ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

Αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα της ΠΑΣΑ (πρωτοβουλία για την αντισυστημική αριστερά)

της Βαγγελιώ Σωτηροπούλου, του Κώστα Γέρου και του Δημήτρη Ζαγορίτη.


Ο τρόπος με τον οποίο χειρίστηκε η ηγετική ομάδα του ΣΥΝ, το ζήτημα του υποψήφιου Περιφερειάρχη Αττικής, πέρα από το ότι οδηγεί σε διαρκές «άδειασμα» από τα στελέχη του σοσιαλιστικού χώρου που αρνούνται να αναλάβουν αυτό το ρόλο, αναδεικνύει σημαντικά πολιτικά προβλήματα τα οποία φωτογραφίζουν δυστυχώς και την παρακμιακή κατάσταση που βρίσκεται πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ. Αναφέρουμε επιγραμματικά τα εξής:

Α) Ως συνήθως ουδείς εκ της «βάσεως» ερωτήθηκε. Θα μπορούσαν τουλάχιστον να γίνουν συνελεύσεις, των ΣΥΡΙΖΑ (που λειτουργούν) της Αττικής, και με ενδεικτικές ψηφοφορίες, να υπήρχε μία εικόνα για τις διαθέσεις αυτών που πραγματικά θα σηκώσουν την πολιτική μάχη. Μάχη που όλοι-ομόφωνα- θεωρούν καθοριστική στην πιο δύσκολη συγκυρία που βιώνει η χώρα και ο λαός σε όλη την μετεμφυλιακή της ιστορία. Άρα το δημοκρατικό «έλλειμμα» στον ΣΥΡΙΖΑ, παραμένει πρωτεύον.




Β) Η επιλογή του προσώπου δεν μπορεί να αποσυνδεθεί από το πολιτικό διακύβευμα της μάχης που θα δοθεί. Τι θα μπορούσε να αναδείξει πολιτικά ο κ. Μητρόπουλος που τόσο πολύ συζητείται τελευταία ; Τι είδους πολιτικές συμφωνίες έκανε (αν έκανε) η ηγετική ομάδα του ΣΥΝ μαζύ του ; Απλώς, όλοι είμαστε εναντίον του μνημονίου; Τότε γιατί όχι και με τον (κ.)Σαμαρά, που δηλώνει ότι είναι κι’ αυτός εναντίον του μνημονίου; Αρκεί μια γενική καταδίκη εναντίον του μνημονίου και των αντικοινωνικών μέτρων; Η πρέπει συγχρόνως να αναδειχτεί και η θέση της αριστεράς για ρήξη με την Τρόικα, ΟΝΕ, και τους πιστωτές της χώρας; Να τεθεί τουλάχιστον ως αφετηρία για την έξοδο από την κρίση στην χώρα μας, η μονομερής αναδιάρθρωση (αν όχι η παραγραφή) του χρέους ; Ειδικότερα δε για εκείνο το μέρος του Χρέους που διαπιστωμένα δεν είχε καμία κοινωνική χρησιμότητα, να υπάρξει ρητή πολιτική δέσμευση ότι θα αρνηθούμε την αναγνώρισή του και συνεπώς την καταβολή του, διαγράφοντάς το.


Μήπως όμως η ηγετική ομάδα του ΣΥΝ δεν είναι πολιτικά σε αυτήν την κατεύθυνση; Της ρήξης δηλαδή με τους πιστωτές της χώρας, το Δ.Ν.Τ και το διευθυντήριο της Ε.Ε; Μήπως υπάρχει σοβαρό πολιτικό πρόβλημα ταυτότητας στον ΣΥΡΙΖΑ ;

Γ) Είναι επίσης σαφές ότι υποψηφιότητες τύπου κ. Μητρόπουλου, δίνουν το πρώτο λόγο της αντιπολίτευσης σε ένα τμήμα του ΠΑΣΟΚ με θολές μέχρι στιγμής πολιτικές θέσεις. Δεν πρόκειται λοιπόν για διαδικασίες δημιουργίας ενός λαϊκού μετώπου που η δυναμική του συμπαρασύρει στελέχη απ’ όλους τους πολιτικούς χώρους , αλλά για στοίχιση πίσω από συγκεκριμένα πρόσωπα με αμφίβολες πολιτικές προθέσεις. Εξ’ άλλου ο κ. Μητρόπουλος εξακολουθεί ακόμα να παραμένει μέλος του ΠΑΣΟΚ.

Δ) Μοναδική λύση για να υπάρξει αξιοπιστία του ΣΥΡΙΖΑ, είναι οι πολιτικοί στόχοι και οι πολιτικές συμφωνίες να ΣΥΝΑΠΟΦΑΣΊΖΟΝΤΑΙ απ’όλες τις υπαρκτές οργανώσεις και τα μέλη του Σύριζα. Στο τέλος δε της δημοκρατικής διαδικασίας να τεθούν στην κρίση όλων των μελών του Σύριζα μέσω ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ, οι αποφάσεις σχετικά με το πολιτικό περιεχόμενο, τα πρόσωπα και τον επικεφαλής του περιφερειακού ψηφοδελτίου.

17 σχόλια :

  1. Μην ανησυχείτε! Η Κουμουνδούρου έχει στην καβάντζα τον Μ. Γλέζο. Ο Παπαδημούλης δεν πρόκειται να κατέβει, επειδή δεν θέλει να "καεί". Ο Γλέζος, όπως έβγαλε το φίδι από την τρύπα στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, και τώρα θα κάνει το ίδιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εξάλλου ο Μ. Γλέζος μπορεί να γίνει αποδεκτός και από την ΑΝΑΣΑ, αφού ο Μπανιάς και ορισμένοι άλλοι παθαίνουν αλεργία με τον Α. Αλαβάνο. Τελικά η επιτροπή που συγκροτήθηκε την περασμένη Τετάρτη για τη διερεύνηση όλων των υποψηφιοτήτων, αποτελούμενη από τους Μ. Γλέζο, Γ. Μπανιά, Ν. Βούτση, Χρ. Κατσούλα και Κ. Αθανασίου μάλλον εξάντλησε την δραστηριότητά της σε αυτοκατανάλωση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το δημοψήφισμα να μην το κάνουμε σαν τα δημοψηφίσματα που κάνει ο ΓΑΠ! Να ψηφίσουν μόνον όσοι έχουν πάρει κάρτα μέλους του ΣΥΡΙΖΑ και έχουν γραφτεί μέλη ως την 13 Αυγούστου. Για να δούμε και που είναι τα μέλη του ΣΥΝ και πόσες κάρτες του ΣΥΡΙΖΑ έχουν πάρει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συμφωνώ ότι τα πράγματα πρέπει να είναι ξεκάθαρα.
    Αλλωστε οι καλές συμφωνίες κάνουν του καλούς φίλους.
    Πέρα όμως απο τα διαδικαστικά δεν βλέπω καμία ουσία στα όσα γραφετε.
    ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΗΡΩΣΕΙ Η ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ.
    Γιατί αποφέυγετε να το πέιτε?
    Πάνω σ΄αυτό καλέστε για δημοψήφισμα.
    Να ξέρει και η αμοιρη βάση με ποιούς να πάει και ποιούς να αφήσει
    Με εκτίμηση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σε παρακαλώ μην κόβεις το σχόλιό μου.
    Ο σκοπός της ιστοσελίδας είναι η ανύψωση του πολιτικού επιπέδου και σ΄αυτό πιστεύω πως βοηθάω,
    Με εκτίμηση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @Στ,
    Την κρίση να την πληρώσουν οι "καπιταλιστές", και αυτό το λένε όλοι τουλάχιστον όσοι αναφέρονται και γράφουν εδώ. Μάλον δεν παρακολουθείς συστηματικά το τι γράφεται. Βέβαια είναι άλλο πράγμα ο "πλουτοκράτης" και άλλο ο "καπιταλιστής". Γιατί το ΚΚΕ, όπως και εσύ δεν μιλάτε για καπιταλιστές αλλά πλουτοκράτες, θα πρέπει να το εξηγήσετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @Κακό συναπάντημα

    Δυστυχώς φίλε μου, έχει "φροντίσει" η Γραμματεία του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, με τον τρόπο που έλαβε στην 3η Πανελλαδική την απόφαση για Κάρτες Μελών, να καταστήσει ΑΔΥΝΑΤΗ-ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΗ την όποια δημοψηφισματική διαδικασία μεταξύ των μελών ΣΥΡΙΖΑ.
    Οι Κάρτες δεν εκδίδονται από την Γραμματεία με ΜΟΝΑΔΙΚΟ αύξοντα αριθμό. Έτσι μπορεί κάποιος να είναι μέλος σε μια Τοπική και σε μια Κλαδική ταυτόχρονα και να ψηφίσει δυο φορές. Κι αν κάποιος γραφτεί και σε δεύτερη Τοπική Επιτροπή ποιός θα το διασταυρώσει;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @ Θ.Κ.

    Μακάρι να ήταν αυτό το πρόβλημα! Οι σύντροφοι που είναι τόσο πολύ δραστήριοι και καταφέρνουν να συμμετέχουν ενεργά σε δύο οργανώσεις, ας έχουν και διπλή ψήφο!

    Όμως το πρόβλημα με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ακριβώς το ανάποδο. Δεν έχουν πάρει κάρτες μελών ούτε το ¼ των μελών που έχουν δηλώσει ότι έχουν οι συνιστώσες του!...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Από τη Ναυτεμπορική:
    "...Όσον αφορά την υποψηφιότητα του εργατολόγου Α. Μητρόπουλου στην Περιφέρεια Αττικής, πηγές του ΣΥΝ τόνιζαν ότι παραμένει στο τραπέζι."

    Πόσο πολιτικά ηλίθιοι είναι (ή σε πόσο μεγάλο αδιέξοδο έχουν περιέλθει), ώστε να επιμένουν παρά τη σαφή δήλωση Μητρόπουλου;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @Κακό συναπάντημα

    Μα δεν μιλάμε γι αυτούς που "συμμετέχουν ενεργά" στις Τοπικές. Το πρόβλημα έχει να κάνει με όλους αυτούς που "τους έγραψε" ομαδικά ο λοχαγός της Πολιτικής τους Κίνησης στα Μητρώα Μελών ΣΥΡΙΖΑ (με διαδικασία copy-paste), δεν τους είδαμε ποτέ στις T.E., αλλά ανα πάσα στιγμή μπορούν να ξεπηδήσουν από το καπέλλο, και να παριστάνουν τα εγγεγραμμένα Μέλη ΣΥΡΙΖΑ.
    Όλοι αυτοί μπορούν αύριο να εμφανιστούν με τις Κάρτες τους (που δήθεν έχουν πάρει από τον Φλεβάρη).
    Εξάλλου, όταν προσωπικά, είμαι ενεργό μέλος Τοπικής και Κλαδικής Επιτροπής από το 2008, και παρότι έχω εγγραφεί από τους πρώτους στα Μητρώα Μελών, δεν έχω πάρει την Κάρτα Μέλους -παρά το οτι την έχω αναζητήσει επανειλλημένα από το Συντονιστικό της Τοπικής (η Κλαδική δεν ενέγραψε καν μέλη), βγάλε συμπέρασμα πόσο κουρέλι (φτιάχτηκε για να) είναι το Μητρώο Μελών ΣΥΡΙΖΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλη ιδεα το δηψημοφισμα.
    Και μην ακουω εξυπναδες απο τους μαεστρους των μηχανισμων, να ψηφιζουν μονο οσοι εχουν καρτα ΣΥΡΙΖΑ για να βγαλουν αυτον που επιθυμουν οι ιδιοι.Οποιος θεωρει τον εαυτο του ΣΥΡΙΖΑ ας ψηφισει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ananeotikous kryptokoumoundourious31 Αυγούστου 2010 στις 11:01 μ.μ.

    @ enescu666

    σωστόοοος! Να ψηφίσουν και οι ανανεωτικοί! και οι οικολόγοι και οι αντάρσυοι και οι κουκουέδες! Πιο πολλοί και από την εκλογή του ΓΑΠ!!!

    Μερικές ( λίγες ) χιλιάδες συριζαίοι βγάλαν το φίδι από την τρύπα τον Οκτώβρη του 2009 και θα έρθει ο κάθε «ψηφαλάκιας» που «συγκινείται όταν έχει δημοψήφισμα Χουντή -Παπαδημούλη ή όταν είναι να σηκώσει τη σημαιούλα της συνιστωσούλας του στο ΣΕΦ ( για να είμαστε δίκαιοι,σε ΚΟΕ-ΔΕΑ, οι αναλογία ενεργών-ψηφαλάκιδων, είναι αξιοπρεπέστατη σε σχέση με το ΣΥΝ, αλλά και από δαύτους - ΚΟΕ-ΔΕΑ - δεν τρελλαθήκαν να πάρουν κάρτες. Επιχορήγηση όμως;-)

    Να τους κάνουμε και καφέ και να τους δώσουμε κάρτα-μέλους-gold!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ο Γλεζος επρεπε σε κεινη την πορεια με τις φυσουνιες να γινει ηρωας. Και πληρης ημερων και σε κομβικη συγκυρια(μολις ειχαν ερθει οι νταβαδες και ο ΦΑΠ ανακοινωνε αβερτα μετρα) και απο το χερι του μπατσοχρησοχοειδη σε διαδηλωση... Ηταν μεγαλη ευκαιρια για το κινημα και για το ονομα του..
    Αλλα..απεθαντος και ..κολοτουμπας για αλλη μια φορα..τον προσταζει η ιστορια να διαφυλαξει την ενοτητα του σχηματος...και θα το κανει(για 3 φορα)..και στη γραμματεια παρακαλαει για Αλαβανο.. τι να πεις..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ενδιαφέρουσα πρόβλεψη των αυριανών εξελίξεων στο
    http://syriza.wordpress.com/2010/09/01/glezos_alavano/
    Ο syrizitis είναι υποτιμητικός προς τον Γλέζο, αλλά ανεξαρτήτως χαρακτηρισμών, τα γεγονότα έτσι φαίνεται να πηγαίνουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Οι πολλοί καπεταναίοι στο ΣΥΡΙΖΑ θα τον βουλιάξουν στο τέλος.
    Ας παραμερήσουμε τους διάφορους ηγετίσκους και να πιάσουμε δουλειά.
    ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ Η ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ , να πούμε στον Λαό μήπως μας πιστέψει.
    Τι σημαίνει Πλουτοκρατία, οι Καπιταλιστές και οι Κερδοσκόποι που είναι το νέο φρούτο της Εποχής.
    Στο δε ΚΚΕ θα του βγούμε ότι ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ παιδάκια δεν κτίζεται ΧΩΡΙΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.
    Λίγες κουβέντες και καθαρές.
    Τότε θα μετρήσουμε και τους διάφορους ηγετίσκους μας και πόσο είναι το μπόϊ τους.
    Αυτά τα πιστέβετε και σεις είμαι σίγουρος αλλά σε αυτά πρέπει να δίνουμε το πρώτο βάρος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Πανε οι ανανεωτικοι,τωρα ειναι αριστεροι δημοκρατες.Υποτιθεται σε καθε εκλογικο τμημα γνωριζονται οι φατσες.Δε διαφωνω με την καρτα μελους του Συριζα,αλλα εφοσον δεν εχει προχωρησει ακομη η διαδικασια ειναι κουτο και ανηθικο να την εκβιασουμε για να επιβαλλουν μερικοι εξυπνακηδες την πολιτικη τους.Βεβαια υπαρχει και ενα αλλο θεμα.Σε ενα δηψημοφισμα ψηφιζουν κυριως τα οργανωμενα μελη.Ομως προφανως οι διαφορες συνιστωσες,που ενδεχομενως να εχουν μηδενικη απηχηση στην κοινωνια, διαθετουν εκ των πραγματων ενα μηχανισμο μελων.Αυτο οδηγει στην εξισωση της δυναμης στη ληψη αποφασεων.Απο τη μια ακουγεται καλο,αλλα μπορει να οδηγησει σε επιβολη των μικρων (ανυπαρκτων) συνιστωσων σε ενα κομμα που απο μονο του θα μπουρουσε να παρει ενα 1-2%.Ειναι σωστο κατι τετοιο; Οπως και σε μια κυβερνηση συνεργασιας ειναι σωστο να επιβαλλεται το μικρο κομμα σε ενα που ενδεχομενως να εχει 10πλασια απηχηση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ο Γλεζος- με σεβαστη αγωνιστικη ιστορια -τι θελει και ανακατευεται στις ιντριγκες της Κουμουνδουρου.Ουτε η ηλικια του,ουτε οι αναγκες της αυτοδιοικησης συνηγορουν σε μια τετοια υποψηφιοτητα.Τελικα δεν μπορουσε να κατσει στην ακρη,να πει τη γνωμη του και μεχρι εκει....?
    Με αυτα που κανει, γινεται μερος του προβληματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ