ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

Διαβάζοντας την ΑΥΓΗ....

Διαβάσαμε στον χθεσινό τύπο τις δημοσιεύσεις που αφορούσαν στην συνέντευξη του σ. Α. Αλαβάνου. Προσπαθήσαμε να διαπιστώσουμε πια δημοσίευση ήταν πιο αντικειμενική σε σχέση με αυτό το γεγονός. Τελικά καταλήξαμε ότι το καλύτερο κείμενο από αυτή την άποψη δημοσιεύτηκε στην ΑΥΓΗ (εκτός από την ...φωτογραφία). Και γι' αυτό το αναδημοσιεύουμε:


Ζαγάρας Κ.
Ημερομηνία δημοσίευσης: 26/01/2010


Βήμα - βήμα ο Αλέκος Αλαβάνος, ο οποίος δηλώνει απλό μέλος ΣΥΡΙΖΑ Χαλανδρίου, επιστρέφει και διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο στις διεργασίες του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ευρύτερα στον χώρο της αριστεράς.


Μετά τον δεκάλογο για την πολιτική συγκυρία που παρουσίασε χθες, ο Αλ. Αλαβάνος προετοιμάζει "μανιφέστο" υπογραφών για την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ και της αριστεράς
Χθες, σε συνέντευξη Τύπου, ο τέως πρόεδρος του ΣΥΝ και της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε δέκα προτάσεις για την πολιτική και οικονομική συγκυρία με αιχμή του δόρατος τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το Σύμφωνο Σταθερότητας και τη δημιουργία “Μετώπου ανατροπής και αλληλεγγύης”.
Τη Δευτέρα ο Αλ. Αλαβάνος θα μιλήσει σε εκδήλωση, που διοργανώνουν τέσσερις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνοντας παράλληλα ότι “είναι πολύ ελπιδοφόρες οι κινήσεις που γίνονται μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, μέσα από οργανώσεις του, μέσα από συσπειρώσεις διαδικτυακές ή άλλες, οι οποίες προσβλέπουν στη δημοκρατική ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ”.
Ερωτηθείς αν μπορεί να υπάρξει ΣΥΡΙΖΑ χωρίς τον ΣΥΝ και ΣΥΝ χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι “μία τέτοια εξέλιξη θα ήταν ιδιαίτερα αρνητική” και συμπλήρωσε ότι “δεν μπορεί να μένει όμως κανείς σε μία κατάσταση τέλματος”.

Το τρίτο βήμα
Το τρίτο βήμα που προανήγγειλε είναι η δημοσιοποίηση κειμένου στις 8 Φεβρουαρίου, που θα υπογράφουν πολλά πρόσωπα και το οποίο χαρακτήρισε “απόπειρα θετικής συμβολής στον ΣΥΡΙΖΑ και την αριστερά”. Χαρακτηριστικό επίσης του προσανατολισμού του Αλ. Αλαβάνου είναι η προβολή θέσεων και ζητημάτων που συγκινούν επίσης το ΚΚΕ και την εξωκοινοβουλευτική αριστερά, όπως η δημιουργία “Μετώπου ανατροπής”.

Άλλωστε ο ίδιος προσδιόρισε το εύρος του Μετώπου σε “ένα μεγάλο τόξο δυνάμεων, από την εξωκοινοβουλευτική αριστερά και τη νεολαία που δεν έπρεπε να χαθεί στον αντιεξουσιαστικό χώρο, μέχρι και δυνάμεις που βρίσκονται μέσα στο ΠΑΣΟΚ και άλλες που διασπείρονται σε όλο τον πολιτικό χώρο, αλλά είναι ικανές να συνειδητοποιήσουν το κοινωνικό τους συμφέρον”.
Ο Αλ. Αλαβάνος έκανε αναδρομή στη σύγχρονη ελληνική ιστορία, αναφερόμενος σε δύο σημεία σταθμό -τον χειμώνα του 1898 που επιβλήθηκε στη χώρα Διεθνής Οικονομικός έλεγχος και το 1951 που διεθνή κέντρα επέβαλαν μείωση μισθών και συντάξεων- για να φτάσει στο σήμερα και να υπογραμμίσει ότι “ζούμε ιστορικές στιγμές. Στιγμές που μπορούν να αφήσουν μόνιμο στίγμα στη χώρα”.

Ταυτόχρονα παρατήρησε ότι “η Ελλάδα παρουσιάζεται με διπλή εικόνα. Από τη μία πλευρά ως κοιτίδα πρωτοπόρων και ανθεκτικότατων κινημάτων και από την άλλη ως πτώμα” ενός οικονομικού πλαισίου που την καθιστά “μεγάλο πείραμα” των υποταγμένων κοινωνιών. Ο τέως πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ στάθηκε ιδιαίτερα στο Σύμφωνο Σταθερότητας χαρακτηρίζοντάς το “γόρδιο δεσμό για την πορεία της χώρας και την τύχη των εργαζομένων”, μίλησε για ανάγκη να “ηττηθεί ολοκληρωτικά” η κυβερνητική πολιτική και τόνισε πως πρέπει να υπάρξει επαναπροσέγγιση με ένα μεγάλο τμήμα του κόσμου του ΠΑΣΟΚ που έρχεται σε σύγκρουση με την πολιτική της κυβέρνησης.
Υπογράμμισε επίσης ότι η Ελλάδα αποτελεί τον “αδύναμο κρίκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης”, για να πει ότι αυτό είναι σήμερα “το γήπεδο της αναμέτρησης”. Παράλληλα σημείωσε ότι πρέπει να αναπτυχθεί ένα ευρύ μέτωπο και κίνημα “ανατροπής κατά των δουλειών από το Σύμφωνο Σταθερότητας”, με ανάλογα χαρακτηριστικά του κινήματος κατά του Άρθρου 16.

“Η αριστερά καλείται από την Ιστορία”
Τέλος ο Αλ. Αλαβάνος σημείωσε ότι “η αριστερά καλείται από την Ιστορία”, πρόσθεσε ότι “σήμερα το πεδίο ζητάει την αριστερά” και πως “μπορεί να ανοίξει νέος δρόμος με κατεύθυνση αριστερή, σοσιαλιστική”. Αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι είναι αναγκαίος “ένας δημοκρατικά συγκροτημένος, πολύπλευρος και διαυγής ΣΥΡΙΖΑ των μελών του, ανοιχτός στον λαό, χωρίς φοβικούς αποκλεισμούς”. Ταυτόχρονα ανέφερε ότι αποτελεί “ικανότητα του εγχειρήματός μας είναι να συνθέτει τα πιο διαφορετικά ρεύματα της αριστεράς και δεν πρέπει να φοβόμαστε την ετερότητα”.
Στην κατάμεστη από στελέχη -κυρίως- του ΣΥΡΙΖΑ αίθουσα της ΕΣΗΕΑ το “παρών” έδωσαν, μεταξύ άλλων, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικότητες της αριστεράς. Ξεχωρίσαμε τους Γ. Μπανιά, Π. Κοροβέση, Τ. Τρίκκα, Αντ. Νταβανέλο, Ν. Βαλαβάνη, Ελ. Πορτάλιου, Ρ. Ρινάλντι, Ν. Γαλάνη, Β. Πριμικήρη, Γ. Χελάκη, Χρ. Πιλάλη, Α. Μπαδογιάννη, Γ. Σαπουνά και τους δημοσιογράφους Αρ. Μανωλάκο, Δ. Στούμπο, Ν. Φίλη, Θ. Καρτερό, Δ. Ψαρά.

Τη συνέντευξη διηύθυναν ο Δήμος Τσακνιάς, από την Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ και η Αυγή Θεοδόση από την ΚΠΕ του ΣΥΝ.

2 σχόλια :

  1. Από το "Ποντίκι":


    Αλαβάνος:δημοψήφισμα τώρα για το Σύμφωνο Σταθερότητας


    Καμία συγκεκριμένη αναφορά στους σκοτεινούς μηχανισμούς της Κουμουνδούρου και τον … Φλαμπουράρη, δεν είχε η συνέντευξη του Αλέκου Αλαβάνου το μεσημέρι στην ΕΣΗΕΑ. Ούτε πολλά πολλά για τις εσωτερικές έριδες και καταλογισμό ευθυνών. Αν δεν αλλάξει κάτι στις παρεμβάσεις του που πρόκειται να ακολουθήσουν (έρχεται στις 8 Φεβρουαρίου και κείμενο για την πολιτική και οργανωτική φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ) φαίνεται ότι ο Αλέκος αλλάζει τακτική και αφήνει πίσω τη μετωπική με τον ΣΥΝ. Αντ’ αυτού αποφασίζει να βγει μπροστά με πολιτικό πλαίσιο, για την έλλειψη του οποίου κατηγορήθηκε κατά την παρέμβασή του στην Πανελλαδική Σύσκεψη το Νοέμβριο η οποία είχε επικεντρωθεί στην πολεμική προς την Κουμουνδούρου και τον ΣΥΡΙΖΑ των μελών.

    Ο στόχος αυτή τη φορά ήταν τα υπερεθνικά καπιταλιστικά κέντρα και τα διευθυντικά κοινοτικά στελέχη με απολαβές 20.000 ευρώ που κόβουν τις συντάξεις των 500 ευρώ. Και βεβαίως η κυβέρνηση που «σκύβει το κεφάλι στις Βρυξέλλες» και «ορθώνει το ανάστημα στις νέες και τους νέους των Stage και στους αγρότες των μπλόκων». Πολύ περισσότερο, σύμφωνα με την κριτική Αλαβάνου, που έχει επιτρέψει να γίνει η Ελλάδα αντικείμενο χλευασμού και πειραματόζωο για ένα νέο οικονομικό μοντέλο, όπως η Βρετανία της Θάτσερ κάποτε, ή η Ιρλανδία σήμερα. Η κυβέρνηση είπε, πρέπει να προχωρήσει χωρίς άλλη καθυστέρηση σε ένα δημοψήφισμα για το Σύμφωνο Σταθερότητας, καθώς όπως είπε η λαϊκή δύναμη είναι το ισχυρότερο διαπραγματευτικό όπλο για μια κυβέρνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. (Ολόκληρο το κείμενο από τη συνέντευξη Τύπου στο http://enosy.blogspot.com/).

    Ουσιαστικά, ο Αλαβάνος επιμένει στη δημιουργία ρεύματος από τα κάτω και στη λεγόμενη κοινωνική πλειοψηφία με ισχυρό ρόλο της ριζοσπαστικής Αριστεράς. Όπως είπε, το Σύμφωνο Σταθερότητας σήμερα είναι ό,τι ήταν το άρθρο 16 πριν δυο χρόνια, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για κοινή δράση και αλληλεγγύη. Από εκεί και πέρα «όσοι πιστοί προσέλθετε»…Στο μεταξύ στον ΣΥΝ παίζεται ήδη τρέηλερ από τα προσεχώς. Ήτοι: έκτακτο συνέδριο…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλά ρε παιδιά, ποιό είναι το πρόβλημα του Αλαβάνου με τους αναρχικούς. Από πέρυσι που είχε βγει στο δελτίο του Μεγκα στον Πρετεντέρη λέει ότι δεν έπρεπε οι νέοι που ριζοσπαστικοποιήθηκαν να πάνε προς τους αντιεξουσιαστές. Τα ίδια και τώρα στη συνέντευξη. Έλεος, τι πρόβλημα έχει με τους αναρχικούς, τους φοβάται, τους θεωρεί ηθικά κατώτερους της αριστεράς που οραματίζεται, του προκαλούν αισθητική αλεργία. Επιτέλους κάποιος να του πει να σταματήσει να εκφέρει τέτοιες κουκουεδίλες που φτάνουν στα όρια της πολιτικής αλητείας. Ας σκεφτεί στο τέλος - τέλος γιατί κερδίζουν οι αντιεξουσιαστικές ιδέες ευρύτερα στη νεολαία, αλλά και στη βάση του συριζα και μετά να διεκδικήσει να εκφράσει πέρα από ηγεμονισμούς τον χώρο που εγκατέλειψε γιατί το μικρό του βγήκε μπασταρδάκι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ