ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

Η όξυνση της ταξικής πόλωσης ενισχύει τον ΣΥΡΙΖΑ και αποσαθρώνει το πολιτικό σκηνικό


Η ταξική πόλωση  - όπως έχουμε γράψει επανειλημμένα – οξύνεται και αποσαθρώνει το πολιτικό σκηνικό. Πριν 3 βδομάδες (Με τον "Μητρόπουλο" ή με τον "Φωτόπουλο"; ) γράφαμε:

Μερικές φορές αυτό το «ταξικό περιεχόμενο» δεν σχετίζεται καθόλου με το πόσο κάποιες θέσεις ή «πολιτικά σχέδια» ως εκφορά «επαναστατικού» η «ανατρεπτικού» λόγου κρίνονται ορθά σύμφωνα με την «αλήθεια» της θεωρίας μας. Αν δεν λάβουμε υπόψη μας αυτό το ενδεχόμενο, είναι πολύ πιθανόν να βρεθούμε μπροστά σε φαινόμενα τα οποία από πρώτη ματιά θα μας παραξενέψουν.

Η ταξική πόλωση την επόμενη περίοδο θα οξυνθεί και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θα βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα, αφού σ' αυτόν έλαχε να εκφράσει σε αυτή την συγκυρία στην πολιτική σκηνή τον ένα πόλο της ταξικής σύγκρουσης. Όπως έχει δείξει η ιστορία, σε παρόμοιες συνθήκες τρίτος δρόμος δεν υπάρχει. Ο καθένας θα κληθεί εκ των πραγμάτων να διαλέξει στρατόπεδο, με ποιούς θα πάει και ποιούς θ' αφήσει.

Αυτός ο πόλεμος θα είναι ολοκληρωτικός. Οι καθοριστικές μάχες που θα κρίνουν την έκβασή του δεν θα δοθούν κάτω από τον μανδύα της αντιπαράθεσης πολιτικών προγραμμάτων και αρχών “μπροστά στον λαό” εντός των πλαισίων που διεξάγεται αυτή η αντιπαράθεση στα καθεστώτα της αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Σε αυτό το πεδίο σύγκρουσης ο αντίπαλος είναι ήδη ηττημένος. Η ήττα του καταγράφεται στην κρίση των υπαρχόντων αστικών πολιτικών κομμάτων και στην αδυναμία τους να διαχειριστούν την συναίνεση στις κυρίαρχες πολιτικές επιλογές του αστισμού.

Οι εξελίξεις που συντελούνται, από το κόμμα του Π. Καμμένου και το ΕΠΑΜ ως τους Οικολόγους – Πράσινους και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, επαληθεύουν αυτές τις εκτιμήσεις.(Μια ματιά εδώ: Διχασμός στους Πράσινους από φιλοΣΥΡΙΖική τάση και εδώ: Ο κ.Καμμένος και ο ΣΥΡΙΖΑ) Μόνο τα επιτελεία της Αριστεράς δεν είχαν ανοικτά τα μάτια τους και έμεναν εγκλωβισμένα σε μεγαλοπολιτικές των μικροσυσχετισμών. Ήδη από το Σεπτέμβριο, ο Χρηστόφορος Βερναρδάκης σε συνέντευξη στον «δρόμο» διατύπωνε με καθαρό τρόπο αυτό που συμβαίνει σήμερα στο κόμμα του Π. Καμμένου:


Η περίπτωση Καμένου


Πολλοί έλεγαν ότι θα µπουν στη Βουλή και θα αµβλύνουν την ιδεολογία και το λόγο τους. Κάνουν ακριβώς το αντίθετο. Πάνε στη Βουλή και συντεταγµένα επιτίθενται στο πολιτικό σύστηµα. Έχουν µια συγκεκριµένη στρατηγική, η οποία σε συνθήκες γενικής κρίσης, τραβάει τον ψηφοφόρο του μεσαίου χώρου, δηλαδή τον ψηφοφόρο του Καραμανλή, που ήταν και λίγο αριστερός και λίγο δεξιός και λίγο ρατσιστής, λίγο απ’ όλα, αλλά δεν ήταν τίποτα απ’ όλα αυτά. Σήμερα του δίνει μια ταυτότητα και μια συγκεκριμένη στρατηγική. Στις συνθήκες της κρίσης η στρατηγική αυτή δίνει στη Χρυσή Αυγή ισχυρό λόγο, κάτι που η Ν.Δ. δεν έχει.

Γιατί κάποιος να κινηθεί προς τη Ν.Δ.; Παραδοσιακά δεξιά στρώματα, τάξεις στηρίγματα για το αστικό κόμμα, μεσαία επιχειρηματικά στρώματα, κομμάτια του κράτους, πηγαίνουν προς τη Χρυσή Αυγή. Όσα δεν πάνε Αριστερά, θα πάνε στη Χρυσή Αυγή. Υποδοχείς λαϊκής δημοκρατικής δεξιάς αυτή τη στιγμή, όπως ήταν το κομματικό πρότυπο στην εποχή της μεταπολίτευσης δεν υπάρχουν. Η περίπτωση Καμένου δεν θα κρατήσει αυτό το κύμα, γιατί δεν έχει κόμμα, δεν έχει σαφή στρατηγική. Δεν θα κρατήσει το ποσοστό του και σε μεγάλο βαθμό θα απορροφηθεί.

Πριν μερικές μέρες γράφαμε:

Αν λοιπόν εξετάσουμε το ενδεχόμενο μιας συμμαχικής αντιμνημονιακής κυβέρνησης, με βάση τους σημερινούς συσχετισμούς στο κοινοβούλιο και τις δημοσκοπικές έρευνες, γίνεται ορατή η εκδοχή συνεργασίας ή στήριξης από το κόμμα του Καμμένου. Το "Αριστερό Ρεύμα" - γιατί να το κρύψουμε άλλωστε - είναι ανοικτό σε μια τέτοια εκδοχή. Όμως αυτή την εκδοχή δεν την προβάλει σήμερα. Και το κάνει για λόγους τακτικισμού. Προβάλει την συνεργασία με το ΚΚΕ, που είναι εκ των προτέρων εξασφαλισμένη η αποτυχία της, και περιμένει αν ο ΣΥΡΙΖΑ βγει από την κάλπη 1ο κόμμα και γίνει επιτακτική η απαίτηση για να κυβερνήσει, τότε να ρίξει τις ευθύνες στο ΚΚΕ για την αποτυχία μιας «αριστερής κυβέρνησης» και να ανοίξει ο δρόμος προς αυτές τις κατευθύνσεις…

Η θέση μας για πια "γραμμή" θα πρέπει να ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις την έχουμε εκφράσει εδώ:


2 σχόλια :

  1. «Είμαστε εμείς οι εργαζόμενοι στο ΠΑΣΟΚ που λειτουργήσαμε το blog για 3 μήνες και ενημερώναμε με ακρίβεια και υπευθυνότητα για την κατάσταση των εργαζομένων.

    Είμαστε εμείς που στις ανακοινώσεις μας αναφέραμε ότι “η πολιτική τιμωρία των εργοδοτών μας είναι θέμα του Ελληνικού λαού που μέρος του είμαστε και εμείς”.

    Είμαστε εμείς που κλείσαμε το blog μόλις ξεκίνησαν οι εσωκομματικές διαδικασίες για την αλλαγή ηγεσίας, και η χώρα μπήκε σε προεκλογική περίοδο, για να μην κατηγορηθούμε ότι παίζουμε πολιτικά παιχνίδια.

    Η πολιτική καταδίκη των εργοδοτών μας ήταν κάτι παραπάνω από σίγουρη. Αν και πιστεύουμε ότι ο λαός ήταν “ανησυχητικά επιεικής” μαζί τους μιας και τους έδωσε 12%. (εμείς όμως δεν είμαστε σε αυτό το ποσοστό).
    Έτσι ως εργαζόμενοι και μόνο με αυτή μας την ιδιότητα οφείλουμε να απευθυνθούμε στον Ελληνικό λαό και να τον ενημερώσουμε για την κατάσταση που βρισκόμαστε.

    1. Η εργοδοσία μας οφείλει Μισθούς 10 μηνών. Το 2012 πήραμε ποσά των 500 ευρώ που καλύπτουν περίπου μισθούς Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου, το δώρο του Πάσχα, και το επίδομα αδείας, και τώρα διαρρέουν ότι θα δώσουν μόνο το δώρο των Χριστουγέννων φοβούμενοι το αυτόφωρο σε περίπτωση καταγγελίας. (Να μην φοβούνται… απλά να είναι σίγουροι ότι ήδη έχουμε έτοιμες τις καταγγελίες, που θα φτάσουν στις αρχές 5 λεπτά μετά την λήξει της προθεσμίας της καταβολής του δώρου).

    2. Ο Εγκλωβισμός που μας έχουν προκαλέσει είναι ανεπανόρθωτος αφού ούτε πληρωνόμαστε, ούτε μπορούμε να μπούμε στο ταμείο ανεργίας. (Γνωστή πρακτική μεγαλοεργολάβων και επιχειρηματιών που έχουν εγκλωβίσει χιλιάδες εργαζόμενους).

    3. Η απελπισία που έχουν περιέλθει πολλοί συνάδελφοι, μας υποχρεώνει να δηλώσουμε, ότι καθιστούμε απόλυτα υπεύθυνη την ηγεσία του κόμματος και τον διευθυντή για όλη την ψυχολογική που έχουμε περιέλθει, και τους καλούμε να ξεκαθαρίσουν το εργασιακό τοπίο πριν ζήσουμε δράματα που κανείς δεν θέλει με μόνους και αποκλειστικά υπευθύνους τους προαναφερόμενους.

    4. Άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων και ξεκαθάρισμα του τοπίου. Η εργαζόμενοι με τακτικές πληρωμές η απόλυση και ταμείο ανεργίας. Δεν θα ανεχτούμε άλλο αυτόν το χυδαίο εγκλωβισμό.

    Δηλώνουμε ότι θα ενημερώνουμε τακτικά για όλες τις εξελίξεις σε ότι αφορά το θέμα μας. Αν οποιοσδήποτε διαπιστώσει ανακρίβειες, σε ότι γράφουμε, είμαστε έτοιμοι να εμφανίσουμε τις αστυνομικές μας ταυτότητες και τα έγγραφα μισθοδοσίας μας που αποδεικνύουν και το ότι είμαστε εργαζόμενοι στο ΠΑΣΟΚ και ότι είμαστε ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ.
    Δηλώνουμε επίσης ότι η τρομοκρατία που ασκούν “νέοι σωτήρες” του Κόμματος ώστε “να κάτσουμε στα αυγά μας γιατί δεν θα πάρουμε ούτε σεντς” δεν θα τους βγει σε καλό…

    Δηλώνουμε ότι θα περιμένουμε μέχρι την πρώτη εβδομάδα του νέου χρόνου, μέχρι να ξανανεβάσουμε το blog των απλήρωτων εργαζόμενων του ΠΑΣΟΚ πέρα από τις άλλες κινήσεις που θα γίνουν.

    Θα πρέπει να πούμε ότι οι εργαζόμενοι στην επαρχία έχουν τεράστιο θέμα κατοχυρώσεις λόγο των συμβάσεων κατά πόλη που έχουν υπογράψει με τις νομαρχιακές.

    Τέλος θα θέλαμε να πούμε στα νέα “παλιά” μεγαλοστελέχη, όταν μας μιλούν για κατανόηση, να σκεφτούν ότι αυτοί και οι οικογένειες τους είναι “χορτάτοι”, και κάτι άλλο… επειδή μας ρωτούν για το που θα βρουν τα λεφτά να μας πληρώσουν έχουμε απάντηση… ΠΟΥΛΗΣΤΕ ΤΙΣ ΒΙΛΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΤΕΡΑ ΠΟΥ ΦΤΙΑΞΑΤΕ!!!!!!

    Η ανακοίνωση καθώς και το blog που λειτουργήσαμε πριν από ένα χρόνο η αλλά και αυτό που θα ανέβει την πρώτη εβδομάδα του νέου έτους (εκτός και αν οι καταστάσεις μας αναγκάσουν να το ανεβάσουμε νωρίτερα), δεν εκφράζει το σύνολο των εργαζομένων τυπικά καθώς και ήταν και είναι πρωτοβουλία 78 εργαζομένων). Και λέμε τυπικά από την έμπρακτη στήριξή μέσω μαιλ που είχαμε δεχθεί για να αποδείξουμε τα λεγόμενα μας αν χρειαζόταν, γιατί ουσιαστικά εκφράζουμε το σύνολο των προβληματισμών όλων των συναδέλφων….

    (αυτή τη φορά μην ξανακάνετε το λάθος με τηλέφωνα η στους διαδρόμους να ρωτάτε τον καθένα αν είναι στην πρωτοβουλία… θα σας πούμε… είναι ο κανένας…)».

    Επιτροπή Πρωτοβουλίας Απλήρωτων Εργαζόμενων στο ΠΑΣΟΚ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγώνας όλων, η απεργία πείνας του Τάκη Οικονόμου στο Αλουμίνιο ΑΕ

    Ο συναγωνιστής μας απεργός πείνας Τάκης Οικονόμου, τιμά επί χρόνια την ιδιότητα του συνδικαλιστή, παραμένοντας ανεξάρτητος, συνεπής και μαχητικός στον δύσκολο χώρο του Αλουμινίου της Ελλάδος, μιας βαριάς βιομηχανίας που επί δεκαετίες επηρεάζει καθοριστικά την πραγματικότητα και κινεί τα νήματα σε μια μεγάλη περιφέρεια.
    Ο Τάκης Οικονόμου διαμαρτύρεται για τις μεγάλες περικοπές που επιχειρεί ο όμιλος Μυτιληναίου, παρά τα κέρδη, τις ωφέλειες και τις οφειλές προς την Πολιτεία. Με την απεργία πείνας επιχειρεί να δυναμώσει τον αγώνα των εργαζομένων και να τον κάνει ευρύτερα γνωστό.
    Η απόφασή του δείχνει το δρόμο: δύναμη και κουράγιο απέναντι σε όλους αυτούς που υπονομεύουν τις ζωές μας. Απέναντι στον ισχυρό εργοδότη, στον εργοδοτικό συνδικαλισμό, στους υποτελείς πολιτευτές, στα μικρά και μεγάλα συμφέροντα που με κάθε τρόπο επιχειρούν να ματαιώσουν και να λοιδορήσουν κάθε αγώνα. Απέναντι σε όσους άλλα λένε και άλλα κάνουν.
    Σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή, που επιχειρείται με κάθε τρόπο η αφαίμαξη των εργαζομένων, ο αγώνας του Τάκη Οικονόμου αποκτά ένα ιδιαίτερο συμβολισμό. Είναι μια φωνή που πρέπει να ακουστεί δυνατά, υπερβαίνοντας την χειραγώγηση, τον φόβο, την απόγνωση και την σιωπή που επιχειρούν να επιβάλλουν. Είναι η φωνή μας.




    Σελίδα συμπαράστασης στο facebook: http://www.facebook.com/ApergiaPeinas

    ΑπάντησηΔιαγραφή


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ