ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

Βαθμολογώντας τα γραπτά των «πανελλαδικών εξετάσεων» των συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ



Οι «θέσεις» που κατατέθηκαν από την επιτροπή η οποία είχε την ευθύνη για την διαμόρφωσή τους είναι μια «σούπα» χωρίς τις απαιτούμενες ιεραρχήσεις και τις αναγκαίες οριοθετήσεις «κόκκινων γραμμών» για την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Αφήνουν ελεύθερα τα χέρια στην «νέα» ηγεσία  ώστε να διαχειριστεί με μεγάλα περιθώρια ελαστικότητας τα κρίσιμα ζητήματα της πολιτικής γραμμής του νέου κόμματος που θα αναδειχθούν την επόμενη περίοδο. Όπως και στους διάφορους «παράγοντες» ανενόχλητους να βγαίνουν στα κανάλια  και να λένε ότι θέλουν…

Αντίθετα, οι συνιστώσες με τα δικά τους κείμενα, παίρνουν καλύτερη βαθμολογία στις «γραπτές εξετάσεις» που έδωσαν στον προσυνεδριακό διάλογο. Αυτό συνέβη γιατί ανιχνεύοντας τις διαθέσεις, τις προθέσεις και τις ανησυχίες των μελών του ΣΥΡΙΖΑ, επικέντρωσαν το ενδιαφέρον τους στο να αναδείξουν εκείνα τα ζητήματα τα οποία έκριναν ότι θα διευρύνουν την «εκλογική πελατεία» τους και θα τροποποιήσουν τον συσχετισμό δύναμης που διαμορφώνεται από τον μεταξύ τους ανταγωνισμό. Επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ΑΝΤΑΡΣΥΑ (ευτυχώς), γιατί ένα σημαντικό το τμήμα των μελών του, το οποίο δεν είναι ενταγμένο σε κάποια συνιστώσα ή σε συνασπισμό συνιστωσών, αποτελεί χώρο διεκδίκησης. Σε αυτά τα πλαίσια για παράδειγμα οι θέσεις που προβάλει η «αριστερή πλατφόρμα» είναι χαρακτηριστικές: Αφού έβαλε νερό στο κρασί της για το ζήτημα της εξόδου από ευρώ και την ΕΕ γιατί έκρινε ότι με την προβολή αυτών των θέσεων της απομονώνεται πολιτικά, επικέντρωσε το ενδιαφέρον της στα ζητήματα του χρέους και των μνημονίων και πράγματι κατάφερε να εκφράσει με πολύ πιο καθαρό τρόπο θέσεις που τυγχάνουν ευρύτερης απήχησης. Ανάλογη πρακτική ακολούθησε και η ΑΝΑΣΑ, η οποία κατοχύρωσε την διακριτότητα της κυρίως με τις πιό καθαρές θέσεις που εκφράζει για την δημοκρατική μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ των μελών και το μεταναστευτικό.


Όμως αυτός ο «διάλογος», ο οποίος επικαθορίζεται από τους ανταγωνισμούς ανάμεσα στις «συνιστώσες/μηχανισμούς» του ΣΥΡΙΖΑ δεν καταγράφει αμφισβητήσεις των πλαισίων εντός των οποίων διεξάγεται, αμφισβητήσεις που είναι αναγκαίες για να είναι παραγωγικός και δημιουργικός στο να απαντηθούν με συμμετοχικό τρόπο μερικά από τα κρίσιμα ζητήματα για την φυσιογνωμία και την πολιτική του νέου κόμματος. Ποιες είναι αυτές οι αμφισβητήσεις;

Η πρώτη αμφισβήτηση αφορά την απουσία απολογισμού. Ο ΣΥΡΙΖΑ πηγαίνει σε ένα συνέδριο χωρίς να υπάρχει στα ντοκουμέντα του συνεδρίου κατατιθέμενο ένα κείμενο απολογισμού! Αυτό το θέμα δεν τέθηκε από καμία «συνιστώσα», αφού η κάθε μια έχει την δική της «στοχοπροσύλωση», κάνει τον δικό της «απολογισμό» και διαμορφώνει την δική της «τακτική» για το Συνέδριο.

Η απουσία του «συλλογικού απολογισμού» είναι βασικό στοιχείο για την ταυτότητα και την ενότητα του νέου κόμματος και έχει πρώτιστα να κάνει με την συλλογική λειτουργία των οργάνων. Αρκεί να δούμε την κατάσταση στην ΚΕ για να καταλάβουμε τι συμβαίνει: Τι απολογισμό άραγε θα μπορούσε να καταθέσει στο συνέδριο ένα όργανο το οποίο δεν λειτουργεί και συγκροτείται από τους «σουλατσαδόρους τιτλούχους» των συνιστωσών, των οποίων η «συμμετοχή» περιορίζονται σε κάποιες συνεδριάσεις του οργάνου που γίνονται η μία από άλλη μετά την πάροδο αρκετών μηνών και το μόνο που έχουν να κάνουν εκεί είναι η τυπική επικύρωση των συμφωνιών που έχουν διαμορφωθεί από τους μηχανισμούς εκτός των οργάνων;

Αν θέλουμε οι «θέσεις» να αποτελούν «οδηγό για δράση» και όχι ένα αφηρημένο κείμενο διακηρύξεων ξεκομμένο από την ταξική πάλη, τότε ο διάλογος θα έπρεπε να είναι μια εντελώς ανάστροφη διαδικασία: Ξεκινάμε από τι κάναμε, τους στόχους που βάλαμε, αναλύουμε συλλογικά τις εμπειρίες εντοπίζουμε τα λάθη μας και με βάση αυτά, εμπλουτίζουμε την γραμμή μας και επαναπροσδιορίζουμε τους στόχους μας.

Σε επόμενα κείμενα μας θα προσπαθήσουμε να θέσουμε μερικά από αυτά τα ζητήματα που αναδείχθηκαν από την πολιτική πρακτική του ΣΥΡΙΖΑ την προηγούμενη περίοδο, τα οποία θεωρούμε ότι καθοριστικά για την φυσιογνωμία του και την πολιτική του γραμμή.

7 σχόλια :

  1. Συνειδητά συγχέεις "συνιστώσες" με μηχανισμούς;
    Το κείμενό σου αφορά σε μηχανισμούς και τα κείμενα συμβολής τους, ενώ ο τίτλος σου μιλά για συνιστώσες.
    Πρόσεξε,γιατί παίζεις το παιχνίδι όσων θέλουν να μιλάμε προσυνεδριακά για τις (σχετικά ακίνδυνες) συνιστώσες και να μην συζητήσουμε για το ζήτημα της κατάργησης των (πανίσχυρων) μηχανισμών (τύπου Παπαδημούλη, Μπαλάφα κλπ) που θα ανοίξει το δρόμο για το δημοκρατικό ΣΥΡΙΖΑ των μελών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν υπάρχει διαφωνία στην ουσία αυτών που περιγράφεις. Όμως όλες οι συνιστώσες και όλοι οι μηχανισμοί δεν είναι ίδιοι. Κάποιες συνιστώσες είναι σκληροί μηχανισμοί και επιδιώκουν να παραμείνουν ως τέτοιοι, ανεξάρτητα αν θα διαλυθούν ως συνιστώσες. Επίσης υπάρχουν και μηχανισμοί, οι οποίοι μέχρι σήμερα δεν επιδίωξαν να καταγραφούν ως διακριτές συνιστώσες.

      Τα κείμενα που κατατέθηκαν στον προσυνεδριακό διάλογο κατατέθηκαν κυρίως ως κείμενα συνιστωσών και γιαυτό τα αναφέρουμε στο τίτλο τις συνιστώσες. Όμως στο κείμενο που ακολουθεί, αντιμετωπίζονται ως μηχανισμοί που κινούνται με συγκεκριμένες ταχτικές κινήσεις στην εσωκομματική πάλη που διεξάγεται για το 1ο Συνέδριο.

      Διαγραφή
  2. Δωρεάν μαθήματα «θεωρίας» για την λειτουργία και την αναπαραγωγή των μηχανισμών από την ΣΟΦΗ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗ εδώ:

    Η ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΘΕΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΙΔΡΥΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. κάλλιο πέντε και στο χέρι...10 Ιουνίου 2013 στις 4:07 μ.μ.

      μάλλον είναι ΘΕΩΡΙΑ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ-ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ από τον ένα μηχανισμό στον άλλο.

      Διαγραφή
  3. Σίγουρα στην λογική της δεν είναι ο χορός του Ζάλογγου αλλά η τακτική του ψόφιου κοριού.

    Εδω και το ανάλογο video:

    http://www.youtube.com/watch?v=BYPIKg-hnAs

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. το νερό στο κρασί για ευρώ και ΕΕ να ήξερα που το είδες . προφανώς η αριστερή πλατφόρμα διατυπώνει τον λόγο της , για όλον τον ΣΥΡΙΖΑ και καλά κάνει , όσον αφορά την διαφορά του λόγου της από τον λόγο του α.ρ τα χρόνια 2010 , 2011 , 2012 , είναι αναμενόμενη , λόγω των θέσεων του κόκκινου δικτύου που δεν είναι ακριβώς ίδιες με του αριστερού ρεύματος . Η μόνη αλλαγή που καταγράφεται στον ΣΥΡΙΖΑ για την ΟΝΕ και την ΕΕ είναι ότι η ηγετική ομάδα που διαχειρίζεται τα πράγματα στην πλάτη των μελών που τα θέλει αφισοκολλητές και ντεκόρ σε πανηγυρικά συνέδρια , ενώ σε όλη την Ευρώπη η αριστερά προβληματίζεται σε ευρωκεπτικιστική κατεύθυνση , αυτή επιμένει όλο και περισσότερο πως δεν υπάρχει ζωή έξω από την ΟΝΕ και ΕΕ , δηλαδή τελικά δεν υπάρχει ζωή γενικά , μιας και αυτό που ζούμε , ζωή δεν λέγεται . Έξω από την κοινωνική συνθήκη της χρεοκοπίας μέσα στις νόρμες του διεθνοποιημένου χρηματιστικοποιημένου καπιταλισμού , εκεί είναι η αριστερά , αν θέλει να μιλάει για την κοινωνία " αλλιώς " και όχι για την " σταθεροποίηση " και την συνέχεια του κράτους .

    μάλλον βέβαια νομίζεις και ελπίζεις πως απευθύνεσαι σε ένα κοινό που βαριέται να διαβάσει κείμενα , και το μόνο που κάνει είναι να παρακολουθεί τους παραγοντισμους και τα κουτσομπολιά .

    και ένα θέμα που το θεωρώ σπουδαίο , και κακώς , έστω δεν το έχω δει εγώ , δεν το έχει θίξει ούτε η αριστερή πλατφόρμα .

    πότε θα διαψευστεί η πιθανότητα να βάλει ο Τσίπρας υποψηφιότητα , για .... πρόεδρος του ενός από τα 3 σκέλη της ... τρόικας , δηλαδή της ευρωπαϊκή επιτροπή ? γιατί το βλέπω να γράφεται όλο και συχνότερα ...

    " κάποιος σύντροφος "

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. κόκκινες καλές ντομάτες, δυο δεκάρες η οκά!

      Διαγραφή


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ