή φανταστικούς εχθρούς του και να τους αντιμετωπίσει αποτελεσματικά...

Σάββατο, 14 Ιανουαρίου 2017

Με εθνική συναίνεση προχωρά η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας....
Πριν την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβερνητική εξουσία, (Σεπτέμβρης 14)  σε ένα κείμενο κριτικής στις προγραμματικές του θέσεις για την παραγωγική ανασυγκρότηση (Εδώ: Η “εθνική παραγωγική ανασυγκρότηση” ως “ετεροχρονισμός” των λαϊκών απαιτήσεων) επισημαίναμε: 
Όταν ο Α. Τσίπρας συναντά τον ΣΕΒ, δεν βγάζει από το τσεπάκι την θέση της “αναδιανομής” αλλά την “παραγωγική ανασυγκρότηση” και από αυτή την θέση υπόσχεται μείωση του ενεργειακού κόστους και άλλα παρόμοια. Όταν συναντά τις ενώσεις των “μικρομεσαίων” δίνονται υποσχέσεις για την ενίσχυση της “υγιούς επιχειρηματικότητας”, ως μέσου που θα συμβάλει στην “εθνική παραγωγική ανασυγκρότηση” της χώρας και την ανάπτυξη της “πραγματικής οικονομίας”. Ακόμα και απέναντι στους ανέργους, η “εθνική παραγωγική ανασυγκρότηση” προβάλλεται ως ο κεντρικός πολιτικός στόχος που θα δώσει την οριστική λύση στο πρόβλημά τους.

Ο Α. Τσίπρας δεν έκανε καμία "κωλοτούμπα" σε αυτό το θέμα. Συνεχίζει να παραμένει συνεπής στις απόψεις του. Σήμερα, παρουσιάζουμε ένα αντιπροσωπευτικό παράδειγμα για το πως πράγματι η κυβερνητική πολιτική συμβάλει να επιτευχθεί αυτός ο εθνικός στόχος της «παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας» μας:

ΔΕΗ – ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: ΤΑ ΠΗΡΕ ΟΛΑ ΚΑΙ ΕΦΥΓΕ
Αναδημοσίευση από το "κόκκοι"

Το Αλουμίνιον, πρώην ΠΕΣΙΝΕ, είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής ενέργειας της χώρας και ένας από τους μεγαλύτερους ρυπαντές. Βρίσκεται στη Βοιωτία στον κόλπο της Αντίκυρας. Η αποικιακή συνθήκη με την οποία δημιουργήθηκε απαίτησε χιλιάδες στρέμματα απαλλοτριωμένα για το ίδιο το εργοστάσιο και τον εργατικό του οικισμό τα Άσπρα Σπίτια την δεκαετία του 60. Επέβαλλε επίσης εξευτελιστική τιμή για το ρεύμα και φυσικά δωρεάν βωξίτη που προέρχεται από ξεκοίλιασμα της Γκιώνας, του Παρνασσού και του Ελικώνα. Επιπλέον χρησιμοποίησε τον Κορινθιακό ως δωρεάν χαβούζα για εκατομμύρια τόνους μεταλλουργικά απόβλητα που έχουν καλύψει το βυθό μέχρι την …Πελοπόννησο. Τέλος μαζί με ένα δυο ακόμη εξορυκτικές εταιρείες καταδίκασαν τις ακτές της Βοιωτίας και τη Φωκίδα σε ελάχιστη πρόσβαση επισκεπτών, προκειμένου να ενισχυθεί η εξάρτηση από τη μεταλλουργία.


Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου 2017

Π. Λαφαζάνης: «Βαράει το σαμάρι ν΄ ακούσει ο γάιδαρος»... Του Γιώργου Καλαντζόπουλου

Πριν μερικές μέρες δημοσιεύτηκε  στο iskra.gr το παρακάτω σύντομο κείμενο τριών παραγράφων με πολλαπλά αμφίσημη γλώσσα, το οποίο έχει άλλους αποδέκτες απ' αυτούς που κατονομάζει:


Στις προβοκάτσιες σε βάρος της Αριστεράς είναι μάλλον συνηθισμένοι κάποιοι (ευτυχώς όχι όλοι!), στο όνομα της εξυπηρέτησης του νεομνημονιακού ΣΥΡΙΖΑ. Διαπρέπει στο σπορ ο Νίκος Σβέρκος, ο οποίος στόλισε το ρεπορτάζ του με τον βαρύγδουπο τίτλο «Διαδικτυακός “πόλεμος” Ζωής – ΛΑ.Ε – ΑΝΤΑΡΣΥΑ».

Στελέχη της ΛΑ.Ε μας έλεγαν ότι η παράταξη δεν έχει κανέναν πόλεμο με καμιά αριστερή και δημοκρατική αντιμνημονιακή δύναμη. Αντίθετα, μέσα στον αριστερό αντιμνημονιακό χώρο δεν θεωρεί καμιά δύναμη αντίπαλο.

Και δεύτερο εισαγγελικό «όχι» για την έκδοση άλλων δυο τούρκων αξιωματικώνΑναδημοσίευση από "ΤΟ ΒΗΜΑ"
της Ελευθερίας Κόλλια

Και δεύτερο «όχι» στην έκδοση άλλων δύο τούρκων αξιωματικών ακούστηκε σήμερα στην αίθουσα του Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου, αυτή τη φορά από τον εισαγγελέα της έδρας και αντεισαγγελέα του ανώτατου δικαστηρίου κ. Χαράλαμπο Βουρλιώτη.

Αρνητική ήταν χθες, Τρίτη, ως προς την έκδοση των δύο πρώτων τούρκων αξιωματικών η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κυρία Βασιλική Θεοδώρου, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η δικαστική εξέλιξη, με άλλη δικαστική σύνθεση, την προσεχή Παρασκευή 13 Ιανουαρίου, για τους τελευταίους τέσσερις αξιωματικούς – συνολικά είναι οκτώ.

Δευτέρα, 9 Ιανουαρίου 2017

150 χρόνια Καρλ Μαρξ «Το Κεφάλαιο». Στοχασμοί για τον 21ο αιώνα. Διεθνές Συνέδριο στην Αθήνα


Οι «Θέσεις» (www.theseis.com) σε συνεργασία με το « Ίδρυμα «Ρόζα Λούξεμπουργκ» (rosalux.gr), διοργανώνουν διεθνές Συνέδριο στην Αθήνα (στην Αίγλη Ζαπείου, αίθουσα Ολυμπία)
το Σάββατο 14 και την Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2017,
με αντικείμενο την επικαιρότητα της Μαρξιστικής Θεωρίας,
με αφορμή την επέτειο των 150 χρόνων από την έκδοση του 1ου τόμου του Κεφαλαίου.
Κατεβάστε το πρόγραμμα του Συνεδρίου από εδώ

Το μείζον έργο του Καρλ Μαρξ, Το Κεφάλαιο, αναγνωρίζεται ευρύτατα ως η θεωρητική αφετηρία για όλους όσοι ενδιαφέρονται για την αποκρυπτογράφηση και σε βάθος ανάλυση των εσωτερικών μηχανισμών λειτουργίας του καπιταλισμού. Το σύστημα των εννοιών και αναλύσεων που περιέχεται στο Κεφάλαιο παρέχει στους ριζοσπάστες στοχαστές τις απαραίτητες γνώσεις για να απομυθοποιήσουν τις «αλήθειες» των κυρίαρχων αστικών θεωρητικών σχημάτων, ιδεολογικών βεβαιοτήτων και συνεπαγωγών πολιτικής και επομένως αποκτά μεγάλη θεωρητική και πολιτική σημασία. Η Μαρξική «κριτική της πολιτικής οικονομίας» που αναπτύσσεται στο Κεφάλαιο και στα σχετιζόμενα με αυτό χειρόγραφα της περιόδου 1857-1867, διαμορφώνει μια ιδιαίτερη θεωρητική περιοχή, η οποία επιτρέπει την κατανόηση των σχέσεων οικονομικής και κοινωνικής εξουσίας, των κινητήριων δυνάμεων και των τάσεων εξέλιξής τους, σε όλες τις κοινωνίες, όπου ο καπιταλιστικός τρόπος της παραγωγής είναι κυρίαρχος. Το Κεφάλαιο παραμένει επίκαιρο έργο και σημαντικό, ιδιαίτερα εν μέσω της παρούσας παγκόσμιας συστημικής οικονομικής κρίσης.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΩΝ 8 ΤΟΥΡΚΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ


Εκδικάζονται τις ακόλουθες ημερομηνίες : Τρίτη 10/1/2017, Τετάρτη 11/1/2017, Παρασκευή 13/1/2017 σε χωριστές συνεδριάσεις στον Άρειο Πάγο οι υποθέσεις των 8 Τούρκων αξιωματικών. Θα αποφασιστεί δηλαδή η έκδοση ή η μη έκδοση στην Τουρκία. Η χωριστή εκδίκαση, παρά το ότι υποβλήθηκε από τους συνηγόρους αίτημα συνεκδίκασης, δημιουργεί ανησυχίες για το αν θα τηρηθεί στη λήψη της απόφασης το εθνικό και ευρωπαϊκό δίκαιο που δεν επιτρέπει έκδοση εκζητούμενου εφόσον δεν συντρέχουν προϋποθέσεις δίκαιης δίκης.

Η παρουσία μας στο δικαστήριο θα εκφράσει έμπρακτα το αίτημα αμερόληπτης απόφασης του δικαστηρίου.


Το δικαστήριο εκδίκασης των ποινικών υποθέσεων συνεδριάζει στη Μεγάλη Αίθουσα του 1ου ορόφου από τις 9.30 π.μ.

Κυριακή, 8 Ιανουαρίου 2017

To Bitcoin καλά κρατεί...
Σταθερά ανοδική ήταν η πορεία του ψηφιακού νομίσματος bitcoin  τους τελευταίους μήνες του 2016, καθώς ολοένα και περισσότεροι στρέφονται σε αυτό μετά τις μεγάλες πολιτικές μεταβολές στην παγκόσμια οικονομία. Το ψηφιακό νόμισμα ξεπέρασε το όριο των 800 δολαρίων στις 21 Δεκεμβρίου για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο του 2014. Το bitcoin είναι ένα πολύ ευμετάβλητο περιουσιακό στοιχείο, αλλά σε γενικές γραμμές δεν συνδέεται με άλλες αγορές, οπότε θεωρείται επενδυτικός προορισμός όταν άλλα περιουσιακά στοιχεία χάνουν αξία. Σήμερα η τεχνολογία blockchain που βρίσκεται πίσω από το Bitcoin έχει υιοθετηθεί ευρέως από τον χρηματοοικονομικών κλάδο.

Οι αγορές από την Κίνα παίζουν τον πιο σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση της τιμής του bitcoin. Οι όγκοι συναλλαγών στην Κίνα αν και ακούμπησαν τα 10 εκατομμύρια bitcoins κάποιες ημέρες του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου, παραμένουν σταθερές στα 3,5 εκατομμύρια bitcοins την ημέρα. Οι τιμές του Bicoint καθορίζονται κατά κύριο λόγο στην Κίνα, όπου πραγματοποιούνται περίπου το 90% των συναλλαγών.

Η υποτέλεια ως "ευφυής στάση": God Save The Queen...
H ταπεινωτική συγγνώμη στον Άγγλο διπλωμάτη

Αναδημοσίευση από την "εφημερίδα των συντακτών"
του Σταύρου Μαλαγκονιάρη
Η… πρωτόγονη βιαιότητα ενός χωροφύλακα και οι αυτοκρατορικής λογικής απαιτήσεις διπλωματών της Αγγλίας και της Γερμανίας «τσαλάκωσαν» την κυβέρνηση Χαρίλαου Τρικούπη και παραλίγο να υπάρξουν δυσμενείς συνέπειες στο σχεδόν πτωχευμένο ελληνικό κράτος.

Τα γεγονότα εκτυλίχτηκαν τις πρώτες μέρες του 1885. Ομως, απασχόλησαν για πολύ καιρό τις εφημερίδες και τη Βουλή και θεωρείται ότι έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην εκλογική ήττα του Χαρίλαου Τρικούπη τον Μάρτη του ίδιου έτους.

Πρωταγωνιστές ήταν ο χωροφύλακας Λουκάς Καλπούζος (σύμφωνα με ορισμένες πηγές το μικρό όνομά του ήταν Γιώργος) και ο επιτετραμμένος της αγγλικής πρεσβείας στην Αθήνα, σερ Αρθουρ Νίκολσον.

Σάββατο, 7 Ιανουαρίου 2017

Υπάρχει «βελούδινο» Grexit;Λογότυπο: Made in GERMANY

Εάν η έξοδος από το ευρώ είναι ο μόνος τρόπος να αποκτήσει μια λογική δημοσιονομική αυτονομία σύντομα, ας δεχθούμε την πρόσκληση του κ. Σόιμπλε μετά χαράς
(από την "καθημερινή")


Ένα πρόσφατο άρθρο στην Καθημερινή έρχεται να υποστηρίζει ότι “Ηλθε η ώρα του «βελούδινου» Grexit” επιβεβαιώνοντας με ένα διαφορετικό τρόπο αυτό που είχε πει από τον Αύγουστο του 2015 ο Βαρουφάκης στη «Le Monde»: Το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας θα οδηγήσει σε Grexit.

Οι πρόσφατοι υποστηρικτές αυτής της προοπτικής υποστηρίζουν ανοικτά ή υπαινίσσονται ότι αυτή η αλλαγή οφείλεται σε μια διαφαινόμενη στρατηγική στροφή της Γερμανίας εν σχέσει με το μέλλον της ΕΕ και της Ευρωζώνης. Όμως η στρατηγική του Γερμανικού κράτους παραμένει η ίδια από την εποχή της καθιέρωσης του ευρώ ως ενιαίου νομίσματος. Σε κάποιες κρίσιμες πλευρές αυτής της πολιτικής είχαμε αναφερθεί εδώ (Μάρτης 2015):

Από την εποχή που ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε κυβερνητικά καθήκοντα, ο Σόιμπλε, άμεσα ή έμμεσα πολλές φορές είχε διατυπώσει με τον κυνικό τρόπο που οι μαφιόζοι εκφράζουν τις απόψεις τους, την θέση ότι μια «πατριωτική λύση» για την χώρα μας θα ήταν η εκούσια έξοδος από ευρώ, συμπληρώνοντας ότι αν αποκτήσετε δικό σας νόμισμα αυτά τα μέτρα που σας επιβάλουμε, όπως για τις μειώσεις των μισθών και συντάξεων, θα τα πάρετε μόνοι σας με την υποτίμηση του νομίσματος αλλά και με άλλους παρόμοιους τρόπους που τελικά θα έχουν το ίδιο αποτέλεσμα. Όσο το καθυστερείτε, τόσο το χειρότερο για σας...


Τετάρτη, 4 Ιανουαρίου 2017

Είναι χρήσιμη η έννοια των κοινών;


ΚΟΙΝΑ, ΜΙΑ ΣΥΝΤΟΜΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ
David Bollier
Μετάφραση: Γιώργος Θεοχάρης.
Επιστημονική επιμέλεια: Γιώργος Παπανικολάου.
Επίμετρο: Ανδρέας Καρίτζης.
Εκδόσεις Angelus Novus, 2016.

Ο David Bollier είναι Αμερικανός ανεξάρτητος ερευνητής, ακτιβιστής και μπλόγκερ. Μελετά και προάγει τα κοινά ως ένα νέο παράδειγμα στην οικονομία, την πολιτική και τον πολιτισμό. Εργάζεται για την επίτευξη αυτού του στόχου μέσα από το Commons Strategies Group [Ομάδα για τη Στρατηγική των Κοινών], ένα διεθνές εγχείρημα προώθησης των κοινών του οποίου είναι συνιδρυτής, και από το προσωπικό του ιστολόγιο, Bollier.org.Έχει γράψει πέντε βιβλία που αφορούν τα κοινά, τα Green Governance (μαζί με τον Burns H. Weston), Silent Theft, Brand Name Bullies, Viral Spiral και το Think Like a Commoner, A Short Introduction to the Life of the Commons, το οποίο είναι και το πρώτο βιβλίο του που κυκλοφορεί στα ελληνικά, με τον τίτλο Κοινά: Μια σύντομη εισαγωγή. Μαζί με τη Silke Helfrich έχουν επίσης επιμεληθεί τα βιβλία Patterns of Commoning και The Wealth of the Commons. Ο Bollier ζει στο Άμχερστ της Μασαχουσέτης.

Είναι χρήσιμη η έννοια των κοινών;

Δεν είναι υπερβολή να ισχυριστούμε ότι τα «κοινά» είναι μια από τις έννοιες με πολύ μεγάλη ταχύτητα διάχυσης ανάμεσα σε όσους και όσες –με διαφορετικές προσεγγίσεις– επιχειρούν να συγκροτήσουν αντιστάσεις, αλλά και να αντιπαρατεθούν δημιουργικά στη ριζική αναδόμηση των ανθρώπινων κοινωνιών σήμερα.

Το ερώτημα είναι αν η έννοια των κοινών είναι γόνιμη στη μεταβατική περίοδο που έχουμε εισέλθει. Δεν αναμένουμε από μια έννοια μια εύκολη και γρήγορη λύση των σημερινών αδιεξόδων, ούτε να αναγορευτεί η έννοια των κοινών σε κάποιου είδους «μαγικό κλειδί», που από μόνη της θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για τη ριζική αλλαγή πορείας που απαιτείται σήμερα.


Ομπίντα, Οι τελευταίες ώρες του Νίκου ΖαχαριάδηΦωτογραφία-ερωτήσεις-επεξεργασία βίντεο: Άγγελος Καλοδούκας


Στο Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη και μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2017 παίζεται ένα πολύ σημαντικό θεατρικό έργο. Ο Γιώργος Κοτανίδης, στο θεατρικό που έγραψε και πρωταγωνιστεί, αναπαριστά τις τελευταίες ώρες του Νίκου Ζαχαριάδη πριν την αυτοκτονία του με απαγχονισμό. Στις τελευταίες του στιγμές ο Ζαχαριάδης γράφει ένα «μήνυμα από την άλλη μεριά», θυμάται τη ζωή του, τις πράξεις και αποφάσεις του, συνομιλεί με το φάντασμα του Κώστα Λουλέ, φέρνει στο νου του στελέχη του ΚΚΕ που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην καθαίρεσή του το 1956 και τη διαγραφή του το 1967.

Τρίτη, 3 Ιανουαρίου 2017

κίνηση ΜΑΤ από το ΚΚΕ;Διατηρώντας τις επιφυλάξεις μας για την ακρίβεια της (δεν έχει ακόμα ούτε επιβεβαιωθεί ούτε  όμως διαψευσθεί), δημοσιεύουμε  την παρακάτω "είδηση" από το thefaq.gr,  η οποία  η οποία αν είναι αληθινή πυροδοτεί σημαντικές αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό και όχι μόνο:

Συμφωνία Ζωής-Κουτσούμπα για κοινή εκλογική κάθοδο με “προξενιό” Κανέλλη

Συμφώνησαν, σύμφωνα με πληροφορίες του thefaq, η πρώην πρόεδρος της Βουλής και πρόεδρος του κινήματος “Πλεύση Ελευθερίας” Ζωή Κωνσταντοπούλου με τον ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα για εκλογική σύμπλευση.

Δευτέρα, 2 Ιανουαρίου 2017

Ο χαλίφης και ο ...ιζνογκούντ


Η πολιτική δεν είναι ξεκομμένη από την καθημερινότητα. Η στάση σου απέναντι στα ζητήματα της καθημερινότητας αποτυπώνει και την εικόνα που έχεις γι' αυτή. Οι γιορτές δεν στιγμές που τα ξεχνάμε όλα και απλά ...διασκεδάζουμε. Αν αυτό μπορεί να γίνει αποδεκτό ως ατομική στάση, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό ως πολιτική πρακτική. Η γιορτή Πρωτοχρονιά βρήκε κάποιους συμπολίτες να “διασκεδάζουν” κάπως έτσι:Κυριακή, 1 Ιανουαρίου 2017

Μια διαφορετική ψηφοφορία
Τα «ellinikahoaxes.gr» είναι η πρώτη, και μέχρι στιγμής στη χώρα μας η μοναδική συλλογική προσπάθεια κατάρριψης αναληθών δημοσιευμάτων στο ιντερνέτ. Εργαλείο της είναι έρευνα και συλλογή στοιχείων από αξιόπιστες πηγές. Με την αλλαγή του χρόνου, η συντακτική της ομάδα διάλεξε 50 άρθρα του 2016 και δημιούργησε μια ψηφοφορία στην οποία μπορείτε να συμμετέχετε για να επιλέξετε εσείς τα καλύτερα. Μπορείτε να επιλέξετε έως πέντε και από τις επιλογές σας θα βγουν τα δέκα καλύτερα hoaxes του 2016. Η ψηφοφορία θα διαρκέσει μέχρι και την Κυριακή 8 Ιανουαρίου.

Περισσότερα εδώ:


Πως η “πρώτη φορά Αριστερά” αναδεικνύει την “χρυσή αυγή” μπροστάρη στον αγώνα ενάντια στην διαφθορά και την διαπλοκή...


Σταύρος Κοντονής: Αν ήταν Γιαπωνέζος θα είχε κάνει χαρακίρι...
Τις τελευταίες μέρες τα ΜΜΕ συνεπικουρούμενα από ακραιφνείς αριστερούς μέχρι ακροδεξιούς έκαναν “πρώτο θέμα” τις καταθέσεις της η κ. Κούνεβα και ασχολήθηκαν με αρκετό ζήλο να ανακαλύψουν που τα βρήκε. Όμως δεν έδωσαν καμία σημασία σε ένα άλλο ζήτημα που αφορούσε πολύ μεγαλύτερα ποσά, τα οποία κάποιοι άλλοι επώνυμοι ((Γιάννης Σγουρός,Κωνσταντίνος Λιάσκας, Γιάννης Δημαράς, Γιώργος Λιάνης, Χρήστος Σαλελές, Σοφία Σακοράφα και πολλοί άλλοι) τα καταχράστηκαν και καλούνται να τα επιστρέψουν με απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Το θέμα έχει ενδιαφέρον γιατί εκτός των άλλων δείχνει πως οι υπόγειες και οι φανερές σχέσεις της “πρώτης φοράς Αριστεράς” με διεφθαρμένο πολιτικό κατεστημένο, όταν αποτυπώνονται στην κοινοβουλευτική της πρακτική ως "θεσμικό έργο" δίνουν έδαφος στην «χρυσή αυγή» να διευρύνει την λαϊκή της βάση και να αναδειχθεί μπροστάρης στον αγώνα ενάντια στην διαφθορά και την διαπλοκή.

Πού πας σύντροφε με τέτοιον καιρό;Αναδημοσίευση από τον  "δρόμο της Αριστεράς"
του Στέλιου Ελληνιάδη

Μερικοί μπορεί να στραφούν στο ΚΚΕ σαν ψηφοφόροι. Αλλά μ ε την επίγνωση ότι αυτό δεν βγάζει πουθενά. Το ΚΚΕ έχει λαϊκούς ανθρώπους που πιστεύουν στο σοσιαλισμό και τον κομμουνισμό και κρατούν μια συνεπή στάση. Αλλά το κόμμα είναι ένας μηχανισμός που η δογματική του ερμηνεία της πολιτικής δεν ανταποκρίνεται στην αριστερή αγωνιστική παράδοση και το δέσιμο με μια σημαντική μερίδα των λαϊκών στρωμάτων. Ακόμα και τα οργανωτικά του προτερήματα λειτουργούν σαν μηχανισμοί καθήλωσης και αποκλεισμού. Δεν είναι τυχαίο ότι στην κρίσιμη στιγμή της όξυνσης των αντιθέσεων ο δυσαρεστημένος «λαός» δεν στράφηκε στο ΚΚΕ. Το κόμμα επέλεξε το ρόλο του παρατηρητή από την κερκίδα. Στον αντικαπιταλιστικό λόγο του δεν υπήρχε το στοιχείο της άμεσης σύγκρουσης και ρήξης με την άγρια καπιταλιστική επίθεση που δεχόταν η χώρα, πέρα από τις συνηθισμένες εκδηλώσεις «πολιτισμένης διαμαρτυρίας». Το ζήτημα της ρήξης μπαίνει σε μια μελλοντική κατάσταση ιδανικών συνθηκών που θα προκύψουν από τη φυσική εξέλιξη της πάλης των τάξεων, μόνο για το μάξιμουμ στόχο. Όποια απόπειρα ρήξης πριν από τη Δευτέρα Παρουσία του σοσιαλισμού θεωρείται αιρετική παρέκκλιση.

Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ, όπως φαίνεται, θα κρατήσει στον πυρήνα του ό,τι έχει απομείνει από το γερασμένο κομμάτι του παλιού ΚΚΕεσ. και του Συνασπισμού και μερικούς ομοϊδεάτες τους, αριστερούς συνταξιούχους που στα συνέδρια του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούσαν μια μεγάλη μερίδα των συνέδρων. Αλλά οι απώλειές του δεν είναι μικρές, με δεδομένο ότι πάνω από τα μισά (τουλάχιστον) μέλη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν αποχωρήσει από το φορέα. Απώλειες που υπολογίζουν να αντισταθμιστούν από τους συνταξιούχους και τους δημόσιους υπάλληλους του ΠΑΣΟΚ που δεν έχουν πια ούτε όρεξη ούτε κίνητρα για να επιστρέψουν στα παλιά ληγμένα κόμματα, όσο βέβαια, οι μισθοί και οι συντάξεις τους δεν υφίστανται κι άλλες μεγάλες περικοπές. Αναμφίβολα, θα υπάρξουν κάποιοι Αριστεροί που στο όνομα του καθεστωτικού ρεαλισμού θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ, αλλά όλο και πιο ένοχα, όλο και πιο ανομολόγητα.

Το 2016 γράφτηκαν πολλά για τον Κάστρο, αλλά πολύ λιγότερα για την Κούβα...


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Φόρτωση...