ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Τρίτη 24 Αυγούστου 2010

ΜΝΗΜΟΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ, 21.08.2010
της Νάντιας Βαλαβάνη

Στα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια το Μεσαίωνα η μνημοτεχνική διδασκόταν ως επιστήμη. Ασκώντας ξεχασμένους κανόνες της, μέσα από πλήθος πρόσφατων άρθρων κληθήκαμε να εμπεδώσουμε μια ρήση του Λόρδου Πάλμερστον: «Δεν έχουμε αιώνιους εχθρούς και αιώνιους φίλους, μόνο τα συμφέροντα μας είναι αιώνια, όπως και το καθήκον μας να τα υπηρετούμε». Είτε η επίκληση είχε να κάνει με την υπεράσπιση της πραγματικότητας που διαμορφώνεται στη μετά Μνημόνιο εποχή, είτε με τη θεαματική σύσφιξη των
σχέσεων Ελλάδας-Ισραήλ στην Αθήνα του Δεκαπενταύγουστου και στον ορίζοντα του ατλαντισμού και της άμεσης εμπλοκής της χώρας σε «παιχνίδια πολέμου», το μήνυμα είναι σαφές: Τα πιο στενά και ιδιοτελή ταξικά συμφέροντα της άρχουσας τάξης στην Ελλάδα είναι υπεράνω παραδοσιακών κοινωνικών και πολιτικών συμμαχιών, εσωτερικών και διεθνών. Και - αντίθετα με ό,τι συμβαίνει με την πλειοψηφία των εργαζόμενων και συχνά πυκνά και με την ίδια την Αριστερά απέναντι στα «δικά» τους, πολύ ευρύτερου ενδιαφέροντος, συμφέροντα - «υπηρετούνται» με τη σταθερότητα που διακρίνει μόνο όσους έχουν διαυγή συνείδηση της θέσης τους στον αστερισμό της εξουσίας.

Πράγματι, κατά τις Αυγουστιάτικες αυτές μέρες πλήθος δημόσιων διανοούμενων όλων των ειδικοτήτων και αποχρώσεων, ακόμα στις παραλίες, «συνωστίζονται» αυτόκλητοι: Όχι στην αποβάθρα της Σμύρνης, αλλά πλάι στους εργαζόμενους δημοσιογράφους στις σελίδες των εφημερίδων. Την πρόσκληση λες και απηύθυνε το ίδιο το κλιμάκιο ελέγχου των Τροϊκανών, περνώντας με μια σπάνια κίνηση απ’ το παρασκήνιο της γραφειοκρατίας στο προσκήνιο της πολιτικής σε απευθείας «συνομιλία» με το λαό «τους».

Όσο για τα μνημοτεχνικά μαθήματα ντόπιων και ξένων, δεν έχουν μονόπλευρους παραλήπτες.

Σε ένα πρώτο επίπεδο, επιχειρούν να «εμψυχώσουν» τους ίδιους τους κυβερνητικούς ώστε να υπερασπιστούν μαχητικότερα την τρέχουσα πολιτική ως τελικά κάθε άλλο παρά σε αντιδιαστολή με τη φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ, ως μονόδρομο, μόνιμο και αναγκαίο ανεξάρτητα απ’ τις συνθήκες της κρίσης, «τέταρτο δρόμο για το σοσιαλισμό»: Πρόκειται για το ριζικό και αναγκαίο δημοσιονομικό και ασφαλιστικό «νοικοκύρεμα»… Ταυτόχρονα αποσκοπούν να «θωρακίσουν» εαυτούς και αλλήλους ενόψει των επόμενων πακέτων «μέτρων» κι ενός «δύσκολου» φθινόπωρου και χειμώνα λαϊκών αντιστάσεων (κι ας διαβεβαιώνουν με ανακούφιση ότι η μέχρι σήμερα λαϊκή «απάντηση» ήταν κατώτερη της αναμενόμενης).

Σε ένα δεύτερο επίπεδο επιχειρούν να εξοικειώσουν τους εργαζόμενους και ιδιαίτερα τον κόσμο που πρόσκειται στο κυβερνητικό κόμμα στην ατμόσφαιρα της ζωής σ΄ ένα προτεκτοράτο: Δε χρειάζεται να ντρέπεται κανείς για μια πολιτική που υπαγορεύτηκε και ελέγχεται απ’ το εξωτερικό. Αφού τόσα χρόνια δεν είχαμε καταφέρει να την επιβάλλουμε «μόνοι μας»; Μέχρι που πρύτανης διαπιστώνει ότι το μόνο που λείπει σήμερα (που μάθαμε το κόλπο), είναι ένα δεύτερο, υπαγορευμένο απ’ τους Τροϊκανούς, Μνημόνιο που θα υποχρεώνει ν΄ αντιμετωπιστούν ανάλογα και τα θέματα ανάπτυξης…

Και, σε συνθήκες που προοιωνίζεται καταστροφή της ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων, η Αριστερά; Στην κατάσταση που περιγράφει στο εκπληκτικό του κείμενο ο Σαραμάγκου (αναδημοσιεύτηκε σε Αυγή και Δρόμο): «Εξαφανισμένη»…

Μεταξύ πολλών άλλων, η απήχηση της ενωτικής πρωτοβουλίας του «Αριστερού βήματος» αποδείχτηκε ανισόμετρη: Πολύ σοβαρότερη ανάμεσα στον κόσμο της Αριστεράς παρά στις «κορυφές». Το ΚΚΕ δεν ανταποκρίθηκε ακόμα στο αίτημα για συνάντηση. Στη φιλική συνάντηση με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η άποψη των συνομιλητών μας ήταν ότι δεν έχουν ακόμα ωριμάσει οι συνθήκες για ενότητα δράσης της Αριστεράς. Μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ, περισσότερο εξοικειωμένος σε μια κουλτούρα συνεργασίας, ανταποκρίθηκε θετικά. Ωστόσο, κάποιοι στην Κουμουνδούρου φαίνεται να μπέρδεψαν την επίσκεψη της αντιπροσωπείας του «Βήματος» με τις αυτοδιοικητικές εκλογές, μια «παρεξήγηση» που διαλύθηκε μόλις αυτή τη βδομάδα.

Μήπως θα έπρεπε ο κόσμος της Αριστεράς να πάρει σήμερα την υπόθεση της – και την υπόθεση της κοινωνίας - με πιο άμεσο τρόπο στα χέρια του;

7 σχόλια :

  1. αχ κατακαημενη αριστερα !!!!!!

    Ολοι υπερασπιζεστε τη γνησια εκπροσωπηση της αλλα ξεχνατε οτι θεμελιος λιθος της αριστερης κουλτουρας ειναι η ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗ.

    Ναντια ο Τσακνης ειπε μια αληθεια που ολοι σας στρουθοκαμηλιζετε μπροστα της.
    Το ΚΚΕ εκφραζει και ΣΗΜΕΡΑ τον κυριο ογκο της ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ.

    Κατηγορειτε το ΚΚΕ οτι ειναι σεχταριστικο αλλαστην ουσια αποφευγετε να δωσετε την απαντηση 20 χρονια τωρα ....καποιοι πιο πολλα ( 40 ) γιατι δεν μπορεσαν οι ιδεες τους να περπατησουν στη ζωη.

    Οταν απαντησετε τοτε η ιδια η ζωη θα λυσει τα προσωπικα σας αγχη και τις ομφαλοσκοπησεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πρέπει να είμαστε πιο σεμνοι έναντι του ΚΚΕ ειτε το θέλουμε είτε όχι. Ειναι η μεγαλύτερη, πλεον συγκροτημένη και κατά το δυνατόν ΑΞΙΟΠΙΣΤΗ δύναμη της αριστεράς (την ώρα που στον ΣΥΡΙΖΑ γίνεται το έλα να δεις). Δεν ειναι δυνατόν να του ζητάμε να γίνει μια απλη συνιστώσα και απο την άλλη να το βρίζουμε ως αυτιστικό, εθνικιστικό, εργοδοτικό ή ό, τι άλλο. Αν τα εννούμε λέμε καθαρά ότι δεν θέλουμε συνεργασία με ΚΚΕ και δρούμε ανταγωνιστικά, αλλιώς ΛΙΓΟΤΕΡΗ ΑΛΛΑΖΟΝΙΑ. ΥΓ Η εντυπωσιθηρία με τα ονοματα τύπου Σακοράφα, Μητρόπουλου κτλ είανι ξένη και προς το ήθος της Αριστερας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @Ανώνυμο 8.45

    Μιλάς σαν το Παπά της ενορίας όταν προσδιορίζει τους κανόνες συμπεριφοράς των πιστών προς τους “αγίους”, που πρέπει να τους “προσκυνάμε” και να είμαστε “σεμνοί” και “ταπεινοί” απέναντί τους!

    Με τον κομματικό μηχανισμό του ΚΚΕ δεν μπορεί να υπάρξει καμία συνεργασία αν δεν σημειωθούν σημαντικές αλλαγές στην πολιτική του γραμμή και στον τρόπο που λειτουργεί και συμπεριφέρεται απέναντι στου άλλους. Βέβαια υπάρχει αξιόλογος κόσμος που το στηρίζει, όπως υπάρχει και σε όλα τα κόμματα, αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το παιχνίδι της Κουμουνδούρου με την άνευ όρων και από τα πάνω συνεργασία, με στόχο τη συσπείρωση όσο το δυνατόν περισσότερων αντισυστημικών/ριζοσπαστικών ή και γενικά προοδευτικών (με τη χαλαρή έννοια) δυνάμεων πατώντας πάνω σε ανάγκες του καιρού και στα όνειρα αρκετών αριστερών αγωνιστών-κυρίως ανένταχτων, έχει κουράσει στην παρούσα φάση τους εργαζόμενους που ίχνος σημασίας δεν δίνουν στις κινησούλες της κλίκας Τσίπρα.
    Ας φέρουμε στο νου μας τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ: Κεντρισμός και γραφειοκρατικές διαδικασίες υπό τη "σοφή" καθοδήγηση των ζόμπι της Κουμουνδούρου.
    Την ίδια στιγμή που η ηγεσία του ΣΥΝ γράφει προκλητικά στα παλιά της τα παπούτσια όχι μόνο τη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κυρίως δημοκρατικές διαδικασίες από τα κάτω στο ΣΥΡΙΖΑ.
    Άλλωστε, αυτές δεν τις καλοέβλεπε ποτέ, τις σιχαινόταν σχεδόν εξαρχής, ή τουλάχιστον, ποτέ δεν τους έδωσε την πρέπουσα σημασία.
    Τώρα να βάζει η ηγεσία του ΣΥΝ στο ΚΚΕ όρους την ώρα που το κράζει πατόκορφα ή που βγαίνει ο ηγετίσκος Τσίπρας και το αναφέρει ως αυτιστικό, ή υποστηρίζει πως μόνο όταν ηττηθεί πολιτικά το ΚΚΕ από το ΣΥΝ θα συνεργαστούν, ε αυτό είναι ένδειξη πως ο Τσίπρας και η ηγεσία του ΣΥΝ όχι μόνο υποκριτές είναι, αλλά και προκλητικοί απέναντι σε όσους ζητούν με ειλικρίνια την κοινή δράση της Αριστεράς.
    Όχι ότι αυτή είναι εφικτή -και επιθυμητή από έμενα τουλάχιστον- συνολικά, με τη συμμετοχή δηλαδή όλων των Αριστερών δυνάμεων. Κάποιες πρέπει να μείνουν απόξω καθώς δεν πρόκειται να βοηθήσουν.
    Στο ΚΚΕ συσπειρώνονται αρκετοί αγωνιστές Κομμουνιστές και δεν πρέπει να το αγνοήσουμε αυτό. Πέρα από το γεγονός ότι είναι με διαφορά η μαζικότερη κινηματική δύναμη.
    Όλη η πίεση απευθύνεται στο ΚΚΕ λόγω τόσο των δυναμεών του και της δυναμικής του, όσο και της καθαρά εργατικής αναφοράς του- σε αντίθεση με το ΣΥΝ που έχει αναφορά στη νέα μικροαστική τάξη.
    Βέβαια η σημερινή ηγεσία του ΚΚΕ βάζει άπειρα εμπόδια στη διαδικασία σύγκλισης του ΚΚΕ με μάζες που έχουν άλλη ιδεολογικοπολιτική προσέγγιση, είτε με μεγάλες είτε με μικρές διαφορές από αυτή του ΚΚΕ, ή με άλλες δυνάμεις της Αριστεράς.
    Δύσκολα τα πράγματα, αλλά οι ανάγκες των εργαζόμενων είναι πολλές, που θα οδηγήσουν τουλάχιστον τους ίδιους να βγούνε μπροστά και να αναγκάσουν τις κινηματικές δυνάμεις να παρέμβουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σε καιρούς δύσκολους σαν τους τωρινούς, όποιος προσφέρει “ΔΥΝΑΜΗ” προσφέρει και “παρηγοριά”, ιδιαίτερα στον κόσμο που έχει μάθει να αντιμετωπίζει τα κοινά όχι με την δική του “συμμετοχή” αλλά δια της “ανάθεσης” σε άλλους, στους ειδικούς, στους “αρμόδιους”. Είναι αναμενόμενο ότι το ΚΚΕ γίνεται θελκτικό σήμερα σε μια μερίδα αριστερών για λόγους καθαρά ψυχολογικούς. Αξίζει να θυμηθούμε ότι πολλοί αριστεροί που δεν ήταν ψηφοφόροι του ΚΚΕ και συνεχίζουν να μην είναι και σήμερα, τον ΔΕΚΕΜΒΡΗ ήθελαν τα παιδιά τους να είναι στην ΚΝΕ, γιατί έτσι ένοιωθαν ασφάλεια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ακριβώς, αυτό το στοιχείο της “ΔΥΝΑΜΗΣ” είναι αυτό που συντηρεί το ΚΚΕ πολιτικό μηχανισμό. Το ΚΚΕ δεν πρόκειται να αλλάξει ή να μετασχηματιστεί σε κάτι άλλο διαφορετικό στο χώρο της Αριστεράς. Είναι και παραμένει ένα ιδεολογικό και πολιτικό απολίθωμα, όπως και το παπαδαριό. Κάποια στιγμή θα καταρρεύσει όπως κατέρρευσε ο υπαρκτός σοσιαλισμός, σαν τον γίγαντα με τα πήλινα πόδια. Και το κρίσιμο σημείο για αυτή την κατάρρευση θα είναι όταν κάποιος άλλος πολιτικός σχηματισμός της Αριστεράς σημειώσει μεγαλύτερα εκλογικά ποσοστά απ' αυτό και το ξεπεράσει σε δύναμη. Είναι χαρακτηριστικό η αναταραχή που είχε δημιουργηθεί στο εσωτερικό του όταν είχε ανέβει δημοσκοπικά ο ΣΎΡΙΖΑ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. προς ανώνυμο 10:20

    Το μυάλο σου και μια λίρα φίλε!! Το απολίθωμα που λες ξεκίνησε την δεκαετία του '90 με τους χειρότερους δυνατούς όρους κι αυτή την στιγμή έχει τους τεράστια οργανωτική δύναμη στην νεολαία. Να σου θυμίσω ότι στο πολιτικό του κάμπινγκ στην ακροναυπλία ήταν γύρω στους 4000 κνίτες όταν ο συν στο είχε 400 - 500 και ενώ οι εξωκοινοβουευτικοί των ΕΑΑΚ είχαν παραπάνω στα αντίστοιχα κάμπινγκ τους!! Απολίθωμα είναι το ΚΚΕ μλ το ΚΚΕ μπορεί να είναι ρεφορμιστικό αλλά όχι και απολιθωμένο

    Είστε και ανόητοι εσεις του ΣΥΝ. Εμ το ΚΚΈ έχει ρεύμα στην νεολαία εμ το βγάζετε αποτυχημένο. Δεν έχετε καταλάβει ότι υποτιμώντας το κάνετε τραγικό σφάλμα. Οσο για το κείμενο ένα έχω να πω. ΑΙΣΧΟΣ!!

    Η ΜΑΛΛΟΝ ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΓΕΝΙΑ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΠΟΛΥ ΚΑΚΟΜΑΘΗΜΕΝΗ ΠΟΥ ΠΟΛΎ ΓΡΗΓΟΡΑ ΕΛΑΒΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΗΣ ΑΞΙΖΕ.. (Π.Π)

    ΕΙΜΑΙ 27 ΧΡΟΝΩΝ ΚΑΙ ΘΑ ΔΟΥΛΕΥΩ ΜΕΧΡΙ ΤΑ 89 ΜΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΘΩ. ΕΙΜΑΙ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΟΣ ΣΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ. ΑΝΤΕ ΣΤΟ ΔΙ...ΛΟ ΟΛΟΙ ΣΑΣ ΟΙ ΗΓΕΤΕΣ ΑΦΗΣΤΕ ΕΜΑΣ ΠΙΑ ΝΑ ΧΑΡΑΞΟΥΜΕ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΜΑΣ. ΚΑΝΤΕ ΕΝΑ ΚΑΛΟ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙΤΕ!! ΟΛΟΙ!! ΣΙΓΟΥΡΑ ΘΑ ΤΑ ΠΑΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΠΟ ΕΣΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ