ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2009

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΥΣ STAGIAIRES

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει ήδη δύο μέτωπα ανοικτά με τους εργαζόμενους. Το ένα αφορά στο λιμάνι του Πειραιά και το άλλο στους απολυμένους STAGIAIRES. Δημοσιεύουμε μια ανακοίνωση της Δ' ΕΛΜΕ ΑΝ. ΑΤΤΙΚΗΣ που αναφέρεται στα ζητήματα της αλληλεγγύης των εργαζομένων γιατί θεωρούμε ότι αυτές τις θέσεις θα έπρεπε να τις είχαν υιοθετήσει και οι τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές ενώσεις των εργαζομένων. Οι διοικήσεις τους υπηρετούν στενές κομματικές σκοπιμότητες και στηρίζουν την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Δυστυχώς  όμως στα προεδρεία αυτών των τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων συμμετέχουν  και συνδιοικούν συνδικαλιστές του ΣΥΝ εδώ και αρκετά χρόνια. Μάλλον έτσι αντιλαμβάνονται  στο συνδικαλιστικό κίνημα την "αριστερή προγραμματική αντιπολίτευση"...




Δ.ΕΛΜΕ ΑΝ.ΑΤΤΙΚΗΣ                              Ν.ΙΩΝΙΑ 2-11-09
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΥΣ STAGIAIRES

Θεωρούμε τους εργαζόμενους stagiaires ως νέους, υπερεκμεταλεύσιμους, της επισφαλής και ευέλικτης απασχόλησης, της «καταραμένης» γενιάς των 700, των 600, των 500 ευρώ. Θεωρούμε ως πρωτοβάθμιο συνδικάτο του δημόσιου τομέα, τους εργαζόμενους αυτούς συναδέλφους που απολύθηκαν. Γι αυτό απαιτούμε όσοι καλύπτουν άμεσες και διαρκείς ανάγκες να μονιμοποιηθούν.

Καταγγέλλουμε την ΑΔΕΔΥ για την στάση της, που δεν υπερασπίζεται το δικαίωμα συναδέλφων στην εργασία, που δεν προβαίνει σε εκτεταμένες κινητοποιήσεις.

Οι stagiaires εργάστηκαν με τις ίδιες συνθήκες που εργάζονται και οι συνάδελφοι μας ωρομίσθιοι στα σχολεία, τους οποίους η ΕΛΜΕ μας από τον περασμένο Νοέμβριο, και η ΟΛΜΕ από το συνέδριο της τον Ιούνιο, θεωρεί μέλη των συνδικάτων μας. Στηρίζουμε το κίνημα που συγκροτούν και το δικαίωμα στην εργασία. Ζητάμε την κατάργηση τέτοιων μορφών απασχόλησης τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Κατηγορούμε την Ε.Ε. που προωθεί την εργασιακή επισφάλεια. Κατηγορούμε τα κόμματα της εξουσίας που έπαιξαν και παίζουν πολιτικά παιγνίδια πάνω στους εργαζόμενους των stage.

Συνάδελφε, συναδέλφισσα είναι πιθανόν να βρίσκεσαι στην τρίτη δεκαετία του εργασιακού σου βίου, πιθανόν ο εργασιακός μεσαίωνας που κτυπάει την νέα γενιά να μην σε προλάβει. Όμως η ανασφάλιστη εργασία και η μερική απασχόληση στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα καταργούν τις ασφαλιστικές εισφορές, άρα διαλύουν την κοινωνική ασφάλιση και μετατρέπουν την μελλοντική σου σύνταξη σε κρατικό επίδομα ελεημοσύνης. Έτσι μειώνεται σημαντικά και ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων και οι ανάλογες εισφορές και ήδη τα πρώτα σημάδια φαίνονται στο εφάπαξ που σταδιακά καταργείται.

Διεκδικούμε μαζικούς διορισμούς στην εκπαίδευση και την υγεία.Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους. Καλούμε λοιπόν για όλα τα παραπάνω το σύνολο του εκπαιδευτικού κόσμου την Πέμπτη 5-11 στις 11μμ στην Ομόνοια να συμμετάσχει στην συγκέντρωση που διοργανώνουν οι εργαζόμενοι στα stage. Κηρύσσουμε τρίωρη διευκολυντική στάση εργασίας ( για όσους θέλουν να συμμετάσχουν στην συγκέντρωση) 11-2μμ για την πρωινή Βάρδια και ανάλογα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την μεσημεριανή η νυκτερινή βάρδια.

8 σχόλια :

  1. Τι λέτε ρε παιδιά! ε όχι και να μονιμοποιηθούν οι γλύφτες της κάθε εξουσιάς!
    Χιλιάδες νέοι βγάζουν τα μάτια τους διαβάζοντας, ενω ταυτόχρονα εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα, για να δώσουν εξετάσεις στον ΑΣΕΠ και να περάσουν στο δημόσιο και τώρα ζητάτε να μονιμοποιθούν αυτοί που μια ζωή γλύφουν στα πολιτικά γραφεία? έ όχι!
    Αυτοί δεν είναι μόνο θύματα, αλλά και θύτες, όλων των υπολοίπων.
    Αν η αριστερά σέβεται τον εαυτό της, θα πρέπει να ζητά εδώ και τώρα μαζικές προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ σε όλο το δημόσιο τομέα.
    Αν θέλει να λαικίζει με τα stage, μποροεί επίσης να το κάνει, να μην ζητά όμως την ψήφο του κόσμου που εργάζεται. Ντροπή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο φίλος ανώνυμος ξεχνά μάλλον το παιχνίδι με τις καρέκλες που παίζαμε παιδιά. Στο παιχνίδι αυτό οι καρέκλες ήταν πάντα λιγότερες από τους παίκτες που έτρεχαν γύρω τους ενώ έπαιζε μουσική και όταν αυτή σταματούσε κάποιοι δεν πρόφθαιναν να βρούν καρέκλα και έβγαιναν από το παιχνίδι.

    Κάπως έτσι γίνεται και με τις ευκαιρίες για δουλειά στους νέους. Τώρα, όσον αφορά ποιοί είναι θύτες και ποιοί θύματα, απλά αναφέρω ότι το σύστημα έχει εφεύρει πολλούς τρόπους για να διχάζει τον απλό κόσμο και δουλειά της αριστεράς δεν είναι να συνηγορεί στον κατακερματισμό, αλλά στην ενοποίηση. Ας σκεφτεί λοιπόν καλύτερα ο ανώνυμος φίλος και ας απευθύνει το σχόλιο περί "ντροπής" σ' αυτούς που το αξίζουν. Δηλαδή σ' αυτούς που αναγκάζουν τους νέους να τρέχουν στα πολιτικά γραφεία για να δουλεύουν ανασφάλιστοι για ψίχουλα. Και σ' αυτούς, δυστυχώς, περιλαμβάνονται και αυτοί που βρίσκουν προφάσεις για να κάνουν τα κουφά αυτιά και τα στραβά μάτια στην όλη κατάσταση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ντροπή σε σένα, που δεν καταλαβαίνεις! Δηλαδή με 100.000 επιπλέον ανέργους, νομίζεις ότι θα βοηθηθούν οι ήδη άνεργοι; Με το να αποδεχτούμε ότι και το κράτος έχει δικαίωμα να μην κολλάει ένσημα, θα βοηθηθούν οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα; Ας γελάσω! Ο ΑΣΕΠ θα κάνει τον ίδιο αριθμό διορισμών κάθε χρόνο, είτε όλοι αυτοί οι άνθρωποι μονιμοποιηθούν, είτε απολυθούν, γιατι προσλήψεις που κάνει είναι όσες οι συνταξιοδοτήσεις! Και ποιος σου είπε ότι δεν είναι άνθρωποι με μεταπτυχιακά αυτοί που είναι στα Στέιτζ; Δυστυχώς εκεί έχει φτάσει η "αξία" του πτυχίου.
    Όποιος δεν καταλαβαίνει τι παίζεται σήμερα, είναι αριστερός του σαλονιού

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. οχι ρε φίλε εγώ δεν δέχομαι να μονιμοποιηθεί κανένας με stage.
    Να γίνουν άμεσα διαγωνισμοί ΑΣΕΠ,και να καταργηθούν όλα τα Stage και στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα.
    Αλλά, όχι στο όνομα του δήθεν διχασμού του λαού, να δεχτούμε για μια ακόμα φορά να βολευτούν οι γλύφτες στο δημόσιο και οι υπόλοιποι να μένουν άνεργοι
    Καμια νομιμοποίηση λοιπον σε κανέναν stager, εξάλλου το γεγονός ότι καλύπτουν μονιμές και διαρκείς ανάγκες δεν αρκεί. Πρέπει να έχουν διοριστεί και μέσω ΑΣΕΠ λέει το συνταγμά. Και δεν θα δεχτούμε να ξαναγίνει το Συνταγμα κουρελόχαρτο επειδη έτσι θέλουν οι λαικιστές αριστεράς και δεξιάς.

    Η μόνη αριστερή λύση είναι Μαζικές προσλήψεις με ΑΣΕΠ (χωρίς συνέντευξη) σε όλο το δημόσιο

    ΥΓ Δεν ξέρω πια είναι "η αριστερά των σαλονιών", ξέρω όμως πολύ καλά την αριστερά που το πρωι γλύφει στα πολιτικά γραφεία (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) για διορισμό στο δημόσιο και το απόγευμα, το παίζει επανάσταση (υπό την προυπόθεση ότι θα βολευτεί βέβαια). Και μου προκαλεί αηδία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. δεν νομίζω ότι αμφισβητηθηκε απο κανέναν ότι το ουσιαστικό στην όλη υπόθεση είναι ότι για κάθε θέση είτε στειτζ είτε συμβασιούχου είτε μερικής απασχόλησης ότι πρέπει να δημιουργηθεί μια μόνιμη θέση εργασίας με πλήρες ωράριο και πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Αυτό είναι το επίδικο ότι μέσα στην κρίση αντί να προβάλλεται ως λύση ο κυνισμός του νεοφιλελευθερισμού που ενώ ο ίδιος δημιούργησε τα στειτζ έτσι ώστε να ελαστικοποιηθούν οι σχέσεις εργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ώστε να δημιουργήσει συνθήκες διαχωρισμού και διασπαστικών λογικών στους εργαζόμενους τώρα έρχεται να "νοικοκυρέψει" την κατάσταση με τη λογική ότι αυτό είναι παράνομο αλλα πολύ περισσότερο οτι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι φταίνε είτε γιατί ήξεραν που πήγαιναν είτε έιναι γαλάζια παιδια- αλήθεια οι στειτζ του 99 και του 2000 είναι ΝΔ;-. Το ζήτημα για την αριστερά δεν είναι ούτε να χαιδεψει τα αυτιά της καθε συντεχνιακής λογικής ή λογική βολέματος που παει να κυριαρχήσει στους αγώνες των απολυμένων αλλά να προσπαθήσει να τους ενώσει σε ένα ενιαιο μέτωπο με στόχο τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την υπεράσπιση και διεκδικηση των συνθηκων εργασίας. Αλλά για να το κάνει αυτό η αριστερά θα πρεπει να είναι μεσα στους αγώνες τους ώστε να προτείνει , να δείξει δρόμους ακόμα και να καθοδηγήσει( με την έννοια να υιοθετήσει κοσμος την δικια της οπτική) και όχι να πέφτει στο τρυπάκι του Παγκαλου και του κάθε νεοφιλελευθερου, ότι λύνουμε το πρόβλημα της ελαστικής εργασίας σκοτώντοντας τους ίδιους τους εργαζόμενους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Συμφωνώ με όσους θεωρούν ότι η Αριστερά (η σοβαρή εκδοχή της τουλάχιστον) δεν θα πρέπει να υποστηρίζει συντεχνιακά αιτήματα και να λαϊκίζει εκ του ασφαλούς.
    Μια σωστή στάση στο θέμα των stage είναι να διεκδικηθεί η ασφάλιση για το διάστημα που εργάστηκαν αυτοί οι άνθρωποι τόσο η ιατροφαρμακευτική οσο και στα συντάξιμα χρόνια. Από κει και πέρα, ας δώσουν μέσω ΑΣΕΠ (έστω και με χαμηλή και κλιμακωτή μοριοδότηση υπό τύπου κοινωνικού κριτηρίου, όπως ίσχυε και για άλλες κατηγορίες μοριοδοτήσεων π.χ. ανήλικα τέκνα, μονογονεϊκή οικογένεια, πολύτεκνοι). Όσο για τα πτυχία, τα μεταπτυχιακά, τα διδακτορικά και τις ξένες γλώσσες, ε, φαντάζομαι θα τους βοηθήσουν τα προσόντα τους να επιτύχουν στους διαγωνισμούς.
    Υ.Γ. Τα stage ως εργασιακή εμπειρία, ασφαλώς δεν είναι κατακριτέα. Ωστόσο θα έπρεπε να ισχύουν για αυστηρά ορισμένο χρονικό διάστημα, για απασχόληση αποκλειστικά στην ειδικότητα του/της εκπαιδευόμενης/νου και για τον ιδιωτικό κατά προτίμηση τομέα, κάτω από αυστηρό έλεγχο για την τήρηση των όρων.
    Κ.Ε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Οι διορισμένοι από τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ (φυσικά εκτός διαδικασιών ΑΣΕΠ πχ στη Βουλή), θα ανακοινωθούν κάποια στιγμή;
    Δήμοι οι φορείς (πχ Επιμελητήρια) όπου ασκεί διοίκηση ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ (και το ΚΚΕ δεν εξαιρείται) κάνουν προσλήψεις μόνο μέσω ΑΣΕΠ; Ή μήπως έχουν περισσότερους συμβασιούχους από μονίμους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Η συζήτηση για τις σχέσεις εργασίας έχει ανάψει. Νομίζω ότι όλοι συμφωνούμε ότι πρέπει να καταργηθούν και στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα. Το θέμα είναι τι γίνεται με τους μέχρι τώρα απασχολούμενους με τέτοιες μορφές κυρίως στο Δημόσιο τομέα. Δεν είναι εύκολη η απάντηση. Η ενιαία λύση τους πετάμε όλους έξω κι ησυχάζουμε προφανώς απορρίπτεται . Σίγουρα τούς καλύπτουμε τις αφαλιστικές δαπάνες για όσο καιρό δούλευαν ανασφάλιστοι, καθώς και τις αποδοχές που δεν πήραν σε σχέση με τους νόμιμους.Τους κάνουμε όλους μόνιμους ; Κι αν κάποιοι από αυτούς ούτε κάν πάταγαν στις υπηρεσίες τους ( το λέω εκ πείρας , στο Δημόσιο δουλεύω ). Όπότε κάποιους μονιμοποιούμε , κάποιους όχι. Μονιμοποιούμε όσους έχουν κάποια , χ χρόνια απασχόληση στο Δημόσιο. Τους άλλους τους μοριοδοτούμε. Υπόψη ότι λύση δεν είναι νά κάνουμε ένα Δημόσιο τομέα τεράστιο ( π.χ. 2.000.000 ανθρώπους ), ούτε να αποκλείσουμε ανθρώπους με πολλά προσόντα ( πτυχία κ.λ.π.) από αυτόν , οι οποίοι δεν ήθελαν η δεν μπορούσαν να συνάψουν κάποιες συμβάσεις έργου, stage, μερικής απασχόλησης κ.λ.π.. Και επίσης ένας που θα μπεί με τέτοιο τρόπο, ίσως να τον εφαρμόσει και στη επαγγελματική ζωή του στο Δημόσιο ( να προάγεται, να κρίνεται , να μετακινείται ) με πλάγια κριτήρια ( μέσο είπατε ; ) . Λέω κάποιες σκέψεις, δεν είμαι απόλυτος, το θέμα είναι δύσκολο. Πιστεύω ότι το ΑΣΕΠ ήταν μια κάποια λύση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ