ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2010

Λίγη αυτοκριτική δεν βλάπτει...

Η τυχάρπαστη συμμαχία της ΑΝΑΣΑ, αφού παρέδωσε τα κλειδιά του ΣΥΡΙΖΑ στην τσιπροπαρέα και επισημοποίησε την κρυφή τους σχέση μετά τις βουλευτικές εκλογές, βρέθηκε πρόσφατα στην θέση της απατημένης συζύγου, χάριν κάποιας νέας σοσιαλιστικής συνιστώσας. Τώρα, περιμένοντας να ολοκληρωθεί η νέα αυτή σχέση μέσα από την έκβαση της μάχης των περιφερειακών εκλογών, προσπαθεί να κρατήσει δήθεν ουδέτερη θέση και να κρύψει την πικρία της.

Στη πραγματικότητα κρατάει στάσης αναμονής. Μετά τις εκλογές και ανάλογα με το αποτέλεσμα, θα κρίνει με ποιόν θα πάει και ποιόν θ' αφήσει. Μέχρι τότε έχει όλη την άνεση να υπερασπίζεται την χαμένη ...τιμή του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας ...λεκτικό “διμέτωπο” προς τον ΣΥΝ και προς το Μέτωπο Α-Α. Εδώ βγήκε ο Π. Λαβαζάνης και υπερασπίστηκε αυτές τις δύσκολες στιγμές το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ, η “ΑΝΑΣΑ” θα δεν θα υπερασπιστεί τον ...γάμο της;  Παρόλα αυτά, μέχρι  να τακτοποιηθεί σε περίπτωση διαζυγίου η "διατροφή" της, θα πρέπει να είναι προσεκτική...

Όμως, η καραμέλα της “ενότητας” δεν ξεγελάει κανένα πλέον, ούτε στον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε παραέξω. Με αυτά που κάνουν, θυμίζουν εκείνους που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την κρίση του πολιτικού συστήματος ισχυριζόμενοι ότι “όλοι οι πολιτικοί είναι ίδιοι, όλοι το ίδιο φταίνε, όλοι τα παίρνουνε...”. Η εφημερίδα “ΕΠΟΧΗ” εκ του ασφαλούς - αφού δεν διακινδυνεύει απολύτως τίποτα – διεκδικεί να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην προώθηση αυτής της γραμμής. Αυτοανακηρύχθηκε σε “Πόντιο Πιλάτο” της Αριστεράς. Για την “σταύρωση” δεν γνωρίζει τίποτα...


Παρ' όλα αυτά υπάρχουν μέσα σε αυτό το περιβάλλον και φωνές που δεν έχουν χάσει την αίσθηση της πραγματικότητας και δεν κινούνται από ανάλογες υστεροβουλίες. Ένα κείμενο - που αποτελεί την εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα - είναι δημοσιευμένο στην στήλη “δαιμονικά”:

Λίγη αυτοκριτική δεν βλάπτει...
Αυτά που παρακολουθούμε τον τελευταίο καιρό στον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν προηγούμενο. Ο κυνισμός των διαφορετικών πολιτικών σχεδίων είναι διάχυτος, το ένα λάθος διαδέχεται το άλλο κι οι περισσότερες συνιστώσες, με προεξάρχουσα την μεγαλύτερη,κάνουν τα πάντα για να χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ και τα τελευταία αποθέματα φερεγγυότητας μέσα στην κοινωνία. Με κορυφαία περίπτωση την περιφέρεια της Αττικής, που δυστυχώς δεν είναι η μόνη, ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει μια εικόνα γελοιοποίησης και πλήρους αποσάθρωσης. Κι επειδή σε τέτοιες οριακές καταστάσεις είναι σύνηθες να γίνεται απεύθυνση στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ να σώσει την παρτίδα,καλό είναι να προηγηθεί μια στοιχειώδης αυτοκριτική όλων των ιθυνόντων αυτής της τραγικής εξέλιξης. Για να γίνουμε λοιπόν πιο συγκεκριμένοι, περιμένουμε άμεσα:

Αυτοκριτική από τις συνιστώσες που συγκρότησαν την “ΑΝΑΣΑ”, εξυπηρετώντας το αντι-Αλαβανικό σχέδιο του ΣΥΝ και δίνοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στο Κοκκινοπράσινο Δίκτυο, το οποίο τους άφησε πλέον στα κρύα του λουτρού προτιμώντας να παίξει ηγετικά παιχνίδια μέσα στον ΣΥΝ.
Αυτοκριτική από το Κοκκινοπράσινο Δίκτυο του ΣΥΝ που φάνταζε για κάποιους κινηματική τάση και προνομιακός σύμμαχος, τελικά όμως αποδείχθηκε αυστηρά κομματική τάση με μεγάλη συμμετοχή στην ατέλειωτη ίντριγκα του κυριαρχεί στον ΣΥΝ.
Αυτοκρικική από όσους νόμισαν ότι θα φτιάξουν εν μία νυκτί το Die Linke στην Ελλάδα. Που είναι τα μεγάλα κομμάτια που θα έφευγαν από το ΠΑΣΟΚ για να συστήσουν τη νέα αριστερή, σοσιαλιστική συνιστώσα; Οι πελατειακές σχέσεις αλλοτριώνουν, αφομοιώνουν και παραμένουν πολύ ισχυρές μέσα στο ΠΑΣΟΚ.
Αυτοκριτική από τον Αλέκο Αλαβάνο για τα λάθη που τον απομόνωσαν πολιτικά, τον οδήγησαν σε παράταιρες συμμαχίες, έδωσαν επιχειρήματα στους ορκισμένους αντιπάλους του και έκαναν προβληματική κι αδιέξοδη την επάνοδό του στην κεντρική πολιτική σκηνή.
Αυτοκριτική από τις τάσεις που συγκροτούν το Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής. Είναι φανερό πλέον ότι, με προεξάρχουσα την ΚΟΕ, το κύριο μέλημά τους είναι να στήσουν καλά τα μαγαζάκια τους.
Αυτοκριτική από την ΑΚΟΑ για το πολιτικό λάθος της συμμετοχής στην “ΑΝΑΣΑ”, που την οδήγησε σε σύγχυση πολιτικής γραμμής και ασάφεια του ιστορικού ρόλου της. Είναι καιρός να βγει από αυτό το αδιέξοδο απέχοντας από την κάκιστη φάρσα των εκλογών στην περιφέρεια Αττικής
Αυτοκριτική από όλο τον ΣΥΝ που, ενώ απαλλάχθηκε από τα δεξιά βαρίδια της Ανανεωτικής Πτέρυγας, παρουσιάζει μια από τις δεξιότερες πολιτικές αποκλίσεις της ιστορίας του, παρασύροντας τον ΣΥΡΙΖΑ στο βάραθρο της πολιτικής ανυποληψίας.

Θα μου πείτε όμως, πότε έγινε σοβαρή αυτοκριτική στην αριστερά;

4 σχόλια :

  1. Στο ρόλο της κακιάς πεθεράς η Τ. Χριστοδουλοπούλου. Σε άρθρο της στην ΕΠΟΧΗ σήμερα γράφει:
    Έτσι θα έχει πολύ λίγη σημασία το ποσοστό που θα πάρουν τα δύο ψηφοδέλτια. Ακόμα κι αν είναι μεγάλο(;), θα είναι εφήμερο, όπως και οι ανάγκες που έρχονται τόσο σχηματικά να καλύψουν.

    Ο τίτλος του άρθρου έχει τον τίτλο "δέκα χρόνια κομμάτια" και προφανώς παραπέμπει στην εποχή του Ν. Κωνσταντόπουλου και στην "ομάδα διαλόγου" που διεκδικεί την μητρότητα του ΣΥΡΙΖΑ. Όμως ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν κάτι άλλο. Γεννήθηκε την εποχή της αθωότητας, την εποχή του κοινωνικού φόρουμ και άρχισε να πεθαίνει από την εποχή των ευρωεκλογών. Τώρα ολοκληρώνεται ο θάνατός του. Αυτό δεν σημαίνει οτι θα σβήσει και ο κύκλος των παρατρεχάμενων της Κουμουνδούρου. Σε αυτόν ανήκει η Τ. Χριστοδουλοπούλου, η ΑΚΟΑ και ορισμένες άλλες πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες και πριν από τον ΣΥΡΙΖΑ συνεργάζονταν με την Κουμουνδούρου και κατέβαιναν ενίοτε και στα ψηφοδέλτία της και θα συνεχίσουν να το κάνουν, ανεξάρτητα αν υπάρχει ή όχι ο ΣΥΡΙΖΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @ κακο συναπαντημα

    τετοιο αβυσσαλεο μισος μεταξυ σας ...και να σκεφτει κανεις πως εισασταν συντροφοι και καλουσατε να ρθουνε και αλλοι ...και ακομα και τωρα εαν γινει αρχηγος ο Αλαβανος θα μαζευτειτε ολοι μαζι ..και με την Τ.Χριστοδουλοπουλου και με τον Μπανια (ακοα) ..και με ολους οσους ερθουν ..και θα αρχισετε το παραμυθι παλι απο την αρχη ..ενοτητα,ενοτητα,ενοτητα,ενοτητα ..και στο δια ταυτα παλι τα ιδια ...ποια ευρωπη , ποιο ευρω , ποια γσεε-αδεδυ , ολα κατω απο το χαλι για να παρουμε την επιδοτηση ..και βλεπουμε............ ε δεν αντεχω αλλο ,βαρεθηκα και την κανω. μην το κοψεις το σχολιο ...το αφιερωνω στους πρωην συναγωνιστες του συριζα στην κερκυρα ..ξερουν και καταλαβαινουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τα επιχειρήματα που χρησιμοποιείς θυμίζουν δάνεια από τον Περισσό και τους συνοδοιπόρους του. Φαίνεται ότι δεν έχεις πάρει χαμπάρι τι ήταν το στοίχημα του ΣΥΡΙΖΑ και τώρα είναι μάλλον αργά για να το καταλάβεις. Ο ισχυρισμός σου “βαρέθηκα και την κάνω” αντιφάσκει με τα λεγόμενά σου: Ποτέ δεν ήσουν με τον ΣΥΡΙΖΑ!..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλό είναι να εντοπίζουμε τις ανακρίβειες του βασικού άρθρου: το άρθρο αδικεί την ΚΟΕ. Η τελευταία, δέχτηκε να διαλύσει την φοιτητική της παράταξη και να κλείσει την εφημερίδα της προς χάριν κάτι πιο ενωτικού.
    Το αν μεγαλώνει κάποια οργάνωση έχει να κάνει με την πολιτική της γραμμή. Αν είναι σωστή και στο μέλλον η πολιτική γραμμή της ΚΟΕ, θα συνεχίσει να μεγαλώνει αριθμητικά. Και αυτό δεν μπορεί να ταυτιστεί με τη φράση "στήσιμο μαγαζακίου".
    Το άρθρο αδικεί και την ΚΕΔΑ. Ποιο μαγαζάκι πήγε να στήσει μια παρέα 65χρονων;
    Το άρθρο αδικεί και τη ΔΕΑ. Που ρισκάρει την ύπαρξή της, καθώς χωρίς ΣΥΡΙΖΑ, είναι καλυμμένος ο χώρος της από το ΣΕΚ στο εξωκοινοβούλιο. Παρ' όλ' αυτά επιμένει στη σωστή πολιτική γραμμή, κι αυτό δείχνει ότι δεν την αφορά η λογική του "εμείς να υπάρχουμε..".

    Τέλος, έχει δίκιο ο σ. από Κέρκυρα. Με κάποιους, που χωρίς να κουνάνε το δαχτυλάκι τους για "επίπονα" κι όχι light ζητήματα, κοιτάνε να αρπάζουν κομμάτι από την πίτα που άλλοι (οι αφισοκολλητές) φτιάχνουν,ειδικά τον καιρό της κρίσης δεν υπάρχει βάση για πολιτική συνεργασία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ