ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2010

Εικόνες και σχόλια από την διεθνή διάσκεψη που οργάνωσε το «αριστερό βήμα» (Μέρος 2ο).

 2. Η απουσία πολιτικής από την Αριστερά
Από τους ομιλητές θεωρούμε ότι ο Ευτύχης Μπιστάκης εξέφρασε μια ολοκληρωμένη και συνολική άποψη για τα προβλήματα της αριστεράς, υποστηρίζοντας την θέση ότι αυτά που προβάλλουν οι διάφορες εκδοχές της αριστεράς ως πολιτική γραμμή για την συγκυρία είναι απλώς ...μπαρμπούτσαλα. Επίσης τόνισε ότι είναι ανεπαρκής και η θεωρητική στήριξη και τεκμηρίωση των θέσεων που προβάλλονται ως πολιτικές προτάσεις διεξόδου από την κρίση.

3. Οι προτιμήσεις του ακροατηρίου
Το ακροατήριο όμως έδειξε την προτίμησή του στον Στάθη Κουβελάκη, ο οποίος συγκέντρωσε τα περισσότερα χειροκροτήματα. Αυτό οφείλεται κατά την γνώμη μας στο γεγονός ότι εξέφρασε καλύτερα τις επιθυμίες και τις διαθέσεις του ακροατηρίου και όχι γιατί εξέθεσε την πιο συγκροτημένη και τεκμηριωμένη άποψη. Το αντίθετο μάλιστα μπορεί να ισχυριστεί κάποιος για την τοποθέτησή του, αφού τα δύο βασικά σημεία που ανέπτυξε στην πραγματικότητα αλληλοαναιρούνται. Ως πρώτο σημείο υποστήριξε την θέση ότι οι διαφορές που υπάρχουν σήμερα ανάμεσα στις δυνάμεις της Αριστεράς δεν δικαιολογούν την πολυδιάσπασή της. Όμως, στο δεύτερο σημείο που επιχείρησε να περιγράψει το πολιτικό πλαίσιο αυτής της ενότητας, στην πραγματικότητα έβαλε πάλι κάποιες οριοθετήσεις που κάποιοι τίθενται εκτός , αφού το πλαίσιο που πρότεινε δεν ξεφεύγει από την λογική των ήδη εκφρασμένων προτάσεων και δεν συγκροτεί κάτι το διαφορετικό, αλλά είναι προϊόν στρογγυλοποιήσεων, αμβλύνσεων. Η άλλη πολιτική που χρειάζεται η αριστερά, δεν μπορεί να στηρίζεται σε μέσους όσους και προσθαφαιρέσεις, αλλά να αποτελεί συνολική υπέρβαση της λογικής που παράγει και αναπαράγει την ήδη γνωστή γκάμα προτάσεων των οργανώσεων της αριστεράς.
4. Οι πολλαπλές εκπροσωπήσεις του Γ. Μπανιά...
Στο ενημερωτικό σημείωμα του «αριστερού βήματος» για την χθεσινή πρεμιέρα διαβάζουμε «τις θέσεις τους για τα ζητήματα που έθεσε στην ημερήσια διάταξη η διάσκεψη ανέπτυξαν ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Αλέξης Τσίπρας, ο Γιάννης Μπανιάς, μέλος της γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέκος Αλαβάνος, εκ μέρους του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής και ο Τάσος Κατιντσάρος, εκ μέρους του συντονιστικού της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.» Όμως, ο συντάκτης του σημειώματος θα πρέπει να ήταν αφηρημένος και να μην πρόσεξε την ιδιότητα, με την οποία δήλωσε ο ίδιος ο Γ. Μπανιάς ότι ομιλεί και συμμετέχει στην εκδήλωση. Απ’ ότι γνωρίζουμε, έγινε συζήτηση στον ΣΥΡΙΖΑ να ομιλήσει πράγματι σαν εκπρόσωπος της γραμματείας, αλλά ο ίδιος το αρνήθηκε ευγενικά δηλώνοντας ότι έτσι όπως έχουμε γίνει καλύτερα να ομιλεί ο καθένας για τον εαυτό του. Φανταστήκαμε λοιπόν ότι θα ομιλούσε ως εκπρόσωπος της ΑΚΟΑ. Όμως δεν συνέβη αυτό. Μίλησε σαν εκπρόσωπος της ΑΝΑΣΑ. Βέβαια δεν ανέφερε όνομα, αλλά το είπε περιφραστικά χρησιμοποιώντας μια σύγχρονη εκδοχή της γνωστής έκφρασης «και λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις» ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα και την διεκδίκηση της ηγεμονίας εντός της ΑΝΑΣΑΣ. Η φράση ήταν «εκ μέρους της ΑΚΟΑ και άλλων δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ».
Ολόκληρη την παρέμβαση του Α. Αλαβάνου μαγνητοσκοπημένη, μπορείτε να την δείτε  στην ιστοσελίδα της "ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ", εδώ: Η παρέμβαση του επικεφαλής της παράταξης ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΤΤΙΚΗ Αλέκου Αλαβάνου στη Διεθνη Διάσκεψη που οργανωσε το ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΒΗΜΑ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗΣ 15-16/10/2010

 

11 σχόλια :

  1. 40 xρονια κατιντζαροι και μπανιαδες.δημοκρατικες διαδικασιες στο φουλ.μονιμοι εκφραστες του αντισυστημισμου... τοσο συστηματικα και συστημικως σταθερα. η αριστερα χρειαζεται πρωτα στο εσωτερικο της ''αντιμνημονιακο μετωπο'' και μετα να κανει το δασκαλο στην κοινωνια. mike

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 500000 uθ'απολυθουν στην κουβα σε 12 μηνες. θα βρουν δουλεια στην...ελευθερη αγορα της κουβας,λενε. η αριστερα μαςτι λεει? σαμπως σκληροτερη της τροικας οι αδελφοι καστρο.κοντολογις , η αριστερα μας εχει απαντησεις για γελια,εχει πεθανει οριστικα[πολιτικα/ιδεολογικα] η Αριστερα του 20ου αιωνα. ολα της τα παραδειγματα τρομαζουν τους λαους,καταντουν πιο νεοφιλελευθερα απο την θατσερ. η κινα,κουβα ,κορεα κλπ.ξερω,παλινορθωση ρε ''κατιντζαροι'' αυτα λετε στα φοιτητακια και οι εκατομμυρια νεκροι της ''οικοδομησης''? ποιος να εμπιστευτει τη ζωη του?γιατι μιλαμε για ζωες,το μελλον των παιδιων μας,οχι ονειρα απο την ασφαλεια του καναπε! ο κομμ/σμος δεν ειναι μια βασιλοπουλα και να μην την ονειρευεσαι τις νυχτες. mike

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. εάν έχεις και την ομιλία του κουβελάκη βάλε την γιατί είχε ενδιαφέρον

    και μόνο για το λόγο που λες, ότι εξέφρασε καλύτερα τις επιθυμίες του ακροατηρίου (δηλαδή ενεργών αριστερών εν πολλοίς ανθρώπων)

    όπως άλλωστε και ο συριζα των μελών (το πάλαι ποτέ...)

    giorgos 1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ¨Οπως είπε ο "Μάικ" μας έχουν φάει οι ιστορικές ηγεσίες..40 χρόνια τα ίδια άτομα. Είμαστε δέσμιοι τους. Χαίρομαι πάντως που υπάρχει και ένα κομάτι της Αριστεράς που δεν φοβάται το διάλογο και εμφανίζεται θετικό σε αυτές τις πρωτοβουλίες. Κανείς δεν βγαίνει χαμένος από την κατανόηση των πραγμάτων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. To Αριστερό Βήμα έκοψε τη ζωντανή μετάδοση ακριβώς την ώρα που μίλαγε ο εκδότης του Δρόμου και αρχηγός της ΚΟΕ και στέλεχος του Μετώπου Ρούντι Ρινάλντι. Τυχαίο; Δεν νομίζω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΜΙΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΣΟΥ ΠΑΡΟΛΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΚΟΥΣΑ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΥΒΕΛΑΚΗ .
    ΤΟ ΝΑ ΛΕΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΩς ΟΙ ΣΗΜΕΡΙΝΕς ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΛΥΔΙΑΣΠΑΣΗ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΩΣ ΑΦΟΡΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ. ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΠΩΣ Ο ΚΟΥΒΕΛΑΚΗΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕ ΠΟΤΕ ΝΑ ΕΝΩΘΟΥΝ (ΣΕ ΤΙ ΕΝΟΤΗΤΑ ; ΣΤΗΝ ΔΡΑΣΗ ; ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ; ΣΕ ΕΝΙΑΙΟ ΚΟΜΜΑ;) ΟΛΕΣ ΟΙ ΣΥΝΙΣΤΩΣΕΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΑΛΛΑ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΙΓΟΤΕΡΗ ΔΙΑΣΠΑΣΗ ( Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ - Η ΟΠΟΙΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΠΟΛΥ ΚΟΣΜΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΚΑΙΡΟ - ΑΠΛΑ ΗΤΑΝ ΤΕΤΟΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΜΙΑ ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΠΙΣΤΕΥΩ). Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΠΑΝΤΩΣ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΔΙΑΛΟΓΟ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΗ ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΟΤΙ ΘΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΣΟΥΝ ΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΜΕΤΑ ΤΟ ΓΝΩΣΤΟ ΤΡΟΠΑΡΙΟ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΑΛΛΩΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Να προεδρεύει στην συζήτηση ο Π. Σωτήρης και να βγάζει λόγους για "ενότητα" της αριστεράς, μετά τα γεγονότα της Πάτρας και το ξύλο που έπεσε για ποίος θα έχει την ηγεμονία σε κάποιους φοιτητικούς συλλόγους, αποτελεί μάλλον δούλεμα. Το κακό είναι ότι ενώ είχε μαζευτεί τόσος κόσμος εκεί, κανείς δεν βρέθηκε να μιλήσει για τις πρακτικές πλευρές της πολιτικής δράσης που αναιρούν στην πράξη όλες αυτές τις δήθεν εκκλήσεις και διάλογο και ενότητα. Ο διάλογος δεν γίνεται μόνον σε αμφιθέατρα, αλλά μέσα από την συλλογική δράση σε κοινά σχήματα που έχουν προσανατολισμό την μαζική δράση στην κοινωνία, στο πανεπιστήμιο, στο σχολείο, στο συνδικάτο, στη γειτονιά. Αυτή την από τα κάτω ενότητα, κοινή δράση και διάλογο κανένας από τους συμμετέχοντες δεν την θέλει, γιαυτό και δεν υπήρξαν αναφορές προς αυτή την κατεύθυνση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @Aνώνυμο 9:1.15μ.μ.

    τις ομιλίες του κλεισίματος των εργασιών θα τις δημοσιεύσουμε σε video.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. το βράδυ των εκλογων παρακαλω παρακολουθείστε τα αποτελέσματα στη Νέα Ιωνία. Θα εκπλαγείτε ευχάριστα. Οπου κάποιοι κάνανε πέρα εγωισμούς και μικρότητες και τώρα στην κοινή μας παράταξη έχουμε απο παπούδες που λεν τις παροιμίες στα τούρκικα μέχρι αριστεριστές. Οπου δεν αναμέναμε τίποτα απο τους επαγγελματίες της πολιτικής. Οπου όμως στα περιφερειακά θα ψηφίζουμε απο Δημαρά μέχρι Αλαβάνο. Δυστυχώς. Ας αρχίσουμε απο την αρχή. Ψωμί παιδεία ελευθερία και καλή καρδιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΠΡΟς ΑΝΩΝΥΜΟ 7:14

    ΕΧΕΤΕ ΤΟΣΟΥΣ ΑΡΙΣΤΕΡΙΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΨΗΦΙΖΑΤΕ ΜΕΧΡΙ ΑΛΑΒΑΝΟ ΑΠΟ ΔΗΜΑΡΑ ..ΤΙΠΟΤΑ ΠΙΟ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ; Ή ΕΣΕΙΣ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΑΚΡΑΙΟΥς ΑΡΙΣΤΕΡΙΣΤΕς;
    ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΟΒΑΡΟΙ ΣΥΝΤΡΟΦΕ . ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΤΑ ΚΛΕΙΝΕΙΣ ΑΛΛΑ ΤΑ ΑΥΤΙΑ ΣΟΥ ΑΣΤΑ ΑΝΟΙΧΤΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΙΣ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ , ΟΤΑΝ ΘΑ ΛΕΣ ΠΩΣ ΔΕΝ ΦΤΑΝΟΥΜΕ.
    ΠΙΣΤΕΥΩ ΝΑ ΜΕ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ ,ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΑΘΕΙΑ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πολύ καλό το διήμερο. Κόσμος, προβληματισμός, πολύς!

    Ο ΣΥΝ πήγε να ψιλοκαπελώσει με τν τηλεορασάτ χαιρετισμό του Α. Τσίπρα, αλλά δεν περπάτησε....

    Όσον αφορά τον Γ. Μπανιά της ΑΚΟΑ τι να πει κανείς... Η ΑΚΟΑ/ΕΠΟΧΗ, ξέρει να στέλνει δελτία τύπου λκέγοντας ΨΕΜΜΑΤΑ πως δήθεν το προχτεσινό συλλαλητήρις με αιχμή τα Ελληνικά Γράμματα, διοργανώθηκε από το δίκτυο πρωτοβάθμιων σωματείων του....ΣΥΡΙΖΑ..

    Από την άλλη βέβαια, η ΑΚΟΑ/ΕΠΟΧΗ ορκίζεται στο όνομα της ανανέωσης... Σταλινικής βεβαίως βεβαίως...

    ΑπάντησηΔιαγραφή


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ