ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

CHAVEZ- CASTRO - GADDAFI - ORTEGA - HRISTOFIAS

Του Γιώργου Πρασσά
Ο έτερος - μετά τον Φιντέλ - των μεγάλων επαναστατών, που προκαλεί ρίγη συγκίνησης στην εγχώρια επαναστατική αριστερά :

18:00 ΛΙΒΥΗ - ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ: Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες, βασικός σύμμαχος της Λιβύης μεταξύ των λατινοαμερικάνικων χωρών, εξέφρασε την υποστήριξή του στον συνταγματάρχη Καντάφι, ο οποίος αντιμετωπίζει, όπως λέει, "έναν εμφύλιο πόλεμο". "Ζήτω η Λιβύη και η ανεξαρτησία της! Ο Καντάφι βρίσκεται αντιμέτωπος με έναν εμφύλιο πόλεμο", έγραψε χθες στο Twitter ο Τσάβες, ο οποίος δεν είχε εκφράσει άποψη από την αρχή της εξέγερσης στη Λιβύη μέχρι σήμερα.

O δε ηγέτης των πάλαι ποτέ σαντινίστας Ορτέγκα προσέφερε εκ νέου τη φιλία του στον λιβυκό σοσιαλιστικό φάρο, γιατί οι καλοί φίλοι φαίνονται στα δύσκολα :

AP: Nicaragua Pres. Ortega: Gaddafi "is again waging a great battle" "It's at difficult times that loyalty & resolve are put to the test"

Τέλος, το κορυφαίο κυβερνητικό κομμουνιστικό κόμμα της ευρώπης - ΑΚΕΛ - διαχώρισε τη θέση του από το εμπάργκο όπλων της εε, στον ηγέτη της λαϊκής δημοκρατίας της αραβικής τζαμαχιρίας της λιβύης :

18:40 ΛΙΒΥΗ - ΕΕ: ... Ορισμένα από τα κράτη μέλη, όπως η Κύπρος, η Μάλτα και η Ιταλία, που έχουν στενούς δεσμούς με την Λιβύη, εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους σχετικά με την επιβολή κυρώσεων τόσο γρήγορα, αναφέροντας ότι δεν είναι ακόμη γνωστό αν ο Μουαμάρ Καντάφι θα είναι στην εξουσία μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Από άλλους αντιαμερικάνους ή/και αντιιμπεριαλιστές - τύπου Μίκη - δεν έχουμε νέα ακόμα...

31 σχόλια :

  1. Α! Ο Τσαβες που θα εφερνε πετρελαιο φτηνο η διανοια της Α ριστερας Τσιπρας. Υ.Γ. Οποιος φορα στρατιωτικη στολη, να κουμπωνεστε συντροφοι. mike

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @ EOΣ
    Εισαι σιγουροs οτι διαβασεs τη δηλωση του Καστρο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο Ορτέγκα αν και έχει κάνει πολλές μ..., τουλάχιστον έφυγε αξιοπρεπώς από την εξουσία! Σεβόμενος την δική του ιστορία, μάλλον θα ενέμενε κανείς να έχει διαφορετική στάση. Μήπως όμως με αυτό τον τρόπο κάνει την "αυτοκριτική" του;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. «Μπορούμε να συμφωνούμε, ή να διαφωνούμε με τον Καντάφι. Ο κόσμος βρίσκεται βυθισμένος σε πληροφορίες κάθε είδους, που κυρίως μεταδίδονται από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης», ανέφερε σε γραπτή του δήλωση. Πρόσθεσε ότι τηρεί στάση αναμονής μέχρι να αποδειχθεί "είτε η αλήθεια, είτε το ψεύδος" για τις σφαγές.

    «Ένας τίμιος άνθρωπος θα στέκει πάντοτε αντίθετος σε οποιαδήποτε αδικία που διαπράττεται κατά οποιουδήποτε λαού στον κόσμο, και τώρα, τούτη τη στιγμή, η χειρότερη αδικία θα ήταν η σιγή απέναντι στο έγκλημα που ετοιμάζεται να διαπράξει το ΝΑΤΟ κατά του λιβυκού λαού», δήλωσε ο ιστορικός ηγέτης της Κούβας.

    http://www.enet.gr/?i=news.el.kosmos&id=253958

    γ.π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμο 10:59 μ.μ.

    Δεν το έμαθες; Το έγραψε ακόμα και ο ριζοσπάστης!
    http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=6121874&publDate=25/2/2011

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Οποιος διαβασει τα δυο αρθρα του Καστρο και βγαλει το συμπερασμα οτι υπερασπιζει τον Κανταφι ειναι φελλος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σωστοοοs o γ.π, σωστοοοs και ο ΕΟΣ.
    Α)Αρα,η δηλωση εγινε στιs 22/2,Tριτη.Τι ξεραμε εωs τοτε κ'απο ποιεs πηγεs?Θυμαστε το παραμυθι με τουs σφαγεντεs στη Τιμισοαρα (τσαουσεσκου)?ΟΛΟΙ την ειχαμε πατησει...
    Β)Μαντεψια ομωs ο γεροΦιντελ!!!μαs ειπε απο τη Τριτη τα σχεδια του ΝΑΤΟ που διαβασαμε ΣΗΜΕΡΑ στιs εφημεριδεs.
    o 10:59

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. προς ανώνυμο 12:12

    Ναι ναι!

    Ο Φιντέλ έγινε τώρα και προφήτης επειδή κατάλαβε ότι το ΝΑΤΟ μπορεί να επέμβει στην Λιβύη. Σοβαρά ρε μεγάλε; Ούτε ανοικτό βιβλίο να διάβαζε!

    Μόνον για τους νεκρούς στην Λιβύη δεν έκανε σωστή μαντεψία ο μεγάλος προφήτης. Ή μήπως δεν υπάρχουν και αυτοί, όπως οι νεκροί του Τσαουσέσκου;

    Άμα είναι να ματοκυλίσει την χώρα του και να γίνουν χιλιάδες οι νεκροί, καλά θα κάνει να τον σταματήσει το ΝΑΤΟ.

    Υ.Γ. Μήπως είναι μέλος της ΣΠΙΘΑΣ, γιατί μόνον αυτοί σκέφτονται σαν και σένα!...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @Δεν μασάμε!

    τον παρεξήγησες τον άνθρωπο. Φαίνεται ότι συνεχίζει να παίρνει ληγμένα του "υπαρκτού", γιαυτό έχει παραισθήσεις και νομίζει ότι στην Κούβα έχουν κομουνισμό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. http://www.plenglish.com/index.php?option=com_content&task=view&id=267067&Itemid=1
    Οποιος θελει ας το μεταφρασει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Δεν υπήρξα ποτέ... Μπααθιστής, ωστόσο αγαπητοί σύντροφοι και... φίλοι θα πρέπει να παίρνουμε υπόψη το εξής: Τα παγκόσμια Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που ανήκουν στον Μπλούμπεργκ, στον Μέρντοχ, στη Ντασό ακόμη και στην Γκόλντμαν Ζακς ελέγχουν πλήρως την πληροφόρηση και μπορούν άνετα να κάνουν το άσπρο... μαύρο. Θα συμφωνήσω με τον ανώνυμο των 12.12 ότι αποδείχθηκε ότι στην Τιμισοάρα δεν είχαμε 100.000 νεκρούς όπως είχαν μεταδώσει τότε τα ΜΜΕ. Επίσης να συμφωνήσουμε ότι την εξέγερση των "πυραμίδων" κατά του Μπερίσα στην Αλβανία το 1997 την έφτιαξαν -όπως αποδείχθηκε μετά- τα ελληνικά ΜΜΕ. Να μην ξεχνάμε και το τηλεοπτικό πραξικόπημα κατά του Τσάβες το 2001 ή τον πόλεμο στο Ιράκ, όπως κι άλλα πολλά που δεν είναι της ώρας. Γι' αυτό πέρα από τη καταδίκη του Καντάφι (και όχι στο ίδιο τσουβάλι όπως κάνει η ΕΟΣ τον Ορτέγα, τον Κάστρο, τον Χριστόφια και δεν ξέρω ίσως αύριο και τον Μοράλες, το Κορέα και δεν συμμαζεύεται γιατί στο τέλος θα πρέπει να πέσουμε από το μπαλκόνι) δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ και την καταδίκη των ελεγχόμενων πρακτορείων ειδήσεων (Ρόιτερς, Ασοσιέντεντ κ.λ.π.)που μεταφέρουν φιλτραρισμένες τις ειδήσεις. Ζούμε σε πονηρές εποχές με την τεχνολογία στα ύψη. Ο καπιταλισμός έχει την ηγεμονία να μας σερβίρει όπως θέλει τα γεγονότα. Λίγη προσοχή και διορατικότητα δεν βλάπτει, όχι τίποτα άλλο αλλά για να μην ξανακάνουμε αυτοκριτική σε λίγο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Να μην ξεχάσω και τη γρηγοράδα με την οποία έδρασαν τόσο η Ε.Ε. όσο και ο ΟΗΕ, που στην περίπτωση του Μπεν Αλί και του Μουμπάρακ δεν είχαν, όπως δεν την έχουν για την Αλγερία, την Υεμένη και το Μπαχρέιν. Τυχαίο, δεν νομίζω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @ Δεν μασαμε
    Α)Αρα δε ξερειs την ιστορια ''σφαγη στη Τιμισοαρα''.
    Β)Αρα το ΝΑΤΟ~σωτηραs στη θεση του Κανταφι?
    @ κακο συναπαντημα
    οι Ρουμανοι να δειs ληγμενα που παιρνουν!Σκεψου οτι στη τελευταιο γκαλοπ του Ευροβαρομετρου,ποσοστο 51%δηλωσε οτι επι Τσαουσεσκου,ζουσε καλυτερα!(και να πειs οτιδεν εχουνε ΝΑΤΟ...) o 10:59

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Η μετάφραση της παρέμβασης του Φιντέλ

    Ο κυνικός χορός του Μαγκρεμπ

    Η πολιτική της λεηλασίας που επιβλήθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ των συμμάχων τους στη Μέση Ανατολή βρίσκεται σε κρίση. Αναπόφευκτα έχει καταρρεύσει η πολιτική του υψηλού κόστους των δημητριακών, τα αποτελέσματα της οποίας μπορούν να γίνουν πιο έντονα αισθητά στις αραβικές χώρες, όπου, παρά τους τεράστιους πόρους του πετρελαίου, η λειψυδρία, οι εκτάσεις που καλύπτονται από έρημο και η γενικευμένη φτώχεια των ανθρώπων έρχονται σε αντίθεση με τις τεράστιες πιστώσεις από το πετρέλαιο που διαθέτει.
    Ενώ οι τιμές των τροφίμων τριπλασιάστηκαν οι θησαυροί της αριστοκρατικής μειοψηφίας φθάνουν τα εκατομμύρια των εκατομμυρίων δολαρίων.
    Ο αραβικός κόσμος, κυρίως οι μουσουλμάνοι, έχει ταπεινωθεί από την επιβολή του αίματος και της φωτιάς από ένα κράτος (ΗΠΑ) που δεν ήταν σε θέση να εκπληρώσει τις βασικές τους υποχρεώσεις . Αποτελούν μέρος του, από την αποικιοκρατία μέχρι το τέλος του Β Παγκοσμίου Πολέμου, του οποίου η νικήτριες δυνάμεις δημιούργησαν τον ΟΗΕ που επέβαλε τον κόσμο του εμπορίου και της οικονομίας.
    Χάρη στην προδοσία που διέπραξε Ανουάρ Ελ-Σαντάτ στο Καμπ Ντέιβιντ, το παλαιστινιακό κράτος δεν μπόρεσε να υπάρξει, παρά τις συνθήκες των Ηνωμένων Εθνών από τον Νοέμβριο του 1947, καθώς το Ισραήλ έγινε μια ισχυρή πυρηνική δύναμη, σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ.
    Το αμερικανικό στρατιωτικό βιομηχανικό σύμπλεγμα και οι διευκολύνσεις που παρέχονται στο Ισραήλ με δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο, καθώς και στην πολύ αραβικά κράτη που είχαν υποβληθεί και να ταπεινωθεί από το Ισραήλ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Το τζίνι έχει δραπετεύσει από το μπουκάλι και το ΝΑΤΟ δεν ξέρει πώς να το ελέγξει.
    Πρόκειται να επιχειρήσει να αποσπάσει τα περισσότερα οφέλη από τα λυπηρά γεγονότα στη Λιβύη. Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει αυτή τη στιγμή τι συμβαίνει εκεί πέρα. Όλα τα στοιχεία και τις εκδόσεις, ακόμη και τις πιο αληθοφανείς αυτά, έχουν εξαπλωθεί από την αυτοκρατορία στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, το χάος των φημών και την παραπληροφόρηση.
    Είναι προφανές ότι μέσα Λιβύη ένας εμφύλιος πόλεμος βρίσκεται σε εξέλιξη. Γιατί και πώς συνέβη αυτό; Ποιος θα πληρώσει τις συνέπειες; Το πρακτορείο Reuters απηχώντας τη γνώμη της γνωστής Nomura, Τράπεζας της Ιαπωνίας, δήλωσε ότι οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσε να προχωρήσει πέρα από οποιαδήποτε όρια:
    «Εάν η Λιβύη και η Αλγερία αναστείλει την παραγωγή πετρελαίου, οι τιμές θα μπορούσαν να φθάσουν κατ 'ανώτατο όριο πάνω από 220 δολάρια το βαρέλι και η παραγωγική ικανότητα του ΟΠΕΚ θα μειωθεί σε 2,1 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, παρόμοια με τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν κατά το πόλεμο του Κόλπου και όταν οι τιμές άγγιξαν 147 δολάρια το βαρέλι το 2008 , ισχυρίστηκε η τράπεζα»
    Ποιος θα μπορούσε να πληρώσει την τιμή αυτές τις μέρες; Ποιες θα ήταν οι συνέπειες στη μέση της επισιτιστικής κρίσης; Οι κύριοι ηγέτες του ΝΑΤΟ όλοι εργάστηκαν επάνω σε αυτό. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ANSA, "... παραδέχθηκε σε ομιλία του στο Κουβέιτ ότι τα δυτικά έθνη κάνουν ένα λάθος στην υποστήριξη μη δημοκρατικών κυβερνήσεων στον αραβικό κόσμο." Κάποιος πρέπει να τον συγχαρεί για την ειλικρίνειά του!.
    Ο Γάλλος συνάδελφός του Νικολά Σαρκοζί, δήλωσε: «Η εκτεταμένη βίαιη και αιματηρή καταστολή της Λιβύης άμαχου πληθυσμού είναι αηδιαστική".
    Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι δήλωσε ως " πιστευτό "το ποσό των χιλίων νεκρών στην Τρίπολη [...]« το τραγικό αριθμούς θα είναι το λουτρό αίματος ".
    Η Χίλαρι Κλίντον δήλωσε τα εξής: "... το λουτρό αίματος είναι εντελώς απαράδεκτο και πρέπει να σταματήσει »..."
    Ο Μπαν Κι-μουν τόνισε: « Η χρήση της βίας στη χώρα είναι απολύτως απαράδεκτη.
    Το Συμβούλιο Ασφαλείας θα ενεργεί σύμφωνα με ότι η διεθνής κοινότητα αποφασίσει. Εξετάζουμε μια σειρά επιλογών».
    Ο Μπαν Κι-Μουν βλέπει ως ελπίδα ότι ο Ομπάμα θα πει την τελευταία λέξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών μίλησε το απόγευμα της Τετάρτης και δήλωσε ότι η υπουργός θα έφευγε για την Ευρώπη, προκειμένου να συμφωνήσει με το ΝΑΤΟ τους συμμάχους τους για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν. Στο πρόσωπό του μία φορά μπορεί να σημειώσει την ευκαιρία να διαπραγματευτεί με τον John McCain, την ακροδεξιά πτέρυγα όπου ανήκει ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής, με τον γερουσιαστή Τζόζεφ Λίμπερμαν από το Κοννέκτικατ και τους ηγέτες του Tea Party που είναι υπέρ του Ισραήλ, προκειμένου να διασφαλιστεί το Δημοκρατικό Κόμμα.
    Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της αυτοκρατορίας έχουν προετοιμάσει το έδαφος για την ανάληψη δράσης. Δεν υπάρχει τίποτα παράξενο για μια στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη. Πέραν τούτου, για την Ευρώπη θα είναι εγγυημένα σχεδόν δύο εκατομμύρια βαρέλια ελαφρού πετρελαίου ανά ημέρα, εκτός εάν ήθελε να θέσει ένα τέλος στην ηγεσία ή τη ζωή του Καντάφι πριν ότι τα γεγονότα.
    Εν πάση περιπτώσει, ο ρόλος του Ομπάμα είναι μάλλον περίπλοκος. Ποια θα είναι η αντίδραση του αραβικού και μουσουλμανικού κόσμου εάν το αίμα πρέπει να ρέουν σε αφθονία στη χώρα αυτή ως αποτέλεσμα; Μια επέμβαση του ΝΑΤΟ στη Λιβύη θα έδινε ορμή στο επαναστατικό παλιρροϊκό κύμα να ξεχύθεί σαν θάλασσα στην Αίγυπτο;
    Στο Ιράκ, χύθηκε το αθώο αίμα του για πάνω από ένα εκατομμύριο Άραβες πολίτες όταν στη χώρα εισέβαλαν κάτω από τα ψεύτικα προσχήματα. Αποστολή εξετελέσθη! Διακήρυξε ο George W. Bush.
    Κανείς στον κόσμο δεν θα μπορούσε ποτέ να συμφωνήσει με τον θάνατο ανυπεράσπιστων πολιτών στη Λιβύη ή οπουδήποτε αλλού. Και αναρωτιέμαι: Για τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ισχύει η εφαρμογή αυτής της αρχής στους ανυπεράσπιστους πολίτες όταν τα τηλεκατευθυνόμενα αεροπλάνα Γιάνκηδων και των στρατιωτών του σκοτώνουν κάθε μέρα στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν;
    Είναι ένας κυνικός μακάβριος χορός.

    Ο Φιντέλ Κάστρο Ρουζ

    23 Φλεβάρη, 2011

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Από την μετάφραση που έκανε ο redteam (και θα πρέπει να τον ευχαριστήσουμε για τον κόπο που έκανε) προκύπτει ότι ο Φιντέλ υποστηρίζει - όσο τον παίρνει - τον Καντάφι. Το ζήτημα με την Λιβύη δεν είναι ο εξωτερικός εχθρός αλλά η εξέγερση. Και σε αυτό θα πρέπει να είμαστε καθαροί:
    ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΞΕΓΕΡΜΕΝΟΥΣ

    Το γεγονός και μόνο ότι ο Φιντέλ δεν χαραμίζει καμία λέξη για τους εξεγερμένους αλλά χίλιες λέξεις για το ΝΑΤΟ είναι ενδεικτικό της υποστηρικτικής θέσης για τον Καντάφι.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ για τους λαούς είναι πάνω από την πείνα και την καλοπέραση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Η Κούβα είναι άλλο ένα καθεστώς κρατικού καπιταλισμού, που έχει ακριβώς τα ίδια προβλήματα - ίσως με μικρότερη ένταση - με αυτά που είχαν τα καθεστώτα που κρατικού καπιταλισμού στην ανατολική Ευρώπη.

    Σε αυτά τα καθεστώτα:
    1. Η ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής ήταν κρατική.
    2. Ο κεντρικός σχεδιασμός είχε αντικαταστήσει τις λειτουργίες της αγοράς.

    Αυτό δεν είναι σοσιαλισμός, όπως τουλάχιστον αποδείχτηκε ιστορικά από τα μέσα του προηγούμενου αιώνα και είναι σίγουρο που θα καταλήξουν κάποια στιγμή! Θα καταρρεύσουν από τις εσωτερικές τους αντιθέσεις, όπως έγινε συντρίμμια η μεγάλη πατρίδα του κομμουνισμού.

    Επίσης - σε καμιά περίπτωση - δεν είναι το δικό μας πρότυπο για τις μεταβατικές κοινωνίες η Κούβα!

    Την θεωρία ότι η βασική αντίθεση που διαπερνά τον πλανήτη μας είναι ανάμεσα στους κακούς ιμπεριαλιστές και τα καλά κράτη που αντιστέκονται, την χαρίζουμε στην "πατριωτική" αριστερά για να οικοδομήσει την στρατηγικές της συμμαχίες με τον Καντάφι και όποιον άλλο αντίστοιχο "αντιιμπεριαλιστή"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Λυπάμαι όταν διαβάζω σχόλια "αριστερών" ανθρώπων που υπερασπίζονται τους υποστηριχτές του Καντάφι.Λυπάμαι που δεν δίνουν βάρος στην εξέγερση του λαού και της νεολαίας της Λιβύης. Αυτή τη στιγμή ΠΟΥ ο μακελάρης Καντάφι κατακρεουργεί τους διαδηλωτές ,την νεολαία της Λιβύης.
    Που υπερασπίζονται τις επιλογές ηγετών της Λατινικής Αμερικής να υποστηρίξουν τον μακελάρη.
    Που προτιμούν να μείνουν άφωνοι μην τύχει και επέμβει το ΝΑΤΟ, θαρείς και οι επιλογές του λαού της λιβύης είναι είτε ΝΑΤΟ είτε Καντάφι.

    Αντι να συζητάμε πως θα οργανώσουμε εδώ την αλληλεγγύη μας στον αγωνιζόμενο λαό της Λιβύης,με διαδηλώσεις αλλά και πρακτικά χρειάζονται φάρμακα και τρόφιμα επειγόντως συζητάμε μλκ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Και για την ιστορία , το καθεστώς του Καντάφι υπήρξε η πιό στυγνή δικτατορία στην περιοχή της μεσογείου.Ο λαός της Λιβύης ήταν από την αρχή στραγγαλισμένος.Πως να χαρακτηρίσεις έναν δικτάτορα που έστελνε τις μυστικές του υπηρεσίες και δολοφονούσε κάθε άνθρωπο που απλά διαφωνούσε με το καθεστώς ή δεν επιθυμούσε να επιστρέψει στη Λιβύη. Οταν με το καλό η εξέγερση ολοκληρωθεί και ανοίξουν τα στόματα των Λιβύων ανα τον κόσμο τότε θα αποκαλυφτεί τι ηταν το καθεστώς Καντάφι ,πως βασάνιζε και δολοφονούσε τους Λίβυους.
    Μιλώ για αριστερούς ανθρώπους που κυνηγήθηκαν και υπέστησαν τα πάνδεινα οι οικογένειες τους κάτω στη Λιβύη.
    Και τόσο η Δύση όσο και τα κράτη του πάλαι ποτέ " Ανατολικού μπλοκ" τσιμουδιά για όλα αυτά.Τό ίδιο και οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα.Ας μην πώ για τους σοσιαληστές του ΠΑΣΟΚ.
    Γιατί βέβαια είναι πολλά τα λεφτά και τα πετρέλαια της Λιβύης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Θα συμφωνήσω με τον ανώνυμο των 10.37. Έτσι ακριβώς πρέπει να γίνει. Το σύνθημα αυτό πρέπει να είναι: "Ούτε Καντάφι, ούτε ΝΑΤΟ, ο λαός της Λιβύης έχει κι άλλες επιλογές". Αυτό όμως αφορά εμάς, δεν αφορά τους ηγέτες της Λατινικής Αμερικής, που έχουν άλλες εμπειρίες, άλλα δεδομένα και άλλα προβλήματα. Πάντως να τους παραλληλίζουμε με τον Καντάφι είναι επικίνδυνο. Όλοι τους βγήκαν με εκλογές. Όλοι τους δίνουν, με τον ένα ή άλλο τρόπο την ψυχή τους για το λαό τους, μην φτάνουμε στον μηδενισμό. Όχι γιατί θα μας χαλάσει το πρότυπο, αλλά γιατί θα δείξουμε για μια ακόμη φορά ότι τουλάχιστον μια βάση συζήτησης δεν έχουμε. Εγώ είμαι με τον Τσάβες και δεν το κρύβω. Είναι ο καταλύτης αυτού που συμβαίνει εδώ και μια εξαετία περίπου στη Λ. Αμερική. Μετά ήρθαν ο Κορέα, ο Μοράλες,ο Λούλα, η Κίχνερ και άλλοι. Τι να κάνουμε πρέπει να του βγάζουμε το καπέλο. Κι όλοι αυτοί που αναφέρω θα κριθούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. redteam ,
    ειμαι η ανώνυμη των 10.37 και 11.25.
    Και γω είμουν με τον Τσάβες μέχρι χθες.Απο χθες και μετά ανησυχώ και για την Βενεζουέλα.Δεν είναι δυνατον η ηγεσία μιας χώρας σαν την Βενεζουέλα να μην γνωρίζει τι γίνεται στην Λιβύη.Μια ηγεσία που έχει και άλλη πληροφόρηση από ότι εμείς δεν είναι δυνατόν να βλέπει την εξέγερση της νεολαίας της Λιβύης(που είναι το 60% του πληθυσμού)σαν "αντεπανάσταση". Να μην βλέπει την σφαγή του λαού της Λιβύης από τον Καντάφι .Οπως και να μην έβλεπε την παραλυσία ,την διαφθορά , τα δισεκατομμύρια της οικογένειας Καντάφι στο εξωτερικό,τον στραγγαλισμό των ανθρώπων εκεί.

    Ο Τσάβες ήταν μεγάλη απογοήτευση αυτές τις μέρες.Βέβαια η πρώτη ένδειξη ήταν η εμμονή του για συνεχόμενη παραμονή του στην εξουσία.

    Οι " ηγέτες" που στηρίζουν την ύπαρξη της χώρας τους στον εαυτό τους θα έπρεπε να μας προβληματίζουν νωρίτερα.Οπως και η προέλευσή τους από τον στρατό.

    Πολύ θα ήθελα να μάθω τι θέση πήραν οι Ζαπατίστας για την εξέγερση στη Λιβύη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Εχετε καταλαβει τωρα την ψυχοπαθολογια της ελλ. αριστερας εν γενει.Ζουν με τις ευκολιες του '70 και με μονη ιδεολογια τον ''αντιαμερικανισμο''. Ειναι η υπογεια ιδεολογικη ηγεμονια του κκε που εχει παντου επικαλυψεις ακομα και στον δεξιο χωρο. Στα μεσα του '80 π.χ. στο διεθνες τμημα των περιπτερων του Ρηγα [παρακαλω!] φιγουραριζε προφιλ με την κουμπουρα στη ζωνη ο γνωστος εγκληματιας/πρακτορας των αμερικανων Σανταμ που μολις ειχε βομβαρδισει με χημικα τα χωρια των κουρδων του ιρακ... Σε οποιον η Σοβιετια ειχε πουλησει δυο τουφεκια , οποιος ελεγε κουβεντα ηταν φασιστας... Υ.Γ. ΤΟ καλοκαιρι ο Καστρο εδωσε συνεντευξη στο περιοδικο ''ατλαντικ'' που αναδημοσιευθηκε στο ''βημα''. Αξιζει να την διαβασει κανεις να δει την καταντια. mike

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. ΠΕΙΡΑΖΕΙ ΑΝ...
    - Παρακολουθώ με ενδιαφέρον τις εξελίξεις στον αραβικό κοσμο. Αλλά θα ήταν σωστο να κρατήσουμε κάποιες "αποστάσεις" απο τους "πανηγυρισμούς" ή την αδιόρατη αισιοδοξία "όπου να ναι θα συμβει κι εδώ". Προφανώς δεν ειναι ολες οι επαναστάσεις(;), εξεγέρσεις(;), ανατροπές(;) ίδιες, ούτε εκ προϊμιου θετικές. Ας δουμε πως θα εξελιχθούν.
    - Ας κρατάμε επιφυλάξεις για τα οσα μεταφέρουν τα διεθνή ΜΜΕ. Η προπαγάνδα έχει πολλές πλευρές και εκδοχές και μία απο αυτη ειναι να δημιουργεί και να προβάλει "αιμα" και "χάος" που προφανώς ανακλαστικά "ανησυχεί" τον "ελληνα νοικοκύρη".
    - Υπάρχει κάποιο αίτημα (με σχετικά πλειοψηφική διατυπωση) στις αραβικές εξεγέρσεις που να μπορουσε να υπερβει το σχήμα "να φύγει ο κακος διεφθαρμένος δικτάτορας" (και να έρθει ο "Χ");
    - Μπορεί κάποιος να εκτιμήσει αν αυτές οι επαναστάσεις(;) δεν "βοηθήθηκαν", δεν "σπρώχθηκαν" και από τους δυτικούς "ανθρωπιστές";
    - Είναι τυχαίο ότι οι εξεγέρσεις συμβαινουν σε χώρες στρατηγικής σημασίας είτε απο πλευρά ενεργειακών πόρων, είτε γεωπολιτικής θέσης, είτε δεσπόζουσας σημασίας στις "ενδο"αραβικές "διαμάχες";
    - Θρησκευτικά (μία παράμετρος που δύσκολα μπορει να καταλάβει ο δυτικός...) σε ποιες τάσεις ανήκουν οι νικητές και σε ποιο οι ηττημένοι; Μήπως έχουμε μία ιδιότροπη "ήττα" του κοσμικου ισλάμ και του εθνικο-απελευθερωτικου ισλάμ του 50-60; Σημαίνει κάτι αυτο; Θα μπορουσε και να σημαίνει κάτι;
    - Οι εξελίξεις αυτές ενισχύουν ή αδυνατίζουν ή αλλάζουν τους συσχετισμους σε κρίσιμες χώρες (π.χ. Σ. Αρεαβία, ΙΡΑΝ);
    Σε πολλά απο τα ερωτήματα δεν νομιζω οτι υπάρχουν προχειρες ή ευκολες ή μονοσήμαντες απαντήσεις. Μάλλον το τοπίο ειναι θολό και θα παραμείνει θολό αφού ότι και αν συμβει το επόμενο διάστημα στις χώρες αυτές (και σε οποιες αλλες) θα ειναι κατά κύριο λογο μεταβατικο και ρευστο.
    Υστερόγραφο:
    Προφανώς η αριστερά δεν υπερασπίζεται αυτά τα καθεστώτα. Αλλά εξίσου προφανώς δεν υπερασπίζεται και τις εξεγέρσεις ανεξαρτήτως περιεχομένου και προσανατολισμού. Διαφορετικά κινδυνεύουμε να βρεθουμε να επιλέγουμε μεταξύ "ταλιμπαν" και "αμερικάνων"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. ανώνυμο 7:45.
    Ουτε μια αράδα για τις σφαγές στην Λιβύη.Για την εξέγερση της νεολαίας.Μου θυμίζεις την "φωνή της αλήθειας" στην δικατατορία που άνοιγε και έκλεινε τις εκπομπές της με το τραγούδι "υπομονή κάντε υπομονή" και μου ΄ρχόταν να χτυπήσω το κεφάλι μου στον τοίχο. Να περίμενε δηλαδή και άλλα 42 χρόνια ο λαός της Λιβύης με τις απίστευτες διώξεις και τα βασανιστήρια που υπέστη. Για να ετοιμαστούμε εμείς ψυχολογικά.
    Να καθόταν σιωπηλός μην τύχει και ενσκήψουν οι ταλιμπάν.

    Αλοίμονο στην αριστερά που σκέφτεται όπως εσύ.Στο τέλος όχι μόνο τη νεολαία αλλά μας βλέπω και τους μεγαλύτερους παρέα με τον αντιεξουσιατικό χώρο.

    Φοβόσαστε τον κόσμο,την νεολαία.Δεν μπορείτε να βγείτε από τα καθιερωμένα και τακτοποιημένα κουτάκια σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Αν η απάντηση στα σχολια του 7:45 ειναι εκεινα που ακολουθούν (10:14)το προβλημα της αριστερας προφανώς σχετίζεται με την αδυναμία ανάλυσης (δεν διαβάζουμε συντροφοι τι λεει ο αλλος αλλα διαβάζουμε και μεταφράζουμε κατα πως θελουμε οτι πιστευουμε οτι ειναι ''πιασάρικο'') και φυσικά με την αποθέωση της λογικής "εξεγερση να'ναι κι οτι να'ναι".
    ΑΣ ΕΧΟΥΜΕ στο ΝΟΥ ΜΑΣ:
    - Τα αραβικά κράτη είναι αποτέλεσμα των επαναστάσεων ενάντια στην αποικιοκρατία (Νάσερ, Καντάφι, Μπάαθ κλπ). Η συγκρότηση των εθνικών αυτών κρατών διαφέρει αρκετά από τον τροπο συγκροτησης των εθνικών κρατών της Δυσης. Δεν υπάρχουν εύκολοι και διακριτοι εθνοτικοί διαχωρισμοί (ουσιαστικά μιλάμε για ''αραβικους πληθυσμούς''), γλωσσικοι διαχωρισμοί κλπ. Οι θρησκευτικοι διαχωρισμοί που συχνά αναφέρουμε (π.χ. σουνιτες, σιιτες) συνυπάρχουν μεσα στα ιδια τα κράτη (π.χ. Ιρακ). Στην περίπτωση της Λιβύης μιλάμε για "νομαδικές φυλές" που συνενώθηκαν (οχι παντα με τη θέληση τους) για τη συγκρότηση της κρατικής αυτής οντότητας.
    Περί σφαγών: Η αριστερά δεν εχει σχέση με εκδοχές του ανθρωπισμού (πόσο μάλλον ανθρωπισμού δυτικού τύπου). Αν δεν ξεκαθαρίσουμε ποιος σφάζει ποιον και κυρίως το ''γιατί'' η συζήτηση δεν εχει νοημα. Η απάντηση στο ποιος σφάζει ποιον ειναι εξαιρετικά περίπλοκη δεδομένης της αδυναμίας μας να εχουμε το κλασικό διπολο: οι αστοι τους προλετάριους.
    Απουσιάζει από ολες τις εξεγέρσεις το ξεκάθαρο διακριτό και εν τελει πολιτικό αιτημα. Δεν αποτελεί πολιτικό αίτημα "να φυγει ο διεφθαρμένος Χ". Η προβολή της διαφθοράς από μόνη της δεν σημαινει τιποτα. Θα μπορουσε ευκολα να αποτελεί και αιτημα αστικου εκσυγχρονισμού (κι οχι επαναστατικο αιτημα). Ας κάνουμε μια προβολή στα δικά μας ποιος μπορει να διατυπώσει σήμερα αυτο το αίτημα ΜΟΝΟ (να φυγουν οι κλεφτες), ξεκομένο απο κάθε αλλη αναλυση η αιτηματολογία; Προφανώς οχι η αριστερά!
    Η προβολή αιτημάτων πάνω στην ιδιοκτησία των φυσικών πόρων (κυρίως πετρελαιο αλλα οχι μονο) μάλλον δεν εχει υπάρξει (τουλάχιστον ως μαζικο αιτημα που συνέχει τους εξεγερμένους).
    Στην Αίγυπτο η "μεταβιβαση" της εξουσίας στο στρατο συνιστά προοδευτικό βημα; (δεν ειμαι βεβαιος ακομη κι αν αναζητήσω βρω και αποδώσω ιστορικά προοδευτικά χαρακτηριστικά στους στρατιωτικους της Αιγύπτου).
    Εχουμε πειστεί από αυτά που δειχνουν τα ΜΜΕ; Αποτελεί το βιντεο απο τα κινητά τηλέφωνα ασφαλές κριτήριο για να καταλάβουμε τι συμβαινει; Προφανώς ΟΧΙ. Αν δεχθουμε ως κριτήριο οτι "παιζουν" τα ΜΜΕ το προβλημα γρήγορα θα το βρουμε στην πόρτα μας.
    -Στις χώρες αυτές απουσιάζει η αριστερά (σε οποια εκδοχή της και για διάφορους ιστορικους λόγους). Αυτο ειναι προβλημα για καθε επαναστατική διαδικασία, εκτός κι αν εχουμε ξεπεράσει κι αυτό το θέμα και δεν ''τρεχει τιποτα''.

    Αρα ας κρατάμε μικρο καλάθι και επιφυλάξεις για οσα συμβαινουν στον αραβικο κοσμο. Δεν ειναι καθε εξέγερση υποχρεωτικά "κοκκινη", ουτε καν ροζ. Μπορει να εχει διαφορα χρώματα στην παλέτα της. Οι ανακατατάξεις στον αραβικο κοσμο δεν ειναι ξεκομένες απο την κριση του καπιταλισμου. Αποτελουν ενδεχομένως και μία εξέλιξη που μπορει να αποτελεί ευρεία αναδιάρθρωση στο πλαίσιο του καπιταλισμού.

    Υστερόγραφο: Το να ακους τη φωνη της Αληθειας ειναι πολύ προβληματικο. Εξίσου προβληματικο ειναι να αναπαράγεις ενα κλικ αριστερα τις αναλυσεις του BBC και του CNN. Εξισου προβληματικο ειναι να αποθεώνεις την εξέγερση χωρίς να σε προβληματίζει το περιεχομενο τα αιτήματα και η κατευθυνσή της. Προφανώς καποια κομματια του αντεξουσιαστικου χώρου μπορει να ειναι πιο ανοικτά σε τετοιες θεωρήσεις... Η ζωή εχει πολλες φορές απαντήσει στην αποθέωση του αυθόρμητου, θα απαντήσει μια ακομη. Γεράσαμε και μυαλο δεν βαζουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. αν αυριο στην ελλάδα εξεγερθούν μερικοί χριστιανοί, μερικοί "πατριώτες", μερικοί μικροαστοί, μερικοί προοδευτικοί αστοί, με απούσα την αριστερά και βάλουν ως ζήτημα να φύγουν οι κλέφτες (Πασοκ, ΝΔ...), συγκρούονται με την αστυνομία, είναι μαζεμένοι στην πλατεία Συντάγματος ή πάρουν υπό τον έλεγχό τους τη ''συμπρωτεύουσα'' αυτο από μόνο του θα μας κάνει να το πουμε "επανάσταση"; "εξέγερση"; Κι αντε να το πουμε κάπως... αυτο θα αποτελεί προοδευτική ή θετική εξέλιξη; Αν ο μητροπολίτης (διαβαζε ΙΜΑΜΗΣ) της Αγουλινίτσας έβγαζε και ένα πύρηνο λογο (φετφά) που έλεγε οτι πρέπει να εξεγερθουμε απέναντι στον Γιωργο, αν ο διεθνης παράγοντας ανησυχούσε για τα γεγονότα και καλουσε το "Γιωργο" να φύγει ή να κανει μια κυβέρνηση "εθνικης ενότητας" ολα αυτά θα συνιστουσαν κάτι που θα μας έκανε ως αριστερά να εκτιμήσουμε οτι βρισκόμαστε περίπου σε προεπαναστική περίοδο; Ελπιζω οχι.
    Τηρουμένων των αναλογιών (των ομοιοτήτων και των διαφορών) μηπως να ξανασκεφτουμε τι ακριβώς συμβαινει στη "Μπαρμπαριά" (ευρύτερα);

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Γιατί να έχουν ο Καστρο κι ο Τσαβες ακριβή αντίληψη για τις εξεγέρσεις όταν δεν έχουμε εμείς που συνορεύουμε μαζύ τους! Το οτι δεν τους καταλαβαίνουμε τώρα απλά μας υποδεικνύει οτι ποτέ δεν καταλάβαμε τους ΓΕΙΤΟΝΕΣ ΜΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Δύο μεγάλα φάουλ έκανε ο Τσάβες τελευταία, το πρώτο ελάχιστα ακούστηκε, αλλά είναι κι αυτό σοβαρό - σχεδιάζει δρακόντειο νόμο για έλεγχο του διαδικτύου. Πρέπει όμως να εγκαταλείψουμε την απλοϊκή λογική του "καλός" ή "κακός", να ασκήσουμε αριστερή κριτική στον Τσάβεζ, χωρίς να ξεχνάμε και τα θετικά του.

    Δυστυχώς η πείρα έδειξε πως ΑΝ ΔΕΝ συνεχιστεί η εγρήγορση, η εποικοδομητική κριτική σε ανοιχτό πνεύμα, ΚΑΘΕΤΙ κοινωνικά θετικό εκφυλίζεται, αν έχει πάρει εξουσία στο μεταξύ. Αυτό συμβαίνει ίσως γιατί η λαϊκή απελευθέρωση είναι από τη φύση της αντιφατική με ΟΛΕΣ τις συγκεντρωτικές εξουσίες, κι ο κανόνας "η εξουσία διαφθείρει" ισχύει ΑΚΟΜΗ περισσότερο για αριστερά κινήματα όταν πάρουν την εξουσία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Υ.Γ. φυσικά το μεγαλύτερο φάουλ του Τσάβες είναι αυτό το δεύτερο, η υποστήριξη του Καντάφι. ΑΝ ο Τσάβες εξακολουθεί να σκέφτεται με ξεπερασμένο τρόπο, έχει ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΑΓΚΗ την αμείλικτη (αλλά εποικοδομητική) κριτική. Σύσσωμη η αριστερά πρέπει να του βροντοφωνάξει "σύντροφε Τσάβες ΞΥΠΝΑ" και να αφήσει τα περιττά λόγια. Αν ο σύντροφος επαναπαύτηκε στον απλοϊκό τρόπο σκέψης που βάζει από τη μία μεριά τον ιμπεραλισμό κι από την άλλη οποιονδήποτε στο παρελθόν είχε θεωρεί εχθρός του, πρέπει να ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΩΡΑ. ΔΕΝ διαφέρει ο Τσάβες από κάθε άλλον άνθρωπο της αριστεράς, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ αλάνθαστος, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ υπεράνω κριτικής. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα γίνουμε και... εχθροί του!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Ενα καλό και πρόσφατο ντοκιμαντέρ που δείχνει το τι τράβηξε και τραβά η Λατινική Αμερική από τον αμερικανικό Ιμπεριαλισμό.

    http://www.dailymotion.com/video/xgm0x7_tvxs-gr-yyyyyyy-yyyy-yyy-yyyyyyyyyyy_people

    ΑπάντησηΔιαγραφή


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ