ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

Τα άρθρα 187 και 195 του Π.Κ. ως εργαλεία για την ρύθμιση των ενδοαστικών αντιθέσεων...


Μια κατηγορία εγκλημάτων
από πρόθεση κατά
της ανθρώπινης ζωής
προβάλλονται ως
παραδείγματα προς μίμηση
και οι εγκληματίες
τιμώνται ως ήρωες...
Η Χρυσή Αυγή, στον βαθμό που αποτελεί εγκληματική συμμορία, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί χωρίς την αστυνομία και τη δικαιοσύνη. Το κίνημα, οι αντιφασίστες, οι ευαισθητοποιημένοι πολίτες μπορούν να κάνουν πολλά, αλλά δεν μπορούν να γίνουν ανακριτικοί υπάλληλοι, αστυνόμοι και δικαστές, κυνηγοί που θα εντοπίζουν τους δράστες, θα τους συλλαμβάνουν και νθα τους τιμωρούν. Είναι και αδύνατον και επικίνδυνο. Ωστόσο, εδώ υπάρχει μια μεγάλη αντίφαση: Η αστυνομία και (σε μικρότερο βαθμό) η δικαιοσύνη –αυτές οι ίδιες, που είναι τόσο σημαντικές για την αντιμετώπιση των νεοναζί– είναι αποδεδειγμένα διαβρωμένες από τη Χρυσή Αυγή, με τη σιωπηρή ανοχή ή υποστήριξη της κυβέρνησης. Διαβάσαμε, λ.χ. ότι στο σημείο της δολοφονίας μια ολόκληρη ομάδα ΔΙΑΣ παρακολουθούσε άπραγη· ότι, λίγες μέρες πριν, σε έρευνα σε τοπικά γραφεία της Χρυσής Αυγής (για την επίθεση στο Πέραμα) αστυνομικοί και εισαγγελείς τράπηκαν σε φυγή όταν εμφανίστηκε μαινόμενος Χρυσαυγίτης βουλευτής. Στο βαθμό που ισχύουν, εικονογραφούν εφιαλτικά το αδιέξοδο… Γιατί, αν δεν κοπεί αυτός ο δεσμός, δεν μπορεί να υπάρξει αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής.
(Από το κείμενο:“Έγκλημα. Και τιμωρία;” της ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΩΝ ΕΝΘΕΜΑΤΩΝ)


- Χιλιάδες κόσμου διαδήλωσαν ενάντια στο φασισμό, την περασμένη Τετάρτη με αφορμή τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Γιατί τώρα; Από τη στιγμή που δεν ήταν η πρώτη επίθεση, ούτε καν δολοφονία ακροδεξιών.

- Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα ξύπνησε την ιστορική μνήμη του ελληνικού λαού. Η 4η Αυγούστου, ο Εμφύλιος, το «ανώμαλο ’50», η δολοφονία Λαμπράκη… ήρθαν στο μυαλό όλων. Το ενδιαφέρον, όμως, ερώτημα είναι γιατί δεν υπήρξε ανάλογη αντίδραση όταν χτυπούσαν τουςμετανάστες, τους μικροπωλητές, όταν εξευτέλιζαν τις οροθετικές. Μια πρώτη απάντηση είναι ότι τα ΜΜΕ δεν πρόβαλαν ιδιαίτερα αυτά τα περιστατικά ούτε οι πολιτικοί πήραν δημόσια θέση, ώστε να καλέσουν σε ένα αντιφασιστικό μέτωπο. Και σε αυτό ευθυνόμαστε όλοι, ακόμα και η Αριστερά. Το να μετράς τη ζωή του Έλληνα ως πιο σημαντική από τη ζωή ενός μετανάστη είναι σαν να υιοθετείς τη φασιστική ιδεολογία. «Όταν δολοφονείται κάποιος άνθρωπος, δολοφονείται όλη η ανθρωπότητα», όπως λέει και ο φιλόσοφος Εμμανουέλ Λεβινάς. Ο φασίστας δεν σε σκοτώνει για το τι κάνεις, αλλά για το ποιος είσαι. Μαύρος, εβραίος, ομοφυλόφιλος, αριστερός… Ο φασισμός σε καταδικάζει γι’ αυτό που είσαι εκ γενετής. Αυτό είναι που διαχωρίζει τη φασιστική ιδεολογία από όλες τις άλλες ιδεολογίες, ακόμα και τις δεξιές. Αν λοιπόν μιλάμε για αντιφασιστικό μέτωπο, ας συμφωνήσουμε ότι προμετωπίδα του πρέπει να είναι ότι «όλες οι ζωές έχουν την ίδια αξία», ότι η Μακρόνησος, η Γυάρος και η Αμυγδαλέζα είναι εξίσου αποτρόπαια στρατόπεδα συγκέντρωσης.
(Από την συνέντευξη του Κώστα Δουζίνα στην 'εποχή': “Λείπει η πολιτική βούληση για τη δίωξη του φασισμού”)

Το δικό μας σχόλιο:

Το ζήτημα της “χρυσής αυγής” φαίνεται να διευθετείται εντός του κράτους. Η γραμμή, όπως αρκετά παραστατικά εκφράζεται στο κείμενο του Φαήλου Μ. ΚρανιδιώτηΞεχάστε την χαζοχαρούμενη ελαφρολαϊκή δεξιά” δεν είναι η γραμμή μόνον της ΝΔ, αλλά γραμμή της κυβερνητικής συμμαχίας. Είναι η γραμμή της πολιτικής ενσωμάτωσης/συγχώνευσης χρυσής αυγής στην ΝΔ με ταυτόχρονο περιορισμό της οργανωτικής της αυτονομίας. Τα άρθρο 187 και 195 του Π.Κ. είναι τα εργαλεία με τα οποία το κράτος θα επιχειρήσει να ρυθμίσει τις αντιθέσεις και τους ανταγωνισμούς στο χώρο του αστισμού.

Η ανακοίνωση της πολιτικής απόφασης για την παραπομπή στον Άρειο Πάγο του φάκελου για τη Χ.Α. συνοδεύτηκε άμεσα από μια έκκληση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδας προς τον Υπουργό της Δικαιοσύνης “να επαναφέρει το αδίκημα της περιύβρισης της Δικαστικής Αρχής για να σταματήσουν οι ανεύθυνες και δημαγωγικές επιθέσεις κατά των δικαστικών λειτουργών”, που εκδηλώνται από τα δύο άκρα, τον ΣΥΡΙΖΑ και την χρυσή αυγή. Το κράτος ετοιμάζεται λοιπόν απερίσταστο να επιτελέσει τα νέα καθήκοντα που ανέλαβε για να αποκαταταστήσει την λειτουργία του πολιτικού μηχανισμού του, ο οποίος δεν κινδυνεύει από την άνοδο του μαζικού κινήματος αλλά από τις αντιθέσεις που εκδηλώνονται όλο και πιο οξυμένες από την διαπάλη ανάμεσα στις διαφορετικές αστικές πολιτικές κυβερνησιμότητας...

9 σχόλια :

  1. Ξαφνικά γίνανε όλοι αντιναζιστές!
    Η δημιουργία αυτού του αντιναζιστικού ρεύματος με αφορμή την δολοφονία του Π. Φύσσα κινείται εντός των πλαισίων της κυβερνητικής πολιτικής να επανασυσπειρώσει τους ψηφοφόρους της που έχουν διαρρεύσει προς την «χρυσή αυγή». Η θεωρία των «δύο άκρων» στοχεύει στο να περιορίσει αυτή την διαρροή των ψηφοφόρων της χρυσής αυγής προς άλλους χώρους και να τους επανεντάξει στο κόμμα της ΝΔ.
    Η «νομιμότητα» και το «ισχυρό κράτος» είναι το ευρύτερο ιδεολογικό πλαίσιο που επιχειρείται να ανασυγκροτηθεί η συναίνεση προς αυτή την επιλογή. Το κράτος είναι παρόν απέναντι στο φαινόμενο της χρυσής αυγής και αναλαμβάνει αυτό να «καθαρίσει» το πολιτικό τοπίο.
    Η Αριστερά (όλη η Αριστερά) είναι εγκλωβισμένη εντός αυτών των πλαισίων της αστικής πολιτικής και δεν μπορεί να δώσει την δική της απάντηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν πήρε την πρωτοβουλία να οργανώσει άμεσα σαν απάντηση ένα μαζικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθηνάς, φοβούμενη ίσως την επανάληψη ενός νέου Δεκέμβρη…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτός ο "αντιναζισμός" είναι μια καλή ευκαιρία για την ΝΔ να γίνει πάλι πρώτο κόμμα στις δημοσκοπήσεις!

      Θα τα καταφέρει;

      Διαγραφή
    2. Οι πρώτες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι δυσκολεύεται, αλλά πίσω έχει η αχλάδα την ουρά...

      Διαγραφή
  2. Σωστά λέει ο Άγγελος Χάγιος, ότι «Ο ναζισμός δεν αντιμετωπίζεται στο Κοινοβούλιο». Όμως η "χρυσή αυγή" μπορεί να αντιμετωπιστεί στα πλαίσια του "κράτους" και να αποκατασταθεί η ενότητα του αστικού μπλοκ εξουσίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Από τα ΝΕΑ: Τέλος ανοχής για τη Χρυσή Αυγή  -Το μήνυμα Σαμαρά είναι πως «θα χρησιμοποιηθούν όλα τα μέσα για να περιφρουρηθεί η δημοκρατία»

    Ομως, πιο αποκαλυπτική είναι η φωτογραφία του δημοσιεύματος που "δένει" αυτό το "μήνυμα" με τις λαϊκές αντιδράσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όταν οι «δικοί Μας» νεκροί, γίνονται και «δικοί Τους», τα πράγματα μπερδεύονται!

      - Το πρώτο μπέρδεμα έγινε στην βουλή, με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την ενός λεπτού σιγή, την οποία αναγκάστηκε να την αποσύρει γιατί δέχτηκε και η χρυσή αυγή να συμμετέχει.

      Αν με χρυσή αυγή τα πράγματα είναι σχετικά εύκολα, με τους άλλους όμως τι γίνεται;

      Διαγραφή
  4. σιγά μην θέλουν και παρέα!23 Σεπτεμβρίου 2013 στις 1:01 μ.μ.

    σημερινά δημοσιεύματα:

    Aκαιρη θεωρεί, κατά πληροφορίες, το υπουργείο Δικαιοσύνης τη σύγκληση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών για το ζήτημα της Χρυσής Αυγής, καθώς μπορεί να εκληφθεί ως παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης.

    Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι «οποιαδήποτε ανάμειξη της πολιτικής ηγεσίας του τόπου στις επίμαχες υποθέσεις, και ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι δικαστικές διαδικασίες, τίποτα ουσιαστικό δεν θα προσφέρει».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Είναι απλό, ρε παιδιά, ενώ το 2012 είχαμε το δίλημμα Σαμαράς ή Έξω από την Ε.Ε, τώρα θα έχουμε το βαρύτερο δίλημμα Σαμαράς ή Τανκς, δηλαδή Σαμαράς ή Βία, άκρα κλπ. Οι κουφάλες θέλουν να φοβερίσουν τον κόσμο, μαζί και τους ψηφοφόρους των Ναζί, να το παίξουν "κεντρώοι" όπως ο Σαμαράς που κυβερνάει με διαγγέλματα σαν βασιλιάς μπροστά στη βιβλιοθήκη του, και ταυτόχρονα να αποφύγουν την διεθνή ξεφτίλα (απώλεια τουρισμού κλπ) με Κασιδιάρη δήμαρχο Αθήνας. Εσείς θα πηγαίνατε να κάνετε διακοπές στο Νταχάου το 1936; Η μόνη δυνατή απάντηση της αριστεράς θα ήταν το χτύπημα του κρατικού ναζισμού, όπως σωστά διαπιστώνουν οι περισσότεροι, με τη διαφορά ότι πρέπει να καταλήγει και στο πολιτικό αίτημα να φύγουν με ελικόπτερο οι Σαμαράς, Δένδιας και σία

    ΑπάντησηΔιαγραφή


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ