ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Τρίτη 30 Απριλίου 2013

O πολιτικός αυνανισμός της ΑΝΤΑΡΣΥΑ...


Παρακολουθώντας τον δημόσιο προσυνεδριακό διάλογο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το πρώτο που διαπιστώνει κάποιος είναι ότι αναφέρεται σε μια άλλη χώρα, η οποία βρίσκεται στα πρόθυρα μιας σοσιαλιστικής αλλαγής και το ζητούμενο είναι η περιφρούρηση των επαναστατικών κατακτήσεων του κινήματος από τους ρεφορμιστές και τους οπορτουνιστές...

Ακραίοι οπαδοί της θεωρίας του “ώριμου φρούτου” έχουν αποφανθεί πως έτσι κι αλλιώς ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταλάβει την εξουσία, αφού ο καπιταλισμός είναι σε βαθιά κρίση και όπου νάνε καταρρέει. Γιαυτό έχουν αναδείξει ως κύριο μέλημά τους τον πόλεμο ενάντια στον ρεφορμισμό. Έβγαλαν λοιπόν τα επαναστατικά τους σπαθιά οι σύντροφοι της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και σφάζονται μεταξύ τους για τον ...ΣΥΡΙΖΑ! Πρωτοπόροι σε αυτόν τον αγώνα, ξεπέρασαν με τις πολιτικές τους πρακτικές ακόμα και τις πιο εσωστρεφείς συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες έχουν τάξει στον εαυτό τους να τον "ριζοσπαστικοποιήσουν", δηλαδή να τον κάνουν σαν τα μούτρα τους...

Αυτή η ενδοανταρσυακή διαπάλη δεν μας αφορά, όπως δεν αφορά ούτε την ελληνική κοινωνία, ούτε το μαζικό κίνημα. Κανείς δεν περιμένει να μάθει από την ΑΝΤΑΡΥΑ το τι είναι και το τι θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο καθένας έχει και μυαλό για να σκεφτεί, και αυτιά και μάτια για να το καταλάβει. Η θεωρία της “ψευδούς συνείδησης”, είναι χρήσιμη μόνον για αυτούς που θεωρούν ότι είναι κάτοχοι των απόλυτων αληθειών, επειδή τους παρέχει το θεωρητικό άλλοθι να αυτοχρίζονται σε ιεροκήρυκες αυτών των αληθειών. Είναι προφανές ότι δεν περιμένουμε από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ να μας απαντήσει γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ αναδείχτηκε σε αξιωματική αντιπολίτευση και αν θα πουλήσει το κίνημα όταν γίνει κυβέρνηση. Αυτό το κρίνει ο καθένας από την θέση που βρίσκεται, από τον κάτοικο της Χαλκιδικής και αγωνίζεται ενάντια στα μεταλλεία χρυσού ως τον άνεργο που δεν έχει πόρους για να επιβιώσει...

Παρακολουθούμε αυτόν τον δημόσιο διάλογο για άλλο λόγο. Μήπως αναδείξει κάποιες πειστικές ερμηνείες αλλά και προτάσεις για το τι συμβαίνει στην ελληνική κοινωνία και που πάνε τα πράγματα, πέρα από τον επίσημο λόγο του Κράτους, ο οποίος εκφέρεται από τους ιδεολογικούς και πολιτικούς μηχανισμούς του, μέρος των οποίων είναι και τα κοινοβουλευτικά πολιτικά κόμματα.

Περιμέναμε λοιπόν μια απάντηση γιατί ενώ δύο χρόνια πριν η ΑΝΤΑΡΣΥΑ η οποία ήταν “ισοδύναμο άλογο” με την “χρυσή αυγή” - κατά την γνωστή έκφραση του Λ. Κύρκου - σήμερα αυτή η ισοδυναμία έχει ανατραπεί και η “χρυσή αυγή” αναδεικνύεται σε τρίτο κοινοβουλευτικό κόμμα και αποκτά σημαντικά ερείσματα στην ελληνική κοινωνία. Όμως, δεν φαίνεται να απασχολεί σοβαρά τους αγωνιστές της ΑΝΤΑΡΣΥΑ το ερώτημα γιατί οι ιδέες και τα οράματά που τους εμψυχώνουν, παραμένουν περιθωριακά στην ελληνική κοινωνία. Η μόνη απάντηση που λάβαμε είναι ότι “για όλα φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ”. Η άνοδος του ναζισμού δεν αποτελεί καν πολιτικό ζήτημα αυτού του διαλόγου. Από όσα κείμενα διαβάσαμε, σε κανένα δεν βρήκαμε κάποια σχετική αναφορά. Αντίθετα σε όλα ανεξαιρέτως υπάρχουν αναφορές για τα δεινά που επιφέρει στον τόπο και το κίνημα ο ΣΥΡΙΖΑ!...

Αναζητήσαμε επίσης μια πειστική απάντηση γιατί η “νέα εργατική πολιτική” που ευαγγελίζονται οι σύντροφοι της ΑΝΤΑΡΣΥΑ παραμένει και αυτή περιθωριακή και συνεχίζουν να ηγεμονεύουν οι γραφειοκρατικές ηγεσίες, σε συνθήκες τόσο μεγάλης επίθεσης στα εργασιακά δικαιώματα. Και εδώ λάβαμε την ίδια απάντηση...


Και δυο κουβέντες για τον “τρίτο πόλο”

Ο συνεκτικός ιστός της ΑΝΤΑΣΥΑ συγκροτείται από το ιδεολόγημα του “τρίτου πόλου” στο χώρο της Αριστεράς. Πρόκειται για ένα ιδεολόγημα και όχι για πολιτικό αίτημα το οποίο τίθεται από όρους ανάλυσης της πολιτικής συγκυρίας: Η αναζήτηση αυτού του “θείου δισκοπότηρου” σήμερα το μόνο υλικό αποτέλεσμα που παράγει είναι ότι εξασφαλίζει την αναπαραγωγή πολιτικών μηχανισμών που συγκροτούν τον χώρο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Χωρίς αυτό το “αίτημα”, δεν έχουν λόγο ύπαρξης. Γι αυτό, όπως όλα τα υπαρξιακά θέματα δεν τίθεται σε συζήτηση και δεν αμφισβητείται από κανένα. Περιφέρεται από τον “λαό της ΑΝΤΑΡΥΑ” στις πολιτικές του περιπλανήσεις, όπως η “Κιβωτός της Διαθήκης” από “λαό του Θεού”.

Τα τελευταία χρόνια μια μόνον φορά αυτό το αίτημα απέκτησε πολιτική υπόσταση και θα μπορούσε να γίνει αφετηρία μετασχηματισμών εντός του χώρου της ελληνικής Αριστεράς. Ήταν οι πρώτες περιφερειακές εκλογές. Τότε ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στο κάτω όριο της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης και στο εσωτερικό του υπήρχε έντονη διαπάλη, αντιθέσεις, ρήξεις και αμφισβήτηση της ηγεμονίας του ΣΥΝ οι οποίες οδήγησαν στην κάθοδο του ΜΑΑ ως ξεχωριστού σχήματος στις περιφερειακές εκλογές της Αττικής. Τότε ο χώρος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ αν είχε πάρει την πρωτοβουλία συνεργασίας με το ΜΑΑ και κοινής εκλογής καθόδου, σήμερα τα πράγματα στην ελληνική Αριστερά ίσως να ήταν διαφορετικά. Όμως οι σύντροφοί της ΑΝΤΑΡΥΑ, ως οπαδοί της θεωρίας του “ώριμου φρούτου”, θεώρησαν τότε ότι το ΜΑΑ και ο Α. Αλαβάνος δεν είχαν ωριμάσει όσο θα ήθελαν για να πέσουν στην αγκαλιά τους...

Αυτή η ιστορική ευκαιρία τότε χάθηκε με πολιτική ευθύνη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Όμως ιστορία είναι σκληρή και δεν επαναλαμβάνεται. Σήμερα, μόνον σαν φάρσα μπορεί να επαναληφθεί. Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω...

15 σχόλια :

  1. To μεγαλύτερο μέρος της Ανταρσύας προέρχεται απο το κκε.Λογικό είναι να σκέφτεται όπως το κκε αφού δεν έχει απογαλακτισθεί απο την μήτρα που την γέννησε.Σκέφτεται σαν το κκε,δρά σαν το κκε και στην πραγματικότητα είναι μια μικρογραφία του κκε.
    Το κακό με την Ανταρσία άρχισε στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές του 2010,που επειδή τσίμπησε κάτι ψηφαλάκια παραπάνω νόμισε ότι έγινε κόμμα που μπορεί να έχει ουσιαστική παρέμβαση στο πολιτικό γίγνεσθαι.
    ''Οι αντικαπιταλιστικοί''όπως αυτοχαρακτηρίζονται,στην ουσία αποτελούν και αυτοί ένα κομμάτι απο την πολυδιασπασμένη Αριστερά που επιμένει να μην βρίσκει κοινό βηματισμό,ενδιαφερόμενοι για την δική τους ''καθαρότητα''και το μαγαζάκι τους και αδιαφορώντας για την ενότητα της Αριστεράς.
    Η πορεία τους είναι προδιαγραμμένη όπως και του κκε που τούς γέννησε,όπως επίσης και του ''τρίτου πόλου''που ονειρεύονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Περιμέναμε λοιπόν μια απάντηση γιατί ενώ δύο χρόνια πριν η ΑΝΤΑΡΣΥΑ η οποία ήταν “ισοδύναμο άλογο” με την “χρυσή αυγή” - κατά την γνωστή έκφραση του Λ. Κύρκου - σήμερα αυτή η ισοδυναμία έχει ανατραπεί και η “χρυσή αυγή” αναδεικνύεται σε τρίτο κοινοβουλευτικό κόμμα και αποκτά σημαντικά ερείσματα στην ελληνική κοινωνία. "

    Elementary my dear Watson..
    ο ΛΑΟΣ και κυρίως η ΝΔ στήριξαν το μνημόνιο .
    Γι'αυτό κι εκτοξεύθηκε η ΧΑ .
    Αν είχαν στηρίξει μνημόνια το ΚΚΕ και ο Συριζα ή και η Ανταρσυα αν ήταν στη βουλή, θα είχε εκτοξευθεί το ΚΚΕ μλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. γιατί τότε δεν εκτοξεύτηκαν οι ΑΝΕΛ;

      Διαγραφή
    2. το 10% που πήραν το Μάη τι ήταν ;
      προσγείωση ;

      Διαγραφή
  3. Έχεις δίκιο για την Ανταρσυακή (και Περισσιώτικη) αντίληψη περί "ώριμου φρούτου". Προεκλογικά, μάλιστα, οι πρώτοι χρησιμοποιούσαν κατά το δοκούν ως και την ιστορία, φέρνοντας ως παράδειγμα την..Ουγγαρία του 1956, που ξώκειλε τάχα "επί τα δεξιά", κι όχι επί τα αριστερά, και δεν υπήρχε επαναστατικό κόμμα να φέρει στα ίσα το καράβι όταν παρενέβη ενεργά και η Δύση.
    Από την άλλη, η θεωρία του ώριμου φρούτου κυριαρχεί πια στο ΣΥΝ, σε κάθε φράξιά του. Ο ΣΥΝ αθετεί την υπόσχεσή του περί "ανένδοτου". Σε 1 χρόνο από τώρα (25/5/14) έχουμε ευρωεκλογές και όλα έχουν εναποτεθεί εκεί. Λες και θα γίνουν ομαλά οι εκλογές (σαν του 1946, ένα πράγμα). Λες και ο αντίπαλος δεν θα μας θάψει, με τις βρωμιές διαφόρων στελεχών ειδικά στην τοπική αυτοδιοίκηση..
    Έτσι, η θεωρία του ώριμου φρούτου ("πολιτικός αυνανισμός", όπως λες) είναι κυρίαρχη συνολικά στην Αριστερά.
    Όσο για τους "ριζοσπαστικοποιητές" του ΣΥΡΙΖΑ τι να πεις; Η ενότητα της αριστεράς που ποθούν, επιτεύχθηκε την Κυριακή στο Σύνταγμα. Πολύ απλά, γιατί και με το ΠΑΜΕ μαζί, λόγω του μηχανικισμού (ό,τι δηλώσεις-πρωτοπορία-είσαι) και του σεχταρισμού (Αριστερά έναντι του λαού) έχουμε μείνει πια τρεις και ο κούκος.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πρέπει να ενισχύσουμε την ΑΝΤΑΡΣΥΑ με κάθε τρόπο για να αποτρέψουμε το ενδεχόμενο να υπάρξει κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Κάτι τέτοιο θα ήταν ολέθριο για την Αριστερά. Ο μόνος τρόπος επιβίωσης της Αριστεράς αυτή τη στιγμή περνάει μέσα από τη διαίρεση, τη διάσπαση, το λικβινταρισμό ώστε τα επιμέρους κομμάτια που θα δημιουργηθούν να μπορέσουν να κρατήσουν αμόλυντη την ιδεολογική τους καθαρότητα. Πρέπει άμεσα να τεθεί θέμα διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ ενισχύοντας τις φυγόκεντρες τάσεις της Αριστερής Πλατφόρμας με κεντρικό άξονα τη διαφωνία για ευρώ-δραχμή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ με κεντρικό άξονα τη διαφωνία για ευρώ-δραχμή"
      Σε καλό σου, μ'έκανες και γέλασα!

      Διαγραφή
    2. Πες οτι τωρα γελας ακομα?

      Διαγραφή
  5. Eνισχύστε την Ανταρσύα,τον Αλαβάνο,τον Κουτσούμπα,κάθε σέχτα και απολειφάδι,διασπάστε την ήδη πολυδιασπασμένη Αριστερά σε χίλια ακόμα κομμάτια,αρκεί να μην υπάρξει κυβέρνηση του τρισκατάρατου ΣΥΡΙΖΑ που θα φέρει τον όλεθρο στην Ελληνική κοινωνία.
    Ουμπερ αλες η καθαρότητα κάθε πικραμένου γκρουπούσκουλου και η απόλυτη αλήθεια που πρεσβεύει κάθε μαγαζάκι τους.
    Συμμαχείστε ακόμα πιο στενά με Σαμαροκουβέληδες και Βενιζελολοβέρδους με Αδώνιδες και Βοριδοτσεκούρηδες,αποσπάστε ακόμα πιό θερμούς ύμνους απο Παπαγελάδες και Τρεμοντερμπεντέρηδες,φτάνει ο ΣΥΡΙΖΑ αυτό το μίασμα που απο το πουθενά σήκωσε ανάστημα και απειλεί το σύστημά μας που το τρέφουμε και μας τρέφει.
    Αφήστε το λαό να κουρεύεται ή να σταυρώνεται,μέρες που είναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Συναγερμός, ΕΟΣ!
    Κόβονται τα κονδύλια στις συνιστώσες από Ιούλη, κατά δήλωση Βίτσα (χτεσινός Επενδυτής).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αντικαπιταλιστικά παραμύθια...5 Μαΐου 2013 στις 10:26 π.μ.

    Πράγματι, στις περιφερειακές εκλογές υπήρχε η ευκαιρία να δημιουργηθεί ο άλλος πόλος στην Αριστερά που θα ήταν διακριτός από τον ΣΥΝ και το ΚΚΕ. ΑΝΤΑΡΣΥΑ + ΜΑΑ πιθανότατα θα κατέγραφε ένα 4%, το οποίο θα ήταν ένα σημαντικό ποσοστό για τον χώρο της αντισυστημικής Αριστεράς. Θα έδινε ελπίδες και θα πυροδοτούσε σίγουρα άλλες εξελίξεις στην Αριστερά.

    Όμως δεν ήταν "ώριμο φρούτο" αυτή η ενότητα για τον χώρο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Μέχρι να ωριμάσουν οι συνθήκες, πέταξε το πουλάκι! Τώρα η οι συνθήκες έχουν φτάσει στο στάδιο της σήψης...

    Στην πολιτική αν δεν παίρνεις ρίσκα, δεν προβλέπεις στοιχειωδώς τις εξελίξεις και δεν παίρνεις πρωτοβουλίες που ανατρέπουν τους συσχετισμούς, μένεις στο περιθώριο. Και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν είχε αυτή την ικανότητα, ούτε την έχει αποκτήσει σήμερα. Το χειρότερο όμως είναι ότι δεν έχει την ικανότητα να εκτιμήσει τα λάθη της και να βγάλει συμπεράσματα απ' αυτά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το θέμα "ΜΑΑ-Ανταρσύα 2010" είναι σοβαρό. Η αποτίμηση της πρόσφατης ιστορίας, της κινηματικής μας ιστορίας 2010-13, είναι καθοριστική για το μέλλον.
    Η Ανταρσύα θα πρέπει να αναγνωρίσει το λάθος της. Η αναγνώριση αυτή θα δείξει τιμιότητα ενώπιον του λαού και θα δείξει πως έχει στο κέντρο τα εργατικά-λαϊκά συμφέροντα και όχι το μαγαζάκι στενά (που και αυτό με τη σεχταριστική πολιτική χαντακώθηκε έκτοτε γιατί δυστυχώς, χάθηκε πολύτιμος χρόνος και αξιοπιστία).
    Επίσης, είναι σημαντική η αναγνώριση του λάθους γιατί οι εξελίξεις στο Σύριζα θα είναι ραγδαίες. Εντός 10 εβδομάδων γίνεται συνέδριο. Αυτό σημαίνει πως κάποιες συνιστώσες που δηλώνουν ότι βρίσκονται στα αριστερά του Σύριζα θα πιεστούν (και εσωτερικά) να διαχωρίσουν τη θέση τους. H Aνταρσύα αν δεν αναγνωρίσει το λάθος της, τότε θα δείξει ότι δεν την ενδιαφέρει να γίνει ο αριστερός υποδοχέας της δυσαρέσκειας "εξ αριστερών" προς το Σύριζα (με αυτό δεν εννοώ ταυτόχρονα ότι στάνταρ ο Σύριζα πάει "δεξιά"). Αν γενικά δεν κάνει αυτοκριτική, τότε οι δυνατότητες και τα ακροατήριά της θα έχουν εξαντληθεί οριστικά (εκτός κι αν πιστεύει ότι αρκεί, για τις ανάγκες της εποχής, να στραφεί προς τα μ-λ).
    Άλλωστε, όπως γράφτηκε πριν, το (πιστεύω δευτερεύουσας σημασίας) δέλεαρ της κρατικής επιχορήγησης σε αντίθεση με την Ανταρσύα (βλ.δημοτικές και ευρωεκλογές στις 25/5/2014, που με λίγη "ανοικτή" πολιτική συμμαχιών βγάζει αντιπροσώπους) ΔΕΝ θα υπάρχει από τον Αύγουστο στο Συριζα. Εδώ φυσικά εξαιρούνται οι αποζημιώσεις των δύο βουλευτών της ΔΕΑ (για πόσο ακόμα υπαρκτές, αν γίνουν πρόωρες εκλογές;), που σιγά μην επανεκλεγούν με τόσες εντάσεις που έχουν προκληθεί και δημόσιες αντεγκλήσεις μεταξύ ΔΕΑ και μελών ΣΥΝ, και την οποία (ΔΕΑ) το Αρ.Ρεύμα, αφού στάνταρ παραμένει στο ΣΥΡΙΖΑ (ή ακόμα, και προκειμένου να παραμείνει, αφού τα περισσότερα μέλη του ΣΥΝ και οι εναπομείναντες ανένταχτοι τα'χουν "πάρει στο κρανίο" και με αυτό), δεν το'χει σε τίποτα να τη θυσιάσει.
    Για να δούμε. Θα έχουμε την πρώτη παγκόσμια επανασυγκόλληση τροτσκιστικών οργανώσεων; Μακάρι. Ήδη ΔΕΑ-Κόκκινο-ΑΠΟ σχημάτισαν το "Κόκκινο Δίκτυο". Δεν απομένει η επανένωση με το "μητρικό" ΣΕΚ.


    PS. Πόσα θα ήταν διαφορετικά το 2010, αν η Ανταρσύα δεχόταν συμμαχία με το ΜΑΑ. Ο ΣΥΝ μάλλον θα παρακάλαγε τον Κουβέλη για επανένωση..Ήταν τότε που το ΜΑΑ έκανε στο Σπόρτινγκ μεγαλύτερη συγκέντρωση από αυτή του Συριζα στην Κοτζιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. και ο Στέφανος Χίος στηρίζει Αλέκο Αλαβάνο
    (βλ.βίντεο, στο 1:02 και άκου και τον άλλο, πρώην πολιτευτή του ΛΑΟΣ να αποκαλεί "λαγό του Σαμαρά" τον ΑΑ)
    http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=2JKLNWLE6cg

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ε ! Φούσκες, στα Γρεβενά η ΑΝΤΑΡΣΥΑ πέρασε τον ΣΥΡΙΖΑ ... Το πρόβλημα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι ότι λειτουργεί ακόμα με τα γούστα πέντε - δέκα παραγόντων. Αυτό δεν σημαίνει ότι είνα και εγγυητές κάποιας ιδεολογίας. Αν ήθελε να κάνει την υπέρβαση θα έπρεπε να γίνει ένας αμεσοδημοκρατικός μηχανισμός που θα ξεκινούσε έναν αγώνα σε όλα τα επίπεδα. Αλλά αυτό μπορούν να το κάνουν 10 παράγοντες ; όταν οι μισοί αμφιταλαντεύονται μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της συνιστώσας τους ; Στην ανανεωτική αριστερά μην μιλάτε για ενότητα είστε και θα είστε οι διασπαστές του κομμουνισμού με την επωνυμία αριστερά + κάτι ... . ΑΥΤΑ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Όταν θα προδώσετε τον κόσμο μετά τις εκλογές να δούμε ποιος θα είναι ο πολιτικός αυνάν....

    ΑπάντησηΔιαγραφή


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ