ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

Η ευρωζώνη μεταξύ λιτότητας και αθέτησης πληρωμών, RMF


Ομιλία του Κ.Λαπαβίτσα (15/9/2010) from ThePressProject on Vimeo.

 Περίληψη της ομιλίας δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα:

4 σχόλια :

  1. Έχουμε ένα δημόσιο χρέος 1000 ευρώ. Κάνουμε παύση πληρωμών και αναδιαπραγμάτευση του χρέους και μειώνουμε το χρέος κατά 50%, δηλαδή στα 50 ευρώ. Βγαίνουμε από την ευρωζώνη, εισάγουμε νέο εθνικό νόμισμα (νέα δραχμή) και κάνουμε μια υποτίμηση κατά 50%. Έτσι, 1 ευρώ αντιστοιχεί σε 2 νέες δραχμές. Το δημόσιο χρέος παραμένει σε ευρώ και αντιστοιχεί σε 1000 νέες δραχμές. Οι μισθοί, οι καταθέσεις, οι τιμές των προϊόντων μεταφέρονται σε νέες δραχμές με αναλογία 1 προς 1. Ο μισθωτός που έπαιρνε μισθό 10 ευρώ, τώρα παίρνει 10 νέες δραχμές. Στην ουσία οι μισθοί υποτιμώνται κατά 50%, αλλά το ίδιο συμβαίνει και με τις τιμές των προϊόντων (θεωρητικά), οπότε η αγοραστική δύναμη στο εσωτερικό της χώρας παραμένει στα ίδια επίπεδα.
    πριν είχαμε:
    δημόσιο χρέος: 1000 ευρώ
    μισθός Α: 10 ευρώ
    τιμή Α: 1 ευρώ
    ~
    μετά έχουμε
    δημόσιο χρέος: 1000 νέες δραχμές
    μισθός Α: 10 νέες δραχμές
    τιμή Α: 1 νέα δραχμή
    Κι έτσι καταφέρνουμε μια τρύπα στο νερό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. *εκεί που λέω 50 ευρώ εννοούσα 500

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συνεχίζω το σενάριο...

    Στο μεταξύ το ευρό έχει ήδη υποτιμηθεί χάρη (ή εξαιτίας) της ελληνικής στάσης πληρωμών: 10%, 5%, 2%; όσο και να είναι αυτό το ποσοστό, μεταφράζεται σε ανάλογη αυτόματη λογιστική μείωση του ελληνικού χρέους το οποίο διαφορετικά, και σύμφωνα και με τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις, θα συνέχιζε να αυξάνεται.

    Τα εξοικονομηθέντα κεφάλαια μετατίθενται αυτούσια στις δαπάνες γενικής διακυβέρνησης. Από την άλλη, οι χρεώστες μας πιέζουν για δραχμοποίηση, αλλά εμείς, σε πρώτη φάση, αρνούμαστε σθεναρά.

    Στο μεταξύ τα εισαγόμενα προϊόντα τιμολογούνται πλέον σε δυσθεώρητα ύψη, δίνοντας όμως ώθηση στη ντόπια παραγωγή και συντελώντας έτσι στη σταδιακή απορρόφηση του εμπορικού ελλείμματος.

    Ο τουρισμός παίρνει τα πάνω του και οι ξένοι επενδυτές αρχίζουν να συρρέουν. Επανέρχεται ο 13ος και 14ος μισθός και διευρύνεται η συμμετοχή του κεφαλαίου στο ασφαλιστικό σύστημα.

    Και ενώ οι τράπεζες κρατικοποιούνται, ο Γιώργος Παπανδρέου δίνει συνέντευξη στους Financial Times από το Μαϊάμι στο οποίο πλέον διαμένει μόνιμα, σπάζοντας για πρώτη φορά τη σιωπή του μετά από την τραγική του αποχώρηση με ελικόπτερο από το μέγαρο Μαξίμου.

    Καμία αντίδραση και παντελής αδιαφορία! Όλος ο κόσμος έχει τα μάτια στραμμένα στις εργασίες της Συντακτικής Συνέλευσης η οποία ετοιμάζεται να κατοχυρώσει συνταγματικά, για πρώτη φορά στα χρονικά, την προτεραιότητα της εργασίας έναντι του κεφαλαίου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @Pablo Rabia, ποιός το λέει ότι σε περίπτωση υποτίμησης, οι τιμές των προιόντων θα υποτιμηθούν κατά 50%, όπως η δραχμή των "υποτιμητών"; Ως γνωστόν, το 80% είναι εισαγόμενα. Ρεαλιστικά, θα υποτιμηθούν κατά τάξη μεγέθους 20%. Μακάρι να γινόταν απλά μια "τρύπα στο νερό" με την δραχμοποίηση. Δυστυχώς, η αγοραστική δύναμη (των εργαζομένων) είναι αυτή που θα υποτιμώνταν και μάλιστα με βουτιά στα βαθειά.

    @ Ανώνυμος
    τζογάρεις στην πτώση του Ευρώ μέσω Ελλάδας βλέπω. Σας τά 'μαθαν καλά οι Αγγλοσάξωνες οικονομολόγοι και οι Samaras-Boys, βλέπω. Διάβασε και κανέναν Γάλλο η Ιταλό νεο-Ρικαρδιανό! Συνιστώ ένθερμα Λορέντσο Μπίνι Σμάγκι. Ή τον ίδιο τον Τρισέ, άν αντέχεις.
    Κατά τα άλλα, η ντόπια παραγωγή θα πετάει (σε σχηματισμό με τον υπερπληθωρισμό), οι ξένοι επενδυτές θα συρρέουν όπως συνέρρευσαν στην Αργεντινή (!), οι ξενοδόχοι της κακιάς ώρας θα χτίζουν νέα αυθαίρετα ξενοδοχεία, οι "κρατικές" τράπεζες θα μας ξεκοιλιάσουν ακόμα πιό πολύ με την ψαλίδα των επιτοκίων. Και η κρατικοδίαιτη "εθνική" αστική μας τάξη των ραντιέρηδων, ανοίγοντας σαμπάνιες, θα επανεπενδύσει κοψοχρονιά όσα εισέπραξε πουλώντας μετοχικά μερίδια και "έβγαλε" στο City, στην Κύπρο και στην Καραιβική.
    Ωραίοι "αριστεροί" είστε και του λόγου σας ! Μπροστά σας, ο Στρός Κάν φαντάζει αναρχοτροτσκιστής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ