ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2017

Κόκκινο και Μαύρο - Η ιδεολογική απήχηση του Κομμουνισμού και του Αναρχισμού σήμερα στην Ελλάδα


Διάγραμμα 1
Στην επέτειο των εκατό χρόνων από την Οκτωβριανή επανάσταση, η λέξη «Κομμουνισμός» είναι φορτισμένη αρνητικά, για το 77% των πολιτών στην Ελλάδα (σχεδόν 8 στους 10). Στη συνολική κατάταξη της κοινωνικής αποδοχής των πολιτικών αξιών και ιδεολογιών, όπως διαμορφώνεται σήμερα, το συγκεκριμένο ιστορικό, ιδεολογικό-πολιτικό ρεύμα καταλαμβάνει μια από τις τελευταίες θέσεις. Παραμένει ωστόσο υπαρκτό: σχεδόν 1 στους 6 ενήλικες πολίτες (16%) δηλώνει θετική εντύπωση στο άκουσμα της λέξης «Κομμουνισμός» (Διάγραμμα 1). Το ποσοστό θετικών κρίσεων για τον «Κομμουνισμό», αποτυπώνει την ευρύτερη κοινωνική απήχησή του, που είναι προφανώς αρκετά ευρύτερη από την καταγεγραμμένη εκλογική επιρροή του ΚΚΕ (5,55% στις τελευταίες εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015). Ένα σημαντικό τμήμα της αποδοχής του συγκεκριμένου ιδεολογικού ρεύματος αφορά (μετά το 2012) και την εκλογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ.

Διόλου τυχαία, η κοινωνική αποδοχή του «Κομμουνισμού» δεν φαίνεται να έχει μεταβληθεί ουσιαστικά σε βάθος χρόνο. Το σημερινό ποσοστό της ιδεολογικής του απήχησης (16%) συμπίπτει επακριβώς, με εκείνο που είχε καταγραφεί, σε αντίστοιχη έρευνα κοινής γνώμης, στα μέσα της δεκαετίας του ’90, δηλαδή και πριν από 2 δεκαετίες.[2] Χωρίς να παραγνωρίζει κανείς τις διακυμάνσεις, που έχουν υπάρξει σε ένα τόσο ευρύ χρονικό διάστημα -και μια σημαντική ένδειξη για αυτό αποτελεί η εκλογική επιρροή του ΚΚΕ, το βασικό συμπέρασμα δεν αναιρείται: Η ιδεολογική απήχηση του κομμουνιστικού ρεύματος στην Ελλάδα παραμένει περιορισμένη και διαχρονικά καθηλωμένη. Οι ιστορικοί λόγοι για αυτό, αναλύονται στα επόμενα.

Με βάση την έρευνα της Public Issue για τις Πολιτικές αξίες & ιδεολογίες σήμερα στην Ελλάδα, η κοινωνική αποδοχή του «Αναρχισμού», ως ιδεολογικού-πολιτικού ρεύματος, καταγράφεται σε ποσοστό 6% του γενικού πληθυσμού 17 ετών και άνω (Διάγραμμα 1).[13] Μπορεί η κοινωνική απήχησή του να είναι συνολικά μειοψηφική και να καταλαμβάνει την προτελευταία θέση, στην κατάταξη 14 πολιτικών αξιών και ιδεολογιών, υπερβαίνει ωστόσο το 10%, σε ορισμένες κοινωνικές κατηγορίες, όπως οι άνεργοι και οι μισθωτοί ΔΤ (11%), καθώς και η ηλικιακή ομάδα 35-44 ετών (12%). Επομένως, ο εν Ελλάδι «Αναρχισμός», αποτελεί μεν μια διαμορφωμένη και εδραιωμένη πολιτική πραγματικότητα, είναι όμως ταυτόχρονα κοινωνικά απομονωμένος και βαθιά περιχαρακωμένος, στο μέτρο που 90% των ερωτώμενων (9 στους 10) εκφράζει αρνητικές κρίσεις για το συγκεκριμένο ιδεολογικό ρεύμα.

ολόκληρο το κείμενο εδώ:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ