ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Παρασκευή 4 Ιουνίου 2010

Ένα σκουλήκι ψόφιο ….(*)

Ξεκίνησε το συνέδριο του ΣΥΝασπισμού χωρίς κανένα πολιτικό ενδιαφέρον, αφού οι εξελίξεις είναι προβλέψιμες εδώ και καιρό για όποιον έχει στοιχειώδη πολιτικά κριτήρια. Ας σταθούμε σε μερικά κρίσιμα σημεία από την ιστορία του:

Ο ΣΥΝ γεννήθηκε μέσα σε συνθήκες μιας συνολικότερης και μακροχρόνιας ήττας της Αριστεράς, μιας ήττας που αγκαλιάζει όλες τις εκδοχές της. Η εμφάνισή του ΣΥΝ στο πολιτικό προσκήνιο δεν έφερνε καλά μαντάτα. Όχι μόνον δεν εμπεριείχε καμία ελπίδα για μια άλλη πορεία της Αριστεράς αλλά εμπέδωσε την υποταγή και τον συμβιβασμό με τις δυνάμεις του αστισμού. Η δημιουργία του ΣΥΝ επικύρωσε και με οργανωτικό τρόπο την ηγεμονία των αντιλήψεων του Λ. Κύρκου και της παρέας του σε ένα ευρύτερο χώρο της κομμουνιστικής αριστεράς.

Για πολλά χρόνια αυτό το κόμμα είχε στην ηγεσία του ένα πρώην πρωτοπαλίκαρο του Ανδρέα Παπανδρέου το οποίο δεν είχε καμία σχέση με την κομμουνιστική αριστερά. Νίκο Κωνσταντόπουλο τον λέγανε, για όσους τον έχουν ξεχάσει. Μετά την αποχώρησή του από την ηγεσία του ΣΥΝ μια νέα πολιτική ταυτότητα διαμορφώνεται, η οποία ονομάστηκε «αριστερή στροφή». Κυρίως σηματοδοτήθηκε με το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ, με το οποίο δημιουργήθηκε μια νέα κατάσταση για την αριστερά στον τόπο μας. Ιδιαίτερα την περίοδο που ήταν διακριτές οι ηγεσίες του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ, καταγράφεται η δημιουργία ενός νέου πολιτικού χώρου με αριστερά χαρακτηριστικά που διεκδικεί την αυτονομία του απέναντι στον δικομματισμό.

Το εγχείρημα αυτό δεν κινδυνεύει σήμερα να ακυρωθεί από τον Λ. Κύρκο και τους πολιτικούς του φίλους οι οποίοι δεν απόκτησαν ποτέ καμία σχέση μαζί του, αλλά από την πολιτική ανικανότητα του «αριστερού ρεύματος», την τυχοδιωκτική πολιτική της ομάδας Τσίπρα και των "μισθοφόρων" της εντός και εκτός ΣΥΝασπισμού. Πρακτικά έχει αρχίσει ήδη να υπονομεύεται από την εποχή που η Κουμουνδούρου απέκτησε με την βοήθεια των στηριγμάτων της εκτός του ΣΥΝ, τον οργανωτικό και πολιτικό έλεγχο του ΣΥΡΙΖΑ. Στην συνέχεια ανέτρεψαν την συγκρότηση του ως αυτόνομου πολιτικού οργανισμού με μέλη και δημοκρατικές διαδικασίες.
Η κυριαρχία αυτής της πολιτικής, δηλαδή η ανατροπή της αριστερής στροφής και η ηγεμονία των αντιλήψεων της αυτοονομαζόμενης «ανανεωτικής αριστεράς» θα επικυρωθεί από το συνέδριο του ΣΥΝασπισμού που διεξάγεται αυτές τις μέρες. Σε αυτή την αριστερά ανήκουν πολλοί, μεταξύ των οποίων και ο Δ. Παπαδημούλης, ο Ν. Βούτσης, ο Α. Φλαμπουράρης, ο Φ. Κουβέλης αλλά και ο Γ. Μπανιάς. Η ειρωνεία της ιστορίας είναι ότι η επαναφορά του ΣΥΝασπισμού στις πολιτικές αντιλήψεις που επικρατούσαν στην εποχή του Ν. Κωνσταντόπουλου θα γίνει με τον οργανωτικό περιορισμό και την ουσιαστική διάλυση της ανανεωτικής πτέρυγας και περιορισμό και ίσως την αδρανοποίηση ή απομάκρυνση των πιο πιστών οπαδών του Λ. Κύρκου.

Επίσης, σε μια περίοδο που εντείνονται οι κοινωνικές ανισότητες και ο κόσμος της εργασίας υφίσταται μια από τις μεγαλύτερες επιθέσεις που έχουν σημειωθεί τα τελευταία 100 χρόνια, ο μεγάλος χαμένος αυτού του συνέδριου θα είναι η ομάδα του Π. Λαφαζάνη. Δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι είχε συμμαχήσει με την ανανεωτική πτέρυγα ενάντια στην δημοκρατική συγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ των μελών και είχε υποστυλώσει τον κομματικό πατριωτισμό των μελών του ΣΥΝασπισμού. Στην πραγματικότητα αυτές οι πολιτικές θέσεις ευνόησαν τα τυχοδιωκτικά σχέδια όλων όσων σήμερα έχουν αναδείξει ως αδιαφιλονίκητο αρχηγό τους τον Α. Τσίπρα...
(*) Ο τίτλος αναφέρεται στην παροιμία: "ένα σκουλήκι ψόφιο, να το σκοτώσω δεν μπορώ, να φύγω δεν μ' αφήνει"

33 σχόλια :

  1. αυτο το αρθρο δεν προαγει πολιτικη αλλα μισος αρνουμε να ξαναδιαβασω την σελιδα αυτη....
    ΚΑΣΤΡΙΤΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν οι φίλοι της Ενωσης έχουν κάποια παραπάνω πληροφόρηση για το ζήτημα της παρέμβασης του ΣΥΡΙΖΑ στο συνέδριο του ΣΥΝ, παρακαλούμε να μας τη δώσουν. Είχα διαβάσει στην εφημερίδα "Εργατική Αριστερά" ότι ο Αντ. Νταβανέλος παραιτήθηκε από συντονιστής της γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. Όμως χτες και προχτές η Αυγή ανήγγειλε τον χαιρετισμό Νταβανέλου ως χαιρετισμό του "συντονιστή της γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ". Τελικά υπάρχει συντονιστής; Έχει παραιτηθεί; Δεν έχει; Πώς αποφασίζονται αυτά τα πράματα; Και πως γίνεται ένα στέλεχος του Μετώπου να φιγουράρει αφενός σαν κομμάτι της "αριστερής αντιπολίτευσης" στο ΣΥΡΙΖΑ ενώ αφετέρου παίζει το παιχνίδι της ηγεσίας του ΣΥΝ; Και τί λένε γι' αυτό τα άλλα μέλη του Μετώπου;
    Χωρίς να θέλω να προκαλέσω, μου φαίνεται πολύ σάπια όλη αυτή η κατάσταση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η μετεξελιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαιο κομμα ειναι
    ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ για την ΑΡΙΣΤΕΡΑ.
    Η καπιταλιστικη κριση μας θετει ολους μροστα στις ευθυνες μας.
    Οι εργαζομενοι εχουν αναγκη απο εναν ισχυρο ΣΥΡΙΖΑ.
    Οποιος δεν αντιλαμβανεται το προταγμα των καιρων θα μεινει πισω.
    Αναλαμβανει ακεραιες τις ευθυνες για την υπονομευση του εγχειρηματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΜΕ ΠΟΙΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΚΟΜΜΑ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΕΝΙΑΙΟ;
    ΑΝ ΔΗΛΑΔΗ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΔΕΧΤΕΙ ΝΑ ΓΡΑΦΤΟΥΝ ΜΕΛΗ ΣΤΟ ΣΥΡΙΖΑ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΕΣΥ ΘΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙΣ ΜΕΛΟΣ ΕΝΟΣ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΟΠΟΥ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ Ο ΧΑΤΖΗΣΩΚΡΑΤΗΣ , ΚΥΡΚΟΣ , ΚΟΥΒΕΛΗΣ ΚΑΙ ΤΟΣΟΙ ΑΛΛΟΙ ;
    ΔΗΛΑΔΗ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΣΟΥ ΔΙΔΑΞΕ ΤΟ ΧΑΛΙ ΠΟΥ ΕΦΤΑΣΕ ΑΥΤΗ Η "ΣΥΜΜΑΧΙΑ" ;
    ΟΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΜΙΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΑΙ ΕΝΑ ΚΟΜΜΑ ΕΝΙΑΙΟ ΘΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΩ ΜΑΖΙ ΣΟΥ ΑΛΛΑ ΜΑΛΛΟΝ ΟΧΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥΣ Ή ΕΣΤΩ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΚΑΙ ΒΑΣΙΚΑ ΠΡΟΣ ΜΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΒΑΣΗ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑΚΩΝ. ΝΟΜΙΖΩ ΠΩς ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΨΑΞΟΥΜΕ ΣΕ ΑΛΛΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΕΧΟΥΜΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΥΤΙΣΗ ΑΠΟΨΕΩΝ ..... ΔΗΜΗΤΡΗΣ Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ΔΗΜΗΤΡΗ Κ.

    Ας δεχτούμε ότι το πολιτικό πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ είναι τα γνωστά 15 σημεία. Όποιος λοιπόν τα αποδέχεται και αποδέχεται τις αρχές λειτουργίας γίνεται μέλος. Δεν κάνουμε face control.

    Λοιπόν ποιο είναι το πρόβλημα σου με τον Κουβέλη και τον Χατζησωκράτη και δεν είναι με τον Τσίπρα και τον Λαφαζάνη; Και ποιός σου είπε ότι "το καλό ΚΚΕ" που πλασάρει ο Λαφαζάνης είναι πολιτικά καλύτερο από αυτό που πλασάρει ο Κουβέλης;

    Η λογική να πάμε "μαζί με αυτούς που έχουμε μεγαλύτερη ταύτιση απόψεων" δεν όδηγεί πουθενά γιατί αναπαράγει την υπάρχουσα κατάσταση στην αριστεράς και δεν οδηγεί στην υπέρβασή της. Αν δεν αντιληφθούμε ότι κανένα πολιτικό υποκείμενο της σημερινής αριστεράς δεν είναι πολιτικά επαρκες για τις ανάγκες της συγκυρίας, τότε απλώς θα παίζουμε με μικροσυσχετισμούς ανάμεσα σε μικρομάγαζα και θα αυταπατώμαστε ότι οικοδομούμε την αριστερά του 21ου αιώνα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Με ποια στοιχεία γίνεται στο αρχικό κείμενο η αυθαίρετη - κατά την άποψή μου- τοποθέτηση του Μπανιά στην αριστερά των Κουβέλη, Παπαδημούλη, Φλαμπουράρη, κλπ; Θεωρώ ότι το σχόλιο είναι τουλάχιστον άτυχο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @Δημήτρη,
    Η ΑΚΟΑ, όπως και κάποιοι άλλοι παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ ήταν πάντα περιφερόμενοι γύρω από τον ΣΥΝασπισμό. Δεν προσανατολίστηκαν προς τα εκεί με το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά από τότε που ιδρύθηκε περιστρέφονταν γύρω του. Και είχαν μάλιστα και εκλογικές συνεργασίες και όχι μόνο...

    Είναι προφανές ότι όλοι αυτοί δεν συνδέονται με τον ΣΥΝασπισμό μέσω του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά έχουν άλλες πιο οργανικές πολιτικές σχέσεις. Για να αντιληφθείς τι εννοώ, ρίξε μια ματιά σε αυτή την φωτογραφία, που αναφέρεται στην εποχή πριν την δημιουργία του ΣΥΡΙΖΑ:

    Από το ..2000

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εσωστρέφεια,μικρόκοσμοι,ναρκισισμοί.Υπάρχει κόσμος εκεί έξω και τους φαινόμαστε εξωγήινοι.Όχι στο φασισμό των σιωπηρών πλειοψήφιών αλλά μην το ξεχέζουμε κιόλας.

    Την αριστερή πολιτική πρέπει να την εφαρμόσουμε σε αυτόν τον πλανήτη!Όσοι θέλουν διαγαλαξιακές περιπέτειες υπάρχει το ΚΚΕ και ο Λιακόπουλος.

    Δεν περιγράφω άλλοοο!(δεν είμαι με τον Χελάκη.Αν και πόσο χειρότερος μπορεί να είναι από πολλές μέχρι σήμερα υπέρλαμπρες ηγεσίες της Αριστεράς.Ζήτω ο σουρεαλισμός, ο αριστερισμός είναι μπανάλ σύντροφοι).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ο.Κ. Νομίζω ότι δάφνες αντικειμενικότητας δεν διεκδικείς αλλά , ειλικρινά, σκέφτηκες ότι το συγκεκριμένο κείμενο μπορεί από μόνο του να αυξάνει τον κομματικό πατριωτισμό των μελών του ΣΥΝ; Καταρχήν το ψόφιο το καταλαβαίνω, το σκουλήκι πόθεν προέκυψε;
    Δεύτερον η << παρέα >> του Κύρκου που λές ήταν, είναι , κομμάτι της αριστεράς με ιδεολογία, πολιτικά πιστεύω , θέσεις, άποψη. Διαφωνώ κάθετα μαζί της αλλά είχε συγκροτημένη θέση. Ρεφορμιστική; ρεφορμιστική! Παρέα δεν ήταν όμως.
    Τρίτον: πότε ο Κωνσταντόπουλος ήταν πρωτοπαλίκαρο του Παπανδρέου; το 1975 τον διέγραψε ο μακαρίτης, το 1990 ήταν κατήγορος του στο Ειδικό Δικαστήριο ο Κωνσταντόπουλος. Πότε είχαν οργανωτική η άλλη σχέση; Δεν είμαι φάν του Ν.Κ. , κάθε άλλο, αλλά να ξέρουμε τι γράφουμε.
    Η ανανεωτική αριστερά δεν ήταν, δεν είναι, ένα , ενιαίο πράγμα. Συγκρούσεις μέχρις εσχάτων, διασπάσεις, διαγραφές κ.λ.π. Στη ζωή δεν είναι όλα μαύρο άσπρο. Ο τρόπος που την αντιμετωπίζεις , απαξιωτικά, αν μη τι άλλο , είναι εσφαλμένος κι οδηγεί σε λάθος συμπεράσματα.
    Αν ο χώρος της ανανεωτικής αριστεράς έχει κάνει λάθη, << εγκλήματα >>, << προδοσίες >> κ.λ.π.; Σίγουρα. Δεν είναι ο μόνος. Υπάρχει χώρος , κομμάτι της ευρωπαικής τουλάχιστον αριστεράς που δεν περνάει κρίση; Η ελληνική επαναστατική, ριζοσπαστική, αντικαπιταλιστική , εξωκοινοβουλευτική κ.λ.π. αριστερά είναι σε καλύτερη κατάσταση; Δε νομίζω. Το να τα βλέπουμε όλα υπό το πρίσμα ρεφορμισμός ( μαύρο - κόλαση ) - επανάσταση ( άσπρο - παράδεισος ) δεν είναι πάντα η λύση.
    Επίσης αν η ανανεωτική αριστερά είναι ξεπερασμένη, είμαστε σίγουρη ότι το νέο , η αριστερά του 2010 είναι το επαναστατικό κόμμα νέου τύπου, η πρωτοπορεία της εργατικής τάξης;
    Δεν νομίζω ότι επί ηγεσίας Αλαβάνου ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ο ορισμός της Δημοκρατίας, μάλλον έλυνε κι έδενε ο προαναφερθείς με τους δικούς του, τότε συμμάχους. Γενικά δεν πιστεύω στο ρόλο των φωτισμένων ηγετών , που οδηγούν το κίνημα, γενικά δεν πολυπιστεύω στις χαρισματικές προσωπικότητες.
    Οσον αφορά τις προβλέψεις σου για τις εξελίξεις στο συνέδριο του ΣΥΝ, θα δούμε αν έχεις δίκιο. Κυριακή , στην κυριολεξία, κοντή γιορτή. Διάβασε όμως, αν θές, την εισήγηση του Χατζησωκράτη εκ μέρους της ΑΠ.
    Τελειώνοντας πιστεύω ότι το κρίσιμο , ειδικα στην πολύ άσχημη συγκυρία που ζούμε , το απαραίτητο είναι το να βρούμε κοινά σημεία δράσης , σύγκλισης όλες οι δυνάμεις της Αριστεράς. Να συμμαχήσουμε με το διάολο, έλεγε ο Δημητρώφ, όπως μου έμαθε ένας φίλος και σύντροφος από το μαοικό χώρο, από την ΚΟΕ συγκεκριμένα. Το να θεωρεί ο καθένας μας μέτρο της επαναστατικότητας , της ριζοσπαστικότητας τον εαυτό του και την ομάδα του σίγουρα δεν βοηθάει.
    Συντροφικά και φιλικά
    Δ.Υ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @ Δ.Υ.

    ας αρχίσουμε από το ..τέλος όσων γράφεις. Και προφανώς συμφωνούμε στην ανάγκη να βρούμε κοινά σημεία δράσης , σύγκλισης όλες οι δυνάμεις της Αριστεράς. Γι αυτό εξάλλου δεν έχουμε ΠΟΤΕ υποστηρίξει την θέση ότι θα πρέπει η Α.Π. να φύγει από τον ΣΥΝασπισμό (εξάλλου δεν μας πέφτει και λόγος να υποδείξουμε τι να κάνουν), αλλά αντίθετα την κατηγορούσαμε ότι δεν θέλει να συμμετέχει στον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό μπορεί να το διαπιστώσει όποιος παρακολουθεί συστηματικά αυτά που γράφουμε.

    Επίσης, από αυτή την θέση υποστηρίζουμε και το ΜΕΤΩΠΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ, το οποίο προφανώς διεκδικεί να περιλαμβάνει και δυνάμεις εκτός της ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ του ΣΥΡΙΖΑ, από τον αντιεξουσιαστικό χώρο ως τον χώρο του ΠΑΣΟΚ.

    Μάλλον έχεις "κομμουνιστική κουλτούρα" και υποτιμάς την σημασία της παρέας. Πολλές παρέες, δηλαδή ολιγομελής ομάδες με τα δικά τους "χούγια" έχουν κάνει αρκετές φορές πολύ πιο σημαντικά πράγματα από αυτά που έχουν κάνει γραφειοκρατικές μαζικές κομματικές οργανώσεις...

    Ο Ν. Κωνσταντόπουλος ήταν προφανώς πρωτοπαλίκαρο του Α. Παπανδρέου πριν τον διαγράψει. Το γεγονός ότι ήταν ο πιο "αντιπασόκος" στον ΣΥΝασπισμό γι' αυτό ακριβώς τον λόγο, δεν σημαίνει ότι ο άνθρωπος απέκτησε ποτέ "κομμουνιστική κουλτούρα", όπως αυτή που είχε η παρέα του Κύρκου (από το ΚΚΕ εσ) όσο και οι υπόλοιποι του ΣΥΝασπισμού που προέρχονται από το ΚΚΕ. Πάντα παρέμεινε ιδεολογικά στις αρχές του πασόκικου ...σοσιαλισμού.

    Καλά κάνεις και δεν πιστεύεις στο ρόλο των φωτισμένων ηγετών , που οδηγούν το κίνημα, γενικά στις χαρισματικές προσωπικότητες. Όμως δεν καταλαβαίνω γιατί όταν το λες αυτό αναφέρεσαι στον Α. Αλαβάνο, ο οποίος ήταν ηγέτης του ΣΥΝασπισμου ένα μικρό διάστημα και ο ίδιος εκούσια αποχώρησε από αυτή την θέση για να την αναλάβει ο Α. Τσίπρας και παρέμεινε για λίγο διάστημα "αρχηγός" του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς βεβαίως καμία πραγματική εξουσία. Εμένα το μυαλό μου πάει αλλού. Άλλα κόμματα και αποκόμματα είναι αρχηγικά. Είναι για παράδειγμα η ΑΚΟΑ, στην οποία έχει κατσικωθεί ο Γ. Μπανιάς και είναι μια ζωή εκτός από αρχηγός και ο μόνιμος υποψήφιος βουλευτής της.

    Αν θέλεις να δεις ποιοί πραγματικά θα κάνουν κουμάντο στον ΣΥΝασπισμό, να μετρήσεις στο όργανο που θα εκλεγεί από το συνέδριο, ποιοί προέρχονται από το πρώην ΚΚΕεσωτ ποιοί από το ΚΚΕ και ποιοι από τον ίδιο τον ΣΥΝασπισμό χωρίς να έχουν προηγούμενη θητεία σε άλλο κόμμα της Αριστεράς. Ο ΣΥΝασπισμός απέτυχε γιατί δεν μπόρεσε ποτέ να υπερβεί τα δύο ρεύματα της κομμουνιστικής αριστεράς που αποτέλεσαν τους βασικούς πολιτικούς χώρους που τον συγκρότησαν.... Δεν υπήρξε καμία σύνθεση όλα αυτά τα χρόνια, παρά μια διευρυμένη αναπαραγωγή της μιζέριας αυτών των δύο χώρων..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @ Δ.Υ.

    επίσης στον τίτλο "ψόφιο σκουλήκι...", το σκουλήκι έχει αναφορά στα αποσιωπητικά. Εκεί βρίσκεται όλο το περιεχόμενό του:

    "ένα σκουλήκι ψόφιο, να το σκοτώσω δεν μπορώ, να φύγω δεν μ' αφήνει". Επειδή όμως δεν φαίνεται ότι δεν γίνεται αντιληπτό, γι αυτό θα διορθώσουμε τον τίτλο, και θα βάλουμε ολόκληρη την παροιμία στην οποία αναφέρεται..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Δευτερεύον αλλά ο Κωσταντόπουλος ανήκε στη Δημοκρατική Αμυνα , ομάδα αντιδικτατορική που μπήκε στο ΠΑΣΟΚ . Πρωτοπαλίκαρο του Ανδρέα δεν υπήρξε ποτε, η ΔΑ τον κόντραρε συνέχεια ( τον Ανδρέα ) κυρίως για λόγους έλλειψης εσωκομματικής δημοκρατίας . Αλλωστε πότε να προλάβει να γίνει πρωτοπαλήκαρό του; Το καλοκαίρι ( η φθινόπωρο ) του 1974 η ΔΑ μπήκε στο ΠΑΣΟΚ , το 1975 , φθινόπωρο, τους διέγραψε μόνος του σχεδόν όλους ( χωρίς απόφαση Ε.Γ., Κ.Ε. ). Ο Ν.Κ. μάλλον κεντροαριστερός είναι, αντιπαπανδρεικός αν θέλεις. Είπα είναι δευτερεύον ζήτημα, επανήλθα για λόγους << ιστορικούς >>.
    Επιμένω ότι η << δεξιά εκδοχή >> της ανανέωσης κάποτε και πολύ μαζική ήταν και συγκεκριμένο σχέδιο είχε και πολύ υποστήριξη από κύκλους, κυρίως διανοουμένων. Διαφωνώ κάθετα μαζί της, οριζόντια κ.λ.π. αλλά απήχηση είχε.
    Πιστεύω ότι ένα πολιτικό ηγετικό στέλεχος πρέπει να κάνει έναν απολογισμό , πρώτα και κύρια στο κόμμα του που τον εξέλεξε , στους συντρόφους του ,που εκπροσωπούσε ως βουλευτής κ.λ.π. Επίσης πιστεύω ότι μετά από ορισμένο χρόνο στα κοινά,ιδίως σε θέσεις βουλευτή κ.λ.π. καλό είναι να αποσύρεται κανείς, εκτός αν θεωρεί ότι είναι αναντικατάστατος.
    Δεν θέλω να σε στεναχωρήσω αλλά ειλικρινά δεν πιστεύω ότι το ΜΈΤΩΠΟ έχει μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας , σπουδαίες προοπτικές. Μπορεί να σφάλλω , η ζωή θα δείξει που έλεγε κι ο Φλωράκης.
    Αν και ψήφιζα ΣΥΝ από πάντα τα εσωκομματικά του δεν είναι το φόρτε μου. Ομως με βάση τη λογική σου ο Μπαλάφας κι ο Λαφαζάνης είναι το ίδιο πράγμα; Ο Χατζησωκράτης κι ο Μπαλτάς; Νομίζω ότι ο Τσίπρας είναι από την ΚΝΕ. Πώς γίνεται να στηρίζεται κυρίως από το πρώην ΚΚΕ εσ; Κι εγώ από το ΚΚΕ ΕΣ προέρχομαι, ακούω χατζησωκράτη και διαφωνώ στα 99,99%.
    Τέλος όντως μιζέρια στο ΣΥΝ. Εγώ όμως βλέπω και μιζέρια και στις << επαναστατικές >> συνιστώσες. Ο.Κ. με τον Μπανιά, αλλά για όνομα του Θεού τέτοια φαινόμενα μόνο στην ΑΚΟΑ υπάρχουν; Η μήπως επειδή είναι από τους υποστηρικτές του ΣΥΝ αναφέρεσαι μόνο σε αυτόν; Να αναφερθούμε και σε άλλους << προέδρους >> , << γραμματείς >> κ.λ.π. ; Δεν έχει νόημα , νομίζω. Ας αναφερθώ μόνο ότι η ΚΟΕ δε δημοσιοποιεί τα ονόματα των συμμετεχόντων στα καθοδηγητικά όργανα , γιατί άραγε; κινδυνεύει η ζωή τους ; άλλωστε ο Μπακούνιν έλεγε ότι τα κόμματα πρέπει να λειτουργούν σαν μασονικές στοές, όχι ο Μάρξ.
    Δ.Υ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @ Δ.Υ.

    μάλλον γλιστράς σαν χέλι, και αποφεύγεις να τοποθετηθείς σε μερικά ζητήματα καθαρά. Είναι ή δεν είναι η ΑΚΟΑ αρχηγικό κόμμα; Ας το λήξουμε πρώτα αυτό και μετά ας ζητητήσουμε για την ΚΟΕ. Και δεν το αποφεύγω. Λοιπόν ποιόν "αρχηγό" της η ΚΟΕ κατέβασε για Ευρωβουλευτή ή Βουλευτή της; Μήπως έχεις πληροφορίες ποιός είναι ο αρχηγός εκεί; Ο Ρούντι ή ο Γαλάνης; Είσαι σίγουρος ότι δεν είναι ο Κατσούλας;

    Επίσης μερικά πράγματα που για σένα είναι προφανή, για άλλους δεν είναι! Αν μου βάλεις το μαχαίρι στο λαιμό για να διαλέξω ανάμεσα στον Μπαλτά ή τον Χατζησωκράτη, θα δυσκολευόμουν πραγματικά να απαντήσω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Δεν ξεγλυστράω σαν χέλι. Οντως η ΑΚΟΑ είναι αρχηγικό κόμμα, όντως έχεις δίκιο για τον Μπανιά. Το λήξαμε; ωραία, πάμε παρακάτω. Ξέρεις πολύ καλά ότι η ΚΟΕ είχε συμφωνηθεί να κατεβάσει γυναίκα ευρωβουλευτή. κακώς; κακώς . Γιατί και ποιούς κατέβασε για βουλευτές το 2009 δεν ξέρω, είναι απορία μου, έχω μια θεωρία αναπόδεικτη. Πάμε παρακάτω : καλώς η ΚΟΕ δεν ανακοινώνει τα μέλη των ηγετικών οργάνων κι αν ναι γιατί;
    Είπα ότι η κριτική σου είναι πιο αυστηρή σε συνιστώσες που είναι πιο κοντά στο ΣΥΝ από αυτές που είναι και στο Μέτωπο, π.χ. πότε έχεις κάνει, τώρα τελευταία, κριτική στην ΚΟΕ; η μήπως δεν κάνει τίποτα στραβό; Δεν έχω τίποτα με την εν λόγω οργάνωση αλλά είναι η δεύτερη πιο μεγάλη στο ΣΥΡΙΖΑ, δεν πρέπει να έχει μερίδιο στην κριτική;
    Διαφωνώ με την μη επιλογή σου ανάμεσα σε Α.Μ. και Δ.Χ.,μαχαίρι σε λαιμό δεν βάζω, αλλά πιστεύω ότι σφάλλεις.
    Τουλάχιστον κατέστην σαφής;
    Φιλικά και συντροφικά
    Δ.Υ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. 1. Εμένα άμα μου βάλεις το μαχαίρι στο λαιμό μεταξύ Μπαλτά και Χ"σωκράτη προτιμώ το μαχαίρι σαν βουάρ. Μακράν λέμε.

    2. Επίσης μην ξεχνάτε ένα βασικό περί Κων/πούλου, ότι ήταν αρχηγός της Σ.Π., του διαδόχου σχήματος της Δ.Α., που είχε συνεργαστεί με τους λοιποί 5 στην αλήστου ομώνυμον Συμμαχίαν. Και τα άλλα σωστά στα λέει ρε ΕΟΣ το παιδί περί αυτού, οπότε πάρε πίσω τα πρωτοπαλήκαρα.
    Ιζνογκούντ ήταν, είναι και θα μείνει ο Κων/πούλος. Η ιζνογκουντοσύνη του δεν αίρεται από το γεγονός ότι διετέλεσε αρχηγός του ΣΥΝ.
    Απλώς επιβεβαιούται και λέει και κάτι (πολλά δηλαδή) διά τους αρχηγευομένους υπό του ανδρός.
    Πάντως είναι δικεόρος ολκής. Πολύ ταλέντο και σπάνιο, διότι ποιός μπορεί να μιλάει δύο ώρες άμα λάχει, στρογγυλά, έτοιμα να τα τυπώσεις και να μην λέει τίποτα, μα τίποτα απολύτως;
    Κρίμα που δεν τονε κάνανε πρόεδρα της δημοκρατίας με τέτοιο σπρέχεν. Και τού μεινε η πικρία από την παλιοκοινωνία μας. Τεσπα, φτάνει με δαύτον.

    3. Είσης λάθος είναι ότι είναι αρχηγικό κόμμα η ΑΚΟΑ. Πολύ απλά γιατί δεν είναι κόμμα. Ούτε οργάνωση είναι διότι δεν έχει διαδικασίες. Κύκλος, γιά την ακρίβεια κύκλοι, ενδιαφερομένων είναι με γενική αναφορά στο ανάρ οι παλαιότεροι. Οι νεώτεροι είναι βασικά κόσμος γύρω από την Εποχή με πολιτιστικά ενδιαφέροντα και πολιτικές ευαισθησίες. Καθόλου δεν σνομπάρω αλλά περί αυτού πρόκειται. Επίσης σε κάποιες επαρχίες (Βόλος, Γιάννενα και Αρτοπρέβεζα λόγω Μπανία κλπ) αρκετοί άνθρωποι που αναφέρονται στην αριστερά μέσω αυτού του χώρου. Αυτό που λέμε στη μεταμοντέρνα γλώσσα φάση. Τον Μπανιά οι περισσότεροι δεν τον πάνε κυρίως και ακριβώς γιατί είναι αναγκασμένοι όλο αυτόν να βάζουνε αφού δεν έχουν άλλον. Τεσπα, φτάνει και μ' αυτό. Το βέβαιο είναι ότι η ΑΚΟΑ θα είναι η τελευταία που θα φύγει από το ΣΥΝ. Κάποιοι τύποι είναι μόνο που συνεδριάζουν (Κλαυδιανός, Γεωγούλας, Λάμπρου κλπ) και λένε τι θα γράψουν στην Εποχή και τι θα πουν στο συριζα. Αυτά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. συνεχίζω με όλα το θάρρος:

    4. Η νεολαία μας (δηλ. οι κάτω των 50) είναι αμόρφωτοι στα κουμμουνιστικά. Συμμαχία με το διάολο είχε πει ο Λένιν κι όχι ο Δημητρώφ.

    Ότι τα επαναστατικά κόμματα είναι υπόθεση των μασονικών στοών, αυτό σ. Δ.Υ. γιά να τα λέμε σωστά ρε φίλε εδώ στο κουμμουνιστικό μπλογκ κι όχι όπως οι ανανεωτικές τσαπερδώνες στρουθουγκάμηλοι και λοιπά πανάσχετα κυρίζια,
    αυτό λοιπόν είναι η γιακωβίνικη παράδοση και η παράδοση του επαναστατικού διαφωτισμού. Ο Μπακούνιν μάστορα ήρθε σκεδόν εκατό χρόνια μετά. Ότι Ο Μαρξ δε λέει έτσι και τι λέει ο Λένιν επ' αυτού να τα πιάσουμε μιά άλλη φορά.
    Επίσης, αδικαιολόγητο έος τα περί παρέας. Εμείς που είμασταν με την Κομιντέρν και ξερό ψωμί, αυτά τα λέμε όπως άριστα γνωρίζεις ΠΑΡΑΣΥΝΑΓΩΓΗ.
    Αυτό ακριβώς κάνει, έκανε και συνεχίζει όσο να του βγει η ψυχή (μη τη χαρακτηρίσω τώρα και αρχίζουν να κρώζουν μίσος, μίσος..) ο Κύρκος. Όχι φράξια, αυτό κάναμε εμείς, ο Μπριλλάκης, ο Αθανασίου κλπ. Ο Κύρκος ως μακράν πιό διορατικός και έχων επαφή με την κοινωνία και τις αντανακλάσεις της στα κομματικά κόλπα έκανε παρασυναγωγές.
    Τουτέστι, διά να μανθάνουν οι νεώτεροι και να συγκινούνται οι παλαιότεροι:
    Φράξια είναι οριζόντια διασύνδεση με οργανωτική δομή δική της που υλοποιεί τακτικές γιά να επηρρεάσει την κατεύθυνση του κόμματος. Προβάλλει και παλεύει συστηματικά μία πολιτική στρατηγική.
    Παρασυναγωγή είναι η δημιουργία μέσω προσωπικών σχέσεων, δημαγωγίας, ψευδολογιών και απάτης κύκλου επιρροών στα ανώτατα κλιμάκια ώστε με κόλπα να υφαρπάσει αποφάσεις, να παίζει προσωπικά παιχνίδια και γενικά να είναι στο κουμάντο.
    Το ενδιαφέρον είναι ότι απεξανέκαθεν όλος αυτός ο συρφετός της σχολής Κύρκου είχε αιχμή της άποψής του το σύνθημα "να κάνουμε πολιτική"! Τα ίδια λένε και τώρα όλες αυτές οι κλώσσες της ανανεωτικής στα άρθρα, τα μπλογκς κλπ.
    Τώρα ποιά είναι η πολιτική που εννοούν;
    Προτάσεις αβέρτα, καλλιέπεια, καλό ξύρισμα, υπευθυνότητα και πολλές επερωτήσεις. Πολλές λέμε. Και πάνω απ' όλα ίντριγκα και των γονέων.
    Νοικοκυρεμένα πράματα δηλαδή. Πα να πει παπατζηλίκι,άμα τύχει και πρέπει να τους δώσεις καμμιά φορά το χέρι πρέπει να μετράς μετά τα δάχτυλα σου αν τάχεις ακόμα πέντε.

    5. Ο Κύρκος απεδείχθη ο διορατικότερος όλων γιατί αυτή την πρακτική, η οποία άλλωστε αποτελεί αρίστη υλοποίηση του σταλινικού μοντέλου σε μικροκλίμακα υπο συνθήκες ήττας, υιοθετήθηκε βεβαίως και από τα λοιπά γκρούπα της μέσα - έξω αριστεράς (τα τρότσκια έχουν αριστεύσει). Επειδή ήτο η αποτελεσματικοτέρα διά τη διατήρησιν του εκάστοτε καταστήματος (λέγεται μαγαζί νεοελληνιστί).
    Πρώτος και μέγας διδάξας υπήρξε άλλωστε ο σύντροφος αρχιστράτηγος Νίκος Ζαχαριάδης, του λαού μας αρχηγός ως γνωστόν. Και από κοντά οι λοιποί ήρωες του κινήματος μας. Βεβαίως, ΟΧΙ ΟΛΟΙ.
    Αληθεύει αναμφιβολα ότι ο Κύρκος είχε επιρροή.
    Όμως αυτό είναι θέμα λιγότερο του Κύρκου και περισσότερο των ανακλαστικών της ελληνικής κοινωνίας μετά τη μεταπολίτευση. Κάποτε πρέπει κι αυτό να συζητηθεί σοβαρά. Τεσπά, φτάνει και μ' αυτά, μη μας πάρουν τώρα και τα ζουμιά.

    6. Απεξανέκαθεν δεν έτρεφα και μεγάλη εκτίμηση γιά τη θεωρία και την πρακτική της ΚΟΕ και των προπατόρων της. Ο Ρούντι μου ήτο επίσης πολιτικά μη συμπαθής γιά να το πω ευγενικά. Όμως πρέπει να πούμε ότι η ΚΟΕ έβαλε στην μπάντα την εφημερίδα της και στις εκλογές, είτε εύρω είτε ξεύρω, έλεγε τη γραμμή (λέμε τώρα..., όση είχε) του Σύριζα και όχι τη δική της.
    Οφείλω να ομολογήσω ότι προσωπικώς έχω εκτιμήσει απείρως αυτές τις στοιχειώδεις κινήσεις. Απλά γιατί είναι τεράστια βήματα σε σχέση με το πως κινούνται άλλοι, είτε ψιλικατζίδικα είτε σούπερ μάρκετ. Επίσης του Ρούντι έχω δει και διαβάσει τοποθετήσεις απρόσμενα καλές κατά την ταπεινή μου. Θα δούμε.
    Ποιός είναι τώρα αρχηγός είναι αδιάφορο.

    7. Τα διλήμματα σχετικά με κουβέληδες ή λαφαζάνηδες ή τσιπρίνους είναι προφανώς πλαστά.
    Ή στην καλύτερη περίπτωση ιδεολογικά.
    Αληθή είναι τα πολιτικά διλήμματα. Την απάντηση εν προκειμένω σ. ΕΟΣ τη δίνει σε θέματα ταχτικής ο σ. Νίκας. Το καλύτερο σαλάμι εν Ελλάδι.
    Είναι σοφόν το σαφές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Αυτούς τους δυο «επαγγελματίες» ανεπάγγελτους πολιτικάντηδες Λαφαζανη ,Κουβέλι που 23 χρόνια τώρα πάνε χέρι χέρι ..για πολύ ακόμα θα τους ανέχεστε στο Κόμμα που και εγώ έχω ιδρύσει και δεν είμαι μέλλος ..έλεος ποια διώξτε τους όπως το γρουν από το κμας ..μόνο με σκεπάρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Δραματικές οι εξελίξεις στο 6ο Εκτακτο Συνέδριο του Συνασπισμού. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες το μεσημέρι έγινε συνάντηση των συνέδρων της Ανανεωτικής Πτέρυγας στην οποία αποφασίστηκε με καθολική πλειοψηφία, η αποχή των μελών της από τα νέα όργανα του κόμματος.Πρόταση συνέδρου να αναβληθεί η απόφαση για ένα μήνα απορρίφθηκε πανηγυρικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Δραματικές διαβουλεύσεις στελεχών από όλες τις τάσεις της Κουμουνδούρου, με στόχο να διατηρηθεί η ενότητα στον ΣΥΝ, βρίσκονται συνεχώς σε εξέλιξη, στο περιθώριο των επίσημων εργασιών του 6ου Συνεδρίου που ολοκληρώνεται αύριο. Ο κίνδυνος της διάσπασης είναι προ των πυλών, με δεδομένο ότι πλέον η Ανανεωτική Πτέρυγα χαρακτηρίζει αδιαπραγμάτευτη τη θέση της για απεμπλοκή του ΣΥΝ από τον ΣΥΡΙΖΑ, και πλέον δεν αποδέχεται ούτε καν τα περί νέας πολιτικής συμφωνίας με τον ΣΥΡΙΖΑ.

    Εχει ενδιαφέρον ότι η ομιλία του κ. Αλ. Τσίπρα έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο για επανεκκίνηση της συμφωνίας με την πολιτική Συμμαχία σε νέες βάσεις, που δεν θα κάνουν ανεκτά «αντιπαραθετικά σχέδια», αφήνοντας αιχμές για τον χώρο του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής στον οποίο δραστηριοποιείται ο κ. Αλ. Αλαβάνος και συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο κορυφαία στελέχη της Ανανεωτικής Πτέρυγας χαρακτήριζαν διχαστική την τοποθέτηση του κ. Τσίπρα, για τον οποίο σημειώνουν ότι προέβαλε θέμα «εσωτερικού εχθρού, χωρίς να βλέπει ότι ξεκάθαρα τα προβλήματα προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ».

    Σήμερα το πρωί σε ευρεία σύσκεψη, και έχοντας μεσολαβήσει η ομιλία του κ. Φ. Κουβέλη στο βήμα του συνεδρίου - αναμενόταν να γίνει χθες το βράδυ-, οι Ανανεωτικοί θα αποφασίσουν την τακτική που θα ακολουθήσουν και όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά: από την αποχή στις ψηφοφορίες ως και την αποχώρηση από τη διαδικασία.

    Από την άλλη πλευρά, η ομάδα Λαφαζάνη επιμένει να δοθεί έντονα αντι-ΕΕ κατεύθυνση στο κείμενο της πολιτικής απόφασης του 6ου Συνεδρίου.

    Σε αυτό το κλίμα ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η ομιλία του τομεάρχη Πολιτικού Σχεδιασμού της ΝΔ κ. Μ. Χαρακόπουλου στο συνέδριο του Συνασπισμού, που εκπροσώπησε τον πρόεδρο του κόμματος κ. Αντ. Σαμαρά. Κάλεσε τον ΣΥΝ σε «κοινή γραμμή πλεύσηςσε κομβικά ζητήματα της πολιτικής ζωής».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Η Ανανεωτική πτέρυγα υιοθέτησε τη σχετική εισήγηση του Φώτη Κουβέλη και σύμφωνα με εκτιμήσεις η αποχή από τα όργανα αποτελεί το πρώτο βήμα πριν την αποχώρησή τους από το κόμμα.

    Την διαφοροποίησή του από αυτή την απόφαση εξέφρασε πάντως, το στέλεχος της Ανανεωτικής πτέρυγας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, η ομιλία του οποίου αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, νωρίς σήμερα το απόγευμα, στα πλαίσια του 6ου Συνεδρίου που διεξάγεται στο Φάληρο.

    Ο Δημήτρης Παδημούλης αναμένεται να προτείνει, έστω και την τελευταία στιγμή, γέφυρες συννενόησης των ανανεωτικών με την πλειοψηφία του Συνασπισμού έτσι ώστε να αποφευχθεί η διάσπαση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΝΩΤΙΚΟ
    Γνωρίζετε καλά πόσα γκρουπούσκουλα, πόσα ΜΛ ΚΚΕ, ΚΚΕ μλ ,ΚΕΜΛ ,ΣΑΚΕ, πόσες ,τροτσκιστικές παραφυάδες ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ,ΕΛΕΚ(Κοροβέσης),Ρήξεις, βρίσκονται θαμμένες στο νεκροταφείο της επαναστατικής αριστεράς ;Απλώς κοιτούσαν το μπόι του ίσκιου τους στην δύση του ήλιου. Πολλοί απο αυτούς τους ηγέτες και ηγετίσκους και αγωνιστές ήταν και αγαθές προθέσεις είχαν, αλλά πνίγηκαν στο σεχταρισμό και την προσωπολατρία τους. Ετσι θα ειναι και η κατάληξη του ΜΕΤΩΠΟΥ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ, με αρχηγό τον ΑΛΑΒΑΝΟ, ένα προϊόν του θερμοκηπίου των γραφείων του ΠΕΡΙΣΣΟΥ. ΟΙ παλιοί απο σας δεν δικαιολογούνται να συνεχίζουν την ιδία τακτική οι νεότεροι απλώς θα απογοητευθούν
    ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΔΥΝΑΤΟΣ ΕΝΩΜΕΝΟΣ ΣΥΡΙΖΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΑΝΤΙΘΕΣΕΩΝ ΜΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Σωστά είναι όλα αυτά και μπορούμε να πούμε μι άλλα τέτοια.
    Επί του πρακτέου τώρα και όχι των διακηρύξεων γιά πες μας ο ενωτικός τι έχει κάνει στην πράξη η τσιπροανασολαφαζανική συμπαιγνία γιά να προωθήσει τις αποφάσεις 3 (ολογράφως τριών) πανελλαδικών συνδιασκέψεων;
    Όχι γιά τον Αλαβάνο να μας πεις, γιά δαύτον να σου πω εγώ χίλια χειρότερα από αυτά που λες εσύ.
    Γιά την ενότητα των αντιθέσεων παρακαλώ να ακούσουμε. Όχι τι λένε τα χαρτιά, ανάγνωση ξέρουμε. Στην πράξη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ρε σεις στην ΚΟΕ δεν έχουμε αρχηγούς, το έχουμε ρίξει στην αντι-εξουσία. Για την ακρίβεια ενώ σε άλλους χώρους έχουμε διαγκωνισμό για το ποιος θα βγει μπροστά, στην ΚΟΕ έχουμε διαγκωνισμό για το ποιος δεν θα βγει μπροστά. Έχει πέσει τσακωμός για το ποιος (δεν) θα βγει να μιλήσει που πάει σύννεφο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. κανεται ..και λογοκρισία παιδιά .. ντροπή Ν.Δ.Σ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΚΟΛΛΑΕΙ Ο ΠΕΡΙΣΣΟΣ ΡΕ ΑΝΩΝΥΜΕ ;;;

    ΕΧΟΥΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Πλίνθοι, λίθοι , κέραμοι ατάκτως ερριμένοι.
    Κάτι πήγε ν΄αλλάξει με τον Αλαβάνο. Στράβωσε, χάλασε, κάποιοι διείδαν "αξιώματα" και πάλι οι πολλοί χωρίς ελπίδα. Κρίμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. ΚΟΙΤΑΞΤΕ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟΝ ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΚΟΥΒΕΝΤΑΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΑΝΟΙΞΕΙ.ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΕΣ (ΣΥΓΝΩΜΗ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΑΙΧΜΗΡΟ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ) ΓΙΑ ΤΟ ΑΝ ΦΡΑΞΙΟΝΙΖΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ Ή ΟΧΙ , ΓΙΑ ΤΟ ΑΝ ΣΤΑ ΝΙΑΤΑ ΤΟΥ ΗΤΑΝ ΕΔΩ Ή ΕΚΕΙ , ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΕΠΙΛΕΞΕΙ (ΑΝΑΝΕΩΤΕΣ- ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΡΕΥΜΑ - ΜΕΤΩΠΟ ΑΛ.& ΑΝΑΤ. ) ΚΑΙ ΚΑΜΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΘΕΣΗ ΘΑ ΠΑΡΕΙ Ή ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΔΙΑΦΑΙΝΟΜΕΝΗ ΣΤΗΜΕΝΗ ΧΡΕΩΚΟΠΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ. ΝΑ ΒΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΕΕ Ή ΟΧΙ, ΝΑ ΦΥΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ , ΝΑ ΖΗΤΗΣΟΥΜΕ ΕΘΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΡΑΠΕΖΩΝ Ή ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΠΑΛΙ ΕΝΕΣΕΙΣ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ ΟΙ ΑΣΤΟΙ ΞΕΣΚΙΖΟΝΤΑΣ ΜΑΣ ΜΕΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΖΕΨΟΥΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ.ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΕΣ ΤΗΣ ΓΣΕΕ ΘΑ ΜΑΣ ΠΑΝΕ ΣΕ 24ΩΡΕΣ ΕΞΑΝΤΛΗΣΕΩΣ Ή ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΠΕΡΑΣΟΥΜΕ ΜΕ ΑΛΛΕΣ ΜΟΡΦΕΣ .ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΟΛΛΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΔΕΝ ΒΛΕΠΩ ΝΑ ΣΥΖΗΤΑΤΕ ΕΔΩ ΠΕΡΑ ΚΑΙ ΑΣΧΟΛΕΙΣΤΕ ΜΕ ΤΟΝ ΕΧΕΙ ΑΡΧΗΓΟ Η ΤΑΔΕ ΟΡΓΑΝΩΣΗ Ή ΟΧΙ ,(ΕΓΩ ΑΝΗΚΩ ΣΕ ΜΙΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΧΩΡΙΣ ΑΡΧΗΓΟ 20 ΧΡΟΝΙΑ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟ;) ΜΕ ΚΑΘΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟΥΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΣΤΗΝ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΝΟΜΙΖΩ ΟΜΩΣ ΠΩΣ ΑΛΛΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΤΕΙ Η ΚΟΥΒΕΝΤΑ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ. ΕΝΑΣ ΝΑΡΙΤΗΣ ΑΠΟ ΛΑΡΙΣΑ. ΠΑΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Φώτη σε αυτήν την ηλικία που είσαι μετά απο τόσα χρόνια ......τα έκανες όλα σκατά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. ρε τι λέτε ο ένας τον άλλο ανώνυμο; αφού όλοι ανώνυμοι είστε έτσι και αλλιώς.
    Και εγώ ανώνυμος είμαι.... πλάκα έχει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Κρίσιμες ώρες διέρχεται ο Συνασπισμός, καθώς η ενότητά του βρίσκεται σε οριακό σημείο μετά την απόφαση της Ανανεωτικής Πτέρυγας να αποχωρήσει από το συνέδριο και κατά συνέπεια να μην πάρει μέρος στις ψηφοφορίες για την εκλογή προέδρου και νέας κεντρικής επιτροπής που θα γίνουν την Κυριακή.

    Οι σύνεδροι απηύθυναν εκκλήσεις για ενότητα, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε την Ανανεωτική Πτέρυγα «να μην προχωρήσει σε βήματα που ανοίγουν δρόμους χωρίς επιστροφή», λέγοντας χαρακτηριστικά ότι οι πόρτες του ΣΥΝ ανοίγουν μόνο για είσοδο και όχι για έξοδο.

    Πάντως, ο πρόεδρος του ΣΥΝ δεν έκανε αναφορά στο ενδεχόμενο απεμπλοκής του Συνασπισμού από τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως ζήτησε ο Φ. Κουβέλης.

    Κατά συνέπεια, το πρωί της Κυριακής αναμένεται να επιβεβαιωθεί η απόφαση της Ανανεωτικής Πτέρυγας να αποχωρήσει από το συνέδριο, κάτι που, αν συμβεί, θα σηματοδοτήσει την διάσπαση του Συνασπισμού, καθώς η αποχώρηση σημαίνει ότι δεκάδες κορυφαία στελέχη δεν θα συμμετάσχουν στα κορυφαία όργανα του κόμματος, όπως η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή και η Πολιτική Γραμματεία.

    Ωστόσο οι βουλευτές, όπως οι κ. Κουβέλης, Παπαδημούλης, Λεβέντης κ.ά. θα παραμείνουν στο Κοινοβούλιο.

    Στην ομιλία του, ο Αλ.Τσίπρας έκανε ιδιαίτερη αναφορά, και μάλιστα αιχμηρή, για τον ΣΥΡΙΖΑ και έμμεσα για τον Αλέκο Αλαβάνο, τονίζοντας ότι από την Κυριακή θα αναλάβει πρωτοβουλία και θα στείλει ένα καθαρό μήνυμα ότι όσοι σχεδιάζουν να εγκλωβίσουν το κόμμα σε παιχνίδια εσωτερικού ανταγωνισμού, θα πάρουν το μήνυμα ότι «τα παιχνίδια τελειώνουν εδώ».

    Αναφερόμενος στον κ. Αλαβάνο είπε χαρακτηριστικά: «Να μας πούν αν επιθυμούν να τους καλούμε ως πρώην προέδρους κομμάτων ή ως αρχηγούς άλλων κομμάτων». Επίσης υπογράμμισε ότι «δεν περισσεύει κανείς, παρά μόνο όσοι θέλουν να περισσεύουν» και διαβεβαίωσε ότι «από τη Δευτέρα θα κάνουμε τον ΣΥΡΙΖΑ δική μας υπόθεση».

    Η απόφαση των Ανανεωτών

    Το απόγευμα του Σαββάτου, σε σύσκεψη στελεχών της Ανανεωτικής Πτέρυγας αποφασίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία (320 υπέρ, 4 κατά, 2 λευκά) να αποχωρήσουν από συνέδριο, αν δεν γίνονταν δεκτή η πρόταση που διατύπωσε ο Φώτης Κουβέλης για απεμπλοκή του ΣΥΝ από τον ΣΥΡΙΖΑ και αυτό να περιληφθεί στην πολιτική απόφαση του συνεδρίου.

    Η απόφαση αυτή προκάλεσε αναστάτωση στο συνέδριο. Ο Δημήτρης Παπαδημούλης κορυφαίος παράγων της Ανανεωτικής Πτέρυγας, ανεβαίνοντας στο βήμα του συνεδρίου πριν από λίγο απηύθυνε έκκληση για ενότητα.

    Απευθυνόμενος στον πρόεδρο του κόμματος Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Παπαδημούλης του ζήτησε να κάνει «ένα βήμα μπροστά στην σύνθεση» και «ένα βήμα πίσω στην αυτάρκεια».

    Απευθυνόμενος στον Φ.Κουβέλη τού ζήτησε να κάνει «ένα βήμα μπροστά στην σύνθεση» και «ένα βήμα πίσω από την περιχαράκωση» καθώς, όπως είπε «δεν έχουμε την πολυτέλεια της διάσπασης του κόμματος», ενώ σημείωσε ότι «αριστερό είναι ό,τι ενώνει και όχι ό,τι διαιρεί».

    Ο κ. Παπαδημούλης εξαπέλυσε επίθεση κατά του κ. Αλαβάνου, λέγοντας ότι μέσα σε μία νύχτα μετατράπηκε από μέλος του ΣΥΡΙΖΑ σε μέλος του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής.

    Αμέσως μετά ανέβηκε στο βήμα ο Δ. Στρατούλης, κορυφαίο στέλεχος του Αριστερού Ρεύματος και ένας από 30 που κατέθεσαν χωριστό κείμενο με επικεφαλής τον κ. Π. Λαφαζάνη, ο οποίος με την σειρά του απηύθυνε έκκληση για ενότητα.

    Ο κ. Στρατούλης κάλεσε τον κ. Τσίπρα να αναλάβει πρωτοβουλία για να αποτραπεί η διάσπαση του ΣΥΝ, ενώ αναφερόμενος στην διάσπαση του ΚΚΕ το 1991 είπε ότι ήταν μια τραυματική εμπειρία που η Αριστερά πληρώνει μέχρι σήμερα και πρόσθεσε ότι αν γίνει μια νέα διάσπαση θα την πληρώνει για τα επόμενα 20 χρόνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Τους ζυγούς λύσατε;

    Μάλλον αλλά στην πορεία θα το ξεμπουρδελέψουν εντελώς οι φωστήρες ένθεν και ένθεν. Έχουμε να δούμε...

    Ο Παπαδημούλης, ο επιτυχημένος ντε, δεν έφυγε, έκατσε λέει... Χα χα!
    Να ξενυχτήσει το μακαρίτη μπας και πάρει τίποτα μπαξίσι απ' τη χήρα.
    Ή γιά να το πούμε με τους πολιτικούς όρους αυτού του χώρου, γιά να έχει βάλει μάρκες σε όλα τα ταμπλώ. Και βλέπουμε μετά, ανάλογα που θα κάτσει η μπίλια. Πολιτική αρχών, όχι αστεία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. ας ξενυχτήσουμε τώρα όλοι πάνω από το πτώμα, τις αρχηγικές ομαδούλες -τι διαφορά έχει ο Ρούντι με τον Μπανιά δεν κατάλαβα τόσα χρόνια είναι και οι δύο επικεφαλής τους - και μέχρι να γίνει η κηδεία ας ξεχάσουμε και τα υπαρκτά προβλήματα του κοσμάκη γιά τα οποία υποτίθεται προορίζαμε τον μακαρίτη τον ΣΥΡΙΖΑ να αντιμετωπίσει... Μπράβο σε όλους τους φωτισμένους αγωνιστές όλων των συνιστώσών, οπαδούς (μέλη) της κηδείας που θα γίνει. Συγχαρητήρια καταφέρατε να μας θάψετε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Ποιος θ ήθελε ένα βασίλιο στην τιμή ενός άλογου,
    “πέρα από το χρώμα που διαλέγει κανείς και δίνει νόημα στη ζωή του”

    http://ethelontes.pasok.gr/diafaneia/?p=163

    ΑπάντησηΔιαγραφή


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ