ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Κυριακή 9 Ιουνίου 2013

Για τις τσόντες στο όνομα και στην πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ...


Η Ευρώπη φέρει το όνομα μιας μετανάστριας από τη Φοινίκη που έπεσε θύμα βιασμού

Αντίθετα το όνομα “ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ” δημιουργήθηκε με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο παράγεται η πολιτική του γραμμή: Κατασκευάστηκε μέσα σε μια νύχτα από κάποιους γραφειοκράτες χωρίς φαντασία για τις ανάγκες μιας εκλογικής καθόδου, και παραπέμπει στο όνομα ενός κόμματος ( που σε λίγες μέρες “αυτοδιαλύεται”), με μερικές τσόντες και παύλες από πίσω: Ο “ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας” γίνεται “ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ της Ριζοσπαστικής Αριστεράς – Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο”.

Δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικές αυτές οι παραπομπές για την ταυτότητα του νέου κόμματος όπως αυτή καθρεφτίζεται στο όνομα του: Ακόμα δεν το φτιάξαμε, “ΚΚΕ-μλ” το κάναμε! Όμως οι “νονοί” του “ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ” έχουν εντελώς διαφορετικά προβλήματα από τους νονούς του ΚΚΕ-μλ για την καθιέρωση του ονόματος. Κινδυνεύουν να βρεθούν στη θέση του αρχηγού του ΛΑΟΣ, ο οποίος ήθελε σώνει και καλά να μεταφέρει τον τονισμό από την παραλήγουσα στην λήγουσα. Ο κόσμος μπέρδευε τον ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ με τον ΣΥΡΙΖΑ και θα συνεχίσει να τον τον μπερδεύει (όχι αδικαιολόγητα). Όπως το ΛΑΟΣ δεν έγινε ποτέ “λαός”, έτσι και ΣΥΡΙΖΑ έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες να καθιερωθεί ως “ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ” παρά “ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ”...

Ας κάνουμε μια αναδρομή στο παρελθόν. Η επιλογή του ονόματος του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει το πως αντιλαμβάνονται οι σύντροφοι του ΣΥΝασπισμού την έννοια της “ηγεμονίας” του Γκράμσι. Η ηγεμονία του Συνασπισμού στον ΣΥΡΙΖΑ κατοχυρώθηκε εκτός των άλλων και με την επιβολή του πρώτου συνθετικού στο όνομά του και με την οργανωτική αρχή ότι ο “Αρχηγός” του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να είναι ο ίδιος με τον “Αρχηγό” του Συνασπισμού, ώστε να την υπάρχει καμία αμφιβολία - ακόμα και στους πιο δύσπιστους - για το ποιά είναι η πραγματική ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ...

Σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε μια ανάλογη εφαρμογή αυτής της αντίληψης περι “ηγεμονίας”. Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ αυτοδιαλύεται αλλά το όνομά του παραμένει πρώτο συνθετικό του ονόματος “ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ της Ριζοσπαστικής Αριστεράς – Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο” και το “νέο” κόμμα κληρονομεί το 90% των “προγραμματικών του θέσεων” του Συνασπισμού και του καταστατικού του. Αν θέλαμε να περιγράψουμε με πολιτικούς όρους το 1ο ιδρυτικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, θα αναφέραμε ως την πιο σημαντική τομή που επιχειρείται την προσχώρηση / ένταξη των συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ στον ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ. Είναι τυχαίο άραγε που δεν ακούστηκε πουθενά μέσα στον προσυνεδριακό διάλογο το ζήτημα της αλλαγής του ονοματος; Δεν νομίζουμε...

Η δική μας πρόταση για το όνομα είναι γνωστή και την επαναλαμβάνουμε:

Να διατηρηθεί το όνομα “ΣΥΡΙΖΑ” και να φύγουν οι τσόντες και ο “ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ” απ' αυτό.

Πως μπορεί να γίνει; Μια πρόταση είναι να αντικατασταθεί η λέξη “ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ” από την λέξη “ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ” : “ΣΥσπείρωση ΡΙΖοσπατικής Αριστεράς”.

Γιατί η έννοια της “συσπείρωσης” αποδίδει καλύτερα σήμερα την ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ από την έννοια “συνασπισμός” έχουμε αναφερθεί στο παρελθόν και δεν νομίζουμε ότι χρειάζεται να επαναλάβουμε μια μια ακόμα φορά την σχετική επιχειρηματολογία...

4 σχόλια :

  1. Νομίζω το "Ριζοσπαστική αριστερά" είναι αντιγραφή όχι τόσο από το αείμνηστο ΜΕ.Ρ.Α, αλλά από το γαλλικό πολιτικό σύστημα. Εκεί, βέβαια, ως αριστερά θεωρείται και το Σοσιαλιστικό Κόμμα.
    Οι φαντασμένοι στο ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ που θέλουν να μοιάσουμε στα γαλλικά, πορτογαλικά, γερμανικά "πετυχημένα" πειράματα, κάνουν ζημιά ως και στο όνομα του φορέα.
    Το σίγουρο είναι ότι το "Συνασπισμός" δεν ταιριάζει με τον ενιαίο φορέα. Το "Συμμαχία" θυμίζει την άλλη επιτυχία, αυτή του '77.
    Το "Συσπείρωση", αν και πιο σωστό, και δυναμικό, είναι πιο κινηματικό και δεν πάει με τις γραβάτες και τα κουστούμια που όλα τα μέλη του ΣΥΝ, από 25 χρονών και πάνω, ράβουν αυτή την περίοδο. Κρίμα που δεν θα περάσει.
    Καλύτερο θα ήταν να έφευγε το "Ζ", ώστε να λεγόταν "ΣΥ.ΡΙ.Α",δείγμα της πρόθεσής μας να μη μείνει κολυμπηθρόξυλο από το τροϊκανό παρελθόν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Διαβάζω "δεν υπάρχουν σχόλια" και αναρωτιέμαι αν θα μείνει ασχολίαστο μέχρι τέλους. Πλάκα θάχει....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πιστεύω μικρό ρόλο παίζει το όνομα. Το μόνο που με ενοχλεί είναι ότι προσφέρεται για εύκολα λογοπαίγνια. Σπαστικό. Να τοποθετείσαι με ειλικρίνεια και συγκίνηση και να σου πετάει ο κνίτης ότι σφυρίζεις ή τσυρίζεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Έτσι που πάμε, θα γίνουμε όλοι ΣΥΝΑΣΠΙΣΤΕΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ