ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

Το μετεκλογικό πολιτικό τοπίο και τα καθήκοντα της αριστεράς



Παρουσιάζουμε μερικά αποσπάσματα από το κείμενο της Όλγας Μοσχοχωρίτου (Μέλος του Συντονιστικού του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής) και του Βαγγέλη Αντωνίου (πρώην μέλος του Συντονιστικού του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής) με τον τίτλο "Το μετεκλογικό πολιτικό τοπίο και τα καθήκοντα της αριστεράς". Η αξία του κειμένου βρίσκεται στο γεγονός ότι εκφράζει με ειλικρίνεια και τόλμη, απόψεις και ανησυχίες με τις οποίες μπορεί να ταυτιστεί κάθε αριστερός που βάζει το στόχο της ανάπτυξης του μαζικού κινήματος πάνω από τις μικροπολιτικές αλλαγής των μικροσυσχετισμών εντός του χώρου της ριζοσπαστικής αριστεράς.

Εξ αντικειμένου ο Σύριζα αποτελεί σήμερα τον κορμό και του κοινωνικού μετώπου των δυνάμεων της εργασίας και του πολιτικού μετώπου της αριστεράς. Κανένας άλλος αριστερός πόλος δεν μπορεί να έχει προοπτική, σε αντιπαράθεση και ανταγωνισμό με το Σύριζα. Προσπάθειες, στις σημερινές συνθήκες, δημιουργίας αντιπαραθετικών στο Σύριζα μορφωμάτων, κατά τη γνώμη μας είναι μάχες οπισθοφυλακών, είναι καταδικασμένες να υποστούν την παρακμή του σεχταρισμού, της περιχαράκωσης και του οιονεί ετεροκαθορισμού τους. Αντίθετα, ο Σύριζα, έχοντας την πρωτοβουλία (και την κύρια ευθύνη) των κινήσεων, πρέπει να διαμορφώσει τους όρους της μετωπικής συμπόρευσης, της δημιουργίας ενός «συνεχούς» μέσα στο χώρο της ριζοσπαστικής αριστεράς. Με ειλικρίνεια και τόλμη.

Ο Σύριζα δεν είναι χώρος ιδεολογικά ομοιογενής και γι’ αυτό οι διεργασίες μέσα σ’ αυτόν, αποτελούν ένα πεδίο γόνιμης ταξικής πάλης. Πεδίο όπου οι αντιθέσεις πρέπει να αναδύονται και όχι να κρύβονται κάτω απ’ το χαλί, να βρίσκονται σε ώσμωση και όχι να αποτελούν επίδικα κλειστών «επαγγελματικών» μηχανισμών και ισορροπιών κορυφής και να συντίθενται σε ανώτερες πολιτικές συνθέσεις και συμφωνίες όχι του ελάχιστου μέσου όρου αλλά προωθητικές και υπερβατικές.

Από τη σκοπιά αυτή, δυνάμεις με μαρξιστική θεωρητική εκκίνηση, κομουνιστικής προέλευσης και προσανατολισμού, οφείλουν, συνυπάρχοντας διαλεκτικά με τα υπόλοιπα ρεύματα της ριζοσπαστικής αριστεράς και της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας, να οικοδομήσουν ένα ρεύμα, μια αριστερή πτέρυγα στο Σύριζα, που θα συνδιαμορφώνει τη φυσιογνωμία και το πρόγραμμά του, φιλοδοξώντας να βάζει όλο και ευκρινέστερα τη σφραγίδα της σ’ αυτό.
Αυτή η διαδικασία δεν μπορεί να αφήνει κανέναν μας αδιάφορο, ίσα-ίσα όλοι μας, απ’ όποιο μετερίζι της ριζοσπαστικής αριστεράς κι αν βρισκόμαστε, οφείλουμε να την ενθαρρύνουμε και να την ενισχύσουμε, οφείλουμε να εμπλακούμε και ν’ αναμετρηθούμε με τις μεγάλες προκλήσεις του καιρού μας.

Σήμερα είναι απαραίτητη περισσότερο από χτες, η δημιουργία εκείνου του Μετώπου των Κοινωνικών και Πολιτικών Δυνάμεων με επίκεντρο όλη την Αριστερά, που συμπαρατασσόμενη πάνω σ’ ένα μεταβατικό πρόγραμμα σωτηρίας της χώρας και του λαού μας, θα εμπνεύσει αυτοπεποίθηση στο λαό, θα δώσει τη συνολική μάχη κατά του αστικού μπλοκ εξουσίας και θα συγκρουστεί νικηφόρα με το Ευρωπαϊκό Διευθυντήριο

Σε άλλο σημείο το κείμενο περιλαμβάνει συγκεκριμένες προτάσεις οι οποίες δίνουν συγκεκριμένο περιεχόμενο στην στην κοινή δράση των δυνάμεων της αριστεράς στο μαζικό κίνημα και τους ταξικούς αγώνες. Αντιγράφουμε ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα:

Το παρόν σημείωμα φιλοδοξεί να ιεραρχήσει ορισμένα απ’ αυτά τα καθήκοντα και τα νοηματοδοτήσει έστω και σε αδρές γραμμές:

1. Η ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος, με το συντονισμό και την κοινή δράση του αυτόνομου ριζοσπαστικού ρεύματος κύρια μέσα στα πρωτοβάθμια σωματεία. Πρώτιστο καθήκον να εκδιωχθούν οι καρεκλοκένταυροι, γραφειοκράτες, εργατοπατέρες από τα συνδικάτα. Να καταπολεμηθούν τα φαινόμενα γραφειοκρατικού εκφυλισμού ακόμη και μέσα στις δυνάμεις της συνδικαλιστικής αριστεράς.

2. Η κοινή μετωπική δράση των αριστερών ριζοσπαστικών κινήσεων νεολαίας μέσα στο φοιτητικό κίνημα, ώστε αυτό να ξαναμπεί στην πρωτοπορία των λαϊκών αγώνων. Να εκπονηθεί ειδική παρέμβαση μέσα σε όλους τους χώρους της νεολαίας και ιδιαίτερα τους μαθητές, όπου η παρουσία της χρυσής αυγής είναι επικίνδυνη.

3. Η κινηματική θεματική παρέμβαση σε ειδικούς χώρους: άνεργοι, χώροι επισφαλούς εργασίας. Η ολόπλευρη ανάπτυξη των κινημάτων αντίστασης και αλληλεγγύης στις πόλεις και στις γειτονιές. Από την ανάπτυξη ή όχι δικτύων λαϊκής αλληλεγγύης, από το βαθμό εμβάπτισης της αριστεράς μέσα στα πληβειακά στρώματα θα κριθεί και ο αγώνας ενάντια στη Χρυσή Αυγή, εκεί που θα πρέπει να μην χαθεί πλέον ούτε σπιθαμή ζωτικού χώρου.

14 σχόλια :

  1. Ενδιαφέρον έχει και ένα παλιότερο κείμενο του Βαγγέλη Αντωνίου ( ο οποίος ήταν απο τους προτεργάτες της προσπάθειας για την εκλογική συνεργασία του ΜΑΑ με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις εκλογές της 6ης Μάη):
    Μια Προσωπική Απάντηση στην Ανακοίνωση του ΝAΡ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η κυρίαρχη άποψη σήμερα στην ομάδα που έχει απομείνει και χρησιμοποιεί ακόμα τον τίτλο ΜΑΑ, είναι αυτή που εκφράζεται στο κείμενο - απάντηση του Α. Παρασκευόπουλου: To μετεκλογικό πολιτικό τοπίο και η ριζοσπαστική/αντισυστημικη αριστερά-Μια απάντηση

    "Το ζητούμενο σήμερα είναι η ύπαρξη ριζοσπαστικής/αντισυστημικής αριστεράς που θα επανασυγκροτηθεί αντικειμενικά κόντρα στον ΣΥΡΙΖΑ και στο όποιο ρεύμα έχει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία σήμερα. Άλλωστε το γεγονός ότι ένα ρεύμα φαίνεται να γίνεται πλειοψηφικό δεν σημαίνει και την ταυτόχρονη επαλήθευση των θέσεων του."

    Είναι προφανές λοιπόν και το επόμενο βήμα, δηλαδή και η οργανωτική της ένταξη στην μετεξέλιξη ΝΑΡ/ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το οποίο φιλοδοξεί να γίνει το νέο κόμμα της δραχμής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. O Α. Παρασκευόπουλος - για όσους δεν το γνωρίζουν - είναι ο εκπρόσωπος της ομάδας των φραξιονιστών της ΚΟΕ (που αποχώρησαν από την ΚΟΕ και από τον ΣΥΡΙΖΑ) στο συντονιστικό του ΜΑΑ. Επομένως οι θέσεις που εκφράζει σε αυτό το κείμενο δεν είναι προσωπικές.

      Διαγραφή
    2. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ υπήρξε ως μια αντιγραφή της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ στον μικρόκοσμο των μηχανισμών της εξωκοινοβουλευτικής (όχι από θέση αλλά ως αποτέλεσμα του πολιτικού & κοινωνικού συσχετισμού) Αριστεράς. Σήμερα πάλι αυτός ο χώρος προσπαθεί να αντιγράψει και πάλι τον ΣΥΡΙΖΑ. Χαρακτηριστικό των προθέσεων, το παρακάτω απόσπασμα από ανακοίνωση της ΑΡΑΝ:

      " Αυτό αφορά το ΜΑΑ, άλλες τάσεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς, αγωνιστές από το ΚΚΕ αλλά και διάλογο με φωνές και μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ. Κομβική σε αυτό το επίπεδο θα είναι η πρωτοβουλία για τη συγκρότηση ευρύτερης μετωπικής αντι-ΕΕ κίνησης με συμμετοχή της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, του ΜΑΑ, της ΚΟΑ, δυναμικού που διαφοροποιείται από το ΚΚΕ, κόσμου που αποχώρησε από το ΕΠΑΜ."

      Τι κάνει νιάου, νιάου στα κεραμίδια;

      Διαγραφή
    3. Μέτωπα των Μετώπων!

      Ένα Μέτωπο (ΜΜΑ), άλλο Μέτωπο η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αποχωρήσεις και συνενώσεις από το τρίτο μέτωπο το ΕΠΑΜ, χαμός θα γίνει!

      Διαγραφή
    4. Μπα, εμένα μου μοιάζει για σκουπιδοντενεκές. Το ζητούμενο είναι πια σκουπιδιάρα θα τον εκκενώσει.

      Διαγραφή
  3. ΟΧΙ στους νεοπασόκους ψευτοαριστερούς!21 Ιουλίου 2012 στις 1:51 π.μ.

    ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΥΠΑΡΚΤΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟ ΤΗΣ ΕΣΔΔ ΣΤΟΝ ΥΠΑΡΚΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ!

    Κουίζ: Ποίο στέλεχος του ΜΑΑ που έχει για όραμά του το ΠΑΣΟΚ του Α. Παπανδρέου, έγραψε αυτές τις προφητείες:

    Η πορεία προς την Ιταλοποίηση της ελληνικής αριστεράς και στην αφομοίωσή της - εξαφάνισή της, δεν είναι κίνδυνος αόριστος και εξωπραγματικός. Το πανηγύρι των αριστερών, ότι για πρώτη φορά μετά το 1958, ένα κομμάτι της γοητεύει το 1/4 του εκλογικού σώματος, εύκολα μπορεί να εξελιχθεί σε τραγωδία. Όμως για να είμαστε δίκαιοι, το ΠΑΣΟΚ του 1977, με το 25% που είχε πάρει τότε στις εκλογές ήταν πολύ πιο αριστερό -σε σχέση τουλάχιστον με τις θέσεις του για την Ε.Ε. και τον ξένο παράγοντα- από ότι είναι σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ και ιδιαίτερα ο ΣΥΝ. Επίσης, ακόμη και το ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του ’80, όταν έγινε κυβέρνηση, διαπραγματευόταν με βάση την θέση, «ότι η Ελλάδα ως αδύναμη οικονομία καταστρέφεται από την συμμετοχή της στην ΕΟΚ, συνυπάρχοντας με πιο ισχυρές οικονομίες και άρα δικαιούται προστασίας, μεταβιβαστικών πληρωμών, και ιδιαίτερου σχεδίου ανάπτυξης». Σήμερα, το σύνολο του πολιτικού συστήματος (συμπεριλαμβανομένου και του ΣΥΡΙΖΑ) δεν τολμάει να αρθρώσει μια τέτοια άποψη και συμπεριφέρεται αναγκαστικά απέναντι στην Γερμανία, ως «επαίτης». Όταν δεν μπορείς να κατανοήσεις, ότι μια αδύναμη οικονομία σαν την ελληνική, όταν αποκτάει το ίδιο νόμισμα με τις ισχυρές οικονομίες του Βορρά οδηγείται στην καταστροφή και άρα, πρέπει να υπάρξει ή ισχυρό αντιτίμημα ή άποδέσμευση, τότε δεν μπορείς να αρθρώσεις, ουσιαστικό λόγο απέναντι στους ευρωπαϊκούς λαούς, παρά μόνο την εικόνα και τα παρακάλια του ζητιάνου. Η αθώωση της Ε.Ε. και του ευρώ, για δεκαετίες, από την ιδεοληψία του αριστερού ευρωπαϊσμού, για την βιβλική καταστροφή που έφερναν σταδιακά στην πατρίδα μας, δεν είναι άσχετη με το βάθος των δεινών και την διάρκεια της τραγωδίας που βιώνει και θα βιώσει ο λαός μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Που είσαι Αντρέα να δεις ποιοί είναι οι πραγματικοί οπαδοί σου!

      Διαγραφή
    2. ε, ποιος είναι;
      Άντε, να το πάρει το ποτάμι γιατί το γκουγκλάρισμα δεν βοηθά.
      ΥΓ. Δεν είναι μικρομεγαλικός ο όρος "στέλεχος ΜΑΑ";

      Διαγραφή
    3. Εδώ είναι το κείμενο, δημοσιεύτηκε και σε πολλά ηλεκτρονικά μέσα:
      http://www.tometopo.gr/home/ideas/811-2012-06-24-11-47-09.html

      Διαγραφή
  4. Γι αυτούς που έχασαν το τρένο
    και περιμένουν τώρα
    στην στάση το κάρο,
    αφιερωμένο εξαιρετικά,
    ένα πρόσφατο κειμενάκι:
    Οι “αντικαπιταλιστικές” ύαινες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο Α. Παρασκευόπουλος δεν εκφράζει τη φράξια των πρώην καθοδηγητών της ΚΟΕ. Η φράξια έδωσε γραμμή για ψήφιση ΣΥΡΙΖΑ στις 17 Ιούνη ενώ ο Α.Π. διαφωνεί κάθετα και καταδικάζει το ΣΥΡΙΖΑ. Στο άρθρο του τα λέει στην πεθερά (Μοσχοχωρίτου-Αντωνίου) για να τα ακούσει η νύφη (φράξια Γαλάνη). Ουσιαστικά αποτεέί φράξια στη φράξια και μάλλον πάνε για διάσπαση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάλιστα. Γνωστές ιστορίες. Ο φραξιονισμός είναι σαν την οδήγηση. Αν το μάθεις δεν τον ξεχνάς. Στο τέλος θα καταντήσουν στη διάσπαση του ατόμου.

      Διαγραφή


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ