ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

Στην Ν. Ιωνία πάμε ανάστροφα(+)

Του Κώστα Παπακώστα

Γνωρίζω σύντροφοι πως δεν έχει εγκιβωτιστεί κεντρικά στη συνείδησή σας αυτό που συμβαίνει στη Ν. Ιωνία. Και πώς να συμβεί αυτό όταν ακόμα και σε κάποιους από μας τους Ιωνιώτες, δεν είναι απολύτως διασαφηνισμένο αν αυτή η υπόκωφη πολιτική σύρραξη που θα κορυφωθεί την Κυριακή έχει τα φόντα να αποτελέσει μια πολιτικά υλική δύναμη με Παναττική αναφορά ή συνιστά απλώς ένα προσωρινό και ιδιόμορφο αυτοδιοικητικό θέαμα με ημερομηνία λήξης. Αλλά και αν όμως από την άλλη, σε συνθήκες γενικευμένης απορρόφησης της αριστεράς από την κρίση, στην Ιωνία εκρήγνυται το σκοτεινό αντικείμενο του πόθου της, η ενότητα; Πολυκριτηριακές οι προσεγγίσεις από την Άνοιξη που άρχισε να διαμορφώνεται αυτό το ιδιότυπο πολιτικό αυτοδιοικητικό μείγμα αλλά οφείλω να ομολογήσω ότι στο πεδίο των πολιτικών αξιών οι προσδοκίες μεγαλώνουν.

Σύντροφοι από την Κυριακή βρισκόμαστε στην κορυφή της οροσειράς, εκεί που τα νερά χωρίζουν.
Από τη μια μεριά η δημοτική αρχή του Πασόκ και του δημάρχου του, του Χαραλάμπους, το μακρύ χέρι του μνημονίου στο Δήμο μας, πειθήνιο όργανο της κυβέρνησης, με απόλυτο και ενεργητικό τρόπο υποταγμένη στην κυβερνητική πολιτική για ανατροπή κατακτήσεων, για βίαιη εφαρμογή του ‘Καλλικράτη’, για ιδιωτικοποιήσεις παροχών, για άγρια φορολόγηση των δημοτών. Από την άλλη ένας πυρήνας δυνάμεων με αντιτροική διάθεση που συμφώνησαν ότι πρώτο μέλημα εάν συμβεί το απροσδόκητο είναι η αντιμνημονιακή θωράκιση του Δήμου, κινητοποιώντας την κοινωνία των πολιτών, αρχίζοντας με την οικοδόμηση δικτύων ενεργητικής αντίστασης και δικτύων ενεργητικής αλληλεγγύης.


Από τη μια μεριά το βαθύ Πασόκ με λειτουργίες του Δήμου για τροχοδρομήσεις διαπλεκόμενων συμφερόντων και εργολαβικών αρπαχτών, με αγοραπωλησία εκδουλεύσεων και εκμαυλισμό συνειδήσεων με το ρουσφέτι και τις υποσχέσεις, με πολιτικό προσωπικό με την έξαψη του δημοτικού τζόγου έκδηλη στα πρόσωπά του. Από την άλλη η κοινωνία της εργασίας και του μόχθου, της ανεργίας και της ανημπόριας, αυτών που είναι στην γκρίζα μεριά της πόλης, που πίσω τους στοιχίζεται η ριζοσπαστική αριστερά, η ανανεωτική αριστερά, η ‘ορθόδοξη’ αριστερά, η εκτός σχεδίου αριστερά, η ρυμοτομημένη και τακτοποιημένη αριστερά, η άδολη και αδιαπραγμάτευτη αριστερά, η οργανωτική παρωδία αριστερά, η λαικίστικη και σόου αριστερά, η ρουτινοποιημένη αριστερά, η αυτόνομη αριστερά, η πλήρης αντιφάσεων και αδυναμίας προσανατολισμού αριστερά. Η αριστερά της Ιωνίας. Και παραδίπλα από αυτούς κάποιοι Πασόκοι, πρώην Πασόκοι (του σοσιαλιστικού χώρου λέμε τώρα) που θα κάναν λαμπερές παρουσίες στις καλύτερες εποχές του όλου ΣΥΡΙΖΑ, αλλά από την άλλη και κάποια Πασόκια φιλικά στον κάθε τίμιο ή λωποδύτη πολιτικό χρήστη.

Από τη μια μεριά ο κόσμος του απόλυτου σκότους. Από την άλλη μεριά ο κόσμος του έστω και αμυδρού φωτός.

Κάποιοι από μας στην πόλη, από την αρχή αυτού του εγχειρήματος ασκήσαμε πίεση με το πολιτικό μας συναίσθημα και τις αρχές μας πάνω στην λογική του πολιτικά εφικτού που κυριαρχούσε. Είμασταν ένα εμφύτευμα πάνω σε ένα πολιτικό σώμα, που άλλοτε το σώμα αυτό εμφάνιζε προς τα έξω έναν απλό, συλλογικό και ενωτικό λόγο, άλλοτε ένα λόγο στεγνό και κάπως νεοφοβικό, μερικές φορές εμφανιζόταν με αποθαρρυντικό προσωπείο αλλά και πάντοτε με την αρετή της επίγνωσης του βάρους των πολιτικών διακυβευμάτων που λείπει από την αριστερά της κεντρικής σκηνής. Πολώσαμε τα πράγματα, τα επιρρεάσαμε και ενδεχόμενα από κάποια φάση και μετά ίσως και να τα ηγεμονεύσαμε. Όταν μετά τις εκλογές δώσουμε αναφορά, πρωτίστως στον εαυτό μας, για το τι καταφέραμε δεν είμαι σίγουρος ακόμα τι πρόσημο θα έχει αυτός ο απολογισμός. Για ένα πράγμα όμως είμαι απόλυτα βέβαιος αυτή τη στιγμή. Να διατυπώσουμε το περιεχόμενο της πολιτικής μας για τα μείζονα και τα μέσα της αντιπαράθεσής μας σε υπερθετικό βαθμό ώστε την Κυριακή η μάχη να είναι εφικτό να εξελιχθεί σε νικηφόρα. Για μια δημοτική ριζοσπαστικότητα, για ανατροπή δομών και μετασχηματισμούς των αυτοδιοικητικών πραγμάτων, για ανάκτηση του δημόσιου χώρου, για ριζική επανεξέταση της ανθρώπινης ανάγκης. Θα χρειαστούμε βοήθεια σύντροφοι. Ιδιαίτερα τη μέρα των εκλογών τα πράγματα θα είναι κρίσιμα γιατί τα λαμόγια δεν ορρωδούν προ ουδενός. Μας την έχουνε πλέον στημένη. Και εάν ξαναεκλεγούν (τρίτη συνεχόμενη φορά) θα μας πηδήξουν ορθοκανονικά.

( * )  Όποιος-α έχει απόθεμα πολιτικής προσφοράς για να ενδυθεί την Κυριακή το ρόλο του εκλογικού μας αντιπροσώπου (το δημοτικό σχήμα ονομάζεται ‘ενότητα για την Ιωνία’ ) τον περιμένουμε στα γραφεία μας στις 6-9 το βράδυ του Σαββάτου στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου 59 στο κέντρο της Ιωνίας για να παραλάβει τον διορισμό του. Θα υπάρχει και το σχετικό τσίπουρο. Επίσης μπορείται να μου στέλνεται mail για δηλώσεις συμμετοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ