ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν...


 Αναδημοσίευση από την "εποχή"

Στα προ­εόρ­τια των ε­κλο­γών για την το­πι­κή αυ­το­διοί­κη­ση, α­νοί­γει πά­λι το ζή­τη­μα της δο­μι­κής λει­τουρ­γίας του ε­νιαίου ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ. Η η­γε­σία του κόμ­μα­τος φαί­νε­ται ό­τι κλί­νει στην α­πό­φα­ση να «βά­ψει» με ροζ χρώ­μα ό­σο δυ­να­τόν με­γα­λύ­τε­ρο τμή­μα του χάρ­τη της ε­πι­κρά­τειας, ά­σχε­τα αν μέ­σα στο ροζ φι­γου­ρά­ρουν έ­ντο­να οι πρά­σι­νοι κόκ­κοι. Πρέ­πει λοι­πόν να α­να­ρω­τη­θού­με πού ο­φεί­λε­ται αυ­τή η ε­κλο­γι­κή τα­κτι­κή και ποιες πο­λι­τι­κές ε­ξυ­πη­ρε­τεί. Επαρ­κείς α­πα­ντή­σεις μπο­ρούν να δο­θούν μέ­σα α­πό μια πο­λι­τι­κή α­νά­γνω­ση των φυ­σιο­γνω­μι­κών χα­ρα­κτη­ρι­στι­κών του νέ­ου και συγ­χρό­νως τό­σο πα­λιού ε­νιαίου ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ.

Με­τά το 1ο συ­νέ­δριο του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, το κομ­μα­τι­κό μο­ντέ­λο που δη­μιουρ­γή­θη­κε α­πο­τε­λεί μια με­τα­φο­ρά των δο­μών, των συ­σχε­τι­σμών, της η­γε­τι­κής ο­μά­δας και κυ­ρίως των πα­θο­γε­νειών του Συ­να­σπι­σμού ε­ντός του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ. Ο δια­κρι­τός ρό­λος των πα­λιών συ­νι­στω­σών ε­ξα­νε­μί­στη­κε με την εν­σω­μά­τω­σή τους στις υ­πάρ­χου­σες τά­σεις του Συ­να­σπι­σμού, οι ο­ποίες άλ­λα­ξαν ο­νό­μα­τα και βα­φτί­στη­καν τά­σεις-ρεύ­μα­τα του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ. Η η­γε­τι­κή τά­ση του Συ­να­σπι­σμού έ­γι­νε πλέ­ον πα­ντο­δύ­να­μη α­φο­μοιώ­νο­ντας μι­κρές τά­σεις, ό­πως η Πλατ­φόρ­μα 2010 και το Κοκ­κι­νο­πρά­σι­νο Δί­κτυο, ε­ξα­σφα­λί­ζο­ντας τη σύ­μπλευ­ση της Σο­σια­λι­στι­κής Τά­σης και την α­σφα­λή στή­ρι­ξη, με ε­πί­χρι­σμα α­νέ­ξο­δης κρι­τι­κής, της Α­ΝΑ­ΣΑ (Α­ΚΟ­Α, Ρό­ζα, Ανέ­ντα­χτοι).

Ο ρό­λος και η τα­κτι­κή του πρώην γραμ­μα­τέα του Συ­να­σπι­σμού και νυν του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ Δη­μή­τρη Βί­τσα μας θυ­μί­ζουν τους στί­χους του Μα­νό­λη Ρα­σού­λη: «Όλα τρι­γύ­ρω αλ­λά­ζου­νε κι ό­λα τα ί­δια μέ­νουν». Ας δού­με δύο πα­ρα­δείγ­μα­τα:

Πρώ­το, η τα­κτι­κή πα­λαιο­κομ­μα­τι­κής πα­ρέμ­βα­σης στις ε­κλο­γές του Τε­χνι­κού Επι­με­λη­τη­ρίου (ΤΕΕ), ό­που δη­μιουρ­γή­θη­κε ξαφ­νι­κά η νέα πα­ρά­τα­ξη-κα­πέ­λο του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ «Ρι­ζο­σπα­στι­κή Πρω­το­βου­λία Μη­χα­νι­κών», η ο­ποία στά­θη­κε α­πέ­να­ντι στην πα­λιά, ε­νω­τι­κή «Συ­σπεί­ρω­ση Αρι­στε­ρών Μη­χα­νι­κών». Δυ­στυ­χώς, σ’ αυ­τό το ε­ξό­φθαλ­μο πα­ρά­δειγ­μα κομ­μα­τι­κής χει­ρα­γώ­γη­σης του κλα­δι­κού συν­δι­κα­λι­σμού των μη­χα­νι­κών, η «Επο­χή» α­πέ­φυ­γε να πά­ρει θέ­ση κρα­τώ­ντας ί­σες α­πο­στά­σεις α­πό τις δύο πα­ρα­τά­ξεις.


Δεύ­τε­ρο, που ά­πτε­ται των ε­κλο­γών για την το­πι­κή αυ­το­διοί­κη­ση, η πρό­σκλη­ση σε κομ­μα­τι­κή συ­νε­στία­ση, στο τρα­πέ­ζι του γραμ­μα­τέα του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, του μέ­λους του ΠΑ­ΣΟΚ και δη­μάρ­χου Θέρ­μης Θ. Πα­πα­δό­που­λου. Η δια­φαι­νό­με­νη πρε­μού­ρα να κα­τα­γρα­φούν δή­μοι στον ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ και οι σα­φείς προ­θέ­σεις των το­πι­κών στε­λε­χών που ε­κλέ­χθη­καν με τον εν λό­γω πρά­σι­νο δή­μαρ­χο, έ­χο­ντας μά­λι­στα α­πέ­να­ντί τους την πα­ρά­τα­ξη του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ «Ανα­το­λι­κός Άνε­μος», θα παί­ξουν κα­θο­ρι­στι­κό ρό­λο στις τε­λι­κές α­πο­φά­σεις. Ο στε­νός συ­νερ­γά­της του δη­μάρ­χου Θέρ­μης, α­ντι­δή­μαρ­χος και το­πι­κό στέ­λε­χος του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, Σω­κρά­της Φάμ­με­λος, ή­ταν υ­πο­ψή­φιος στη «Ρι­ζο­σπα­στι­κή Πρω­το­βου­λία Μη­χα­νι­κών», την πα­ρά­τα­ξη του κομ­μα­τι­κού μη­χα­νι­σμού για τις ε­κλο­γές του ΤΕΕ. Επί­σης, φαί­νε­ται να δια­τη­ρεί στε­νές σχέ­σεις με τον γραμ­μα­τέα του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ κι α­πο­τε­λεί τη γέ­φυ­ρα με τον νυν δή­μαρ­χο Θέρ­μης. Αν συν­δυά­σου­με τα δύο πα­ρα­πά­νω θέ­μα­τα, λέ­τε η μέ­θο­δος του κομ­μα­τι­κού κα­πέ­λου στις ε­κλο­γές του ΤΕΕ να χρη­σι­μο­ποιη­θεί α­ντί­στοι­χα και στις ε­κλο­γές για τον δή­μο Θέρ­μης;

 
Ο δι­κη­γό­ρος του δια­βό­λου

6 σχόλια :

  1. μπρος στον δρόμο που χάραξε ο Μητσοτάκης22 Ιανουαρίου 2014 στις 1:54 μ.μ.

    Το επόμενο βήμα μετά τα τραπεζόματα είναι οι κουμπαριές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Άμα υπόσχεσαι θέσεις και αξιώματα σε διάφορους παράγοντες και δεν τα καταφέρνεις να ικανοποιήσεις τις απαιτήσεις τους, να τι παθαίνεις:
    Ν. Χανιάς: «Εγώ πίστευα ότι θα πολιτευόμασταν διαφορετικά»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Επειδή το κείμενο της Εποχής στο σημείο όπου αναφέρεται στο δήμο Θέρμης είναι κάπως δυσνόητο για τους μη μυημένους στο πρόβλημα, πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι ο Ανατολικός Άνεμος (απ' όπου και το αφισάκι για το ρεφενέ αλληλεγγύης) είναι η συριζική παράταξη που αντιπολιτεύεται τον νυν δήμαρχο και συνδαιτημόνα του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ και έχει πληρώσει την αντιπολιτευτική της δράση με διαρκείς προσβολές και επιθέσεις μέσα στο δημοτικό συμβούλιο, μηνύσεις κλπ. Μέχρι σήμερα μάλιστα ο Ανατολικός Άνεμος αγνοείται προκλητικά από τον γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ ενώ μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που μετέχουν στην παράταξη του νυν δημάρχου καλούν τον Ανατολικό Άνεμο να ενσωματωθεί στην παράταξη αυτή στην οποία σημειωτέον μετέχουν όχι ένας αλλά τρεις πρώην καποδιστριακοί δήμαρχοι του ΠΑΣΟΚ και πλήθος άλλο κόσμου από ολόκληρο το πολιτικό φάσμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ευτυχώς, στις δημοτικές θα δοκιμαστούν όλες οι πιθανές εναλλακτικές λύσεις.
    Θα πλειοψηφήσουν αριθμητικά τα ψηφοδέλτια κομματικής περιχαράκωσης. Επειδή ο κόσμος του 4 % δεν μπορεί να συνεργαστεί εύκολα με τον κόσμο του 27 % . Επειδή κινηματικά στελέχη της αυτοδιοίκησης και τοπικοί παράγοντες του χώρου νοιώθουν πως αυτόματα η πολιτική επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ θα μεταφραστεί σε αυτοδιοικητική ψήφο. Παραβλέποντας το προφανές γεγονός πως και επειδή θα υπάρχουν άλλες δυο κάλπες καθαρά πολιτικού χαρακτήρα (περιφερειακές και ευρωεκλογές) τα πρόσωπα θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στις εκλογές για τους δήμους.
    Θα υπάρξουν, λιγότερα από τα προηγούμενα, πλατιά ψηφοδέλτια αντιμνημονιακής και αντικαλλικρατικής συνεργασίας , με προεξάρχον το στίγμα του κοινωνικού ΣΥΡΙΖΑ, πλαισιωμένα από αυθεντικά (και όχι από την έξη της πολιτικής επιλογής τους) κινηματικές δυνάμεις της κοινωνίας.
    Θα υπάρξουν και πολύ λίγα, ίσως μόνο της Αθήνας, με κεντρικά πολιτικά στελέχη.
    Η σύγκριση των τεράστιων διαφορών που θα υπάρξουν θα έχει πάρα πολύ ενδιαφέρον.

    Μιχάλης Καστρινάκης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Στην Θεσσαλονίκη όλος ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στην Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Μηχανικών δεν είναι σαν την Αθήνα που ένα κομμάτι είναι στην Συσπείρωση Μηχανικών. ναι εκεί όλη μπήκαν στο "κακό" κομματικό σχήμα.
    Οπότε είναι λίγο άστοχος ο συσχετισμός με τα των μηχανικών στα δημοτικά ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ