ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

Ο Στάλιν ζει στην συντακτική επιτροπή της ..."ΕΠΟΧΗΣ"!

Pablo Picasso: Στάλιν στην υγειά σου!
Θα θέλαμε να θίξουμε μια πρακτική που εμφανίζεται συχνά σε αρκετές εφημερίδες της αριστεράς σε κείμενα που δημοσιεύουν. Πολλές φορές αλλάζουν αυθαίρετα τον τίτλο του κειμένου ή και την εικονογράφηση που το συνοδεύει από τον συντάκτη τους. Όμως αυτά δεν είναι φαινόμενα  λογοκρισίας και αλλοίωσης του περιεχομένου ενός πνευματικού δημιουργήματος; Σε τι διαφέρει η παραποίηση ενός κειμένου με την αλλαγή του τίτλου του από τις πρακτικές αφαίρεσης ή πρόσθεσης ενός προσώπου σε μια φωτογραφία;

Αυτά τα γράφουμε γιατί παρατηρήσαμε στην ΕΠΟΧΗ που κυκλοφόρησε σήμερα ( προς τιμή της που αποφάσισε να μην συνταχθεί ούτε με τους «πειρατές», ούτε με τους απεργοσπάστες και δεν κυκλοφόρησε την Παρασκευή, όπως έκαναν άλλες εφημερίδες της Αριστεράς) ένα κρούσμα λογοκρισίας του τίτλου του άρθρου του Κώστα Κρεμμυδά, που δημοσιεύεται στην δεύτερη σελίδα. Ο  τίτλος του άρθρου από τον συγγραφέα είναι "Η Αλίκη Βουγιουκλάκη της αριστεράς" Στην "ΕΠΟΧΗ" ο τίτλος έγινε "Βροντάκηδες και Φουρτουνάκηδες". 

Το κείμενο υπάρχει προδημοσιευμένο εδώ: Η Αλίκη Βουγιουκλάκη της αριστεράς

Βέβαια, οι υπεύθυνοι της ΕΠΟΧΗΣ, δεν αρκέστηκαν στην αλλαγή του τίτλου, αλλά προχώρησαν και στην αλλαγή του περιεχομένου του άρθρου. Το πρωτότυπο κείμενο γράφει:

Δεν είναι μομφή ο χαρακτηρισμός του τίτλου, (ούτε μου τον υπαγόρευσε ο Αλαβάνος), απλή ερμηνεία επιχειρώ, μια δικαιολογία της ανεπάρκειάς μας, ένα ακόμα «γιατί;» στην αποξένωσή μας απ’ το λαό.

Στην ΕΠΟΧΗ  η φράση έχει αλλάξει:

Δεν είναι μομφή αυτό, (ούτε μου τον υπαγόρευσε ο Αλαβάνος), απλή ερμηνεία επιχειρώ, μια δικαιολογία της ανεπάρκειάς μας, ένα ακόμα «γιατί;» στην αποξένωσή μας απ’ το λαό. 


10 σχόλια :

  1. Μάλλον ο "διορθωτής" της ΕΠΟΧΗΣ δεν γνωρίζει και καλά ελληνικά, γιατί δεν βγαίνει νόημα με την φράση που βρίσκεται στην παρένθεση (ούτε μου τον υπαγόρευσε ο Αλαβάνος). Εκείνο το "τον" αναφέρεται στον τίτλο που έχει λογοκριθεί!....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τουλάχιστον αν έκανε το "τον" , "το" θα είχε κάνει πιο αληθοφανή την λογοκρισία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θα σοβαρευτείτε επιτέλους . Εδω ο κόσμος καίγεται και το........χτενίζεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πάλι καλά που δεν αφαίρεσαν και τον ακατονόμαστο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν διαφωνώ με την ουσία του σχόλιου αλλά νομίζω ότι στην Αριστερά κάνουμε κατάχρηση του όρου σταλινικός , σταλινισμός κ.λ.π. Τέτοια συμπτώματα λογοκρισίας είχαμε και προ Στάλιν. Σταλινισμός για μένα σημαίνει πολύ περισσότερα, πολύ πιο άσχημα πράγματα. Εδώ με τον παραμικρό βαφτίζουμε τον άλλο ( που συνήθως είναι και περίπου συντροφός μας ) σταλινικό, ή κ.λ.π. Παλιά τον λέγαμε φασίστα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @Δ.Υ

    βεβαίως, γιαυτό βάλαμε ως εικονογράφηση το σκίτσο του ...Pablo Picasso!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ναι, πράγματι αυτό το σκίτσο είναι ότι πρέπει για την ΑΚΟΑ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @Δ.Υ.
    ο όρος "σταλινισμός" αφορά την αριστερά. Προφανώς λογοκρισία, εγκλήματα και άλλες συναφείς πράξεις γίνονται και θα συνεχίσουν να γίνονται στο κόσμο που ζούμε. Με αυτή την έννοια πράγματι μόνον αυτούς που είναι ή περίπου είναι σύντροφοί μας δικαιούνται τον τίτλο του "σταλινικού" και όχι ο οποιοσδήποτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Εχουμε συμφωνήσει όλοι μεταξύ μας ( έστω οι αριστεροί ) τι σημαίνει σταλινισμός, σταλινικό μοντέλο κ.λ.π; Εχουμε συμφωνήσει όλοι ότι ο σταλινισμός είναι κάτι κακό η - έστω - ξεπερασμένο; Σύμφωνα με τον ανώνυμο των 11.32 σταλινικός είναι είναι ένας αριστερός μη δημοκράτης; με βάση ποια λογική ό λογοκρίνων αριστερός είναι το ίδιο πράγμα με τον Ιωσήφ, τον Μπέρια, τον Βισίνσκυ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. H ΕΠΟΧΗ μπορεί να χαρακτηριστεί ως σταλινική, σύμφωνα με τον ορισμό (δεν είναι ο καλύτερος, αλλά αποτελεί μια κοινά αποδεκτή περιγραφή του όρου ,από την wikipedia)

    "Ο Σταλινισμός είναι ιστορικός και πολιτικός όρος. Ιστορικά αναφέρεται στο σύστημα διακυβέρνησης του Ιωσήφ Στάλιν ως ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης - δεν περιγράφει τα συνολικά πεπραγμένα του, αλλά τον τρόπο με τον οποίο άσκησε την εξουσία στα ζητήματα της δημοκρατίας και της ελευθερίας λόγου. Με το πέρασμα του χρόνου έλαβε ευρύτερη πολιτική σημασία, αποδιδόμενος σε κάθε αυταρχική μέθοδο όταν καταλογίζεται σε κομμουνιστικές κυβερνήσεις ή κόμματα."

    ΑπάντησηΔιαγραφή


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ