ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2010

Δήλωση Αλέκου Αλαβάνου για το εκλογικό αποτέλεσμα

«Αναλαμβάνω την ευθύνη για ένα αποτέλεσμα που δεν είναι καλό. Εξακολουθώ όμως να πιστεύω βαθιά στην ανάγκη να φύγει αυτή η κυβέρνηση επειγόντως πριν η ζημιά για τη χώρα γίνει ανεπανόρθωτη.

Μια μικρή ομάδα από συντρόφους και συντρόφισσες έδωσε υπόσταση στο εγχείρημά μας για την ανασυγκρότηση της αριστεράς. Ευχαριστούμε όσες και όσους μας τίμησαν με την εμπιστοσύνη. Θα συνεχίσουμε.

Χαιρετίζουμε τη νεολαία της αποχής. Δεν τους πείσαμε. Περιμένουμε πολλά από αυτούς.

Υπάρχει και τρίτος γύρος. Και θα είναι κοινωνικός. Και θα είμαστε παρόντες»

46 σχόλια :

  1. σ. Αλέκο Αλαβάνο
    Τι πάει να πει: «αναλαμβάνω την ευθύνη»;
    Με ποιο δικαίωμα;
    με ποια ιδιότητα;
    ποιος σου την ανέθεσε αυτή την «ευθύνη»;
    Αναρωτιέμαι: Μήπως στις προσωπικές «αναλήψεις ευθυνών» οφείλεται το όντως κακό εκλογικό αποτέλεσμα;
    Μήπως αυτός είναι ο κυριώτερο λόγος που δεν πείθουμε;
    Είσαι σίγουρος ότι η νεολαία -κυρίως αυτή- ψάχνει κάποιους για να τους «αναθέτει ευθύνες»;

    Σημειώνω και χαιρετιζω τη φράση σου «στο εγχείρημά μας για την ανασυγκρότηση της αριστεράς».
    Θα πρόσθετα και το επίθετο «Νέας». Δίνοντας σ’ αυτή τη λέξη όλες τις σημασίες που μπορεί να πάρει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η αρχή εγινέ προχωράμε .Κατά τη γνώμη μου το αποτέλεσμα της περιφέρειας είναι η βάση για το ΜΕΤΩΠΟ να προχωρήσει κ να οσμηστεί νεες συμμαχίες .Αλέκο πραγματικά σε ευχαριστούμε για την ελπίδα που μας εδώσες κ συνεχίζεις να μας δίνεις για την ανασυγκρότηση της αριστεράς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ & ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ


    Η γενική πολιτική εκτίμηση από τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές της 7ης Νοέμβρη 2010 είναι πολυδιάστατη.

    Στην Περιφέρεια Αττικής οι συνδυασμοί Δημαρά – Μητρόπουλου συγκέντρωσαν περίπου 280.000 ψήφους (αναγωγή με ποσοστό ενσωμάτωσης 45,48%) ενώ το ΚΚΕ – «Λαϊκή Συσπείρωση» φαίνεται να συγκεντρώνει περίπου 200.000 ψήφους, όσες δηλαδή και στις βουλευτικές εκλογές του 2009. Οι συνδυασμοί Χάγιου – Αλαβάνου έχουν περίπου 60.000 ψήφους, όσο και ο συνδυασμός Διάκου (Οικολόγοι).

    Στις βουλευτικές εκλογές το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ έλαβαν 480.854 και 453.883 ψήφους αντίστοιχα. Στις Δημοτικές λαμβάνουν περίπου 320.000 και 270.000, επομένως έχουμε πραγματική κατάρρευση, ενώ ο ΛΑΟΣ διατηρεί τις δυνάμεις του, χονδρικά. Στον Δήμο Αθηναίων η Χρυσή Αυγή φαίνεται να λαμβάνει περίπου 10.000 ψήφους σε σύγκριση με 28.000 του ΚΚΕ, και 20.000 των συνδυασμών Πορτάλιου – Κωνσταντίνου. Ο συνδυασμός Αμυρά λαμβάνει 16.000 ψήφους.

    Στο Δήμο Αθηναίων η αποχή ήταν κοντά στο 60% ενώ στην Περιφέρεια κοντά στο 55%. Σε άλλες Περιφέρειες η συμμετοχή ήταν μεγαλύτερη (πχ 66,3% στη Θεσσαλία, 68% στην Κρήτη) ενώ πανελλαδικά η συμμετοχή ήταν κοντά στο 60%. Το 2009 ήταν 52%. Επομένως, δεν είναι σωστό ότι αυξήθηκε δραματικά η αποχή, ίσα – ίσα μειώθηκε αλλά παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

    Τα μηνύματα, τουλάχιστον σε ότι αφορά την Περιφέρεια Αττικής είναι ότι συνδυασμοί εκτός των παραδοσιακών πολιτικών δυνάμεων με κεντρο – αριστερό και αντιμνημονιακό προσανατολισμό κατόρθωσαν να διεισδύσουν βαθιά και να πείσουν πως αποτελούν μια τακτική απάντηση στην τρέχουσα πολιτική, χωρίς ασφαλώς αυτό να σημαίνει ότι η ψήφος που τους δόθηκε συνδέεται με την εμπιστοσύνη στην εναλλακτική λύση που προβάλλουν.

    Η εμπιστοσύνη προς το ΚΚΕ δεν αυξήθηκε, απλώς παρέμεινε στα ίδια επίπεδα, δείχνοντας ότι οι πολίτες δεν υιοθετούν το πρόγραμμα ή τη ρητορική του ή και τα δυο (όπως, τουλάχιστον, τα φαντάζονται). Εν μέσω μιας άγριας επίθεσης αυτό το αποτέλεσμα είναι πολύ σημαντικό. Οι συνδυασμοί Δημαρά – Μητρόπουλου συγκεντρώνουν περισσότερες ψήφους από το ΚΚΕ. Οι συνδυασμοί Χάγιου – Αλαβάνου συγκεντρώνουν περίπου το 1/5 των δυνάμεων του Δημαρά – Μητρόπουλου, ενώ οι συνδυασμοί Ε. Πορτάλιου – Π. Κωνσταντίνου στην Αθήνα είναι κοντά στα επίπεδα του ΚΚΕ – Σοφιανού. Επομένως, υπάρχει μια σημαντική παρουσία των αντικαπιταλιστικών δυνάμεων στην Αθήνα και την Αττική.


    ____________

    www.theorystudies.blogspot.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν είναι καλό;
    Μα ήλθε τελευταίος.
    Σοβαρευτείτε, οι μεγαλοστομίες απέτυχαν.
    Δουλέψτε για την ενότητα στον ΣΥΡΙΖΑ.
    Οι επαναστατικοί μαξιμαλισμοί δεν γίνονται πια πιστευτοί.
    Οι σπασμένες τζαμαρίες δεν ήταν εξέγερση.
    Ήταν αλητεία ή προβοκάτσια.
    Στρώσατε το δρόμο στο σταλινικό ΚΚΕ.
    Νερό στο κρασί σας για ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ εμπλουτισμένο με σοσιαλιστική συνιστώσα.
    Όχι στις προσωπικές πολιτικές, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΤΕ ΑΡΙΣΤΕΡΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το αποτελεσμα ΣΥΝΟΛΙΚΑ δεν ειναι καλό για την Αριστερά (από το ΣΥΝ... ως εμάς κι από το ΚΚΕ ως την Ανταρσυα). Τα αυξημένα ποσοστά μπορεί να κολακεύουν τα ματάκια ορισμένων αλλά οφείλονται στην ΑΠΟΧΗ. Είναι ένα αποτέλεσμα που αργά ή γρήγορα (και πιστευω πολύ γρηγορα) θα ανοιξει έναν νέο γύρο εσωστρέφειας και ομφαλοσκοπήσεων στο χώρο "ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ-ΜΕΤΩΠΟ".
    Η ΑΠΟΧΗ δεν συνεπάγεται μονοσήμαντα κενό πολιτικής εκπροσώπησης ή διάρρηξη των σχέσεων των μαζών με τα αστικά κομματα. Η ΑΠΟΧΗ επί της ουσίας είναι μία βολική εκδοχή για το σύστημα, είναι μία ακίνδυνη διαμαρτυρία αφού δεν μπορεί να μιλήσει, να εκπροσωπηθεί, να θέσει ζητήματα, να ακουστεί. Για την αποχή θα μιλάνε τα ΜΜΕ... και θα στέλνουν τον κόσμο να βουλιάξει ακόμη πιο βαθιά στον καναπέ και στην παραίτηση μασώντας την τσίχλα της δήθεν διαμαρτυρίας αλλά στην ουσία υπηρετώντας το "ολοι ίδιοι είναι".
    Η ΑΠΟΧΗ ακριβώς επειδή δεν είναι "πολιτική αποχή", δεν δημιουργεί και πρόβλημα νομιμοποίησης των αποτελεσμάτων (συμβαίνει εδώ και χρόνια στη Δυτ. Ευρώπη και εδώ και δεκαετίες στις ΗΠΑ).

    ΠΡΟΦΑΝΩΣ και πρέπει να συνεχίσουμε. Και προφανέστατα ο σ. Αλέκος δεν έχει ευθύνη για το αποτέλεσμα. Την ευθύνη την έχουμε ΕΜΕΙΣ. Δεν είναι θέμα ευγένιας ούτε θάρρους το ποιος θα πάρει την ευθύνη. Οσο για τον 3ο γύρο, όποτε και να έρθει το βεβαιο ειναι ότι θα μας βρει κάπου εκει να προσπαθούμε και να παλεύουμε. Αλλωστε αν ηταν να ειχαμε παει σπίτια μας θα είχαμε παει από καιρο. Αλλά είμαστε ανησυχοι ανθρωποι και δεν μας χωρά ο τόπος (ούτε ο καναπές μας).

    Πρόταση:
    1. Ας ανοίξει μία θεματική με συγκεντρωτικά αποτελέσματα. Να μην χρειάζεται να τρέχει καποιος στο ypes.gr
    2. Ας ανοίξει μια ανεξάρτητη θεματική για ένα πρώτο σχολιασμό των αποτελεσμάτων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Να με συγχωρείτε αλλά οι 30000 ψήφοι που παίρνει ο Χάγιος στην Περιφέρεια Αττικής δεν οφείλονται στην αποχή. Αντίθετα είναι ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Ούτε οι 93500 ψήφοι που πήραν τα ψηφοδέλτια που στηρίζει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις περιφέρειες είναι θέμα αποχής. Είναι εντυπωσιακό για τα δεδομένα της αντικαπιταλιστικής αριστεράς αποτέλεσμα. Ειδικά στην Αττική όπου ο Χάγιος δεν υπήρχε καν στις δημοσκοπήσεις. Είναι άλλο θέμα η αποχή. Το συμπέρασμα που προκύπτει άμεσα κατά τη γνώμη μου είναι πως για πρώτη φορά εμφανίζεται με σχετικά μαζικούς όρους ένα τρίτο ρεύμα στην αριστερά. Και αυτό δυστυχώς για μερικούς θα εξακολουθήσει να υπάρχει και να αναπτύσσεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η ήττα είναι βαριά για όλους μας. Κάθε έκφραση του ΣΥΡΙΖΑ έφαγε μια ηχηρή σφαλιάρα. Μας γυρνάει ο κόσμος την πλάτη. Απόφαση τώρα: Συνεχίζουμε, αλλά με άλλα μυαλά στο ΣΥΡΙΖΑ ή τον διαλύουμε εδώ και τώρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @Ανώνυμο 9:46

    1.Σημασία έχει που βάζεις τον πήχη! Αν θεωρείς ότι σε περίοδο τέτοιας κρίσης και επίθεσης στα εργατικά δικαιώματα οι 100.000ψήφοι στις περιφερειακές εκλογές είναι επιτυχία και εντυπωσιακό αποτέλεσμα, τότε μάλλον έχουμε πιάσει το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα...

    2. Τον Ηλιάδη Μιχαήλ του Ευαγγέλου τον γνωρίζεις; Δεν τον γνώριζαν 99,99% των ψηφοφόρων που ψήφισαν χθες στην Αθήνα. Όμως πήρε 3,013 ψήφους σε σχέση με τους ντούρους αντικαπιταλιστές της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που πήραν 5.146 και τους λάιτ αντικαπιταλιστές της ΑΝΟΙΚΤΗΣ ΠΟΛΗΣ που πήραν 10.462. Αυτό δεν σου λέει κάτι;

    3. Το γεγονός ότι ο κόσμος που πήγε και ψήφισε (δε μιλάμε για την αποχή- αλλά για αυτούς (132.000 ψηφοφόροι - ποσοστό 9% ) που πήγαν ως το εκλογικό τμήμα) ψήφισε άκυρο και λευκό στην ΑΤΤΙΚΗ;

    4. Εμένα μου λένε πολλά. Και πρώτα απ' όλα αν θεωρούμε ότι η ψήφος είναι τόσο πολιτική όσο την θεωρείς, τότε στην ελληνική κοινωνία το "ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ - έξοδος από το ευρώ και την Ε.Ε." που είναι προμετωπίδα της "αντικαπιταλιστικής αριστεράς" δεν γίνεται αποδεκτό. Ο κόσμος μπορεί να μην γουστάρει το πολιτικό σύστημα και να απορρίπτει τα δύο μεγάλα κόμματα, αλλά δεν στρέφεται προς την Αριστερά. Ούτε βεβαίως ο κόσμος που κατέβηκε στο πεζοδρόμιο την προηγούμενη περίοδο δείχνει εμπιστοσύνη στις προτάσεις της Αριστεράς. Αν εσύ βγάζεις άλλο συμπέρασμα και είσαι τόσο ενθουσιασμένος από το αποτέλεσμα της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς, θα πρέπει να το εξηγήσεις και με επιχειρήματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Το αποτέλσμα είναι κακό συνολικά για την αρσιτερά. Λιγότερο για το ΚΚΕ περισσότερο για τον (επίσημο) ΣΥΡΙΖΑ και τραγικό για τον Αλαβάνο.

    ΥΓ Όσο για τον φίλο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, στις Νομαρχιακές του 2006 τα ψηφοδέλτια της "εκτός των τειχών" αριστεράς είχαν πάρει, σε μικρότερο εκλογικό σώμα, 2,7% και 40000 ψήφους. Εάν εσένα το 2,3% και οι 30000(+) ψήφοι του Χάγιου το 2010 σου φαίνονται "εντυπωσιακό αποτέλεσμα" μάλλον δεν μιλάμε την ίδια γλώσσα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ειναι δυσκολο να πιστεψει καποιος στα σοβαρά ότι τα αποτελεσματα για την αριστερά ειναι καλα. για να εχουμε ενα μετρο πρέπει να σκεφτουμε σε τι περιβάλλον έγιναν οι εκλογές, τι έχει προηγηθει και τι με βεβαιοτητα περιμενουμε να συμβει το επόμενο διαστημα. Σε εποχές επικυριαρχιας ΔΝΤ-ΕΕ η κοινωνια δεν πηγε αριστερά. Στην καλυτερη περιπτωση παραμένει αφωνη στη γωνιά, ισως και εντρομη απέναντι σε φανταστικα ή πραγματικα ενδεχομενα (π.χ. χρεοκοπίας).
    Τα ποσοστά της αριστεράς, ας αναχθούν σε πραγματική βάση και αφαιρεθεί το εφε της αποχης και του ακυρου λευκου (πανω απο 9%) είναι πανω κάτω μια απο τα ίδια.
    Πιο συμπαθητικά πήγε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ αλλά οχι και επιτυχια. Το ΜΕΤΩΠΟ και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον στα ορια. Το ΜΕΤΩΠΟ και το Αριστερο Ρευμα πρεπει να σκεφτουν καλά αν και τι θελουν να κανουν παρακάτω .Το "Προεδρικό" τμήμα του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ έχει τελειωσει και με βαση τα αποτελέσματα. Μεγάλη επιτυχια (χα!) το ανοιγμα στο σοσιαλιστικο χώρο! Κριση, διαλυση και μεταδιαλυση που θα ελεγε καποτε και η Α/συνεχεια
    Ευχαριστώ για τη φιλοξενια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πηγε ασχημα - τραγικα τοσο ο ΣΥΝ (Τσιπρας) όσο και το ΜΕΤΩΠΟ. Ας δουμε την αληθεια καταματα.
    Γιατί πηγε καλα η ΑΝΤΑΡΣΥΑ; Με τι συγκρινονται τα αποτελεσματά της; Ας μην παιζουμε με τα ποσοστα αλλα με αριθμους ψηφων. Κι εκει μεσες ακρες μια απο τα ιδια ειναι. Αν κερδισε κατι ειναι οτι εκπροσωπειται σε διαφορα συμβουλια αλλα τι σημαινει αυτο ειναι μεγαλη συζητηση.
    Συντροφοι τα χειροτερα ερχονται...
    ο απαισιοδοξος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ας μην ξεχνάμε ότι Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΤΤΙΚΗ βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα του κράτους του παρακράτους και των μηχανισμών των κομμάτων της Αριστεράς:

    1. Τόλμησε να προβάλει κάποια ζητήματα - όπως το θέμα "Α. Παντελεήμονας" - τα οποία κάποιοι άλλοι παρά τον λεκτικό τους επαναστατικό βερμπαλισμό στην πράξη απέφυγαν να συγκρουστούν.

    2. Πυρπολήθηκε το κεντρικό της εκλογικό περίπτερο και υπήρξε σιγή τόσο από τα ΜΜΕ όσο και από τις πολιτικές οργανώσεις και κόμματα της Αριστεράς.

    3. Η επίθεση που έγινε ενάντια στο πρόσωπο του Α.Αλαβάνου με κοινά επιχειρήματα που χρησιμοποιήθηκαν απαράλλακτα από Πρετεντέρη και την Τσιπροπαρέα ως χώρους της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς.

    Αυτά δεν δικαιολογούν βεβαίως το κακό εκλογικό αποτέλεσμα, καταγράφουν όμως τις αντιπαλότητες που συναντούν όσες προσπάθειες επιχειρούν να κινηθούν εκτός των τειχών, τόσο του κοινοβουλευτικού κατεστημένου όσο και των μικροσυσχετισμών και της μικροπολιτικής των χώρων της Αριστεράς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ειναι σωστη η παρατηρηση για την επιθεση που δεχθηκε (και θα συνεχισει να δεχεται) ο σ. Αλέκος και το "ΜΕΤΩΠΟ". Προφανώς τον σ. Αλέκο τον θεωρουν κοκκινο πανι. Αν κατι μ αρεσει ειναι που διατηρει ενα περιεργο (ας με συγχωρεσει) χιουμορ - αισιοδοξια. Δες τη δηλωση περί νεολαιος που μας γυρισε την πλατη και περι 3ου γυρου... Μου θυμιζει ενα τραγουδι οπως κι αν ειναι ο κοσμος οσα κι αν εχει στραβα εστω κι αν μεινω πια μονος παντα θα φευγω μπροστά.
    Η απάντηση παντως ειναι δυσκολη ανεξαρτητα απο ποια θεση επιχειρει ο καθενας μας να την δώσει.
    ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Είτε προχωράει στην ελληνική κοινωνία η στάση πληρωμών και η έξοδος από ευρώ και Ε.Ε, είτε δεν προχωράει, αυτή είναι η θέση της αντικαπιταλιστικής αριστεράς και αυτή θα παραμείνει!

    Τώρα όποιος πιστεύει ότι με την αύξηση της ανεργίας και της φτώχιας θα αυξηθεί ανάλογα και η επιρροή της αριστεράς, ζει εκτός πραγματικότητας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Και δυό σημεία που θέλω να θίξω.

    1. Η αφίσα με τον Αλαβάνο και το «θα πάω φυλακή για να βρουν δουλειά οι νέοι», ήταν η πιο αποτελεσματική δυσφήμηση στο πρόσωπο του.

    2. Όποιος δεν βλέπει ότι το ΚΚΕ είναι ο κατεξοχήν κερδισμένος των εκλογών να γυρίσει πίσω στο Δημοτικό για να μάθει λίγη αριθμητική. Η μικροψυχία δεν βοηθάει ποτέ κανέναν…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ευχάριστη η ενισχυμένη παρουσία της Ανταρσύας. Μήνυμα η ισχύς του ΚΚΕ που δείχνει ότι ό,τι μαλακίες και αν λες ή κάνεις, αν έχεις σταθερή στάση μπορεί κάποιος κόσμος να σε εμπιστευτεί.
    Η συμμαχία ΣΥΝ μητρόπουλων δεν κατέγραψε δυναμική αλλά είχε σοβαρό πολιτικό σκεπτικό. Το ψηφοδέλτιο Αλαβάνου είναι το πιο αδικαιολόγητο και χαμένο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. @dimitris_t

    Για το πρώτο θα συμφωνήσω μαζί σου. Και οι ευθύνες ανήκουν στην ΚΟΕ και ΚΕΔΑ που από εξώφυλλο του "δρόμου" - παρ' όλη την κριτική που συνάντησε - το έκαναν και αφίσα!...

    Για το δεύτερο κάνεις λάθος. Το ζήτημα με το ΚΚΕ δεν βρίσκεται στην αριθμητική του Δημοτικού, αλλά στην ζυγαριά! Αν βάλουμε από την μία τα "κέρδη" του ΛΑΟΣ και από την άλλη "κέρδη" του ΚΚΕ για να δούμε τι συμπέρασμα βγάζουμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. H αφίσα με τον Αλαβάνο δείχνει πόσο εκτός πραγματικότητας ειναι η ΚΟΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Έχει κάθε λόγο να πανυγυρίζει το ΝΑΡ για τα ποσοστά που σημείωσε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις περιφερειακές εκλογές, σε σύγκριση με τα αποτελέσματα που είχε σημειώσει στις προηγούμενες εθνικές εκλογές. (
    Ανακοίνωση γραφείου τύπου ΝΑΡ για τα αποτελέσματα των εκλογών
    ) Όμως, αυτό δεν σημαίνει, όπως επισημαίνει στην ανακοίνωσή του ότι:

    Τα αποτελέσματα των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών δείχνουν ότι η προσπάθεια ωμού εκβιασμού των εργαζομένων από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, για υποταγή στα αντεργατικά μέτρα, πέφτει στο κενό...

    Στο εκλογικό αποτέλεσμα καταγράφεται μια σημαντική στροφή προς τα αριστερά..,


    Από την κρίση του πολιτικού συστήματος (δικομματισμός) που καταγράφεται και στις περιφερειακές εκλογές, δεν βγαίνει κερδισμένη η Αριστερά (ούτε η συστημική ούτε η αντισυστιμική και αντικαπιταλιστική). Το ΛΑΟΣ και οι ακροδεξιοί σημείωσαν και αυτοί ποσοστά που σταθεροποιούν την παρουσία τους στο πολιτικό σκηνικό. Αν κάνεις πολύ παρέα με το ΣΕΚ, τελικά βλέπεις τον καπιταλισμό να καταρρέει από την μια μέρα στην άλλη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Το αποτέλεσμα αποδεικνύει οτι ο ΣΥΝ παρά την αποτυχία Μητρόπουλου διατηρεί τις δυναμεις του και την απόλυτη ηγεμονία του στο ΣΥΡΙΖΑ. ¨Ολος ο Ρίζα μαζί και η Δημοκρατική Αριστερά και οι Οικολόγοι Πράσινοι και ανένταχτοι από όλους τους χώρους μαζί στη Στερεά και ο υποψήφιος του ΣΥΝ την ξεπέρασε. Αυτό δείχνει ότι ολος ο ΡΙΖΑ μαζί αποκλείεται να πιάσει το 3% και να παίξει ποτέ ρόλο στο κυρίαρχο παιχνίδι. Αν ωστόσο το Αριστερό Ρεύμα του ΣΥΝ απεμπλακεί από την τσιπροπαρέα, αφήνοντας τις ανάσες στο Τσιπρέικο. Μαζί με Αλέκο και Ελεύθερη Ατική Α.Α και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ+Βήμα Διαλόγου διαμορφώνεται μια νέα πολιτική δύναμη αντικαπιταλιστική και αντισυστημική που είτε μπορέσει να πιάσει ή όχι το 3% (και ας μην το πιάσει δεν ΄χαλασε ο κόσμος) θα έχει μεγάλη επίδραση στις πολιτικές εξελίξεις και τους αγώνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Από όλη την αριστερά, ο μεγαλύτερος χαμένος είναι το μέτωπο. Αυτή είναι η πικρή αλήθεια. Ωραιοποιήσεις και δικαιολογίες δεν βοηθάνε.

    Η γνώμη μου είναι ότι η μοναδική προοπτική του μετώπου περνάει μέσα από την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτό θα πρέπει να επικεντρωθεί κινητοποιώντας την κοινωνική βάση του ΣΥΡΙΖΑ. Περιθώρια για ίδρυση ενός ακόμα αριστερού κοματικού σχηματισμού ΔΕΝ υπάρχουν.

    ΥΓ Το ΛΑΟΣ πάντως δεν είχε κέρδη στις εκλογές...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Λέει ο Α.Α. στο μήνυμά του:

    Χαιρετίζουμε τη νεολαία της αποχής. Δεν τους πείσαμε. Περιμένουμε πολλά από αυτούς.

    Στο ψηφοδέλτιο όμως δεν είδαμε κανένα νέο για αντιπεριφερειάρχη! Είδαμε όμως κάποιους φθαρμένους αναφορικά με την γενιά του άρθρου 16...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Εντάξει το καταλάβαμε. Αφού δεν πήγε καλά ο Αλέκος έρχεται η καταστροφή. Αν η πραγματικότητα δεν συμφωνεί μαζί μας τόσο το χεορότερο γι' αυτήν. Το να συγκρίνεις για παράδειγμα το τι πήρε ο Τσιριγώτης στην υπερνομαρχία το 2006 με το αποτέλεσμα του Χάγιου είναι πολύ ωραίο ανέκδοτο. Εντάξει λοιπόν έτσι είναι αφού έτσι νομίζετε. Οι 100.000 ψήφοι στην αντικαπιταλιστική αριστερά σε όλη την Ελλάδα είναι άνευ σημασίας. Αν τώρα έπαιρνε ο Αλέκος πχ 6,5% θα γράφατε για το μπάνιο των Τσιπρικών και την αποδοκιμασία των επιλογών των Βούτσηδων. Αν οι εκλογές αλλάζαν τα πράγματα θα ήταν παράνομες, αλλά όμως αυτό δεν πρέπει να το θυμόμαστε μόνο όταν δεν πάμε καλά. Ελπίζω να συναντηθούμε στον τρίτο γύρο των κοινωνικών αγώνων που έρχονται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Φίλε ανώνυμε

    Μήπως δεν έχουμε μπροστά μας τα ίδια αποτελέσματα;;;

    dimitris t

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. @Ανώνυμο των 2:41

    Ποίος είπε ότι οι "Οι 100.000 ψήφοι στην αντικαπιταλιστική αριστερά σε όλη την Ελλάδα είναι άνευ σημασίας";

    Όσο για το: Ελπίζω να συναντηθούμε στον τρίτο γύρο των κοινωνικών αγώνων που έρχονται, μάλλον πρόκειται για άλλα λόγια γι ν' αγαπιόμαστε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. @dimitris t

    Και προφανώς τα ίδια αποτελέσματα έχουμε, αλλά τα βλέπουμε με διαφορετικά μάτια!...

    ανωνυμος 2:00μμ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Κανείς δεν εμφισβητεί την επιτυχία της ανταρσυα. Καταγράφηκε πανελαδικά ως μία υπαρκτή δύναμη με αξιοσημείωτα ποσοστά για πρώτη φορά στην πρόσφατη ιστορία της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς.

    Αλλά το αποτέλεσμα στην περιφέρια αττικής δεν είναι σε καμία περίπτωση εντυπωσιακό ή παραπάνω από την ιστορική καταγραφή της εξωκοινοβούλευτικής αριστεράς, Δεν καταλαβαίνω λοιπόν γιατί αν το επισημαίνει αυτό κανείς είναι εχθρός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. ειδικα για την περιφερεια στερεάς. αφενος η διαφορα μιας χιλιαδας ψηφων σε μια τοσο μεγαλη περιφερεια δεν ειναι και τραγικη. υποδηλώνει όμως ότι παρόλες τις παλινωδίες του κομματικου μηχανισμού του ΣΥΝ να ελεγξει στελέχη, μέλη και τοπικές οργανώσεις στο να στηρίξουν Σπανούδη το καταφερε σε ικανοποιητικό βαθμό με αποτελεσμα μια ισοροπη εκλογική επιροη των 2 σχηματισμών. Ειναι όμως πολύ ενδιαφέρον να δουμε τις τακτικές πυ χρησιμοπιηήθηκαν απο μεριάς ΣΥΝ για να περιορίσει αυτή τη διαροή. Το Αυτοδιοικητικό Κίνημα είναι άλλο ενα κομματικό αριστερο ψηφοδελτιο λεγαν ενώ γνωρίζαν ότι ηταν το αποτελεσμα μαι πολύμηνης διαδικασίας που ξεκίνησε απο ανθρώπους αριστερους και μη, προοδευτικούς, οργανωνμένους και ανεντακτους που δραστηριοποιύνταν στα αυτοδιοικητικα και περιβναλλοντικα και θελαν να συζητησουν για το νεο πεδιο που θα οριζε ο καλλικρατης. Το ΑΚ είναι ενα απολίτικο καθαρα αυτοδιοικητικό σχημα χωρις αναφορα σε κεντρικα πολιτκα ζητημα αλλα μονο σε τοπικιστικα λεγαν αλλα η απαντηση ηρθε με το μεστο πολιτικο πλαισιο που και αντικαλλικρατικο και αντιμνημονιακό ήταν και εβαζε ζητημα αλλης αυτοδιοίκησης και αλλης αναπτυξης κοντρα σε νεοφιλελευθερα μοντελα. Εως εδω θα ελεγε κανεις οτι ειναι μια πολιτικη αντιπαραθασεση στα πλαισι ατου πολιτικου πολιτισμου και με επιχειρηματα. Και μετα αφου δεν εβγαινε στο ΣΥΝ η απαξιωση η πολιτικη ξεκινησε τη λασπη. Η ΣΠΑΝουδη εκλεκτη του Κουβελη και των Ο-Π. Το σχημα καμια σχεση με το ΣΥΡΙΖΑ. Και αντε να φερνουμε ολους τους Παραγοντες του ΣΥΝ ( Βιτσα, Τσιπρα, Χουντη, Παπαδημούλη) για να πεισουμε τα μελη μας οτι εμεις ειμαστε οι αυθεντικοί κομματικοί και οι αλλοι ειναι οι συνεργαζομενοι με τους τρισκαταρατους. Τι κιαν οι συνιστωσες του ΣΥΡΙΖΑ ομοφωναστηριξαν το ΑΚ και το προσωπο της Σπανουδη. Τι κιαν το ιδιο το ΑΚ δεν θελησε να ταυτιστει με κανενα κομμα αλλα καλοσωρισε τη ενεργη δραση των μελων τους σαν ατομα και οχι σαν κομματικα κομπρεμι. Λαθος επιλογη τυο ΣΥΝ αυτοκτονικη κατεμε αλλα κυριως εγκληματικη. Γιατί αντι να αναγνωρισει τη δυναμικη ενός μετωπικου σχηματος με ανθρωπους και διαδικασιες κοντα σε καθημερινα και νικηφορα κινηματα με την πρωτοτυπία οι διαφορετικεσ αποψεισ να συνδεονται σε κοινη δραση και υπερβαση, επελεξε αφενος την στενη κομματικη καταγραφη αλλα ακι την πιο αθλια τακτικη για την ταβηξει απο τα μαλια. Τη λασπη τη συκοφαντηση και τη στοχοποιηση ενος αλλου ριζοσπαστικου και κινηματικου ψηφοδελτιου ως αντιπαλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. καλα δεν θα μπει ενα τελος σ άυτη την μαλακια μεταξύ μας. οι εκτιμήσεις όλες λένε το ίδιο πράγμα .
    1) απογοήτευση του κόσμου από τους κυρίαρχους και δείγματα μικρών μετατοπίσεων στους ψηφοφόρους τους.
    2) η αποχή διατηρείται στα ίδια επίπεδα αλλά δεν μπορεί να συνεχίζει έτσι με βάση τα μελλούμενα.
    3) στην ακροδεξιά υπάρχει μια σταθεροποίηση της βάσης της ..αλλά νομίζω πως δεν είναι εύκολο στην χώρα μας να παίξει καθοριστικό ρόλο , δεν ε΄χει τα πρόσωπα για ευρύτερα πράγματα.
    4) η αριστερά: μικρά κέρδη αλλά σημαντικά για το κκε με το πρόβλημα όμως να παραμένει στο τι θέλει να κάνει παραπέρα ..νομίζω θα φανεί, παρόλ' αυτά έκανε ένα βήμα.
    για τον συν ο καθένας διαβάζει ότι θέλει στο βαθμό που κανείς δεν ξέρει τι θέλει εκεί μέσα ..άρα συγκρατήσαμε τις δυνάμεις μας παρόλα τα προβλήματα μπλα μπλα μπλα
    για το μέτωπο δυστυχώς δεν είναι καλό το αποτέλεσμα σε κανένα επίπεδο αν αναλογιστεί κανείς τι δήλωναν τα στελέχη του πριν ..αυτό όμως δεν σημαίνει και ότι δεν μπορεί να βρεθεί με κάποιες μετατοπίσεις και ξεκαθαρίσματα στην γραμμή του σε καλύτερα σχήματα.
    για την ανταρσυα είναι φανερό πως κέρδισε ένα στοίχημα πολύ σοβαρό στην προσπάθεια της να συνδεθεί με νέο κόσμο ..για το αν θα τον πείσει θα εξαρτηθεί και από την στάση και άλλων δυνάμεων όπως προανέφερα.
    για την υπόλοιπη εξωκοινοβουλευτική αριστερά ας μας τα εξηγήσουν οι ίδιοι νομίζω πως κάποια πράγματα έχουν φτάσει σε οριακό σημείο και όποιος δεν το κατάλαβε θα βρεθεί μπροστά σε σοβαρά διλλήματα σε λίγο καιρό.

    ας χαλαρώσουμε τώρα σ΄υντροφοι μέχρι την κυριακή γιατί από δευτέρα αρχίζουν τα δύσκολα.
    καλό κουράγιο σε όλους.
    δημήτρης λάρισα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Μια μικρή παρατήρηση προς ολους τους σχολιάσαντες:
    Είναι εκπληκτικό, το πόσα πολλά μπορεί να πει κάποιος, όταν δεν έχει να πει τιποτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Ας προσπαθήσουμε να κάνουμε έναν νηφάλιο απολογισμό της κατάστασης.
    Θεωρώ οτι το εκλογικό αποτέλεσμα είναι αρκετά ΚΑΛΟ γενικά για την Αριστερά.Συμφωνώ οτι δεν είναι το ποσοστό το οποίο θα θέλαμε να υπήρχε.Αλλωστε ποτέ δεν θα ικανοποιούμασταν!!

    Όμως μην αυτομαστιγωνόμαστε.Σε περίοδο κρίσης,σε περίοδο βομβαρδισμού της κοινής γνώμης από τα ΜΜΕ του διλλήματος "στηρίξτε ΠΑΣΟΚ ή χανόμαστε",υπάρχει η διακριτή δύναμη της Αριστεράς.
    Που παίρνει (καταχρηστικά αθροιστικά)αρκετά πάνω από 20%.

    Δεν είναι καθόλου κακό ποσοστό.Αντίθετα είναι ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΣ!!

    Αν κατανοήσουμε επίσης οτι η αποχή του 40+% σηματοδοτεί την απογοήτευση του λαού από το κυρίαρχο πολιτικό σύστημα,τότε καταλαβαίνουμε οτι οι ευθύνες της Αριστεράς είναι πιο μεγάλες από ποτέ.
    Στον ΔΡΟΜΟ αλλάζουν οι συνειδήσεις.Χτές με τις εκλογές είχαμε μερικές σπίθες,στο χέρι μας είναι να μετατραπούν σε φωτιές!
    Η λογική του να πάρω 40% για να είμαι ευχαριστημένος από τις εκλογές πρέπει να είναι τελείως ξένη από την λογική της Αριστεράς.
    -
    Το ψ/δ του Αλαβάνου δεν έπεισε για πολλούς λόγους.Κύρια νομίζω οτι το προφίλ του Αλαβάνου κτίστηκε κάπως αλλόκοτα.
    Ηταν ο κύριος υπερασπιστής της "γενιάς του Δεκέμβρη",μιας γενιάς όμως που δεν έχει κεφαλοποιηθεί πολιτικά.Μια γενιά που μάλλον στηρίζει την Αποχή.Ο Δρόμος θα την κερδίσει,και όχι οι αφίσες και τα παράθυρα.
    Διαφωνώ οτι το αποτέλεσμα του Αλαβάνου ήταν Κακό.Θεωρώ οτι ήταν μέτριο.Κατέβηκαν τόσα ψ/δ,ο Αλαβάνος δούλεψε σχεδόν μόνος σε Μαζικό(μμε) επίπεδο.


    Σύντροφοι,το αποτέλεσμα ήταν ΚΑΛΟ.Μπορούσε και καλύτερο.Το θέμα είναι για εμένα οτι οι πιο σοβαρές μάχες έρχονται,και θα δοθούνε στο δρόμο.


    δ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. H προσωποκεντρική εκστρατεία και το σύνθημα ότι θα είναι αποτυχία αν δεν περάσουμε στο δεύτερο γύρο έπαιξαν ρόλο. ¨Οπως και οι υπερβολικες επικοινωνιακές δηλώσεις. Δεν θα μπαίνουνοι άνθρωποι της τρόικας στα κτήρια, θα παμε φυλακη για να βρουν δουλεια οι νεοι, καλουμε τους νεους σε εξεγερση και νεους δεκεμβρηδες υπεραπλουστευτικα χωρις πολιτικο σχεδιο και βαθος. και χωρις ουσιαστικο σχεδιο στην περιπτωση αποτυχιας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Ο Τσίπρας πήγε καλά με δεδόμενο οτι τις εκλογές τις τράβηξε μόνος με απο δύο διασπάσεις και με την αποχή του αριστερού ρέυματος απο τις εκλόγες.Τώρα χτίζει ένα ολόκαθαρα δικό του μαγαζι με σκόπο την εισροη κόσμου απο τα δεξία του.Και η δεξσμένη ειναι μεγάλη Κουβέλης και Οικολόγοι στην Αττικη 8% χωρίς να περιλαμβάνουμε το κόσμο του Δημαρα.ΕΑΑΚ το μεγαλύτερο φυτωρίο πολίτικων στελεχών στο ελληνικό πολιτικό συστήμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Χωρίς να είναι σε δημοσκοπήσεις ένας πολιτικός χώρος κ μάλιστα η αντικαπιταλιστική αριστερά, παίρνει 2,3% όταν μονίμως μέχρι σήμερα ήταν στο 0,κάτι σε κεντρικές πολιτκές μάχες. Αν αυτό δεν είναι επιτυχία τότε πόσα θα έπρεπε να πάρει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ για να πετύχει;10%;
    Νομίζω ότι κάποιοι είναι πολύ τσαντισμένοι με το αποτέλεσμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Η μικροαστική αντίληψη επιστάσσει να ταυτίζεις την κατάσταση του υποκειμένου σου με την συνολικότερη κατάσταση στην κοινωνία. Τουτέστιν, τα πήγαμε σκατά, επομένως η Αριστερά τα πήγε σκατά, η κοινωνια ηττήθηκε, κ.λ.π κ.λ.π. Κύριοι που γράψατε τα πρώτα ποστ σας επισημαίνω τα εξης που ίσως να αγνοείτε λόγω της κατάστασή σας.

    Η πολύ θετική εικόνα που δείχνουν τα ψηφοδέλτια της ΑΝΤΑΡΣΥΑ πηγάζει απο τα εξής ΔΕΔΟΜΕΝΑ:

    1. Το ότι είχαμε εκλογή τόσο στην πρωτοβάθμια όσο και στην Β βαθμια τοπική αυτοδιοίκηση συμβούλων και μάλιστα με καλή πανελλαδική διασπορα.

    2. Το ότι πολλαπλασιάζουμε τόσο σε ψήφους όσο και σε ποσοστά σε όλες τις περιφέρειες σε σχέση με τις βουλευτικές του 2009. Εδω χρειάζεται προσοχή. Είναι λάθος να συγκρίνουμε γραμμικά τα αποτελέσματα μεταξύ αυτοδιοικητικών και βουλευτικών. ¨Ομως σε αυτή την περίπτωση πρέπει να λάβουμε υπ'όψην τα εξης: ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 20 ΧΡΟΝΙΑ Η ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ ΠΛΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΠΡΙΟΣΔΙΟΡΙΖΕ ΟΤΙ ΤΟ ΔΙΛΛΗΜΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΕΙΝΑΙ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ. Αυτό θέτει άλλα ποιοτικά χαρακτηριστικά στον τρόπο εκπροσώπησης του λαού

    Θ.Τ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΘΕΛΩ ΝΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΩ ΚΑΙ ΠΟΥ ΠΟΛΛΟΙ ΤΟ ΛΗΣΜΟΝΟΥΝ ΕΠΕΙΔΗ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΟΥΣ ΦΡΟΝΤΙΖΕΙ ΓΙΑ ΟΛΑ. ΕΓΩ Σ/ΦΟΙ ΕΔΩΣΑ 150 ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΑ 400 ΠΟΥ ΒΓΑΖΩ ΤΟΝ ΜΗΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΕΒΩ. ΕΔΩΣΑ ΑΛΛΑ 40 ΓΙΑ ΝΑ ΤΥΠΩΘΟΥΝ ΤΑ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ. ΕΔΩΣΑ ΑΛΛΑ 30 ΓΙΑ 1 ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ, ΤΗΝ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΕΣ ΑΦΙΣΕΣ. ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΑ ΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΞΕΣΚΙΣΕ ΤΙΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ ΑΠ'ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ Η ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ! ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΔΩΣΑΜΕ ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΣΚΛΗΡΗ ΜΑΧΗ ΚΑΙ ΓΡΑΨΑΜΕ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΟΣΟ ΨΗΦΟΥ ΣΕ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ

    ΑΥΤΑ

    Θ.Τ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Σε σχέση με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ:

    Εδώ στην Αργολίδα η ΑΝΤΑΡΣΥΑ (και οι δυνάμεις που την αποτελούν) είναι πρακτικά ΑΝΥΠΑΡΚΤΕΣ (μόνο κάθε εκλογές εμφανίζεται ένα ψηφοδέλτιο). Οποιος έχει αντίρρηση ας το πει.

    Εδώ στην Αργολίδα, λοιπόν, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ από 0,35% (βουλ. 09) φτάνει στο ιλιγγιώδες (τηρουμένων των αναλογιών) ποσοστό 2,11% (αύξηση πάνω από 600!!!). Ο αργολικός λαός επιβράβευσε την απουσία της;

    Θα μου πείτε ήταν γενική η άνοδος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. ΟΚ το δέχομαι. Όμως μπορεί να αντιληφθεί η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ότι ένα μεγάλο ανέστιο κομμάτι της αριστεράς που κάποτε ενεργοποιήθηκε με τον ΣΥΡΙΖΑ, απηυδισμένο από τα τερτίπια του ΣΥΝ και την βυζαντινής μορφής διαμάχη (που είχε όμως πολιτικό περιεχόμενο) είπε να δώσει ένα μήνυμα με πολλούς αποδέκτες (τις ηγεσίες σύμπασας της αριστεράς, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ συμπεριλαμβανομένης); Αυτό το κομμάτι φανερά ή απείχε ή έδωσε ψήφο στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ (ένας από αυτούς ήμουν και εγώ, ψηφίζοντας το ψηφοδέλτιο Αριστερή Αντικαπιταλιστική Παρέμβαση στο Μωριά, ψηφοδέλτιο που στην Κορινθία ήταν υποψήφιος και μέλος του ΣΥΡΙΖΑ). Μπορεί να το αντιληφθεί αυτό η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και να μην κάνει τα ίδια λάθη που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ (και την πληρώσει, τελικά, χειρότερα απ’ αυτόν);

    Αυτό το κομμάτι ανένταχτου κόσμου της αριστεράς δεν ανήκει ούτε στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ούτε στο Μέτωπο, ούτε στον ΣΥΝ, ούτε στον ΣΥΡΙΖΑ ούτε πουθενά. Παλεύει για την ενότητα της αριστεράς, τη αμεσοδημοκρατική της συγκρότηση, την πολιτική της αυτονομία, την αντισυστημική της δράση. Παλεύει για τη νίκη απέναντι σε έναν γίγαντα με πήλινα πόδια.

    Όταν οι ηγεσίες της αριστεράς καταλάβουν ότι τα μαγαζάκια πια δεν έχουν καμία χρησιμότητα, γιατί ο αντίπαλος είναι τόσο δυνατός που μόνο η ενωμένη πάλη και η δημοκρατική συγκρότηση μπορεί να τον νικήσει, τότε θα μπορέσουμε να δούμε καλύτερες ημέρες. Και κυρίως όχι μόνο εκλογικές. Και αν δεν το καταλάβουν οι ηγεσίες να το επιβάλει η βάση!

    Οι σύντροφοι του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής με τις λιγοστές τους οργανωμένες δυνάμεις έδωσαν μια πολύ σκληρή μάχη στην Αττική και σε όλη την Ελλάδα. Το αποτέλεσμα δεν ήταν το αναμενόμενο. Δεν είναι όμως για να τα βάψουμε και μαύρα. Θα συνεχίσουμε για τη συγκρότηση ενός μετώπου δυνάμεων που θα αμφισβητήσει το σύστημα και θα το νικήσει.

    Ο αγώνας συνεχίζεται. Θα νικήσουμε!

    RaindogNafplio

    ΥΓ. Αν η απώλεια του 30% και του 40% των ψήφων ενός κόμματος της αριστεράς (μιλάω για τον ΣΥΝ) τη στιγμή που, υποτίθεται, έχεις «συναντηθεί με τον σοσιαλιστικό χώρο» και έχει πιάσει τον παπά από τ' αρχ..., τη στιγμή που το ΠΑΣΟΚ καταρρέει ενώ η Νέα Δημοκρατία μένει στάσιμη, αν αυτή η απώλεια δεν είναι ΠΑΤΑΓΩΔΗΣ ΑΠΟΤΥΧΙΑ τότε τι είναι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. "Σύντροφοι,το αποτέλεσμα ήταν ΚΑΛΟ.Μπορούσε και καλύτερο.Το θέμα είναι για εμένα οτι οι πιο σοβαρές μάχες έρχονται,και θα δοθούνε στο δρόμο.

    δ. "

    Πότε θα κόψουμε στην Αριστερά την κακή συνήθεια να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας; Πότε;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Νέα Αριστερά λοιπον... με το καλό :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Είπα την γνώμη μου.Θεωρώ οτι το αποτέλεσμα για την Αριστερά ήταν καλό.Σε συνδυασμό με την αποχή της απογοήτευσης και τα πολύ ανεβασμένα ποσοστά του ΚΚΕ,θεωρώ οτι είναι ΟΡΟΣΗΜΟ για το αύριο.

    Ο Τολμών νικά.Η λογική του "αλαβάνου" αν δεθεί περισσότερο με την πραγματικότητα θα φέρει αποτέλεσμα.Αν τελειώσει σήμερα θα σημάνει οτι δεν άξιζε.
    Δεν χρειάζονται αυτομαστιγώματα και μιζέριες.

    δ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Για τον ανώνυμο των 5.15: τι σχέση ο Τσίπρας με τα ΕΑΑΚ; Μη λέμε ότι μας έρθει στο κεφάλι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Μου λεν αν φύγω από τον κύκλο θα χαθώ
    στα όρια του μοναχά να γυροφέρνω.
    Και πως ο κόσμος είν' ανήμερο θεριό
    κι όταν δαγκώνει εγώ καλά είναι να σωπαίνω.
    Κι όταν φοβούνται πως μπορεί να τρελαθώ
    μου λεν να πάω κρυφά κάπου να κλάψω.
    Και να θυμάμαι πως αυτό το σκηνικό
    είμαι μικρός, πολύ μικρός για να τ' αλλάξω.

    Μα εγώ μ΄ ένα άγριο περήφανο χορό
    σαν αετός πάνω απ' τις λύπες θα πετάξω.
    Σιγά μην κλάψω, σιγά μη φοβηθώ,
    σιγά μην κλάψω, σιγά μη φοβηθώ.
    Θα πάω να χτίσω μια φωλιά στον ουρανό,
    θα κατεβαίνω μόνο αν θέλω να γελάσω
    Σιγά μην κλάψω, σιγά μη φοβηθώ,
    σιγά μην κλάψω, σιγά μη φοβηθώ.

    Μου λεν αν φύγω πιο ψηλά θα ζαλιστώ
    καλύτερα στη λάσπη εδώ μαζί τους να κυλιέμαι.
    Και πως αν θέλω περισσότερα να δω,
    σ' ένα καθρέφτη μοναχός μου να κοιτιέμαι.
    Κι όταν φοβούνται πως μπορεί να τρελαθώ
    μου λεν να πάω κρυφά κάπου να κλάψω.
    Και να θυμάμαι πως αυτό το σκηνικό
    είμαι μικρός πολύ μικρός για να τ' αλλάξω.

    Μα εγώ μ΄ένα άγριο περήφανο χορό
    σαν αετός πάνω απ' τις λύπες θα πετάξω.
    Σιγά μην κλάψω, σιγά μη φοβηθώ,
    σιγά μην κλάψω, σιγά μη φοβηθώ
    Θα πάω να χτίσω μια φωλιά στον ουρανό,
    θα κατεβαίνω μόνο αν θέλω να γελάσω
    Σιγά μην κλάψω, σιγά μη φοβηθώ,
    σιγά μην κλάψω, σιγά μη φοβηθώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Σόρρυ παιδιά, αλλά επειδή εδώ τα σκατώσατε δε σημαίνει ότι τα σκάτωσαν όλοι...Το ΚΚΕ δεν ανέβηκε μόνο ποσοστιαία....Κέρδισε και σε απόλυτο σε σχέση με τις προηγούμενες βουλευτικές, τις προηγούμενες ευρωεκλογές και τις προηγούμενες αυτοδιοικητικές.Περίπου 80.000 πάνω είναι πανελλαδικά. Γι αυτό και η άνοδος σε ποσοστό είναι ακόμη μεγαλύτερη (λόγω αποχής)

    Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ κατέγραψε το μεγάλυτερο απόλυτο νούμερο που έχει πάρει ποτέ η εξωκοινοβουλευτική, εκτος των τειχών και όπως θέλετε πείτε την αριστερά. 100.000 ψήφοι μπορεί για εσάς εδώ της υψηλής πολιτικής να μην είναι πολύ αλλά για όσους ξέρουν την ιστορία της αριστεράς στην Ελλάδα είναι απίθανο νούμερο. Χωρίς συμμετοχή σε 2 περιφέρειες βγαίνει το 100.000 και το ποσοστό 2%.. Η δημοκρατική αριστερά παίρνεοι 130.000 ΑΛΛΑ σε 3 ή 4 περιφέρειες οι ψήφοι που παίρνει είναι κοινοί με των Οικολόγων! Και τη ΔΑ την έχουν σε όλα τα πάνελ, την αναφέρουν παντού ενώ την ΑΝΤΑΡΣΥΑ τίποτα.

    Όταν όλοι αυτοί οι ψήφοι που πήγαν στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν είχαν τη δυνατότητα να προσελκυστούν στη βάση κάποιου "ευκολου κόλπου" τύπου φοβερή προσωπικότητα, νέου ενωτικού σχήματος κλπ μπορεί κανείς να θεωρήσει ότι στηρίχτηκαν στη βάση του περιεχομένου τους: παύση πληρωμώνκαι διαγραφή του χρέους, εθνικοποίηση τραπεζών και επιχειρήσεων που κλείνουν, απαγορευση απολύσεων κλπ Και το σημαντικότερο η ρητή δήλωση του πως μπορούν να γίνουν τα παραπάνω: με το κίνημα , με την πάλη, μετην επανάσταση! Όχι αν πάει ο Χάγιος, ο Κωνσταντίνου και ο Δεσύλλας φυλακή........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Ο Αλέκος Αλαβάνος έχασε το όραμα για μια μεγάλη Αριστερά, με την επιλογή Τσίπρα.
    Από εκεί και πέρα η πορεία εξελίχθηκε σε μια "παράσταση" για να διαπιστώσουμε ότι υπάρχει μεγάλη διάσταση μεταξύ "παραφοράς προς τα εμπρός" του Αλαβάνου και του "επαρχιώτικου συντηρητισμού" των επιγόνων του Αλαβάνου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ