ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012

Τι σημαίνει ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ εντός της ευρωζώνης;

Κάποιοι αριστεροί οικονομολόγοι επανειλημμένα έχουν ισχυριστεί ότι η ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ εντός της Ευρωζώνης δεν είναι δυνατόν να συμβεί. Κάποιοι άλλοι ισχυρίζονται το εντελώς αντίθετο, και μάλιστα προτείνουν αυτή η εκδοχή ως την καλύτερη πρόταση για την χώρα μας. Ακούστε τους:


ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ εντός της Ευροζώνης
(Καζάκος - Βαρουφάκης στην ΕΡΤ3)

5 σχόλια :

  1. Eπιτέλους!!!, ο Α. Αλαβάνος άλλα λέει! Φαίνεται ότι δεν τον παίζουν από την Ε.ΛΑ.Δ.Α παρ' όλο ότι το μισό ΜΑΑ είναι χωμένο μέχρι τα ταμπούνια εκεί, και προσπαθεί να διαχωριστεί πολιτικά απ' εκεί - ακολουθώντας τον δρόμο του Δ. Καζάκη - όχι βέβαια στον εθνικοπατριωτισμό αλλά γιατί η Ε.ΛΑ.Δ.Α δεν έχει ξεκάθαρη θέση για το ευρώ!

    Το επόμενο βήμα σε αυτή την πορεία ετεροκαθορισμού του ΜΑΑ είναι φανερό ότι οδηγεί στην προσπάθεια συγκρότησης του μετώπου ενάντια στην ΕΕ και το ΕΥΡΩ. Πρακτικά αυτό σημαίνει εμπλοκή σε μια διαδικασία αυτοκατανάλωσης μεταξύ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ του ΕΠΑΜ και του Αλαβάνου, για την συγκρότηση αυτού του μετώπου.

    Όμως αυτό που δεν έχει αντιληφθεί ούτε ο Α. Αλαβάνος, ούτε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι ότι είναι καμμένα χαρτιά. Τι σημαίνει αυτό; Ακόμα και αν 99% του ελληνικού λαού συμφωνεί με τις θέσεις που εκφράζουν, δεν πρόκειται να τους εμπιστευτεί και να τους ψηφίσει ή να τους αναγνωρίσει ως ηγέτες του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τα ευρώ (χαρτονομίσματα και κέρματα) δεν έρχονται στην Ελλάδα μέσω Αγίου Βασιλείου.Τα δίνει η ΕΚΤ στις τράπεζες(και έτσι έχει η οικονομία ρευστότητα) κρατώντας ως ενέχυρο ομόλογα του ελληνικού δημοσίου.Αν η Ελλάδα κηρύξει στάση πληρωμών,τότε τα ομόλογα αυτά δεν θα έχουν την παραμικρή αξία.Στοιχειώδης χρηματοοικονομική ορθοδοξία τότε επιβάλει ότι η ΕΚΤ θα βρει τον τρόπο να βγάλει την Ελλάδα από το ευρώ(αν γίνεται αυτό νομικά σήμερα δεν έχει καμία σημασία).

    Έστω όμως ότι τα πράγματα δεν πάνε έτσι,και δεν "μας" διώχνουν,για διάφορους λόγους που έχουν να κάνουν με τον φόβο του ντόμινο κτλ.Εμείς από την μεριά μας(δηλαδή μια Ελλάδα ήδη μέσα σε μια διαδικασία κοινωνικού μετασχηματισμού)γιατί να μείνουμε μέσα στην ευρωζώνη?Πως θα εθνικοποιήσουμε τις τράπεζες εντός ευρώ?Πως θα αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα ρευστότητας?Δεν πρέπει να έχουμε τον έλεγχο της ισοτιμίας και της εκτύπωσης.Δηλαδή η ΕΚΤ θα μας δίνει ευρώ και θα μας λέει "χειριστήτε το όπως θέλετε"? Αυτό τότε είναι εθνικό νόμισμα,που για λόγους αδύνατον να εξηγηθούν,θα το λέμε ευρώ.

    Συνεπώς όλη η κουβέντα δεν έχει κανένα νόημα,γιατί δεν υπάρχει λόγος να θέλουμε στάση πληρωμών εντός ευρώ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τα κέρματα κόβονται εδώ, τα χαρτονομίσματα έρχονται απ' έξω. Η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να κόψει όσα κέρματα θέλει!....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. χρηματοοικονομική ορθοδοξία δεν υπάρχει! Ορθοδοξία υπάρχει στον χριστιανισμό και τον κομμουνισμό της Παπαρήγα.

    Με νομισματικές πολιτικές, όσο μεγάλη σημασία και αν έχουν, δεν μπορεί να διευθετηθεί η σημερινή οικονομική κρίση της χώρας προς όφελος του κόσμου της εργασίας. Είτε με ευρώ, είτε χωρίς ευρώ, αν δεν αλλάξει ο ευρύτερος κοινωνικός συσχετισμός και αυτή η αλλαγή δεν καταγραφεί και στις κρατικές πολιτικές, όλα τα άλλα τρύπες στο νερό.

    Επίσης, η προοπτική στάσης πληρωμών εντός του ευρώ, είναι μια προοπτική που ορισμένοι “αριστεροί” οικονομολόγοι, όχι μόνον την απέκλειαν,αλλά θεωρούν ότι είναι ΑΔΥΝΑΤΟ να συμβεί! (ονόματα δεν λέμε...). Οι παραπάνω θέσεις του Καζάκου και του – Βαρουφάκη δείχνουν πως αυτά αποτελούν μύθους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ειλικρινά απορώ γιατί καταγγέλεις την Παπαρήγα,όταν λέτε ακριβώς τα ίδια όσον αφορά την δυνατότητα τροποποίησης του συσχετισμού δύναμης στο σήμερα,δηλαδή ότι δεν υπάρχει.Αυτό ακριβώς αποτυπώνει η πρόταση για συγκρότηση μπλοκ κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων,που θα προχωρήσει σε άρνηση του χρέους,κοινωνικοποίηση της οικονομίας υπό κοινωνικό έλεγχο με εθνικό νόμισμα,δημιουργία δομών εργατικού ελέγχου -εξουσίας και έξοδο από την εε.Αυτό είναι μια αλλαγή,ευρύτερα στον κοινωνικό συσχετισμό,που να καταγράφεται στις κρατικές πολιτικές,όπως πολύ σωστά βάζεις σαν προϋπόθεση?

    Στάση πληρωμών εντός του ευρώ είναι αυτό που ζούμε.η μόνη άλλη περίπτωση είναι η μεταρρύθμιση της ΕΚΤ και του ευρώ,οι σοσιαλδημοκρατικές δηλαδή ονειρώξεις Βαρουφάκη-Μηλιού-ΕΟΣ.Πες μου αλήθεια πως είναι δυνατόν άνθρωποι και χώροι που καπηλεύονται τον τίτλο της ριζοσπαστικής αριστεράς να προβάλουν σαν πρότυπο την FED και τις ΗΠΑ?

    Όσον αφορά το αν υπάρχει "χρηματοοικονομική ορθοδοξία",λυπάμαι αλλά πρέπει να σε ταρακουνήσω από το εναλλακτικό ροζ συννεφάκι σου.Υπάρχει ,και είναι αυτό που σε επίπεδο των ιδεών επιβάλλει ως δήθεν ιερές και υποχρεωτικές τις ταξικές προτεραιότητες και πολιτικές του κεφαλαίου.Εγχώριου και ξένου,"παραγωγικού" και "τραπεζιτικού",και που έχουν να κάνουν με την υποβάθμιση της εργατικής δύναμης παντού,το ξεπέρασμα της υπερσυσσώρευσης,το άνοιγμα της ψαλίδας ανάμεσα στις αστικές τάξεις(οι εργαζόμενοι το πληρώνουν,μην βιαστείς να πεις δεν σε νοιάζει)και γενικά την υποβάθμιση της εργαζόμενης πλειοψηφίας σε επίπεδα που δεν μπορούν να λέγονται ανθρώπινα.

    Βέβαια σύμφωνα με της σοσιαλδημοκρατική ορθοδοξία του Βαρουφάκη,μπορούν να γίνουν αλλαγές υπέρ του κόσμου της εργασίας χωρίς ρήξη με το κεφάλαιο,το κράτος του και τις διεθνείς του συμμαχίες.Είναι μια γραμμή ικανή να ενώσει από τον ...Καμένο μέχρι την ΕΟΣ και να πάρει ακόμα και 20% στις εκλογές.Άλλωστε ο Τσίπρας έχει πάψει να μιλάει για αριστερά,το μόνο που λέει είναι για κάτι λαϊκά εθνικοπατριωτικά μέτωπα.Θα του κάνεις κριτική?Ή μήπως θα του κάνεις κριτική,κρατώντας όμως την ίδια γραμμή?

    ΑπάντησηΔιαγραφή


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ