ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

Κρούγμαν: Υπέρ του Grexit η Γερμανία


 

Αναδημοσίευση από την "εφημερίδα των συντακτών"

Δριμεία κριτική στη στάση που τηρεί η Γερμανία απέναντι στην Ελλάδα, σχετικά με την παράταση του προγράμματος οικονομικής βοήθειας, άσκησε ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν, μέσα από το προσωπικό του blog στους «New York Times».

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, η γερμανική ηγεσία κάνει μια προσπάθεια προκειμένου «να οδηγηθεί η Ελλάδα έξω από το ευρώ, αμέσως τώρα».

Ο κ. Κρούγκμαν υποστηρίζει πως η ελληνική πρόταση δεν είναι «κωλοτούμπα», όπως την παρουσιάζουν τα μέσα ενημέρωσης, αλλά μια προσπάθεια την κυβέρνησης (για την οποία τονίζει ότι δεν έχει «βάθος πάγκου» σε επίπεδο τεχνοκρατών) να «αγοράσει» λίγο χρόνο για να διαπραγματευτεί αργότερα τους όρους της νέας οικονομικής στρατηγικής.

«Από την άλλη, η Γερμανία, επιδιώκει να αναγκάσει τον ΣΥΡΙΖΑ σε πλήρη εγκατάλειψη των προεκλογικών του υποσχέσεων. Μήπως οι Γερμανοί πιστεύουν ότι αυτό είναι πιθανό; Υποψιάζομαι όχι» προσθέτει ο νομπελίστας οικονομολόγος και συμπληρώνει: «Αυτό μου φαίνεται σαν μια προσπάθεια να αναγκάσει την Ελλάδα να βγει από το ευρώ, τώρα. Η γερμανική πολιτική είναι αντικειμενικά υπέρ του Grexit».

Μάλιστα, ο Πολ Κρούγκμαν υπογραμμίζει ότι «η γερμανική πολιτική είναι, δεδομένων των συνθηκών, υπέρ της Χρυσής Αυγής».

Καταλήγοντας ο Αμερικανός οικονομολόγος και συγγραφέας τονίζει πως είναι σημαντικός ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη διαπραγμάτευση, ενώ σημειώνει ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες μέσω του ELA, ακόμα και στην περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις δεν καταλήξουν σε συμφωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ