ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

Στο internet οργανώνεται η εσωτερική αντιπολίτευση του ΚΚΕ...


Δεν καθόλου τυχαία η προτροπή του ΚΚΕ να μην έχουν τα μέλη του λογαριασμούς στο  facebook και σε άλλα παρόμοια κοινωνικά δίκτυα για λόγους "προστασίας" τους. Το μόνο που δεν ξεκαθάρισε το ΚΚΕ είναι ότι αυτή η "προστασία" δεν αφορά την θωράκιση των μελών του κόμματος απέναντι στις σειρήνες των ταξικών εχθρών, αλλά στην προστασία από την εσωκομματική αντιπολίτευση. Στο internet οργανώθηκε σε μεγάλο βαθμό η αντίσταση στα αραβικά καθεστώτα που έφερε την "αραβική άνοιξη". Αυτό τον δρόμο διάλεξε και η εσωκομματική αντιπολίτευση του ΚΚΕ για να εκφράσει τις θέσεις της και να καταφέρει πλήγμα στο κομματικό ιερατείο του Περισσού.
Το blog Νέα Σπορά, το οποίο εμφανίστηκε πρόσφατα, αποτελεί όργανο έκφρασης αυτής της οργανωμένης αντιπολίτευσης του ΚΚΕ που διάλεξε αυτό τον τρόπο παρέμβασης στην εσωκομματική πάλη. Παρουσιάζουμε ένα μικρο απόσπασμα από το τελευταίο κείμενό τους (ΔΗΛΩΣΗ ΜΕΛΩΝ ΚΑΙ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ), το οποίο με αφορμή το εκλογικό αποτέλεσμα κάνει μια συστηματική κριτική στην πολιτική γραμμή του ΚΚΕ τα τελευταία χρόνια και αποτελεί μια πρώτη πολιτική πλατφόρμα αυτής της ομάδας:

Οι ευθύνες της ηγεσίας του Κόμματος είναι τεράστιες και καθίστανται ακόμη πιο σοβαρές από τη στιγμή που συνεχίζει να αρνείται να τις αναγνωρίσει και να τις παραδεχτεί, από τη στιγμή που ενοχοποιεί, ασυλλόγιστα και ακατανόητα, τις ίδιες τις λαϊκές και εργαζόμενες μάζες, τα μικροαστικά στρώματα, γιατί έπεσαν «θύματα των αυταπατών τους» και της «διαχειριστικής λογικής» της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ!

Η ηγεσία του Κόμματος αποδεικνύει με τη στάση της, στην καλύτερη περίπτωση, ότι είναι ολοκληρωτικά αποσπασμένη από τη συγκεκριμένη πραγματικότητα, ότι έχει κατασκευάσει στο μυαλό της και υπηρετεί μια εικονική πραγματικότητα, θολή και συγχυσμένη κι αυτή, που την έχει θεωρητικοποιήσει και που αυτή οδηγεί στη μείωση του κύρους του Κόμματος, στην απομάκρυνση λαϊκών δυνάμεων από αυτό, στην αποδιάρθρωση και στην ασυναρτησία του πολιτικού του λόγου, στη διάλυση της οργανωτικής του δομής, στον πολιτικό και ιδεολογικό αφοπλισμό των μελών του κόμματος, των οπαδών και ψηφοφόρων του. Με τη στάση της αυτή, επίσης, η ηγεσία του Κόμματος συμβάλλει στην καλλιέργεια εύλογων αποριών, αναπάντητων ερωτημάτων, ενοχικών αισθημάτων και τάσεων φυγής και απομάκρυνσης των κομματικών δυνάμεων που απέμειναν σ’ αυτό.

Η ουσιαστική εγκατάλειψη της ιδεολογία μας και η αντικατάστασή της από ένα συνοθύλευμα τροτσκιστικών και νεοτροτσκιστικών επεξεργασιών, που ιστορικά αποδείχτηκαν λαθεμένες, έχουν ως υπόστρωμα τη μικροαστική ανυπομονησία για τη σοσιαλιστική επανάσταση, ενώ δεν είναι σε θέση στο πολιτικό επίπεδο να αποδώσουν πολιτικές λύσεις με βάση τη λενινιστική αρχή: «συγκεκριμένη ανάλυση της συγκεκριμένης κατάστασης». Η ηγεσία του Κόμματος παρασύρθηκε από το γενικό σχήμα ότι ανάμεσα σε δυο κοινωνικοοικονομικούς σχηματισμούς δεν μπορεί να παρεμβληθεί ένας τρίτος, που αυτό είναι σωστό, αλλά το επέκτεινε και στα ζητήματα της πολιτικής εξουσίας, πράγμα που είναι λάθος. Δεν υπάρχει πλήρης αντιστοιχία ανάμεσα στο «πολιτικό» και το «κοινωνικό». Έτσι διέγραψε τις μεταβατικές περιόδους, οι οποίες υπάρχουν στην κοινωνία (και στη φύση) και ιστορικά έχουν καταγραφεί (και στη φύση έχουν αποτυπωθεί).

Η πολιτική και η στάση του Κόμματος στο εργατικό κίνημα, γιατί απομονώθηκε από την εργατική τάξη, γιατί πέραν του αναγκαίου πολιτικού και ιδεολογικού διαχωρισμού με τις αστικορεφορμιστικές, σοσιαλρεφορμιστικές και οπορτουνιστικές δυνάμεις διαχώρισε και οργανωτικά το εργατικό κίνημα κάθετα μέχρι κάτω. Το αποτέλεσμα ήταν να αποσύρει πρακτικά και επί της ουσίας τις δυνάμεις του από τα σωματεία και τις ομοσπονδίες με παράγωγο αποτέλεσμα να μην μπορεί να ασχοληθεί ουσιαστικά, παρά μόνο αποσπασματικά, με τα πραγματικά και άμεσα προβλήματα των εργαζομένων, στη σύνδεσή τους με το πρόγραμμα του κόμματος και την προοπτική του σοσιαλισμού, αφού αναίρεσε τη βασική αρχή του κομμουνιστικού κινήματος ότι «το κόμμα είναι ο επιστημονικός σοσιαλισμός μέσα στο εργατικό κίνημα». Το γενικό αποτέλεσμα ήταν να αδρανοποιηθούν τα σωματεία των εργαζομένων, αυτός ο θεμελιώδης και αναντικατάστατος οργανωτικός και συνδικαλιστικός θεσμός τους. Έτσι το Κόμμα μας δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει παράλληλα και τον κυβερνητικό συνδικαλισμό και γενικότερα τον οπορτουνισμό. Τελικά αυτή η πολιτική και η στάση του Κόμματος έφερε και τη μείωση των δυνάμεών του μέσα στο εργατικό κίνημα.

Η οργανωτική του δομή και λειτουργία, γιατί αναίρεσε στην πράξη το δημοκρατικό συγκεντρωτισμό και τους λενινιστικούς κανόνες λειτουργίας ενός επαναστατικού, κομμουνιστικού κόμματος. Αφαίρεσε το αντικείμενο δουλειάς των ΚΟΒ με αποτέλεσμα αυτές να γενικολογούν γύρω από το στρατηγικό στόχο του κόμματος, να αποσπαστούν από τη ζωντανή πραγματικότητα των εργαζομένων, να σπάσουν τους δεσμούς τους μ’ αυτούς. Να μη μπορούν να αναπτύξουν τη δράση τους στο χώρο τους, που είναι το οξυγόνο για τη λειτουργία των ΚΟΒ, το καθημερινό «σχολείο» για τη δραστηριότητα των κομματικών μελών και για την ανάδειξη στελεχών. Αυτή η κατάσταση έφερε οργανωτική καχεξία και η ανάδειξη των στελεχών δεν ήταν το αποτέλεσμα της δράσης τους και της άμεσης επαφής τους με τους εργαζόμενους.

Σημειώνουμε ότι ο Περισσός έχει ανησυχήσει σοβαρά και πέρα από τα εσωκομματικά μέτρα που έχει λάβει έχει εκφραστεί και δημόσια κατά της κίνησης με κείμενο (Για μερικούς «άσπονδους» φίλους του ΚΚΕ που βρίσκονται στην απέναντι όχθη) που υπογράφεται μάλιστα από την Συντακτική Επιτροπή του «Ριζοσπάστη». Άτυπες διαδόσεις από κύκλους του ΚΚΕ υποστηρίζουν ότι πίσω από την κίνηση βρίσκεται ο Ν. Μπογιόπουλος.


10 σχόλια :

  1. Φλωράκης Σταλινομούρης22 Ιουνίου 2012 στις 1:01 μ.μ.

    Ναι καλά, τα @@ μας κουνιούνται! Είναι σωστό ότι γίνονται διεργασίες στο Κώμα. όσο μπορούν να υπάρχουν διεργασίες σε έναν οργανισμό που βρίσκεται σε κώμα. Δεν είναι μόνο η Νέα Σπορά αλλά και πολλοί άλλοι κύκλοι. Από αρθρογραφία στο γκρανμα, μέρι τον Κυριακόπουλο (αν δεν τα έχεις ΕΟΣ βρες τα κείμενά του ή πες να στα στείλουμε) μέχρι διάφορους κύκλους πρώην κκε που στηρίζουν μεν φανατικά το κώμα αλλά όχι και την ηγεσία του.
    Και λοιπόν;;
    Η ηγεσία ΔΕΝ αλλάζει. ΟΥΤΕ η γραμμή της. ΟΥΤΕ μπορούν οι διαφωνούντες να φραξιονίσουν τις διαφωνίες τους σε βαθμό συνολικής αμφισβήτησης του κώματος. Απλά θα φυλλοροήσουν τσούκου τσούκου μέχρι να ησυχάσουμε από δαύτους.
    Όχι όμως πριν το ΠΑΜΕ παίξει έναν τελευταίο διασπαστικό, προδοτικό άθλιο ρόλο στα κρίσιμα που έρχονται.
    Η Νέα Σπορά τώρα επισείει το φλωρακισμό κατά του σεχταρισμού της νυν ηγεσίας. Ποιός όμως είναι τροτσκιστής εκεί μέσα; Ο Μαίλης; Μπουχαχα!
    Κια τροτσκισμός η γραμμή της λαικής Εξουσίας; Μπουχουχου!
    Όλοι αυτοί οι διαφωνούντες είναι φλωράκηδες που στενοχωριούνται γιατί το κώμα πατώνει και γλυτωμό δεν έχει η ξέφτιλη καρικατούρα των ξέφτιλων σταλινομουρήδων που ζουν από το μηχανισμό και τις δουλειές στις επιχειρήσεις του κώματος. Πολύ αναδουλειά ρε γμτ!
    Ας βρει κάποιος ένα, ΕΝΑ λέμε κείμενο διαφωνούντων που να βάζει ένα, ΕΝΑ λέμε, ζήτημα που να αμφισβητεί σε κάποιο σημείο τη λογική του ΚΚΕ.
    Στην καλύτερη λένε ότι δεν εφαρμόστηκαν οι αποφάσεις του 15ου Συνεδρίου. Καλά κρασά.
    Είδαμε και τι απέγινε με τις διαφωνίες στη σπουδάζουσα το 2007, το Χαλβατζή, τις διαγραφές στην ΚΝΕ κλπ κλπ.
    Τίποτα δεν τρέχει, πέρα από την ενδόρρηξη του κώματος. Δε λέω σπουδαίο είναι αυτό και στα τσακίδια να πάει και τον αγύριστο αλλά μην περιμένουμε να βγει τίποτα απολύτως.
    Θάχει μόνο μία πικρή πλάκα όταν βρεθούν επιτέλους μαζί ο Μπογιόπουλος, οι κνίτες του ΝΑΡ και ο Τσιριγώτης. Σκατά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η "Νέα Σπορά" ψέγει την ηγεσία του ΚΚΕ επειδή άλλαξε γραμμή απ' το τελευταίο συνέδριο και αντί για το Αντιμονοπωλιακό Αντιιμπεριαλιστικό Δημοκρατικό Μέτωπο προωθεί την Εργατική Λαϊκή Εξουσία. Ο γιος Χαλβατζής λέει πως οι όροι αντιμονοπωλιακός αντιιμπεριαλιστικός του τελευταίου συνεδρίου αντικαταστήθηκαν απ' το αντικαπιταλιστικός. Λοιπόν πως λέτε πως το ΚΚΕ είναι σε κώμα και δεν αλλάζει. Κατά τη γνώμη μου αυτές οι αλλαγές του ΚΚΕ είναι ΘΕΤΙΚΟΤΑΤΕΣ και το λέω εγώ που δεν ανήκω προς το παρόν στο ΚΚΕ. Άλλα μένουν να βελτιωθούν στο ΚΚΕ. Επίσης μου κάνει εντύπωση πως κρίνετε απ' το εκλογικό αποτέλεσμα εσείς οι επαναστάτες των κινημάτων την απήχηση που έχουν στο μαζικό κίνημα οι ταξικότατες θέσεις που εκφράζει το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ. Γιατί δεν βλέπετε πως σε αρχαιρεσίες συνδικάτων λίγο πριν τις εκλογές το ΠΑΜΕ ανέβαζε αρκετά τα ποσοστά του? Εγώ o ξέρω πως στους χώρους εργασίας οι εργαζόμενοι ένα χώρο βρίσκουν σαν ένα μικρό προς το παρών αποκούμπι. Και αυτό είναι το ΠΑΜΕ! Εν κατακλείδι: Από κάτω βράζει πιο πολύ και πιο πέρα απ' ότι ανέβηκε ο ΣΥΡΙΖΑ και παρότι μειώθηκε το ποσοστό του ΚΚΕ στις αντιπροσωπευτικές καπιταλιστικές εκλογές... Προσβλέπω σε έναν Μαρξιστικό και Αναρχικό Συνασπισμό στο μέλλον που θα προσβλέπει στην άμεση και όχι αντιπροσωπευτική εργατική εξουσία. Δεν προσβλέπω σε έναν ...αριστερό ριζοσπαστικό χώρο...

      Υ.Γ. Το κόμμα του ΛΕΝΙΝ αρχικά ονομάζονταν Σοσιαλδημοκρατικό Εργατικό Κόμμα και άλλαξε όνομα γιατί η σοσιαλδημοκρατία στην ευρώπη όπως και η αριστερά σήμερα εγκολπώθηκε στο καπιταλιστικό σύστημα. Λοιπόν κάποτε αυτοαποκαλούμουν και εγώ αριστερός. Σήμερα δεν το κάνω τελείως αυθόρμητα.

      http://forevolutionsite.blogspot.com/

      Διαγραφή
  2. Τουλάχιστον ας προλάβουν να μαζέψουν τα κομμάτια τους για να μην υποστούν την πανωλεθρία της ΑΝΤΡΣΥΑ. Το γοργόν και χάριν έχει.............

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και δε χαίρεστε αν υποστουν κι αυτοί την πανωλεθρια της ΑΝΤΡΣΥΑ ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι πολλά υποσχόμενη ριζοσπαστική αριστερή δύναμη και θέλω να ελπίζω ότι σύντομα θα ανακτήσει τις δυνάμεις που έχασε στις 17 Ιούνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. O Μπογιόπουλος σήμερα:

    Προβοκάτορες
    Τα προβοκατόρικα κατά του ΚΚΕ, εναντίον των μελών και στελεχών του Κόμματος, είναι πολύ της μόδας τελευταία.
    Μια τέτοια προβοκάτσια διακινήθηκε χτες από το σάιτ, με τίτλο «Ενωση Οπαδών για τη Συσπείρωση της ριζοσπαστικής αριστεράς».
    Σε ό,τι μας αφορά, έχουμε να επισημαίνουμε στους προβοκάτορες:
    Η μόδα - μαζί και αυτή της προβοκάτσιας - έρχεται και παρέρχεται. Κι όταν περάσει ο καιρός της, πράγμα που συνήθως δεν αργεί, οι προβοκάτορες (όσο μοδάτοι κι αν είναι) την ακριβώς επόμενη στιγμή βρίσκονται σε δημόσια θέα ενδεδυμένοι με το πραγματικό και μόνιμο ένδυμά τους:
    Εκείνο της πολιτικής προστυχιάς και της γελοιότητας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η διάψευση του 'Ρ' επιβεβαιώνει με τον πιο πανηγυρικό τρόπο τις φήμες για τον Μπογιόπουλο, ο οποίος βρίσκεται σε δυσμένεια εδώ και καιρό.

      Ώς γνωστόν το βιβλίο του δεν το έβγαλε το κώμα άλλα στις εκδόσεις Α. Α. Λιβάνη. Στην ΚΟΒ του τον έχουν περιζώσει τα κομματόσκυλα και δεν μπορεί να πει κουβέντα.

      Από αυτές τις κινήσεις δεν πρόκειται να προκύψει τίποτε το καλό για το κίνημα και την αριστερά. Το ΚΚΕ δεν επιδέχεται αλλαγές στην πολιτική του και την οργανωτική του δομή, όπως όλοι οι αυταρχικοί και αντιδημοκρατικοί μηχανισμοί. Κάποια στιγμή θα καταρρεύσει όπως τα καθεστώτα του ανατολικού μπλοκ και δεν θα μείνει τίποτα από τα ερείπιά του.

      Διαγραφή
  6. Τι αλλαγές θα έπρεπε να κάνει το ΚΚΕ στην πολιτική του? Να ξαναγυρίσει στη θεωρία του ενδιάμεσου σταδίου... Ή εργοδοτική ή εργατική μπορεί να είναι η εξουσία. Όσο για τον Μπογιόπουλο αυτά που γράφει και λέει συμφωνούν με την γραμμή της εργατικής λαϊκής εξουσίας. Δεν συμφωνούν με τις απόψεις της Νέας Σποράς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. και εδω οπως και αλλου τις μερες μετα τις εκλογες καποιοι χυνουν "κροκοδειλια δακρυα" για το ΚΚΕ εχοντας στο πισω μερος του μυαλου τους να σημιουργησουν προβλημα σε κοσμο που δεν εχει αμεση πληροφορηση απο το ΚΚΕ η που καθοριζει τη σταση του απο πληροφοριες που λαμβανει μεσω διαφορων δηθεν "φιλοΚΚΕ" κεντρων, ε λοιπον κυριοι, το ΚΚΕ σημερα αναγκη απο "ασπονδους φιλους" δεν εχει και τους εχθρους του τους ξερει καλα οπως και εκεινοι γνωριοζυν οτι τα εκλογικα ποσοστα του ΚουΚουΕ δεν εχουν εχουν καμια σχεσημε την πολιτικη επιρροη του Κομματος μεσα στην κοινωνια, γρηγορα θα το διαπιστωσουν οταν η νεα τριμερης κυβερνηση θα προσπαθει να περασει το μηνμονιο 3, και ο ΣΥΡΙΖΑ και οι αλλες δηθεν "αντιμνημονιακες" δυναμεις θα κανουν τουμνπεκι ψιλοκομμενο ασκωντας "κριτικη" μονο εντος οριων βουλης.Οσο για κατι μπλογκ "δηθεν" μελων του ΚΚΕ που βγηκαν σαν τα ραπανακια τελευταια αυτα δεν εχουν καμια σχεση με οργανωμενα μελη του ΚΚΕ, η ορολογια που χρησιμοποιουν ειναι ασφαλιτικη και δειχνει την προελευση τους.Εχουν γνωση οι φυλακες, ξερει το ΚΚΕ πως να προφυλαχθει οπως το κανει εδω και 95 χρονια, για αλλη μια φορα οι αντικομμουνιστες θα σπασουν τα μουτρα τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΣΥΡΙΖΑιοι κοιταξτε να εξανθρωπίσετε τον καπιταλισμό....μόλις το καταφέρετε τότε έχετε όλο το δικαίωμα να κατακρίνετε την ηγεσία του ΚΚΕ,τα μέλη του και την στρατηγική του.Περιοριστείτε στα εκλογικά σας αποτελέσματα γιατί απο τα σχόλιά σας αποκαλύπτεται ο βρώμικος ρόλος σας μέσα στο εργατικό λαϊκό κίνημα,εκμεταλέυεστε την ανώριμη πολιτική σκέψη του λαού,η οποία όμως δεν θα μείνει πάντα ανώριμη,θα ρθει η ώρα που θα σας καταλάβει τι ''αριστεροί'' είστε,άλλωστε δεν έχετε ίχνος αγωνιστικής δράσης ειδικά μεσα στα εργοστάσια,βλέπετε ο Λένιν (όσο και να υποστηρίζετε ότι τον ασπάζεστε)έχει γράψει ολόκληρα βιβλία για την πάρτη σας,όμως ας μην πω άλλα θα μιλήσει η ιστορία καλύτερα απο μένα....Οποτε το ΚΚΕ έκανε το λάθος να συνεργστεί με οπορτούνια παραλίγο να διαλυθεί....έχει αρκετή πείρα για να ξανακάνει τα ίδια λάθη.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ