ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Ήττα της Μέρκελ στο κρατίδιο της Βάδης-Βυτεμβέργης…

Ηττάται μετά από 58 χρόνια η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση της καγκελαρίου Μέρκελ στη Βάδη – Βυρτεμβέργη. Η Βάδη-Βυρτεμβέργη, που βρίσκεται στα σύνορα με τη Γαλλία και την Ελβετία, είναι γνωστή για την αυτοκινητοβιομηχανία του, τα πανεπιστήμια και τον Μέλανα Δρυμό και είναι μια από τις πιο εύπορες περιοχές της Γερμανίας, με το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας (4,7%). Πρόκειται για την τρίτη ήττα της Μέρκελ µετά τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία και το Αµβούργο. Η γερµανίδα καγκελάριος έχει ήδη χάσει την πλειοψηφία στην Άνω Βουλή, όπου εκπροσωπούνται τα 16 κρατίδια, και τα νέα κέρδη της αντιπολίτευσης θα δυσκολέψουν ακόµη περισσότερο τη διακυβέρνησή της. «Αυτή είναι η αρχή του τέλους της Μέρκελ», δήλωσε ο Λίνχαρντ Μπάουερ, ένας 53χρονος τραπεζίτης από τη Στουτγάρδη.

Πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι το θέμα που έκρινε τις χθεσινές εκλογές ήταν το μέλλον των πυρηνικών αντιδραστήρων στη Γερµανία. Αν και μετά την τραγωδία της Ιαπωνίας η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ έκανε ριζική στροφή, θεωρούν ότι δεν έπεισε, καθώς ήταν πολύ νωπή η απόφαση. Σε αυτό το κλίμα κινούνται και οι δηλώσεις του απερχόμενου πρωθυπουργού της Βάδης-Βυρτεµβέργης Στέφαν Μάπους: «Οι ψηφοφόροι επηρεάστηκαν από τα τρομερά γεγονότα της Ιαπωνίας, οι εικόνες εκείνες εξακολουθούν να στοιχειώνουν τον κόσμο»
Όμως, δεν ήταν μόνο τα πυρηνικά που έδωσαν τόσο σημαντική άνοδο στους Πράσινους. Πρωτοστάτησαν στο κίνημα κατά της «υπογειοποίησης» του σιδηροδρομικού σταθμού της Στουτγάρδης που έβγαλε στους δρόμους πολίτες απ’ όλο το πολιτικό φάσμα. Υποσχέθηκαν ότι αν συμμετέχουν στην νέα κυβέρνηση, θα κάνουν δημοψήφισμα για το περιβόητο πρόγραμμα «Stuttgart 21» και θα υλοποιήσουν την απόφαση που θα βγάλει η κάλπη.

Ο αρχηγός των πρασίνων Βίνφριντ Κρέτσµαν, συνηθίζει να λέει: «Έχω γιατρευτεί από το ακροαριστερό παρελθόν μου» και με τις θέσεις που παίρνει σε ζητήματα όπως το Ισλάμ και η μαντίλα των μουσουλμάνων καθηγητριών έχει διείσδυση σε συντηρητικά στρώματα των ψηφοφόρων. Είναι χαρακτηριστικό ότι η συντηρητική «Frankfurter Allgemeine Zeitung» του αφιέρωσε μία σελίδα την περασμένη εβδομάδα. Εργάζεται ως καθηγητής Ηθικής στη Μέση Εκπαίδευση, και υπόσχεται να οδηγήσει τους οπαδούς του σε μια μη πυρηνική Γη της Επαγγελίας. Είναι επίσης μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου των Καθολικών Γερμανίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ