ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Τετάρτη 10 Μαΐου 2017

Ξηλωθείτε, το τζάμπα πέθανε


Η σουηδική Εφορία εκτιμά ότι τα επιπρόσθετα φορολογικά έσοδα που θα αποκομίσει από τα εν λόγω golden boys (λιγότεροι των 100) θα αγγίξουν τα 261 εκατ. δολάρια! Φανταστείτε δηλαδή τα κέρδη τους

Αναδημοσίευση από την "εφημερίδα των συντακτών"
του Μπάμπη Μιχάλη

Κρύος ιδρώτας λούζει τον τελευταίο καιρό τους τραπεζίτες στη Σουηδία, καθώς βλέπουν ότι το τζάμπα πάρτι, οι άγριες μάσες και το συνηθισμένο χάιδεμα από το κράτος λαμβάνουν τέλος.

Η τελευταία κατραπακιά γι’ αυτούς ήλθε στις αρχές αυτού του μήνα, όταν Εφετείο της Στοκχόλμης αποφάσισε ότι τα κέρδη που αποκομίζουν από επενδύσεις οι διαχειριστές στις εταιρείες ιδιωτικού μετοχικού κεφαλαίου (private equity) πρέπει να φορολογούνται ως μισθοί και όχι ως κεφαλαιουχικά κέρδη.

Το δικαστήριο δικαίωσε τη σουηδική Εφορία, η οποία είχε εφεσιβάλει απόφαση του 2013 υποστηρίζοντας ότι οι εταίροι στα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια οφείλουν να εκλαμβάνονται ως υπάλληλοι συμβουλευτικών εταιρειών και να φορολογούνται ανάλογα για τα εισοδήματα που αποκομίζουν.

Η σουηδική Εφορία ισχυρίστηκε ότι επειδή οι αμοιβές των παραπάνω βασίζονται εν μέρει στις επιδόσεις τους θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως μισθοί.

Η απόφαση του Εφετείου έχει αναδρομική ισχύ και επηρεάζει τα κέρδη που οι εν λόγω τραπεζίτες αποκόμισαν εδώ και περίπου μία δεκαετία.

Η απόφαση σόκαρε τους καλοπληρωμένους μάνατζερ, οι οποίοι μίλησαν για τη «μεγαλύτερη καθίζηση που χτύπησε ποτέ τον τομέα τους» και για «τεράστιες επιπτώσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα συνολικά».

Η αλήθεια ωστόσο είναι ότι οι εν λόγω διαχειριστές επενδυτικών κεφαλαίων απολαμβάνουν διεθνώς εδώ και αιώνες προνομιακή μεταχείριση σε σχέση με τους κοινούς θνητούς της Εφορίας.

Η αμοιβή που εισπράττουν από μια επένδυση (ποσοστό επί των κερδών) εκλαμβάνεται συγκεκριμένα ως συμμετοχή επί της δημιουργίας υπεραξίας (carried interest) και φορολογείται με τον συντελεστή που εφαρμόζεται για την υπεραξία (ο οποίος είναι χαμηλότερος) και όχι με τον συντελεστή φορολογίας των κανονικών εισοδημάτων (που είναι υψηλότερος).

Η «πατέντα» αυτή κρατά από την περίοδο της… Αναγέννησης, όταν οι Βενετοί έμποροι πλήρωναν στους καπετάνιους εξτρά για τα κερδοφόρα ταξίδια τους στις Νέες Χώρες.

Βασίζεται στην ιδέα ότι ένας εταίρος σε μια μακροπρόθεσμη επένδυση, του οποίου η συνεισφορά δεν είναι χρηματική αλλά δεξιότητα διαχείρισης, θα πρέπει να εκλαμβάνεται ως συνέταιρος.

Οι εφοριακοί και το κράτος της σκανδιναβικής χώρας είχαν πάντως διαφορετική άποψη. Γι’ αυτούς η παραπάνω θέαση αποτελεί απλά σύμβολο του πώς το φορολογικό σύστημα οξύνει τις εισοδηματικές ανισότητες.

Η σουηδική Εφορία εκτιμά ότι τα επιπρόσθετα φορολογικά έσοδα που θα αποκομίσει από τα εν λόγω golden boys (λιγότεροι των 100) θα αγγίξουν τα 261 εκατ. δολάρια! Φανταστείτε δηλαδή τα κέρδη τους.

Η δικαστική απόφαση ήλθε ενώ υφίσταται η απειλή του μεγαλύτερου ομίλου χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών της σκανδιναβικής χερσονήσου Nordea για μεταφορά της έδρας του από τη Στοκχόλμη στην Κοπεγχάγη ή στο Ελσίνκι.

Αιτία, η πρόταση της κυβέρνησης για αύξηση των τραπεζικών τελών χρηματοδότησης του Ταμείου Αποθεματικών, το οποίο έχει στόχο την προστασία των φορολογουμένων από μια μελλοντική χρηματοπιστωτική κρίση.

Τι λένε οι τραπεζίτες

Οι τραπεζίτες διαμαρτύρονται ότι αν το σχέδιο της κυβέρνησης τεθεί σε εφαρμογή, τότε το 2019 θα καταβάλουν στο Ταμείο 12πλάσια από αυτά που πλήρωσαν πέρυσι.

Από την πλευρά της η σουηδική κυβέρνηση λέει ότι οι τράπεζες κερδίζουν αρκετά και μπορούν να αντέξουν το επιπλέον κόστος.

Υπογραμμίζει ότι το συνολικό ενεργητικό των τραπεζών είναι σήμερα 4πλάσιο του μεγέθους της οικονομίας και ότι αυτές κερδίζουν αρκετά από τις εγγυήσεις που τους παρέχει το κράτος.

«Τα υψηλότερα κανονιστικά κόστη που οι τράπεζες καλύπτουν μερικά, αντανακλούν την κρατική προστασία που αυτές απολαμβάνουν. Οι εγγυήσεις που τους προσφέρει το κράτος σημαίνουν γι’ αυτές υψηλότερη πιστοληπτική διαβάθμιση και χαμηλότερα κόστη χρηματοδότησης», τονίζει η Στοκχόλμη και… ν’ αγιάσει το στόμα της!

Ας σημειωθεί ότι η απόδοση που προσέφεραν πέρυσι οι μεγαλύτερες τράπεζες της Σουηδίας στους μετόχους τους ήταν πάνω από 12%, διπλάσιο του αντίστοιχου μέσου όρου των 30 μεγαλύτερων τραπεζών της Ευρώπης.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ