ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Κυριακή 28 Ιουλίου 2013

Ο “υπαρκτός καπιταλισμός” του ΚΚΕ είναι εδώ...

Το τελευταίο σκίτσο του Κ. Γρηγοριάδη στον "ριζοσπάστη", την ημέρα που δημοσιοποίησε πως υπάρχουν και άλλοι πιο σίγουροι τρόποι για να βρεθεί κάποιος  στο "στόμα του λύκου"....
Στον σημερινό ριζοσπάστη η Βάσω ΝΙΕΡΡΗ στο άρθρο της “ΣΥΡΙΖΑ: Ταχύτατη η προσαρμογή στο νέο του ρόλο” επαναλαμβάνει για άλλη μια φορά τα γνωστά επιχειρήματα για την διέξοδο από την κρίση υπέρ του κρατικού καπιταλισμού, ο οποίος αποτελεί την στρατηγική επιλογή του ΚΚΕ. Ο στόχος όμως δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι μια απάντηση στο άρθρο του Κώστα Γρηγοριάδη ΑΠΟΧΩΡΩ ΑΠΟ ΤΟ “ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ” ΑΡΝΟΥΜΕΝΟΣ ΝΑ ΚΟΡΟΪΔΕΥΩ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΜΟΥ”, το οποίο επαναφέρει στην επικαιρότητα για μια ακόμα φορά την αποτυχία των επιλογών καπιταλιστικής διαχείρισης του επιχειρηματία ...ΚΚΕ. (μερικές ενδεικτικές αναφορές για αυτά τα ζητήματα, εδώ: Το ΚΚΕ πτωχεύει με το άρθρο 99!..., εδώ: Οι ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΙ του 902 απαντούν για δεύτερη φορά στο "Ριζοσπάστη" και στην Α. Παπαρήγα και εδώ: Το συμβάν της ΕΡΤ μπορεί να ξεπλύνει το ΚΚΕ;)

Η Βάσω ΝΙΕΡΡΗ προσπαθεί να απολογηθεί για τον εργοδότη της, ο οποίος αν και έκανε χρήση όλων προνομιακών παροχών προς το κεφάλαιο που είχαν επιβάλει οι πολιτικές του αστισμού στη χώρα μας, χρεοκόπησε τις επιχειρήσεις του και απέλυσε εργαζόμενους απ' αυτές, όπως θα έκανε κάθε συνεπής με τα ταξικά του συμφέροντα καπιταλιστής.

Γι' όλα αυτά λοιπόν φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος κοροϊδεύει τον κόσμο, ο οποίος ισχυρίζεται ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά στις επιχειρήσεις των καπιταλιστών (αλλά και στις επιχειρήσεις του ΚΚΕ), αφού -  σύμφωνα με το ΚΚΕ - υπεύθυνος είναι γενικά και αφηρημένα ο καπιταλισμός και ως τούτου δεν έχει ιδιαίτερες ευθύνες ο κάθε καπιταλιστής ξεχωριστά για την πορεία των επιχειρήσεών του. Γράφει λοιπόν η Βάσω ΝΙΕΡΡΗ, ανησυχώντας μήπως και ο ΣΥΡΙΖΑ θέσει ζήτημα νομοθετικής ρύθμισης για τις επαναπροσλήψεις των απολυμένων:

Στην απεραντοσύνη των αντιφάσεών του ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται θέσεις εργασίας, αποκρύπτοντας βέβαια ότι στην καπιταλιστική οικονομία η ανεργία δεν αντιμετωπίζεται ούτε δημιουργούνται θέσεις εργασίας με πολιτικά διατάγματα. Άλλωστε, στην Απόφαση του Συνεδρίου του υπάρχει ένα σημείο στο οποίο αναφέρεται: «Τα χρόνια των μνημονίων χάθηκαν 850.000 θέσεις εργασίας που χρειάστηκαν για να δημιουργηθούν 17 χρόνια με μέση ετήσια αύξηση του ΑΕΠ 4%»... Το στοιχείο αυτό από μόνο του ομολογεί ότι κοροϊδεύει και παίζει με τον πόνο των ανέργων και των οικογενειών τους όταν υπόσχεται δουλειά για όλους. Η αναιμική ανάκαμψη που θα διαδεχτεί την καπιταλιστική κρίση, μακράν βεβαίως του 4%, θα είναι αδύνατον να αποκαταστήσει την τεράστια καταστροφή παραγωγικών δυνάμεων, κύρια εργατικής δύναμης που έχει στο μεταξύ συντελεστεί.

Το συμπέρασμα λοιπόν είναι το σαφές: Οι εργαζόμενοι μάταια προσπαθούν να αντισταθούν στις απολύσεις και στην ανεργία. Το ζήτημα θα λυθεί μόνον αν το ΚΚΕ καταλάβει την εξουσία, σχεδιάζει και ελέγχει κεντρικά την οικονομία, δηλαδή στην "δευτέρα παρουσία" του υπαρκτού κομμουνισμού....

3 σχόλια :

  1. Ενα απο τα βασικά επιχειρήματα του ΚΚΕ στον πόλεμο που έχει εξαπολύσει ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ,είναι ότι δεν έχει στόχο την ανατροπή του καπιταλισμού αλλά την διαχείρησή του.
    Πιθανόν να είναι έτσι,αν και η ανατροπή του καπιταλισμού δεν γίνεται με τσιτάτα και επαναστατικές κορώνες αφ'ενός,και αφετέρου πως είναι σίγουρο το κκε για μια πολιτική πρόταση που δεν έχει δοκιμαστεί στην πράξη?Αρα είναι φανερό πως κάνει δίκη προθέσεων.
    Ομως να κατηγορεί το κκε άλλους για διαχείρηση του καπιταλισμού όταν το ίδιο εφαρμόζει την πιό πούρα καπιταλιστική διαχείρηση στις επιχειρήσεις του,πάει πολύ.Καθαρή υποκρισία με πατέντα περισσού.
    Το κόμμα που απαγορεύει την συνδικαλιστική δράση στις επιχειρήσεις του με τον πέλεκυ της απόλυσης,δεν δικαιούται να μιλάει για ανατροπή του καπιταλισμού.Είναι πιό καπιταλιστικό και απο τους πιό στυγνούς εκμεταλλευτές!
    Αποδεικνύει με τον πιό κυνικό τρόπο πως εννοεί την ''λαική εξουσία''που ευαγγελίζεται στην δεύτερη,τρίτη ή τέτερτη παρουσία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το "δίδαγμα" από την ήττα στην "χαλυβουργική" για το ΚΚΕ (το οποίο δικαιολογεί και την γραμμή) αυτό ήταν:

    - Αν δεν ανατραπεί ο καπιταλισμός, ο αγώνας ενάντια σε κάθε καπιταλιστή είναι τελικά χωρίς αποτέλεσμα! Γιαυτό και πρωτοβουλίες των εργαζομένων όπως η ΒΙΟΜΕΤ τις θεωρεί αδιέξοδες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Την πρωτοβουλία της ΒΙΟΜΕΤ δεν την θεωρεί το κκε απλώς αδιέξοδη.
    Ηταν το μόνο κόμμα που την κατηγόρησε και λασπολόγησε τους εργαζόμενους μέσω του σωματείου μετάλλου που ελέγχει.
    Εκτός απο την πάγια τακτική του που ότι δεν ελέγχει το συκοφαντεί,ίσως στην περίπτωση της ΒΙΟΜΕΤ διείδε τον κίνδυνο να γίνει αυτό πραγματικότητα και στις δικές του επιχειρήσεις!!
    Που πανε για φούντο.
    Δεν θα ήταν και άσχημα οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις του περισσού να έπαιρναν την αυτοδιαχείρηση.
    Απο τους κομματικούς διευθυντάδες σίγουρα θα τις λειτουργούσαν καλύτερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ