ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Κυριακή 31 Δεκεμβρίου 2017

Και όμως το ΠΑΣΟΚ είχε χαφιέδες και φακέλωνε τα κόμματα



Ενας από του πιο μεγάλους μύθους της μεταπολίτευσης είναι ο ισχυρισμός του ΠΑΣΟΚ και των κυβερνήσεών του ότι κατάργησαν το φακέλωμα και απάλλαξαν πολίτες και οργανώσεις από την παρακολούθηση των αστυνομικών οργάνων και τον χαφιεδισμό. Η αλήθεια, βεβαίως, είναι εντελώς διαφορετική και για να την κατανοήσουμε σε όλη την έκτασή της οφείλουμε να κάνουμε μια μικρή αναδρομή στο ιστορικό του φακελώματος.

Οι ατομικοί φάκελοι πολιτικών φρονημάτων, σε κεντρικό κρατικό επίπεδο, δημιουργήθηκαν στα χρόνια της μεταξικής δικτατορίας, το 1937, με υλικό που συγκεντρώθηκε από τα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα και τις υπηρεσίες δίωξης του κομμουνισμού.

Το υλικό αυτό εμπλουτιζόταν επί δεκαετίες, ενώ νέοι φάκελοι δημιουργούνταν για τα πρόσωπα, από τις νεότερες γενιές, που ανέπτυσσαν κομμουνιστική δράση. Σιγά σιγά, φάκελοι φρονημάτων δημιουργούνταν και για μη κομμουνιστές, ανάλογα με τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα. Η χούντα των συνταγματαρχών, για παράδειγμα, φακέλωσε τους πάντες.

Δίπλα στους ατομικούς φακέλους πολιτών λειτουργούσε και η φακελοποίηση πολιτικών και κοινωνικών οργανώσεων, πράγμα καθόλου παράξενο καθώς τα πρόσωπα δρούσαν μέσα από οργανώσεις και οι τελευταίες –ιδιαίτερα όταν επρόκειτο για οργανώσεις κομμουνιστικές, αριστερές, εργατικές κι ευρύτερα λαϊκές– ήταν το κύριο αντικείμενο και ο φόβος των αρχών ασφαλείας και του κοινωνικοπολιτικού συστήματος.

Οι φάκελοι οργανώσεων και προσώπων λειτουργούσαν ως συγκοινωνούντα δοχεία. Η Ασφάλεια σε όλη τη διάρκεια της φακελοποίησης συνέλεγε πληροφορίες για κόμματα και οργανώσεις και παρακολουθούσε συγκεκριμένα, κάθε φορά, πρόσωπα.

Στον φάκελο του καθενός, όπως και στους φακέλους των οργανώσεων, δεν έβαζε όποια πληροφορία συγκέντρωνε αλλά μόνον αυτές που αξιολογούσε ως σημαντικές. Ενα έγγραφο μπορούσε να υπάρχει στον φάκελο μιας οργάνωσης αλλά και στους ατομικού φακέλους των προσώπων που αναφέρονταν μέσα σ’ αυτό.

η συνέχεια εδώ:

1 σχόλιο :

  1. Προφανώς γίνονταν αυτό επί πασοκ όπως γινονται κ τώρα επι συριζα.Βλέπεις κανενας εκδημοκρατισμός δεν εχει γίνει ακόμα στα σωματα ασφαλείας τα οποία ψιλοελέγχονται απο ψιλοακροδεξιούς φιλοαμερικάνους.Για αυτό κ ο συριζα δεν εχει πάρει το υπουργείο απο το 2015.Το δίνει σε πασόκους που δουλευουν χρόνια με την πρεσβεία.Η μόνη διαφορά με το παρελθόν είναι οτι τώρα η κυβερνηση ξέρει πρόσωπα κ πραγματα από κινηματική πείρα.Ετσι χειρίζεται και πιο αποτελεσματικά τα θέματα.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ