ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Τρίτη 18 Ιουλίου 2017

Ο Π. Λαφαζάνης «εμπιστεύεται» το αστικό κράτος πολύ περισσότερο από τον Γ. Βαρουφάκη!...


κλικ στην εικόνα για ένα θρίλερ με "παράλληλο νόμισμα" στην σύγχρονη Ελλάδα...

«Πάει πολύ, όμως, να διαβάζω τον Γ. Βαρουφάκη σε συνέντευξη του στην Realnews της Κυριακής (16/7) να εμφανίζει ως δήθεν “παράλληλο νόμισμα”, την πρόταση της Λαϊκής Ενότητας για μετάβαση στην νέα δραχμή, όπως ο ίδιος την βαφτίζει, αφού, όπως ισχυρίζεται, άκουσον – άκουσον, η νέα δραχμή θα λειτουργεί επί πολλά χρόνια παράλληλα με το ευρώ.»
(από την δήλωση του Παναγ. Λαφαζάνη Γραμματέα του Π.Σ της ΛΑ.Ε που δημοσιεύεται στο iskra.gr με τον τίτλο: «Ο Λαφαζάνης απαντά στον Βαρουφάκη για την επίθεση στην ΛΑ.Ε» )

Τα πολιτικά αδιέξοδα που έχει οδηγηθεί ο χώρος της ΛΑΕ αναδεικνύονται καθαρά σε αυτή την δήλωση του Π. Λαφαζάνη. Δεν εντοπίζονται στη πολιτική πρόταση απέναντι στο δίλημμα “ευρώ ή δραχμή” που έχει τεθεί στην πολιτική σκηνή με όρους αστικής πολιτικής, αλλά στο ζήτημα των σχέσεων τους κράτους με την κοινωνία.

Το “πρόγραμμα” της ΛΑΕ για το εθνικό νόμισμα είναι ένα σχέδιο που μπορεί να εφαρμοστεί μέσω της άσκησης κρατικής πολιτικής. Όπως ο ΣΥΡΙΖΑ με ένα “νόμο” θα καταργούσε τα μνημόνια, με κάποιο ανάλογο τρόπο η χώρα θα αποκτήσει το εθνικό της νόμισμα. Ο Π. Λαφαζάνης εμπιστεύεται την δύναμη της κρατικής εξουσίας, ώστε μέσω αυτής και με οδηγό το «πρόγραμμά» της ΛΑΕ θα ελέγχει την οικονομία και θα επιφέρει αλλαγές στην κοινωνία. Με ένα διάταγμα λοιπόν, που θα ψηφιστεί στην Βουλή, η χώρα θα επανακτήσει το εθνικό της νόμισμα και θα ανοίξει ο δρόμος για τον σοσιαλισμό. Η εμπιστοσύνη του στο κράτος είναι αυτή που τον κάνει να εξανίστανται και να κραυγάζει “άκουσον – άκουσον, η νέα δραχμή θα λειτουργεί επί πολλά χρόνια παράλληλα με το ευρώ”

Αντίθετα, ο Γιάνης Βαρουφάκης όταν διατυπώνει τον ισχυρισμό ότι “η νέα δραχμή θα λειτουργεί επί πολλά χρόνια παράλληλα με το ευρώ” αντιλαμβάνεται το κράτος όχι ως ένα εργαλείο που ελέγχει την κοινωνία, αλλά ως ταξική σχέση, η οποία αποτυπώνει την ταξική κυριαρχία αλλά δεν μπορεί να καταργήσει τον ταξικό ανταγωνισμό. Γιαυτό και κρατικές παρεμβάσεις στην κοινωνία και την οικονομία έχουν όρια που δεν μπορούν να τα υπερβούν.

Η ιστορία έχει επιβεβαιώσει τον Βαρουφάκη και όχι τον Λαφαζάνη. . Ολόκληρη ΕΣΔΔ με κεντρικό σχεδιασμό στην οικονομία και άλλα παρόμοια ωραία, δεν είχε καταφέρει να μην έχει «παράλληλο νόμισμα» το δολάριο στην εσωτερική της οικονομία .Για την “μαύρη αγορά” του νομίσματος στις πρώην σοβιετικές χώρες δεν έχει ακούσει τίποτα ο Π. Λαφαζάνης;

Η έξοδος από την ΟΝΕ δεν πρόκειται να σταματήσει την κυκλοφορία του ευρώ (ως παράλληλου νομίσματος).. Το άλλο νόμισμα είτε λέγεται ΙΟΘ είτε δραχμή είτε αλλιώς, η διαφορά είναι μικρή. Αυτό ακριβώς ισχυρίζεται ο Βαρουβάκης και εξαγριώνεται ο Λαφαζάνης.

Αυτοί πού έχουν τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό ή ευρώ σε χαρτονομίσματα στα σεντούκια τους, θα πάνε την άλλη μέρα να τα κάνουν “δραχμές”;

Όμως δεν είναι πρώτη φορά που θα συμβεί αυτό στη χώρα μας.  Πόσες δεκαετίες η “λίρα” δεν λειτουργούσε ως παράλληλο νόμισμα;

Μήπως σήμερα, ιδιαίτερα μετά την επιβολή των capital controls, το πλαστικό /τραπεζικό ευρώ και το χαρτονόμισμα ευρώ δεν έχουν διαφορετική αγοραστική αξία και λειτουργούν πρακτικά ως “παράλληλα νομίσματα”;

Όμως απ' ότι φαίνεται απέναντι στην «δραχμή» δεν θα κυκλοφορεί μόνο το ευρώ ως παράλληλο νόμισμα, Θα υπάρξει ανταγωνισμός!..

Μια ματιά για άλλες εναλλακτικές απαντήσεις που άνθρωποι της πιάτσας, αναζητούν για το νόμισμα, εδώ:




3 σχόλια :

  1. Ο Λαφαζάνης θα πατάξει την παραοικονομία. Όσοι έχουν στην κατοχή τους ευρώ ή άλλο νόμισμα και κάνουν παράνομες συναλλαγές με αυτά θα θεωρούνται εθνικοί προδότες και θα αντιμετωπίζονται αναλόγως. Η οικονομική αστυνομία θα έχει αυξημένες αρμοδιότητες για τα εγκλήματα κατά του εθνικού νομίσματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Λαφαζάνης αλλά και αρκετοί άλλοι στην ΛΑΕ είναι βαθιά “κράτιστες”. Φαντασιώνονται ότι όταν καταλάβουν την κυβερνητική εξουσία θα ελέγχουν το κράτος και τους μηχανισμούς του και θα τους βάλουν να δουλεύουν για το δικό τους “πρόγραμμα”. Με μανδύα τον “πατριωτισμό” είναι έτοιμοι να σφυχταγκαλιαστούν και με το “βαθύ κράτος” και να πορευθούν μαζί για τον “σοσιαλισμό”. Γιαυτό και από την πολιτική τους απουσιάζει η ανάγκη ανάπτυξης μαζικού κινήματος έξω και ενάντια στο κράτος. Το κίνημα δεν υπάρχει παρά μόνον ως το μέσο για να τους φέρει στην εξουσία.

      Διαγραφή
    2. Η ΠΑΤΡΙΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ!....18 Ιουλίου 2017 στις 1:07 μ.μ.

      Πράγματι, οι Λαφαζανέοι μπορεί να κραυγάζουν ενάντια στον Τσίπρα και την παρέα του από το iskra.gr και το fb, αλλά απέναντι στο το “βαθύ κράτος” που κάνει κουμάντο η παρέα του Κοτζιά και ο Καμμένος έχουν χαμηλούς τόνους και σε πολλά συμφωνούν με τις “εθνικές” τους πολιτικές

      Διαγραφή


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ