ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

Οι γάτοι της Ακρόπολης...


Το βιβλιοπωλείο Τέλειος Κύκλος και οι Εκδόσεις των Συναδέλφων, εκδοτική πρωτοβουλία στα πλαίσια του Συλλόγου Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου Αττικής, οργανώνουν παρουσίαση του βιβλίου Οι γάτοι της Ακρόπολης και άλλα ποιήματα, του «Έλληνα» ποιητή της Αργεντινής, Οράσιο Καστίγιο, που κυκλοφόρησε πρόσφατα.

Η παρουσίαση θα γίνει το Σάββατο 25 Σεπτέμβρη στις 8.00 μ.μ., στο μπαρ Το Τρένο (Εμμανουήλ Μπενάκη 72,  Ανδρέα Μεταξά, Εξάρχεια).

Για το βιβλίο και για τον ποιητή θα μιλήσει ο Χαράλαμπος Δήμου, μεταφραστής του Οράσιο Καστίγιο στα ελληνικά και φίλος του καθώς και ο ποιητής Χρήστος Τουμανίδης. Θα διαβαστούν επίσης ποιήματα του Οράσιο Καστίγιο.

Μετά την παρουσίαση και τη συζήτηση που θα ακολουθήσει, θα έχουμε τη δυνατότητα να ακούσουμε αργεντίνικα τάνγκο.

Δύο λόγια για τον ποιητή και το έργο του…
Ο Οράσιο Καστίγιο, (Ενσενάδα 1934 - Λα Πλάτα 5/7/2010), έγραψε ποίηση, μετέφρασε και μελέτησε έλληνες ποιητές, Ελύτη, Σεφέρη, Ρίτσο, Βρεττάκο, Βαρβιτσιώτη, Σαχτούρη, τον φίλο του, αείμνηστο, Σπύρο Βέργο, αλλά και Καβάφη και επιγράμματα του αρχαίου ποιητή Καλλίμαχου.

Επικέντρωσε το μεταφραστικό του έργο στην Ελλάδα και ασχολήθηκε μόνο με την ελληνική ποίηση, διαδίδοντας τους έλληνες ποιητές στην Αργεντινή, ενώ θεωρούσε τον εαυτό του Έλληνα.

Στο δοκίμιό του Το κυκλαδίτικο φως και άλλα ελληνικά θέματα, το οποίο εκδόθηκε το 2004, ο Καστίγιο μελετά την εξέλιξη της ελληνικής ποίησης από τις απαρχές της ώς την εποχή μας, με ειδική αναφορά στη γενιά του ’30, στους ποιητές που εμφανίστηκαν μεταπολεμικά καθώς και σε εκείνους της δεκαετίας του εβδομήντα.

Δυστυχώς, δεν πρόλαβε να δει τα δικά του ποιήματα να κυκλοφορούν στα ελληνικά, τη γλώσσα που τόσο αγάπησε. Η ανθολογία ποιημάτων του με τίτλο Οι γάτοι της Ακρόπολης και άλλα ποιήματα κυκλοφόρησε φέτος τον Ιούλιο από τις Εκδόσεις των Συναδέλφων, ενώ παράλληλα υπάρχει ένα αφιέρωμα του Χρήστου Τουμανίδη για τον Οράσιο Καστίγιο στο περιοδικό Μανδραγόρας (τεύχος 42, καλοκαίρι 2010).

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ