ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

«ΣΧΕΔΙΟ Β΄»: Πρόταση εναλλακτικής διαχείρισης ή ανατροπής;



Αναδημοσίευση από το "ΠΡΙΝ"
του Παναγιώτη Φραντζή

Κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει τον Αλέκο Αλαβάνο ότι δεν διαθέτει καλή αίσθηση του πολιτικού timing. Στον απόηχο των συμφωνιών για την Κύπρο, με τις δημοσκοπήσεις να καταγράφουν ραγδαία άνοδο της λαϊκής αποδοκιμασίας προς την ΕΕ, με έντονο αντιγερμανισμό παράλληλα με δυσπιστία προς την εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν αυτός που σήκωσε το γάντι ανακοινώνοντας το πέρασμα σε μια νέα πολιτική εκστρατεία. «Έξοδο από το ευρώ, με Σχέδιο Β΄» δήλωσε ευθαρσώς, αποσπώντας την προσοχή εχθρών και φίλων.

Στις δέκα θέσεις που συνόδευσαν την ανακοίνωση του νέου πολιτικού σχηματισμού αναφέρεται ότι η έξοδος από το ευρώ «είναι κρίκος σε μια σειρά μετασχηματισμών, αριστερού προσανατολισμού, που απευθύνονται όμως σε όλους τους πολίτες». Η γλώσσα του κειμένου είναι καθησυχαστική, έχοντας σκοπό να προσελκύσει στρώματα που δείχνουν δυσπιστία απέναντι στην Αριστερά. Είναι μία γλώσσα επικοινωνίας που επιχειρεί να κατευνάσει την επίγνωση ότι στην οριακή καμπή προς την οποία οδεύουμε δεν υπάρχουν συναινετικές, ομαλές λύσεις.

Δεν υπάρχει σαφής στόχος πάλης για τους εργαζόμενους στο κείμενο αυτό. Υπάρχει ο δρόμος μιας κυβέρνησης: «Στόχος είναι η διαμόρφωση ενός μεγάλου κοινωνικού και πολιτικού μετώπου των δυνάμεων της εργασίας, με παλλαϊκή διάσταση, με στήριξη στην κοινωνική οργάνωση του λαού, με ικανότητα να οδηγήσει σε μια κυβέρνηση απελευθέρωσης και προόδου». Γίνεται λόγος για θέσεις εργασίας στον τουρισμό, στον αγροτικό τομέα, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στα δημόσια έργα, που θα δημιουργήσει η ρευστότητα του νέου εθνικοποιημένου τραπεζικού συστήματος. Ενώ η λέξη ρευστότητα επαναλαμβάνεται στο κείμενο, απουσιάζουν λέξεις όπως αγώνας, εργατικό κίνημα, ανατροπή.

Το σχέδιο αυτό προσεγγίζει το πολιτικό κεκτημένο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ – χωρίς όμως να παρακολουθεί την εξέλιξη ενός προβληματισμού. Εκκινεί από μια βάση που δέχεται έντονη κριτική: Ερμηνεύει την κρίση στη χώρα μας στο πλαίσιο της οικονομικής ανισορροπίας που προκύπτει από την ένταξη στη ζώνη του ευρώ. Τονίζοντας αυτό το σημείο, φαίνεται σαν να δίνεται απάντηση στην κρίση με μέσα εθνικής οικονομικής και νομισματικής πολιτικής: Εθνικό νόμισμα, έλεγχος των τραπεζών, παραγωγική ανασυγκρότηση. Θα ίσχυε αυτή η ανάλυση αν η ευρωπαϊκή κρίση ήταν βασικά νομισματική και όχι κρίση του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής.

Πριν από ένα χρόνο το ΚΚΕ επισήμαινε ότι ενδεχόμενη έξοδος από την ευρωζώνη δεν προοιωνίζεται θετικές για το λαό εξελίξεις, αφού, είτε με ευρώ είτε με δραχμή, το θέμα είναι ποια κοινωνική τάξη ελέγχει την οικονομία και την εξουσία. Από αυτές τις στήλες έγινε επανειλημμένως κριτική σε αυτή τη θέση. Η αλήθεια είναι ότι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ μιλούσε για διπλή έξοδο από ευρώ και ΕΕ, ενώ στο ΚΚΕ ταύτιζαν την έξοδο από την ΕΕ με τη λαϊκή εξουσία. Υπήρχε ωστόσο με έναν τρόπο στις γραμμές μας η λογική του «ντόμινο»: Ότι η έξοδος από το ευρώ είναι το πρώτο θετικό ρήγμα που αναπόφευκτα φέρνει τα επόμενα. Είναι όμως έτσι;

Τότε ήταν κυρίαρχη η αίσθηση ότι δεν υπάρχει τμήμα της αστικής τάξης που να θέλει επιστροφή σε εθνικό νόμισμα. Σήμερα όμως, σε όλη την Ευρώπη αναπτύσσεται ένα αστικό αντι-ευρώ ρεύμα, κυρίως ως αποτέλεσμα της αυταρχικής πολιτικής ηγεμονίας της Γερμανίας στη ζώνη του ευρώ. Μερίδες της αστικής τάξης και στη χώρα μας έχουν δεύτερες σκέψεις. Όχι βέβαια για να γυρίσουν σε μια φιλολαϊκή πολιτική, αλλά για να βελτιώσουν τη θέση τους στον ανταγωνισμό εντός του αστικού στρατοπέδου. Αν επέλεγαν ένα τέτοιο σχέδιο ωστόσο, θα το έκαναν με μια κυβέρνηση αριστερού προσανατολισμού.

Χρειαζόμαστε σήμερα ένα πρόγραμμα και μια συμμαχία που θα προωθεί την άμεση πάλη του λαϊκού κινήματος με στρατηγικούς όρους και την ανατροπή του συσχετισμού δύναμης μέσα στην ίδια την εργατική τάξη και τα μεσαία στρώματα, με κοινή δράση από τα κάτω, όχι εκλογικές επιδόσεις, συμπράξεις και αριστερά τρικ με κυβερνήσεις και σχέδια εναλλακτικής διαχείρισης του καπιταλισμού α λα ΣΥΡΙΖΑ, εντός ή εκτός ευρώ. Οι Θέσεις για τη Β΄ Συνδιάσκεψη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ δίνουν το περίγραμμα μιας πιο επεξεργασμένης πολιτικής γραμμής. Πώς βλέπει το «Σχέδιο Β΄» αυτές τις θέσεις και ειδικά τα σημεία 60-62 για τη μετωπική συμπόρευση των δυνάμεων της αντικαπιταλιστικής, αντι-ΕΕ και αντιιμπεριαλιστικής Αριστεράς;

Ο εργαζόμενος λαός και η εργατική τάξη στην Ελλάδα, την Κύπρο, την υπόλοιπη Ευρώπη, χρειάζονται ένα σχέδιο Α΄ – ένα σχέδιο κοινωνικής συμμαχίας και προγράμματος αντικαπιταλιστικής ανατροπής με διεθνιστική κατεύθυνση. Εάν το «Σχέδιο Β΄» θέλει να επικοινωνήσει με την πρωτοπορία των αγώνων του λαού και της νεολαίας, δεν μπορεί παρά να οδηγηθεί σε μια συνολική αντιιμπεριαλιστική τοποθέτηση ενάντια στην ΕΕ. Οι αντιθέσεις στο αστικό στρατόπεδο, η κρίση ηγεσίας, θα απελευθερώσουν δυνάμεις ευρύτερες. Δεν θα κερδηθούν αυτές οι δυνάμεις από προσεγμένες διατυπώσεις και πετυχημένες τηλεοπτικές εμφανίσεις.

8 σχόλια :

  1. ΕΟΣ ξέρω οτι δεν παίζεις παραγγελιές, αλλά μήπως θα μπορούσαμε να έχουμε πάλι κανα βιντεάκι με τον Καμμένο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν είναι τόσο εύκολα τα πράγματα,και αρκεί μόνο η επιστροφή σε εθνικό νόμισμα,για να δημιουργηθεί ντόμινο,ιδού η ρόδος και το πήδημα κύριοι.
    Μπορείτε να συμμαχήσετε όλοι μαζί υπο την αρχηγία του Αλαβάνου,χωρίς κίνημα χωρίς αγώνες,μόνο με ένα εκλογικό πρόγραμμα και να σακατέψετε την ΕΕ.
    Βουρ λοιπόν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο Αλαβανος καταιδρωμενος αντιγραφει τον Καζακη σε δυο σημεια:
    -Την θεσπιση εθνικου νομισματος .
    -Την θεση οτι δεν υπαρχουν πια αριστεροι και δεξιοι.Το ελεγε ο Καζακης το λεει με τροπο ο Αλαβανος αναγνωριζοντας οτι η Δημαρ ειναι αριστερο κομμα.Αρα οπως λεει ο Καζακης υπαρχουν απο την μια Δωσιλογοι και απο την αλλη δημοκρατες και πατριωτες.Η αριστερα δεν ειναι αμολυντη αφου υπαρχουν και αριστεροι δωσιλογοι .
    Μονο που ο Αλαβανος ειναι λιγο δεξιοτερος του Καζακη!
    Αλλωστε ο Καζακης εκανε κομμα σιγα σιγα απο τα κατω με κατι συνελευσεις ,ενω ο Αλαβανος το ανακοινωσε χωρις καμμια διαδικασια απο τα αστικα ΜΜΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εγω παλι,εχω την εξης απορια.Ειναιβητα,ειναι μπι να κανει συνειρμο με κεντρι,η ειναι μπε οπως προβατο? Τισ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αποκαλυπτικό το βιντεάκι με τον Κουτσούμπα - πρωταγωνιστής είναι το κοινό: οι μισοί είναι έτοιμοι να κοιμηθούν(παρ'ότι, δεν αμφιβάλλω, εκπαιδευμένοι) και οι υπόλοιποι κοιμούνται ήδη με ανοιχτά μάτια (θέλει δουλειά γι να το καταφέρεις, οι παπάδες το πετυχαίνουν). Ενα σύνολο ανθρώπων βυθισμένων στην πιο απόλυτη μαζοχιστική βαρεμάρα. Ενας πιάνει τη μύτη του, άλλος κοιτάει με ενδιαφέρον το χέρι του, κάποιοι σίγουρα σκέφτονται άσχετα πράματα (για κάποιους μπορώ να φανταστώ τί) Και κάποιοι φαίνονται να αναρωτιούνται "πώς στο διάολο βρέθηκα εδώ μέσα;"
    Συμπέρασμα: βάλε και τον Κουτσούμπα στην playlist!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Για μένα δε συμφέρει κανένα κράτος να βγει η Ελλάδα από το ευρώ. Αυτά που ακούγονται είναι κινδυνολογίες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. τα σχολιάκια τα κόβουμε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ