ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2009

Μια παλιά ιδέα, μια νέα προσπάθεια...



Με πρωτοβουλία της ΚΟΕ και της ΚΕΔΑ, την Δευτέρα 14 Δεκέμβρη έγινε στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ μια συζήτηση με για μια εβδομαδιαία εφημερίδα που έχει τον…προσωρινό τίτλο «ενωτική Αριστερά».

Η ΚΟΕ και η ΚΕΔΑ έχουν διαφορετική ιστορική και ιδεολογική πορεία και καταβολές. Το γεγονός ότι αποφάσισαν να εκδώσουν μαζί μια εβδομαδιαία εφημερίδα, καταγράφει πράγματι μια ενωτική πρωτοβουλία. Ο τίτλος «ενωτική Αριστερά» είναι λοιπόν χαρακτηριστικός για αυτή την πρωτοβουλία. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι είναι καλός και για το όνομα της εφημερίδας που σκοπεύουν να εκδώσουν.

Θεωρούμε σήμερα ότι έχει ιδιαίτερη σημασία να γίνονται πράγματα που είναι ενάντια στο κυρίαρχη κατάσταση που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ. Το «ΚΟΚΚΙΝΟ» έχει ήδη διασπαστεί. Στον ΣΥΝασπισμό έχουν γίνει από δέκα χωριά. Επίσης, δεν είναι καλή παρακαταθήκη για την ΑΝΑΣΑ που αποτελείται από τον κύριο όγκο των δυνάμεων που «2ου κύματος», το γεγονός της εξαφάνισής του πριν καν προλάβει να γιορτάσει τα πρώτα του γενέθλια…

Μερικές φορές, πρωτοβουλίες σαν αυτή που πήρε η ΚΟΕ και η ΚΕΔΑ, αποκτούν ταυτότητα όχι μόνον από το πως αυτοπαρουσιάζονται αλλά και από το πως τους αντιμετωπίζουν οι άλλοι. Και η συγκεκριμένη πρωτοβουλία δέχτηκε πολλά πυρά από τους μηχανισμούς πριν καν προλάβει να κάνει την πρώτη της δημόσια παρουσία. Η Κουμουνδούρου και οι υποτακτικοί της διαδίδουν εδώ και μέρες το γνωστό παραμύθι, ότι δηλαδή πίσω απ’ όλα κρύβεται ο Α. Αλαβάνος που θέλει να διαλύσει τον ΣΥΝασπισμό και να κάνει νέο κόμμα. Κάποια ηγετικά στελέχη της, επειδή έχουν πάρει στα σοβαρά αυτές τις διαδόσεις και τις πιστεύουν ως αληθινές, έκαναν ανακρίσεις στην «ΑΥΓΗ» και στο «105.5 στο ΚΟΚΚΙΝΟ». Ζητήθηκε από δημοσιογράφους που δουλεύουν εκεί να δηλώσουν αν σκοπεύουν να συμμετέχουν σε αυτή την νέα εφημερίδα!

Όμως, κανένας από αυτούς δεν ενοχλείται από αυτό καθεαυτό το γεγονός της έκδοσης άλλης μιας εφημερίδας. Στην πραγματικότητα πιστεύουν ότι αυτό το εγχείρημα δεν έχει μέλλον. Δεν μπορεί να απειλήσει πραγματικά τις άλλες εφημερίδες που ελέγχει ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό που τους ενοχλεί και τους κάνει μάλιστα επιθετικούς είναι τα πολιτικά χαρακτηριστικά που καταγράφονται με αυτή την κίνηση για την έκδοση μιας εφημερίδας. Όπως το γεγονός ότι εμπνέει και στρατεύει κάποιο κόσμο, σε αντίθεση με άλλες πρωτοβουλίες που οδηγούν στην αποστράτευση και στην απογοήτευση.

Πιο πολύ όμως απ’ όλα ενοχλεί η διαπίστωση ότι ένα πολιτικά και ιδεολογικά ετερογενές πλήθος - όπως αυτό που συγκεντρώθηκε προχθές στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ – μπορεί και συζητάει δημιουργικά αυτό το εγχείρημα εκφράζοντας τελείως διαφορετικές απόψεις και θέσεις ακόμα και για βασικά χαρακτηριστικά του. Αυτή η διαπίστωση τρομάζει όσους έχουν μάθει να λειτουργούν ως ισορροπιστές πάνω σε ένα τεντωμένο σκοινί και να μην λένε ποτέ αυτό που πραγματικά σκέφτονται…

Όμως ο κόσμος αλλάζει. Ποίος θα το φανταζότανε ότι η ΚΟΕ θα έθετε υπό αναίρεση την εφημερίδα της και θα επιχειρούσε να δημιουργήσει ένα έντυπο πιο πλατύ και με την συμμετοχή άλλων όταν ο ΣΥΝ και άλλες συνιστώσες ΣΥΡΙΖΑ έχουν ταυτίσει σε μεγάλο βαθμό την πολιτική τους ύπαρξη και την πολιτική τους ταυτότητα με τα έντυπα που εκδίδουν. Γι αυτό και ο ΣΥΝ αποφάσισε να επενδύσει πριν λίγο καιρό 1.000.000 στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των ιδιόκτητων ΜΜΕ και άλλες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ επενδύουν στην ενίσχυση των δικών τους εντύπων. Η προσπάθεια αυτή κινείται κόντρα σε αυτή την κατεύθυνση. Ανεξάρτητα αν θα είναι επιτυχημένη, κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι αποτελεί μια τολμηρή πρωτοβουλία που καταγράφει μια τομή στα δρώμενα στον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς…


Δημοσιεύουμε σαν σχόλιο  το παρακάτω video, από το οποίο ορισμένα τμήματά του περιλαμβάνονταν στην πρόσκληση της εκδήλωση της Δευτέρας για την νέα εφημερίδα.

1 σχόλιο :

  1. Συντροφοι,
    ανεξάρτητα απο την οποια σκέψη, ιδέα ή πρόταση για έκδοση "εντυπου" (εφημερίδα, περιοδικό οτιδήποτε) το πρόβλημα ειναι τελικά εκνευριστικά απλό. Το εγχείρημα της ενότητας της αριστεράς για μια ακομη φορά βρηκε "ξέρα". Τάσεις, συνιστώσες, πρωτοβουλίες, συνέδρια, συνδιασκέψεις, αποφάσεις, διακηρυξεις, δηλώσεις, διαρροές, συσκέψεις κλειστες, μαζέματα ημικλειστα, καταγγελίες, διαψεύσεις κ.ά. είναι μερικα μονο απο τα καθημερινα σχεδον γεγονότα που πληγώνουν και τραυματιζουν την αριστερα.
    Η ουσία είναι μαλλον εκνευριστικά απλή:
    - ενα μέρος του ΣΥΝ βλέπει ή εστω επιθυμεί να κρυφοκοιτάζει προς το ΠΑΣΟΚ. Έχει τις πιο "δεξιές" αντιλήψεις (κι ακόμη πιο "δεξιές" πρακτικές). Έχει όνομα και λέγεται ανανεωτική ταση.
    - ενα μέρος του ΣΥΝ δηλώνει "αριστερό" αλλά πιστευει ότι ιστορικά του έχει ανατεθεί να κρατα τα κλειδια του "μαγαζιου". Ισορροπεί ανάμεσα στις σκληρές απαιτήσεις των διαφόρων μηχανισμών και ομάδων που έχουν ως αυτοσκοπό την οργανωτικη αναπαραγωγή τους και τη διατήρηση του ελέγχου του "μαγαζιου". Η τάση αυτή (αρ. ρευμα) αν και οργανωτικά φαίνεται οτι κυριαρχεί ουσιαστεί τελεί σε μία ιδιότυπη ιδεολογική και πολιτική υποτελεια στους ανανεωτικους.
    - ενα τριτο κομμάτι (θα μπορουσαμε να το χαρακτηρίσουμε απλουστευτικά φιλο-αλαβανικο) είδε το τρένο να περνά (και παρέμεινε στην αποβάθρα να κοιτα), αναζητά το επόμενο τρένο (που δεν ειναι βεβαιο αν και ποτε θα έρθει) και κυρίως αν είναι στο ιδιο δρομολόγιο με το προηγούμενο ή πάει γι' αλλου.
    κι "απεξω" υπάρχουν συνιστώσες που η καθε μια εχει τη δική της ταχύτητα, άποψη, γραμμή. Σ αυτη τη φαση φαινεται να τα ''κουτσοβρισκουν" αφου εχουν απέναντι ολους τους αλλους του ΣΥΝ αλλά δεν ειναι και απολύτως βεβαιο οτι εν τελει περιμενουν το τρένο ("του αλαβάνου").
    κι ακομη "παραέξω" υπάρχουν χιλιάδες αριστεροί που κοιτούν και προσπαθουν να μαντεψουν και να μεταφράσουν αναμεσα στις γραμμες των δηλώσεων και αντιδηλώσεων. και δικαιως απογοητεύονται (καποιοι εξοργίζονται κιολας)και δικαίως θα ριξουν στο τελος μια μουτζα και θα γυρισουν την πλάτη προς ολους (και θα έχουν άδικο;;;)
    Διότι συντροφοι καλες οι πολιτικες αναλύσεις, τα μανιφέστα και ολα τα σχετικά αλλά επιτέλους αυτη η κατάσταση δεν παει άλλο.Σε λιγο καιρο αν συνεχιστει αυτη η κατάσταση καθε 2 συντροφοι θα ειναι ομάδα - ταση - φράξια - πρωτοβουλία ή τι αλλο θα δηλώσουν. ΕΛΕΟΣ!!!
    Μια απλή προτασουλα θα ηταν πιο ''τιμια'' ειτε συμφωνησουν ολοι ειτε οι μισοι: Θελουμε ενα ΣΥΡΙΖΑ (ενιαίο και οχι συνομοσπονδια τριζωνικη με δικαιωματα βετο και ποσοστωσεις). Ολοι λοιπον αποφασιζουν τη διάλυση των οργανώσεων, κομμάτων, τασεων κλπ και ιδρύουν (επανιδρύουν) το ΣΥΡΙΖΑ. Κι εδω ο σ. Αλέκος Αλαβάνος θα μπορουσε υπό προϋποθέσεις να συνεισφέρει πολλα. Αλλα αυτη η απλη και παιδαριώδης λυση φαινεται να μην βολευει κανέναν ισως γιατί προϋποθέτει να βαλουμε την ενοτητα της αριστερας πάνω απο κομματικους πατριωτισμους και τα μικρα καθημερινα προσωπικά μας.
    Υστερόγραφο: καποιοι παντα θα χαρουμε να ειναι ολα αυτα βλακειες και να διαψευστουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ