ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016

Εμπλοκή με βραχυπρόθεσμα κι εξαγγελίες Τσίπρα



Έχουμε μπει σε προεκλογική περίοδο; Αυτό δείχνουν τα στοιχεία που κυριαρχούν στην πολιτική σκηνή. Η τωρινή συγκυρία είναι πιο ευνοϊκή για συγκρούσεις και ρήξεις εντός της ΕΕ από εκείνη που έγινε το δημοψήφισμα του ΟΧΙ. Αυτό δίνει στην κυβέρνηση την ευχέρεια να προσπαθήσει να αποκαταστήσει το καταρρακωμένο κύρος της με τον χειρισμό αντιθέσεων που αν και είναι δευτερεύουσες, παρέχουν όμως την δυνατότητα καταγραφής ενός διαφορετικού προφίλ, από αυτό που διαμόρφωσε μετά το δημοψήφισμα του ΟΧΙ. Αυτοί οι χειρισμοί θα παραμείνουν στον χώρο της επικοινωνιακής σύγκρουσης. Πραγματική σύγκρουση δεν πρόκειται να γίνει. Αυτή η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αναλάβει μια τέτοια ευθύνη. Δεν έχει ούτε την αποφασιστικότητα, ούτε την δύναμη για κάτι παρόμοιο. Αν διαμορφωθούν ευνοϊκοί όροι με την αλλαγή του πολιτικού κλίματος, τότε θα πάμε για εκλογές. Παραθέτουμε ένα κείμενο που περιγράφει αυτές τις δευτερεύουσες αντιθέσεις και τους επικοινωνιακούς χειρισμούς της κυβέρνησης:

Αναδημοσίευση από την "εφημερίδα των συντακτών"

Τον δρόμο που χαράζει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ακολουθεί ο ESM. Λίγες ώρες μετά τις αμφιβολίες που εξέφρασε το Βερολίνο σχετικά με τις πρόσφατες εξαγγελίες του Έλληνα πρωθυπουργού, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας πάγωσε τις αποφάσεις για την ελάφρυνση του χρέους.

Εκπρόσωπος του ESM δήλωσε πως προκειμένου να εφαρμοστούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που υιοθέτησε το Eurogroup για την Ελλάδα, χρειάζεται επίσημη απόφαση από τα διοικητικά όργανα του ESM και του ΕFSF (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας):

Σε συνέχεια των πρόσφατων προτάσεων από την ελληνική κυβέρνηση να δαπανήσει περαιτέρω δημοσιονομικούς πόρους για τις συντάξεις και το ΦΠΑ, τα διοικητικά μας όργανα αναστέλλουν προσωρινά τις αποφάσεις. Οι θεσμοί αξιολογούν την επίπτωση των αποφάσεων της ελληνικής κυβέρνησης σε σχέση με τις δεσμεύσεις και τους στόχους του προγράμματος του ESM. Οι διευθυντές και διοικητές του ΕFSF και του ESM θα αναλύσουν την αξιολόγηση των θεσμών και εν συνεχεία θα αποφασίσουν πώς θα προχωρήσουν.
Από την πλευρά του, ο Μισέλ Ρέινς, εκπρόσωπος του πρόεδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, δήλωσε πως «οι θεσμοί αποφάσισαν ότι οι πράξεις της ελληνικής κυβέρνησης φαίνεται να μην είναι ευθυγραμμισμένες με τις συμφωνίες μας», συμπληρώνοντας πως «κάποιες χώρες -μέλη βλέπουν το ίδιο θέμα υπό την ίδια οπτική γωνία κατά συνέπεια δεν υπάρχει ομοφωνία για την ώρα, σχετικά με την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος... περιμένουμε την πλήρη αναφορά των θεσμών, τον Ιανουάριο».

Υπενθυμίζεται πως σήμερα, Τετάρτη, επρόκειτο να ληφθεί η απόφαση από τον ESM για την υλοποίηση ενός εκ των συμπεφωνημένων βραχυπρόθεσμων μέτρων και συγκεκριμένα η διαγραφή ορισμένων τελών.

Με το μέτρο αυτό η Ελλάδα θα εξοικονομήσει την ερχόμενη χρονιά 220 εκατομμύρια ευρώ.
«Θα εξηγήσουμε σε όποιον μας ρωτήσει, ότι η ενίσχυση των συνταξιούχων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, είναι εντός του μνημονιακού πλαισίου και πιστεύουμε ότι όταν δοθούν οι απαραίτητες εξηγήσεις θα καταλάβουν» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, αναφερόμενος στις ενστάσεις που εγείρουν οι δανειστές.


«Διαπραγματευόμαστε»

«Πρόσθετες διευκρινήσεις για το πακέτο εξαγγελιών Τσίπρα ζητούν οι δανειστές και σε αυτό το πλαίσιο διαπραγματευόμαστε» ανέφεραν νωρίτερα κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών σε συνέχεια της είδησης πως ο ESM «παγώνει» τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, μέχρις ότου υπολογιστούν οι επιπτώσεις από το πακέτο εξαγγελιών Τσίπρα το ύψους του οποίου φθάνει τα 616 εκατ. ευρώ.

Θα πρέπει να σημειώσουμε πως το «πακέτο Τσίπρα» είχε διχάσει το οικονομικό επιτελείο δημιουργώντας δύο στρατόπεδα.

Όπως αποκάλυψε στο σημερινό της δημοσίευμα η «Εφ.Συν»:

Η μια άποψη
υποστήριξε ότι δεν πρέπει οι παροχές να ξεπεράσουν τα 300 εκατ. ευρώ, ήτοι το 30% της υπέρβασης, από τη στιγμή που ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 1,09% του ΑΕΠ ή 1,907 δισ. ευρώ τυπικά θα έχει «κλειδώσει» από την Εurostat τον Απριλίο του 2017.


Στον αντίποδα, η πιο γενναιόδωρη άποψη
που τελικά επικράτησε ήταν ότι δεν απειλείται ο στόχος του πλεονάσματος, όπως επιβεβαιώνεται και από την πολύ καλή πορεία των φορολογικών εσόδων (υπέρβαση 2,44 δισ. ευρώ στο 10μηνο).


«Ο Μοσκοβισί αποκαθιστά την πραγματικότητα»

Κυβερνητικοί κύκλοι, επικαλούμενοι δηλώσεις του Ευρωπαίου Επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί, στο γαλλικό πρακτορείο AFP («Στα μάτια μου οι όροι της συμφωνίας του Eurogroup δεν έχουν αλλάξει από τα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα»), τόνιζαν πως ο Ευρωπαίος επίτροπος «αποκαθιστά την πραγματικότητα και έρχεται σε αντίθεση με τους ακραίους κύκλους που προσπαθούν να δημιουργήσουν πρόβλημα στη διαπραγμάτευση».

Οι ίδιες πηγές σημείωναν πως σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο, οι όροι της συμφωνίας του Eurogroup δεν έχουν αλλάξει από τα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα, ενώ ο Ευρωπαίος Επίτροπος τόνισε η απαραίτητη ελάφρυνση του χρέους δεν έρχεται σε αντίθεση με την κοινωνική συνοχή που αναμένει ο ελληνικός λαός.


Στήριξη στην κυβέρνηση από Πιτέλα

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής των Ευρωπαϊκών Σοσιαλιστών, Τζάνι Πιτέλα, προσέφερε στήριξη στην ελληνική κυβέρνηση:

«Η απόφαση της ευρωζώνης είναι ντροπή. Πίσω από αυτή την απόφαση είναι το κακό χέρι του Σόιμπλε... Η Ελλάδα δεν χρειάζεται κυρώσεις, αλλά οι επενδύσεις», είπε ο Πιτέλα για να καταλήξει πως «είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε οποιαδήποτε πολιτική δράση προκειμένου να στηρίξουμε τον ελληνικό λαό».


Η μονομερής ενέργεια της Γερμανίας

Νωρίτερα, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών είχε θέσει εν αμφιβόλω την άμεση υλοποίηση των βραχυπρόθεσμών μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, παρ' ότι κάτι τέτοιο δεν προκύπτει από τα επίσημα κείμενα της συμφωνίας του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.

Αφορμή της γερμανικής παρέμβασης στάθηκαν οι εξαγγελίες του Έλληνα πρωθυπουργού για παροχή έκτακτου βοηθήματος στους συνταξιούχους και αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.

Δημοσιεύματα εφημερίδων του δημοσιογραφικού ομίλου Funke, λαμβάνοντας υπόψιν κύκλους του γερμανικού ΥΠ.ΟΙΚ. που υποστηρίζουν πως θέλουν «να μάθουν καταρχήν τι σημαίνουν οι πρόσφατες αποφάσεις που αφορούν τις συντάξεις και τον ΦΠΑ για το τρέχον πρόγραμμα βοήθειας» και πως «όσο δεν ξεκαθαρίζει αυτό, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε και σε άλλα σημεία», προκάλεσαν την επίσημη τοποθέτηση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών μετά από σχετικό ερώτημα που έθεσε η Deutsche Welle.

Σε γραπτή του απάντηση προς τη DW το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών επιβεβαιώνει εμμέσως πλην σαφώς τις πληροφορίες αυτές των εφημερίδων, συνδέοντας τις εξαγγελίες του Έλληνα πρωθυπουργού με την υλοποίηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.
«Το πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα μπορεί να στεφθεί με επιτυχία μόνον εάν όλοι οι συμμετέχοντες τηρούν τα συμφωνηθέντα. Γι΄ αυτό και ζητήσαμε από τους θεσμούς να αξιολογήσουν εάν τα μέτρα που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση συνάδουν με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το πρόγραμμα βοήθειας» απαντά το γερμανικό ΥΠ.ΟΙΚ και προσθέτει πως αναμένει να ξεκαθαρίσει «άμεσα» το ζήτημα «προκειμένου να μην καθυστερήσει η υλοποίηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων που αφορούν στο χρέος».

Στέλνοντας σαφές μήνυμα στην ελληνική πλευρά και χωρίς να δείχνει την προφανή δυσφορία του, το ΥΠΟΙΚ επαναλαμβάνει ότι «για να στεφθεί με επιτυχία το πρόγραμμα βοήθειας είναι απολύτως απαραίτητο να μην αποφασίζονται μέτρα μονομερώς ή να ακυρώνονται χωρίς προαναγγελία».
Σημειώνεται πως σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, δε σχετίζεται με την υλοποίηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Η σύνοδος των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης υιοθέτησε την πρόταση του ESM και καλείται να την εφαρμόσει άμεσα.

Άλλωστε, όπως είχε δηλώσει και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερουν Ντάισελμπλουν, τα βραχυπρόθεσμα μέτρα αναμενόταν να ληφθούν -όπως και έγινε- μετά το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ