ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

Ποίος θα “θυσιαστεί” για να στεριώσει το “γεφύρι της Αρτας” με τους δανειστές;



Σαράντα πέντε μάστοροι κι εξήντα μαθητάδες
γιοφύριν εθεμέλιωναν στης Άρτας το ποτάμι.
Ολημερίς το χτίζανε, το βράδυ εγκρεμιζόταν...”.

Η ιστορική έρευνα θα διαπιστώσει μετά από μερικά τέρμινα ότι ο σύγχρονος θρύλος της “επίτευξης της συμφωνίας” με τους δανειστές κρύβει μια ιστορική αλήθεια. Ο νεοφιλελευθερισμός είναι σαν το ποδήλατο, αν δεν προχωράει δεν στέκεται όρθιο. Την εποχή των μνημονίων ο σχηματισμός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ συνέπεσε με την στιγμή που οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές είχαν καθηλωθεί μπροστά στο “ποτάμι” του χρέους. Η αδυναμία της χώρας να εκπληρώσει τις δανειακές της υποχρεώσεις ήταν πλέον φανερή σε όλους. Για να συνεχίσουν χρειαζόταν το “γεφύρι” που θα ξεπερνούσε αυτό το εμπόδιο. Τότε η νέα κυβέρνηση δήλωνε πως γνωρίζει να κτίζει “γεφύρια”, προκειμένου να κερδίσει κάποια εύνοια από τους δανειστές. 

Άρχισαν λοιπόν οι εργασίες για το κτίσιμο του γεφυριού. Τα σχέδια εγκρίθηκαν με την γνωστή συμφωνία του Φλεβάρη. Όμως το έργο δεν προχωρούσε γιατί κάποιοι τη νύκτα γκρέμιζαν ότι την προηγούμενη είχε φτιαχτεί. Οι “θεσμοί” ζητούσαν να μάθουν γιατί αργεί τόσο πολύ το κτίσιμο. Ο κυβερνήτης έδωσε την εξήγηση ότι το γεφύρι, πατάει πάνω σε μέρος “στοιχειωμένο”, και για να εξευμενιστούν τα “φαντάσματα” πρότεινε να πληρωθούν οι γερμανικές αποζημιώσεις από τον πόλεμο. 

Όμως οι “θεσμοί” δεν θεώρησαν τις απαντήσεις πειστικές και έστειλαν μήνυμα στο κυβερνήτη ότι η περάτωση του έργου είναι “οικογενειακή υπόθεση”. Ο αρχηγός της οικογένειας θα πρέπει να αποκαταστήσει την τάξη θυσιάζοντας όποιον αντιστέκεται, ακόμα και αν πρόκειται για την γυναίκα του. Συγκλήθηκε λοιπόν πλατιά οικογενειακή ολομέλεια στο ξενοδοχείο Caravel, όπου ο υπαρχηγός της οικογένειας εξήγησε την ανάγκη μιας “πολιτικά διαχειρίσιμης συμφωνίας”, ότι δηλαδή τα “σχέδια” για το γεφύρι είναι σωστά, όμως κάποιοι στο “εργοτάξιο” δεν κάνουν την δουλειά τους και θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Πως θα εξελιχθούν τα πράγματα στην συνέχεια; Τα περιγράφει το δημοτικό τραγούδι:

Από μακριά τους χαιρετά κι από κοντά τους λέει:
"Γειά σας, χαρά σας, μάστοροι και σεις οι μαθητάδες,
μα τι έχει ο πρωτομάστορας και είναι βαργιομισμένος;
"Το δαχτυλίδι το 'πεσε στην πρώτη την καμάρα,
και ποιος να μπει, και ποιος να βγει, το δαχτυλίδι νά 'βρει;"
"Μάστορα, μην πικραίνεσαι κι εγώ να πά σ' το φέρω,
εγώ να μπω, κι εγώ να βγω, το δαχτυλίδι νά 'βρω."
Μηδέ καλά εκατέβηκε, μηδέ στη μέση επήγε,
"Τράβα, καλέ μ' τον άλυσο, τράβα την αλυσίδα
τι όλον τον κόσμο ανάγειρα και τίποτες δεν ήβρα."

Ένας πηχάει με το μυστρί κι άλλος με τον ασβέστη,
παίρνει κι ο πρωτομάστορας και ρίχνει μέγα λίθο.
"Αλίμονο στη μοίρα μας, κρίμα στο ριζικό μας!

Εμείς στοιχηματίζουμε ότι τα πράγματα δεν θα εξελιχθούν με τέτοιο τρόπο. Το σχέδιο “Εndlösung” δεν σταματάει στην θυσία της γυναίκας του πρωτομάστορα...

5 σχόλια :

  1. Μακάρι να εξελιχθούν έτσι τα πράγματα, διότι διαφορετικά θα πιάσουμε τον παπουτσωμένο... γάτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αν εξελιχθούν διαφορετικά, τι θα πιάσουμε;

      Διαγραφή
  2. Κάπως απαισιόδοξο ?
    Γιατί, τίποτα δεν έχει κριθεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν υπάρχει περίπτωση να μη εξελιχθούν έτσι τα πράγματα, διότι οι επιτελείς κάτι ξέρουν. Θυμάστε όταν στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων για το κούρεμα του χρέους, Τσίπρας κλπ έλεγαν σε όλους τους τόνους ότι ούτε μία στο εκατομμύριο δεν υπάρχει περίπτωση να μη το δεχτούν? Μα τι λέω πάλι.Αυτό το παραμύθι τελείωσε. Τώρα λένε ότι βρίσκονται κοντά σε συμφωνία. Τι περιλαμβάνει όμως αυτή η συμφωνία κανένας δεν ξέρει. Αν νομίζουν ότι θα ξεγελάσουν το κεφάλαιο με το ζήλο τους να τους υπηρετήσουν είναι βαθειά νυχτωμένοι. Το ξύλο που έχουν να φάνε από τους καπιταλιστές και τη δυστυχία που θα γνωρίσει ο λαός μας από τους ευρωλάγνους ούτε στον ύπνο μας δεν μπορούμε να το φανταστούμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν κατάλαβα το κείμενό σας, Δηλαδή ο Βαρουφάκης είναι ο αριστερός της κυβέρνησης? Ποιά "ανοχή" της Αριστερής Παλτφόρμας για τη θυσία του Βαρουφάκη λέτε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ