ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Δευτέρα 5 Ιουλίου 2010

Και μια κριτική της κριτικής…

Αυτές τις μέρες πληροφορηθήκαμε ότι: «Αποκομμένη από τα άλλα νησιά έμεινε η ακριτική Γαύδος, εξαιτίας των νέων κανόνων ασφαλείας της Ε.Ε. για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, οι οποίοι δεν επιτρέπουν σε πλοία όπως τα «Δασκαλογιάννης» και «Σαμαριά» της ΑΝΕΝΔΥΚ να μεταφέρουν επιβάτες». Διαβάζοντας αυτή την είδηση μας ήρθε στο νου αυτό που γράφαμε πρόσφατα: Έχετε αναρωτηθεί μήπως οι εφοπλιστές μας θα προτιμούσαν η χώρα μας να χρεοκοπήσει, να βγει από το ευρώ και να γίνει η "Αντίγκουα" της Μεσογείου;

Γιατί τα γράφουμε όλα αυτά; Γιατί πιστεύουμε πως η Αριστερά δεν θα πρέπει να προβάλει ως κύρια πολιτικά αιτήματα που στοχεύουν στην υπεράσπιση του κόσμου της εργασίας από την εξοντωτική επίθεση που υφίσταται, πολιτικές επιλογές που έχουν μεγάλη πιθανότητα να υλοποιηθούν από τον κυρίαρχο ταξικό συσχετισμό ως πολιτικές διεξόδου από την δημοσιονομική κρίση της χώρας μας, οι οποίες φορτώνουν όλα τα βάρη στους εργαζόμενους. Απ' αυτή την σκοπιά είμαστε από τους πρώτους που κάναμε κριτική στο σύνθημα «ΠΑΥΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ - ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ», όπως αυτό αναδείχτηκε από το κείμενο συλλογής υπογραφών ως η προμετωπίδα της «Πρωτοβουλίας των οικονομολόγων και πανεπιστημιακών».

Δεν περιμέναμε να διαμορφωθούν συσχετισμοί και να παγιωθούν ομαδοποιήσεις γύρω από αυτή την «γραμμή» για να πούμε την άποψή μας. Σήμερα που έχουν διαφανεί τα όρια αυτής της πρωτοβουλίας, άρχισαν να εμφανίζονται και δημόσια συστηματικές κριτικές. Επισημαίνουμε ότι αυτή η πρωτοβουλία, παρ’ όλο ότι υποστηρίχτηκε και από μέλη και στελέχη πολιτικών οργανώσεων που ανήκουν στην πλειοψηφία των οργανώσεων που συγκροτούν την ΑΝΤΑΡΥΑ αλλά και οργανώσεων που συμμετέχουν στον ΣΥΡΙΖΑ, παρ’ όλο ότι έχει οργανώσει πετυχημένες εκδηλώσεις και παρ’ όλο ότι συζητήθηκε και συνεχίζει να συζητιέται αρκετά, δεν έχει κατορθώσει να συγκεντρώσει ούτε 1200 υπογραφές μέχρι σήμερα από τις 15/5 που πρωτοεμφανίστηκε.

Κυριακάτικα λοιπόν (5/7), δημοσιεύτηκαν δύο συστηματικές κριτικές για τις θέσεις αυτής της «Πρωτοβουλία των οικονομολόγων και πανεπιστημιακών»:

- Στην εφημερίδα ΑΥΓΗ, το άρθρο "Η άρνηση πληρωμής του χρέους και οι παγίδες" του Οικονομολόγου Κώστα Καλλωνιάτη.

- Στην εφημερίδα ΠΡΙΝ, ένα συλλογικό κείμενο με τίτλο "Κρίση και επαναστατική Αριστερά" που υπογράφεται από τους Βαγγέλη Ζέρβα, Γιάννη Ζησιμόπουλο, Σίμο Μποζίκη, Γιώργο Οικονομάκη και Νίκο Χαραλαμπόπουλο.

Ε λοιπόν, σήμερα θεωρούμε καθήκον μας να υπερασπιστούμε αυτή την πρωτοβουλία από τις επιθέσεις που δέχεται. Οι επιθέσεις στην πραγματικότητα δεν αφορούν το πολιτικό περιεχόμενο των διακηρύξεών της αλλά τα ενωτικά χαρακτηριστικά και τους δρόμους που ανοίγει ως πολιτική πρακτική. Μια πρακτική που έμπρακτα αμφισβητεί τις πολιτικές αυθεντίες και τους μικροηγεμονισμούς των ομαδοποιήσεων στους πολιτικούς χώρους της Αριστεράς.

Ας δούμε μερικά στοιχεία για το πως εξελίχτηκε και που βρίσκεται σήμερα ο διάλογος για την «ΠΑΥΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ - ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ». Αρχικά προβλήθηκε, και μάλιστα με κατηγορηματικό τρόπο, ως η πεμπτουσία του αντικαπιταλιστικού αγώνα. Η ευθύνη για αυτή την προβολή αυτού του επαναστατικού περιεχομένου του συνθήματος δεν ανήκει κυρίως στην «Πρωτοβουλία των οικονομολόγων και πανεπιστημιακών» αλλά σε ομάδες της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς που προσπάθησαν και προσπαθούν να συγκροτήσουν τις δικές τους αντικαπιταλιστικές συμμαχίες και μέτωπα με πλαίσιο αυτό το σύνθημα. Όταν αρχίζουν να ακούγονται κριτικές φωνές - από το ΚΚΕ και όχι μόνο - ότι αυτή η θέση δεν συγκροτεί αντικαπιταλιστική και επαναστατική γραμμή, αρχίζει να διευκρινίζεται ότι η παύση πληρωμών και η έξοδος από το ευρώ δεν είναι πράγματι επαναστατικό ή σοσιαλιστικό μέτρο, αλλά μέτρο διαχειριστικό στα πλαίσια του καπιταλιστικού συστήματος. Ο Δ. Καζάκης αναλαμβάνει επανειλημμένα να κάνει αυτές τις διευκρινήσεις και να προβάλλει πολλά άλλα μέτρα θα πρέπει να συνοδεύουν αυτή την επιλογή, ώστε να δύναται τελικά να ενσωματωθεί σε μια αντικαπιταλιστική προοπτική. Στην πραγματικότητα αυτή η επανατοποθέτηση αναιρεί τον χαρακτήρα της επίμονης στοχοπροσήλωσης σε αυτό το αίτημα, το οποίον είχε καταγραφεί   ως το σύνθημα που συμπυκνώνει την αντικαπιταλιστική πάλη στην συγκυρία. Με αυτές τις διευκρινήσεις θα περίμενε κανείς ότι αρκετοί αν από τους επικριτές θα έπρεπε ήδη να είχαν καλυφθεί πολιτικά, όμως συνέβη ακριβώς το αντίθετο…

Στην πραγματικότητα όλη αυτή η συζήτηση ήταν και συνεχίζει να είναι προσχηματική για τα επίδικα διακυβευμένα στο χώρο της Αριστεράς. Μια πολιτική γραμμή που θα μπορούσε να ανατρέπει τον υπάρχοντα κοινωνικό και πολιτικό συσχετισμό δεν κρίνεται σήμερα κατά την γνώμη μας από τον αδιέξοδο διάλογο που γίνεται με άξονα το σύνθημα «ΠΑΥΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ - ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ». Το ενδιαφέρον και τα θετικά στοιχεία που έχει αναδείξει η «Πρωτοβουλία των οικονομολόγων και πανεπιστημιακών» είναι άλλα πράγματα, τελείως άσχετα με αυτό το θέμα. Είναι η διάθεση για ένα συστηματικό και γόνιμο διάλογο που προσπαθεί να ξεφύγει από τις αγκυλώσεις του παρελθόντος και τις στενές κομματικές περιχαρακώσεις. Είναι ακριβώς αυτά τα στοιχεία που την αυτοπροσδιορίζουν, αλλά και αυτά που θεωρεί ότι παραμένουν ζητούμενα, όπως καταγράφονται στο κείμενο της «ποιοι είμαστε»:

Η «Πρωτοβουλία των οικονομολόγων και πανεπιστημιακών» αποτέλεσε μια πρώτη αντίδραση προοδευτικών και αριστερών επιστημόνων ενάντια στην υπαγωγή της Ελλάδας στον κοινωνικά καταστροφικό μηχανισμό ΔΝΤ – ΕΕ, από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Στόχος της αντίδρασής μας ήταν να δείξουμε πως αυτή η επιλογή θα φέρει φτώχεια, ανεργία και χρεοκοπία. (Για περισσότερα βλέπε Λετονία, Ρουμανία και παλιότερα Βολιβία, Αργεντινή, κ.λπ., κ.λπ.). Επίσης ότι δεν αποτελούσε μονόδρομο. Αντίθετα ήταν βαθιά πολιτική επιλογή με στόχο την αφαίρεση των κοινωνικών κατακτήσεων.

Ζητούμενο της δραστηριοποίησής μας παραμένει η στήριξη των κοινωνικά αναγκαίων αγώνων για γενναίες αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα ανεργίας, για δημόσια και δωρεάν παιδεία και υγεία, απαγόρευση των απολύσεων, αποτροπή των ιδιωτικοποιήσεων και αύξηση της φορολογίας του κεφαλαίου.

3 σχόλια :

  1. επιτέλους την κατάλαβες την ταμπακιέρα ρε ΕΟΣ,καιρός ήταν!Όταν στα έγραφαν πολλοί σε παλιότερη συζήτηση στο blog εσύ απάνταγες ιδεολογικά για τη θεωρία της εξάρτησης και άλλα τέτοια ωραία (με την οποία διαφωνώ όπως είχα πει και τότε,αλλά ο συμπαθής για τα ιδεολογικά μου γούστα Μηλιός πολιτικά τα έχει θαλασσώσει και παίζει το θεωρητικό γκουρού του τσιπρεϊκου...)

    Το πολιτικό είναι το ζήτημα και όχι η αντιπαράθεση με τον "εθνοκεντρισμό" του Κοκκινοπράσινου και του Μηλιού.Και το πολιτικό το είπε πεντακάθαρα χθες ο Στρος Καν.Κάντε εσωτερική υποτίμηση γιατί μέσα στο ευρώ δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα άλλο για να τονωθεί η ανταγωνιστικότητά σας!Τι άλλο θέλουν οι ευρωλιγούρηδες για να πειστούν;Μας έπρηξαν ότι η έξοδος από ευρώ-ΟΝΕ θα είναι καταστροφική λόγω υποτίμησης,τώρα που θα περάσυν και τα μέτρα του μνημονίου ΚΑΙ θα γίνει εσωτερική υποτίμηση των εισοδημάτων ιδίου και χειρότερου επιπέδου είναι άραγε καλύτερα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα ήθελα απλώς να θυμήσω ότι πέρα απο την στάση πληρωμών ή οχι υπάρχει και η κριτική στο μοντέλο αν'απτυξης που με αρκετές στρεβλώσεις ακολοθήσαμε μέχρι τώρα; http://www.stasi.gr/2009-05-31-16-27-39/2009-05-31-16-30-22/362-2010-05-26-17-33-10

    Το ελληνικό κοινωνικό κράτος όμως δεν είναι ούτε βιώσιμο, ούτε υπερασπίσιμο. Απετέλεσε ένα συμπληρωματικό διανεμητικό μηχανισμό ενός πελατειακού κράτους το οποίο προΐστατο μιας οικονομίας υπηρεσιών και μιας κοινωνίας στην οποία δέσποζε το καταναλωτικό ήθος των μεσοστρωμάτων και οι φιλοδοξίες τους για εύκολο πλουτισμό. Όλα αυτά δεν μπορούν να διασωθ... See Moreούν. Οι μέρες αυτού του τύπου αφθονίας είναι μετρημένες. Ίσως όμως το νεοελληνικό όνειρο, η Αλεξάνδρεια που χάνουμε, μια πραγματικότητα για αρκετούς απλώς μια φαντασίωση ευμάρειας για τους περισσότερους, τελικά δεν αξίζει τον κόπο.

    Από την δική της πλευρά η ελληνική αριστερά, ακόμα και η λεγόμενη επαναστατική αριστερά, πολύ λιγότερο ο ελευθεριακός χώρος διατυπώνουν αιτήματα με τα οποία απλά διεκδικούν μεγαλύτερη συμμετοχή στην πίτα του ελληνικού καταναλωτικού ονείρου που και δηλητηριασμένη ήταν και επιπλέον αποσύρεται από το τραπέζι. Λειτουργούν ακόμα σαν συνδικαλιστές στα πλ... See Moreαίσια εκείνου του κοινωνικού-πολιτισμικού μοντέλου που καταρρέει. Αν ο τρόπος ζωής που άνθισε τις τελευταίες δεκαετίες διατηρηθεί για κάποιους λίγους αυτό θα γίνει μόνο με την ρητή προϋπόθεση της συντριβής του κινήματος στο οποίο ελπίζουμε. Θα αφορά πολύ λιγότερους ανθρώπους απ’ ότι στις προηγούμενες γενιές και για την μεγάλη πλειοψηφία δεν θα είναι παρά ένα όνειρο που θα εμπνέει ατομικές στρατηγικές και θα εξασφαλίζει την πειθάρχηση. Οι μέρες μιας ορισμένου τύπου αφθονίας τελείωσαν και ίσως καλά έκαναν που τελείωσαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η έξοδος από το ευρώ από μόνη της, η παύση πληρωμών από μόνη της είναι μέτρα καταστροφικά για το λαό. Η θέση που υποστηρίζει αυτά τα μέτρα, αλλά και μια σειρά άλλα που θα γείρουν αποφασιστικά τη ζυγαριά υπέρ των εργαζόμενων το επισημαίνει αυτό. Δεν καταλαβαίνω λοιπόν προς τι η κριτική σας; Καλό είναι να εξετάζετε ολοκληρωμένα την κάθε άποψη. Εξάλλου, δεν ισχύει εξ ορισμού αμφίδρομα κάθε σχέση. π.χ. Η χρεοκωπία οδηγεί στην παύση και την αναδιαπραγμάτευση (με ποιους όρους;). Η επαναδιαπραγμάτευση και η παύση δεν οδηγεί αναγκαστικά σε χρεοκωπία.
    Κάτι ακόμα. Χορτάσαμε από διάλογο σ/φοι. Θα κάνουμε κάτι; Ή τα κόμπλεξ και οι αρχηγισμοί εκατέρωθεν θα μας αφήσουν πάλι στο χρονοντούλαπο; και καλά εμάς, μικρό το κακό. Ο λαός όμως που περιμένει απαντήσεις, διεξόδους, λύσεις;
    Ας αφήσουμε τα λόγια και ας πετάξουμε στη θάλασσα τα λαμόγια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ