ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Κυριακή 19 Μαΐου 2013

Από το συνέδιο του ΣΥΡΙΖΑ θα βγουν κερδισμένοι και πάλι οι μηχανισμοί;


Οι μάσκες άρχισαν να πέφτουν μία - μία μπροστά στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ:

Οι δυνάμεις της ΑΝΑΣΑ, ενώ συμφωνούν με τον ενιαίο πολυτασικό ΣΥΡΙΖΑ και είναι έτοιμες να απαντήσουν στην πράξη θετικά, διαφωνούν με την πρόταση του σ. Τσίπρα 
(ΕΠΟΧΗ 19-5-2013)

Την "σπίθα που θα βάλει φωτιά στον κάμπο" φαίνεται ότι αποτέλεσαν οι δηλώσεις του Α. Τσίπρα  στο "105.5 στο κόκκινο"καθώς η εισήγησή του στην Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ.  Η στάση της "αριστερής πλατφόρμας" ήταν γνωστή  και αναμενόμενη για τον ΣΥΡΙΖΑ των μελών.  Αναμενόμενη δεν ήταν η στάση της "ΑΝΑΣΑ", η οποία φαίνεται ότι θα αποτελέσει τον δούρειο ίππο  για την μελεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα νέο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ στο 1ο του ΣΥΝΕΔΡΙΟ.  Ο "παραγοντισμός" έρχεται πλέον να προστεθεί και επίσημα πλέον στην "δημοκρατία" της μαφίας των μηχανισμών για να γίνει συστατικό στοιχείο της πολιτικής ταυτότητας του ΣΥΡΙΖΑ. Η μάχη προβλέπεται συναρπαστική...

10 σχόλια :

  1. Είναι και αυτοί οπαδοί της θεωρίας του "ώριμου φρούτου"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. πώς θα γίνει δούρειος ίππος; Στη συνδιάσκεψη Α'Αθήνας η πλειοψηφία έδειξε το σκληρό της πρόσωπο ακόμα και στην Ανάσα. Το αναλύεις λιγάκι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε να κάνει ανοικτές συνελεύσεις στις πλατείες και σε δημόσιους χώρους, κλείστηκε μετά στα γραφεία και κατέληξε σε μια διαπάλη μηχανισμών για τις εκλογές των ενδιάμεσων οργάνων στην οποία συμμετείχαν μόνον τα στελέχη των συνιστωσών και και σφάχτηκαν σε αρκετές περιπτώσεις για τις καρέκλες και τις μεταξύ τους ποσοστώσεις. Ας αφήσεις την φαντασία σου ελεύθερη, μπορείς να δεις που οδηγεί αυτή η κατάσταση μπροστά στην προοπτική ανάληψης κυβερνητικών ευθυνών, όταν όλος αυτός ο καβγάς έγινε για όργανα που έχουν ζωή μόνον λίγους μήνες και περιορισμένες κομματικές εξουσίες...

      Είδες λοιπόν καμία ανακοίνωση της ΑΝΑΣΑ που να επαληθεύει αυτό που γράφεις για την Α' Αθήνας και να διαμαρτύρεται για αυτή την διαπάλη των μηχανισμών;

      Αντίθετα με την θέση της που αναφερόμαστε παραπάνω συμβάλει στην διαιώνιση αυτής της κατάστασης και μάλιστα ενισχύοντας την θεσμική της κατοχύρωση στις αρχές λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ.

      Διαγραφή
    2. από την ΕΠΟΧΉ: ...Την ίδια ώρα που ως ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ συζητάγαμε για υποχρεωτικές αυτοδιαλύσεις, για ποσοστά σταυροδοσίας, για λίστες στο συνέδριο, οι δυνάμεις μας στην εκπαίδευση και όλοι μας, είχαν, είχαμε, μια κρίσιμη ήττα, που συλλογικά χρειάζεται να υπερβούμε. Αντί να κοιτάμε την κοινωνία, κοιτάγαμε από την κλειδαρότρυπα τον εαυτό μας. Αντί να μπούμε στην πρώτη γραμμή του αγώνα, μπήκαμε στην πρώτη γραμμή της εσωκομματικής εσωστρέφειας. Και αυτό μας αφορά όλους και όλες και χρειάζεται αυτοκριτική και αναστοχασμός.
      Έτσι θα προχωρήσουμε, έτσι θα κάνουμε το επόμενο βήμα. Χρειάζεται αφαίρεση προβλημάτων και όχι πρόσθεση. Χρειάζεται πρόσθεση δυνάμεων και όχι αφαίρεση.
      Να γιατί οι δυνάμεις της ΑΝΑΣΑ, ενώ συμφωνούν με τον ενιαίο πολυτασικό ΣΥΡΙΖΑ και είναι έτοιμες να απαντήσουν και στην πράξη θετικά, διαφωνούν με την πρόταση του σ. Τσίπρα.
      Κάποιες συνιστώσες, όπως οι ίδιες δηλώνουν, δεν είναι έτοιμες να προχωρήσουν στην αυτοδιάλυση και στην ένταξή τους ως φυσικά πρόσωπα ή ως τάσεις στον ενιαίο ΣΥΡΙΖΑ. Συμφωνούν, όμως, να μην έχουν ειδικά προνόμια έναντι των μελών του κόμματος. Το ουσιαστικό βήμα, δηλαδή, έχει γίνει. Απομένουν μερικά και πρέπει να γίνουν με γρήγορους και σταθερούς βηματισμούς σε ένα μεταβατικό διάστημα που θα συμφωνήσουμε. Αλλά βήματα πρέπει να γίνουν απ’ όλους και να είναι σαφώς στην κατεύθυνση ότι η επόμενη ημέρα θα είναι η ημέρα του όλου ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς επετηρίδες από κανέναν.(...)
      Εμείς θέλουμε ένα συνέδριο που όλοι θα ανακαλύπτουν τον εαυτό τους. Ένα συνέδριο -το 1ο, το ιδρυτικό το λένε κάποιοι-, ενότητας και σύνθεσης, που θα δώσει ώθηση και έμπνευση, που θα ξεσηκώσει συνειδήσεις, που θα επικοινωνεί με την κοινωνία και όχι συνέδριο εσωκομματικών τακτικών. Ένα συνέδριο με κατοχυρωμένα τα δικαιώματα των μειοψηφιών και των τάσεων, που πρέπει να λειτουργούν ως ανοιχτά ρεύματα ιδεών και όχι ως μηχανισμοί. Από το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να βγούμε όλοι κερδισμένοι, κανείς χαμένος.
      Α, και ένα τελευταίο καθόλου ήσσονος σημασίας. Συζητιέται, ως φαίνεται, η εκλογή του προέδρου από το συνέδριο και όχι από την κεντρική επιτροπή. Μπορεί να ακούγεται ως δημοκρατικό μέτρο, αλλά εμείς ως ΑΝΑΣΑ ξέρουμε ότι το συνέδριο εκλέγει όργανα και ο πρόεδρος ή ο γραμματέας ή όποιος άλλος δεν είναι ατομικό όργανο, αλλά μέρος της συλλογικών οργάνων, της συλλογικής μας δουλειάς. Αν αποδεχτούμε το αντίθετο, θα είναι σαν να δίνουμε την έγκρισή μας ο πρόεδρος, ο όποιος πρόεδρος, να εισηγείται από μόνος του, να μπορεί να κινείται και ως ένα αυτόνομο κομματικό κέντρο. Και αυτό δεν το θέλουμε. Αντίθετα, πιστεύουμε βαθιά ότι πρέπει να φέρουμε στην πολιτική ζωή ένα συλλογικό αντιιεραρχικό αντιπαράδειγμα. Στην εποχή της αποθέωσης του «εγώ», καιρός είναι να προβάλουμε ως ριζοσπαστική αριστερά το συλλογικό «εμείς».

      πού διαφωνείς ε σ ύ φίλη ΕΟΣ;

      Διαγραφή
    3. Ως λογοτεχνικό ηθικοπλαστικό μυθιστόρημα, με κείμενο της Εποχής δεν έχουμε καμία διαφωνία. Μπορεί μάλιστα και να χρησιμοποιηθεί και ως ντοκουμέντο κατάλληλο για την ηθική διαπαιδαγώγιση των μελών του ΣΥΡΙΖΑ.

      Όμως στην ζωή τα πράγματα είναι διαφορετικά από το τι θέλουμε: Όποιος παρακολούθησε τις διαδικασίες της 1ης Πανελλαδικής και ειδικά την εκλογή των οργάνων με τις λίστες και όποιος έχει εικόνα από τις διαδικασίες συγκρότησης των ενδιάμεσων οργάνων, έχει εμπειρίες που δεν συνάδουν με την περιγραφή της κατάστασης στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως αυτή εκφράζεται στο συγκεκριμένο κείμενο.

      Η συζήτηση για “υποχρεωτικές αυτοδιαλύσεις, για ποσοστά σταυροδοσίας, για λίστες στο συνέδριο” και άλλα παρόμοια δεν πρόκειται για ένα συλλογικό βίτσιο που οδηγεί στον ΣΥΡΙΖΑ στην εσωστρέφεια και στην εγκατάλειψη του κινήματος. Είναι απόρροια της λειτουργίας των μηχανισμών. Για αυτό το ζήτημα ο συντάκτης του κειμένου φαίνεται ότι δεν έχει πάρει χαμπάρι τίποτα! Και εδώ ακριβώς είναι το ζήτημα: Όλα λοιπόν στον ΣΥΡΙΖΑ γίνονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και ο κίνδυνος είναι μήπως ο Τσίπρας έχει καβαλήσει το καλάμι και θέλει να κάνει τον ΣΥΡΙΖΑ ένα αρχηγικό κόμμα;

      Διαγραφή
    4. "χωρίς επετηρίδες από κανέναν"
      "όχι συνέδριο εσωκομματικών τακτικών"
      εντάξει, έτσι εκφράζεται ο σ.Λάμπρου, "λογοτεχνικά", αλλά ως προς την ουσία μηχανισμούς επικρίνει
      Και ναι! Ο αρχηγικός κίνδυνος υπάρχει και πρέπει απαξάπαντως να αποφευχθεί. Μέσω της εκλογής τού προέδρου από την κεντρική επιτροπή, Δεν είναι θέμα "καλαμιού" αλλά αυτονομίας τού κόμματος από το κράτος και των κινημάτων από το κόμμα. Θέμα εγκαθίδρυσης αντιιεραρχικών οριζόντιων δομών, που λέγαμε παλιά. Πολύ παλιά...έιτις!

      μλογκ

      Διαγραφή
  3. Για να δούμε πόσος κόσμος θα συμμετέχει στις διαδικασίες του συνεδρίου. Ήδη αρκετός ανένταχτος κόσμος ο οποίος είχε έρθει μετά το καλοκαίρι έχει αποστασιοποιηθεί σήμερα και ιδιαίτερα μετά την 1η Πανελλαδική συνδιάσκεψη έχει μειωθεί η συμμετοχή του.

    Η λειτουργία των μηχανισμών έχει απωθήσει αρκετό κόσμο που ήταν με το ένα πόδι μέσα και το άλλο έξω. Τα κομματόσκυλα των μηχανισμών το μόνο που ενδιαφέρονται είναι να τρώγονται μεταξύ τους για τις κομματικές μικροεξουσίες. Η συμμετοχή του κόσμου στις προσυνεδριακές διαδικασίες πιθανότατα θα είναι μικρότερη απ' αυτήν της 1ης πανελλαδικής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μεγάλο κάζο του Τσίπρα και της ομάδας του.Δεν τους πέρασε η άμεση κατάργηση των συνιστωσών,
    και επειδή έβλεπαν ότι δεν βρίσκουν πλειοψηφία για να το προχωρήσουν,παρέπεμψαν στο Συνέδριο.
    Δεν ξέρω αν υπολόγισαν λάθος τα κουκιά στην ΚΕ,
    πάντως είναι φανερό ότι πιάστηκαν με τις πιτζάμες.Διάλεξαν να παίξουν σε λάθος γήπεδο.
    Μεγάλο λάθος του Τσίπρα η επιλογή αυτού του ζητήματος ως κεντρικού.
    Αντί κεντρικό ζήτημα να είναι η φυσιογνωμία ενός αριστερού κόμματος που πάει για την κυβέρνηση,οι απαραίτητες ρεαλιστικές διορθώσεις της γραμμής μας (αφού τώρα δεν είμαστε γκρουπούσκουλο αλλά πάμε να κυβερνήσουμε τη χώρα), η εκτίμηση της κατάστασης τον τελευταίο χρόνο,οι αιτίες για την απώλεια της δυναμικής του ΣΥΡΙΖΑ,η κατάσταση στα συνδικάτα και γιατί εισπράττουμε συνεχώς ήττες στους κοινωνικούς αγώνες,ψαχνόμασταν 2 μέρες για τα εσω-οργανωτικά.
    Πρωτίστως αυτό είναι που διώχνει τους ανένταχτους.Γιατί οι ανένταχτοι βλέπουν τις δυο κύριες ομάδες εντός του ΣΥΡΙΖΑ να σφάζονται για τον έλεγχο του κόμματος,να μην ενδιαφέρονται να τραβήξουν νέο κόσμο στην πάλη και να είναι σχεδόν ανύπαρκτες στους κοινωνικούς χώρους.
    Δεν ξέρω τι μπορεί να αλλάξει μέχρι το Συνέδριο.
    Προσωπικά είμαι υπέρ ενός ενιαίου λαϊκού δημοκρατικού κόμματος της Αριστεράς,χωρίς συνιστώσες ως κόμματα μέσα στο κόμμα.
    Δεν μπορεί να υπάρχουν 13 χώροι υποδοχής ούτε μαγαζάκια.Ένας χώρος πρέπει να υπάρχει.
    Αλλά η συζήτηση γίνεται με το κεφάλι κάτω και τα πόδια πάνω.Πρώτα πρέπει να ξεκαθαρίσεις ως κόμμα τι θα κάνεις στην κυβέρνηση,ποια κοινωνία θέλεις,
    ποιες αλλαγές θέλεις να κάνεις,και ύστερα κοιτάς με ποιο κόμμα και ποια οργανωτική δομή θα εξυπηρετήσεις αυτούς τους στόχους που έχεις βάλει.Αλλιώς δίνεις την εντύπωση ότι το μόνο που σε νοιάζει είναι να έχεις τις καρέκλες και τους μηχανισμούς.Και δυστυχώς αυτή την εντύπωση δίνουν και οι προεδρικοί και οι ρευματικοί.
    Το κόμμα είναι όχημα για να εξυπηρετείς πολιτικούς στόχους.Δεν είναι όχημα για να έχουν τη βολή τους μερικές εκατοντάδες άνθρωποι και να ζουν σαν δημόσιοι υπάλληλοι την ώρα που ο κόσμος πεινάει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Είναι πολύ κουραστική αυτή η διαδικασία να τα εξηγεί κανείς όλα από την αρχή, λες και δεν υπάρχει ιστορία, λες και ο άνθρωπος δεν έχει δικαίωμα στη συλλογική γνώση.
    Πρέπει να βάλω μερικά ερωτήματα για μερικούς. Κάποια για εκείνους που φαντάστηκαν ότι η διάλυση των συνιστωσών είναι το πάν.Κάποια για άλλους που καμώνονται πως η σύγκρουση μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ είναι μόνο σύγκρουση μηχανισμών κλπ, ενώ είναι πολιτική και σύγκρουση για αρχές.

    Ερώτημα 1: Αν δεν υπήρχαν οι "13 χώροι υποδοχής", ποιος ΣΥΡΙΖΑ θα υπήρχε;

    Ερώτημα 2: Αν δεν υπήρχε το Αριστερό Ρεύμα, ποιος ΣΥΡΙΖΑ θα υπήρχε;

    Ερώτημα 3: Μέχρι την ώρα που ο σ.Τσίπρας έφερε τις προτάσεις του για διάλυση των συνιστωσών, ποιος ήταν αυτός που παραβίαζε τις αποφάσεις της πλειοψηφίας και έκανε μόνιμα το ΣΥΡΙΖΑ ρεζίλι των σκυλιών;
    -Οι συνιστώσες πρότειναν τον Αρσένη για πρωθυπουργό;
    -Οι συνιστώσες έστειλαν τον πρόεδρο του κόμματος στην αυλή του Σόϊμπλε, όταν λίγο καιρό πριν καλούσαμε τον κόσμο σε διαδήλωση εναντίον του;
    - Ποιό κόμμα υπάρχει πριν δημιουργηθεί; Πως μπορεί ο ΣYΡΙΖΑ να δρα στην κοινωνία σαν μπουλούκι, χωρίς κανόνες, χωρίς αρχές, χωρίς καταστατικό; Μήπως πρέπει να δεχτούμε ότι πρέπει να λειτουργεί "όπως νομίζει ο αρχηγός ή η ηγετική ομάδα που τον περιβάλλει;"

    ΑπάντησηΔιαγραφή


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ