ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2009

Για να μαθαίνουν οι νέοι και να θυμούνται οι παλιοί…


Φωτογραφία από την σημερινή πορεία

Δεχτήκαμε άδικες επιθέσεις με αφορμή το κείμενο με τίτλο: ΝΟΕΜΒΡΗΣ 2009: Ο «εκδημοκρατισμός» τύπου Μαρκεζίνη δεν θα περάσει στον ΣΥΡΙΖΑ!  από νέους συντρόφους που μας κατηγορούν ότι διαστρεβλώνουμε την ιστορία της αριστεράς και σπιλώνουμε τους ιστορικούς ηγέτες της. Δυστυχώς η επίσημη εκδοχή της ιστορίας της αριστεράς που εκφέρεται από τους κυρίαρχους κομματικούς μηχανισμούς υποτάσσεται στις πολιτικές σκοπιμότητες που διαμορφώνονται από τις ανάγκες της τρέχουσας πολιτικής προπαγάνδας. Στα πλαίσια αυτών των σκοπιμοτήτων αρκετοί γνωρίζουν για την «ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ Νο 8» , όμως ελάχιστοι έχουν ακούσει για τα «Μαθήματα του Νοέμβρη» του ΚΚΕ εσωτερικού.

Ως αριστεροί, πρώτα απ’ όλα οφείλουμε να αναγνωρίζουμε τα λάθη μας και όχι να τα κρύβουμε. Με αφορμή τον φετινό εορτασμό της εξέγερσης του Πολυτεχνείου αναδημοσιεύουμε μερικά ενδεικτικά αποσπάσματα από μια συνέντευξη του Νίκου ΚΑΡΡΑ ηγετικού στελέχους της ανανεωτικής αριστεράς που δόθηκε στο περιοδικό «Σχολιαστής» το 1988 και αφορούν σε κάποιες πλευρές της ιστορίας της "ανανεωτικής" αριστεράς που δεν είναι ευρέως γνωστές. Ολόκληρη την συνέντευξη βρίσκεται εδώ: «Το ελληνικό '68» 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΗΣ: Είχατε ενημέρωση για τη θέση των μελών του κόμματος γι' αυτά τα προβλήματα; Τι στάση κρατούσαν στις αντιθέσεις σας;

Νίκος ΚΑΡΡΑΣ: Είχαμε τακτική επικοινωνία με τον Δρακόπουλο, ο οποίος μας ενημέρωνε ότι όλα τα φυλακισμένα στελέχη ήταν μαζί μας. Διαμορφώναμε μάλιστα τις απόψεις μας για τα πολιτικά και διαδικαστικά ζητήματα, αξιοποιώντας τις υποδείξεις που μας έστελναν. Ο Φιλίνης μας έγραφε τότε, ότι οι άλλοι έχουν σκοπό να φυτοζωήσουν το κόμμα. Υπάρχουν τα δημοσιευμένα άρθρα του Φιλίνη που υπεράσπιζε την οργανωτική μας αντίληψη και του Λουκίδη (Λ. Κύρκου) που αντιπαράθετε στην αντίληψή μας για την Αντίσταση τη λογική της κίνησης των πολιτικών διαδικασιών. Μετά όμως από κάποιες ενημερώσεις που τους έκανε ο Τζεφρώνης (ο οποίος είχε από παλιότερα την αντίληψη ότι θα έπρεπε να αναγνωρίσουμε το Σύνταγμα Παπαδόπουλου για να κινηθούν οι μάζες), οι σύντροφοι μετέβαλαν ξαφνικά άποψη. Άρχισαν να μας γράφουν ότι τα πράγματα έχουν φτάσει σε αδιέξοδο, έχουν δίκιο οι κάτω και παραδώστε τους. Με πρωτοβουλία δική μου, αποφασίσαμε ότι δεν μπορούσαμε να εκβιαστούμε και να παραδώσουμε την ηγεσία σε άγνωστης σε μας σύνθεσης όργανο (ναι!!) φορέα αντιλήψεων αντίθετων με τις δημόσια διατυπωμένες θέσεις του κόμματος και μηνύσαμε να παραδώσει ο Δρακόπουλος (που μπορεί να ήταν φυλακισμένος αλλά ήταν Γραμματέας του Κόμματος), ο Παρτσαλίδης και ο Φιλίνης μια και συμφωνούσαν μ' αυτή την εξέλιξη. Δεν τους ζητήσαμε καν να καθοδηγήσουν, αλλά να λειτουργήσουν απλώς ως διαμετακομιστικός σταθμός παράδοσης της ηγεσίας.

Μετά την άρνηση των τριών να παραλάβουν παραιτηθήκαμε. Απέσπασα, μάλιστα, μια απόφαση να κατεβώ στην Ελλάδα για να παραδώσω στη νέα ηγεσία, αφού έπαιζα το ρόλο Αναπληρωτή Γραμματέα.

Εν τω μεταξύ, όμως, μόλις έλαβαν στην Αθήνα ο Λεωνίδας και οι άλλοι ένα σημείωμα που ανακοίνωνε την παραίτησή μας, αντέδρασαν. Είπαν ότι εσείς έχετε διακόψει επαφή ένα τετράμηνο μαζί μας και εν πάση περιπτώσει να αρχίσουμε πάλι το διάλογο. Ενώ μάλιστα είχα έρθει στην Ελλάδα, αντί να με συναντήσουν μου έστειλαν μια επιστολή, στην οποία μου ανακοίνωναν ότι το Γραφείο ήρε την παραίτηση και, εφόσον ελλείπει πλέον ο λόγος της αποστολής μου, εντέλλομαι να επιστρέψω πίσω.

Επιστρέφοντας δε δέχτηκα την άρση της παραίτησης, πιστεύοντας ότι βρισκόμασταν μπροστά σ' ένα πραξικόπημα που διέλυε την ηγετική ομάδα και φιλοδοξούσε να εγκαθιδρύσει μια διαφορετική συμβιβαστική αντίληψη μέσα στο κόμμα. Τους τόνισα, λοιπόν, ότι δε μετέχω σε καθοδηγητικές ευθύνες και δε θέλω να απολογούμαι στους κεντρώους πολιτικούς που έρχονταν έξω και μας έλεγαν ότι οι δικοί σας στην Αθήνα θέλουν να αναγνωρίσουν το χουντικό Σύνταγμα και να νομιμοποιήσουν τις εκλογές του Μαρκεζίνη.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΗΣ: Η πρώτη και πιο σημαντική πολιτική απόφαση της νέας καθοδήγησης αφορά την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Νίκος ΚΑΡΡΑΣ: Μέχρι τώρα δεν έχω βγει να μιλήσω δημόσια γι’ αυτό το θέμα, όπως και για άλλα, κηδόμενος του χώρου αυτού από τον οποίο προήλθα και στον οποίο πρωτοστάτησα… Το θεωρώ όμως το μεγαλύτερο στίγμα του ΚΚΕ (εσωτερικού), αληθινή προδοσία στην επανάσταση που δεν έχει ξαναγίνει στην ιστορία του κόμματος.

Η στάση στο Πολυτεχνείο φανερώνει τον τύπο του διαλόγου που επιλέχθηκε να γίνει με τις μάζες. Ένα διάλογο που όπως προανάφερα, αφορούσε μόνο τα καθυστερημένα κομμάτια τους και όχι τα πρωτοπόρα και επαναστατικά. Μόλις έγινε η εξέγερση του Πολυτεχνείου, αυτοί την αναθεμάτισαν με την απόφασή τους, τα περίφημα «Μαθήματα του Νοέμβρη». Τους έστειλα τότε ένα γράμμα, υβριστικότατο, παρόλο που ήμουν παραιτημένος, αναφέροντας ότι αυτές οι θέσεις ήταν κατάπτυστες. Πολλά από τα στελέχη, που σήμερα πρωτοστατούν στις παρελάσεις με τις σημαίες, τότε έκλαιγαν γιατί «το Πολυτεχνείο μας πήγε δέκα χρόνια πίσω».

Μια εβδομάδα μετά το Πολυτεχνείο έγραψα ένα άρθρο στην «Ελεύθερη Ελλάδα» με τίτλο «Οι ματοβαμμένες σημαίες μας μηνούν τη νίκη», για το οποίο ο Κώστας Φιλίνης είπε αργότερα, ότι αποτελούσε «πισώπλατο χτύπημα του Νίκου Καρρά, στο απώγειο της ανηθικότητάς του, επειδή πίστεψε ότι ο Ιωαννίδης θα μας έπιανε και επί των πτωμάτων μας θα αναλάμβανε ξανά την ηγεσία με την παλιά γραμμή».

Η σύμπτωση ήταν ότι στο ίδιο φύλλο της «Ελεύθερης Ελλάδας», στη διπλανή σελίδα, είχε γράψει ένα άρθρο ο Καρίγιο με τίτλο τα «Διδάγματα του Πολυτεχνείου». Εκείνη την εποχή μέσα στο Ισπανικό Κομμουνιστικό Κόμμα γινόταν μια έντονη διαπάλη, κι ο Καρίγιο έβρισκε στην περίπτωση του Πολυτεχνείου το επιχείρημα με το οποίο θα αντιμετώπιζε τους δεξιούς εσωκομματικούς αντιπάλους του, που ήθελαν να συνδιαλλαγούν με τον Φράνκο. Το ΚΚΕ Εσωτερικού τότε αντέδρασε, (θεωρώντας την αρθρογραφία του Καρίγιο... επέμβαση στα εσωτερικά του. Ο Ισπανός κομμουνιστής, όμως, ήταν άνθρωπος κλειδί για τις διεθνείς σχέσεις του κόμματος. Όταν βγήκε, λοιπόν, έξω ο Φιλίνης, τον έπιασα και του είπα ότι θα δημιουργηθούν προβλήματα στις σχέσεις τους. Ξεχνώντας τα περί «πισώπλατου χτυπήματος» του Καρρά, βρέθηκε με τον Καρίγιο και διευθέτησε την «παρανόηση»!

Με τις διαδικασίες και τη στάση απέναντι στο Πολυτεχνείο, ολοκληρώνεται η στροφή της στροφής του ’68…

29 σχόλια :

  1. Το κείμενο αρκετά ενημερωτικό και χρήσιμο! Θα ήθελα όμως να κάνω και ένα σχόλιο για την φωτογραφία. Στην αριστερή άκρη το πανό της "νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ" το κρατάει μια κυρία με άσπρα μαλλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για ρίξτε και μια ματιά εδώ:

    Ευτυχώς που δεν νίκησε η επανάστασή μας!

    Ο Λεωνίδας Κύρκος σε μια συνέντευξη - ανακεφαλαίωση της 50χρονης πολιτικής του πορείας θυμάται, μετανιώνει, εξομολογείται:

    - Το 1973 είχατε εκφράσει την άποψη πως η Αριστερά έπρεπε να εκμεταλλευθεί τα ανοίγματα του Σπύρου Μαρκεζίνη;

    - Και εξακολουθώ να το πιστεύω. Χωρίς τα ανοίγματα του Μαρκεζίνη το Πολυτεχνείο ήταν αδιανόητο και υποστήριζα ότι στις εκλογές, όπου ο πολίτης θα είναι ο ίδιος υποχρεωμένος να συγκρουστεί με την δικτατορία, ήταν μια ευκαιρία να τεθεί σε κίνηση ο λαϊκός παράγοντας, ο οποίος έμεινε ακίνητος όταν έγινε η Μεταπολίτευση. Η Μεταπολίτευση έγινε απόντος του λαού.

    - Είχατε αντιληφθεί την έκταση του Πολυτεχνείου και πού πήγαινε το πράγμα;

    - Στην αρχή όχι, αλλά στην πορεία το συνειδητοποιήσαμε όλοι μαζί. Ημασταν αντίθετοι συνολικά στα αναρχικά συνθήματα και προσπαθήσαμε να ενημερώσουμε μέσα στο Πολυτεχνείο ότι δεν ήταν αυτή η γραμμή που θα μπορούσε να είναι παραγωγική. Το θέμα ήταν κάτω η χούντα και όχι, κάτω ο καπιταλισμός, κάτω το κράτος και οι ανοησίες, οι οποίες διατυπώνονταν από τους αναρχικούς μέσα στο Πολυτεχνείο. Και τελικά επικράτησε αυτή η πολιτική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αν θυμάμαι καλά ήταν ο ίδιος ο Νίκος ο Καρράς που λίγο πριν τις εκλογές του 1985 είχε καλέσει ( προτείνει; ) σε άρθρο του τους ψηφοφόρους του ΚΚΕ εσωτερικού να ψηφίσουν στις μεγάλες πόλεις ΚΚΕ εσωτερικού ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα ( επαρχία ) ΠΑΣΟΚ. Τό άρθρο του είχε δημοσιευτεί κανονικά στην << σταλινική >> Αυγή. Δεν θέλω να πώ ότι ό,τι λέει είναι λάθος, απλώς ότι τα στελέχη των κομμάτων της Αριστεράς συνήθως υπερτονίζουν τα λάθη των εσωκομματικών τους αντιπάλων ενώ αμβλύνουν τα δικά τους. Επίσης έχω την εντύπωση ότι ο Καρίγιο μάλλον στην << δεξιά >> τάση του Ευρωκομμουνισμού ανήκε ( νομίζω κάπου το λέει σε μια συνέντευξή του κι ο Πουλαντζάς ).
    Δ.Υ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Με "έχω την εντύπωση" και "αν θυμάμαι καλά" δεν γίνεται δουλειά!

    Και το ΠΑΣΟΚ είχε κάποιο Καρρά και μάλλον τον έχεις μπερδέψει με αυτόν.

    Αν θεωρήσουμε ότι ο Καρίγιο ήταν "δεξιά" τάση του Ευρωκομμουνισμού, τότε ο Λ. Κύρκος ανήκει στην "ακροδεξιά" τάση του Ευρωκομμουνισμού, αφού έκανε από τα δεξιά κριτική στον Καρίγιο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ωραία λοιπόν είμαι σίγουρος και βέβαιος ότι ο Ν.Κ. είχε καλέσει τους ψηφοφόρους του ΚΚΕ εσωτερικού το 1985 στην επαρχία να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ. Τι να κάνουμε τώρα! Ετσι έγινε ! Αρέσει δεν αρέσει! Οχι δεν τον μπερδεύω με τον άλλο Καρρά του ΠΑΣΟΚ. Είναι το ύφος της γραφής μου τέτοιο, χαμηλών τόνων. Το ξέρω το συγκεκριμένο γεγονός και το θυμάμαι πολύ καλά γιατί σπούδαζα στην επαρχία τότε και ανήκα στον Δημοκρατικό Αγώνα. Αλλωστε και ο Μπριλλάκης, που νομίζω ότι είναι κοντά ιδεολογικά ο Ν.Κ. , το 1989 και μετά συνεργαστηκε με το ΠΑΣΟΚ ( πάλι λάθος κάνω; ). Γενικά η αριστερή τάση του ΚΚΕ εσωτερικού ένοιωθε αρκετά κοντά στο ΠΑΣΟΚ. Τέλος κι ο ΠΑΝ - ΠΑΝ ( ξέρουμε για ποιον μιλάω έτσι; ) με το ΠΑΣΟΚ είναι από το 89 και μετά.
    Συντροφικά και φιλικά
    Δ.Υ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κι όμως για τον Νίκο Καρρά κάνεις λάθος! Το να τον ανακατεύεις με τον ΠΑΝ - ΠΑΝ και το Μπριλλάκη που πράγματι συνεργάστηκαν με το ΠΑΣΟΚ δεν σε βοηθάει σε τίποτα! Μήπως αναφέρεσαι στον Σταύρο Καρρά και έχεις πάλι μπερδευτεί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Οχι δεν κάνω λάθος , λυπάμαι πολύ. Τώρα αν θέλετε το πιστεύετε, αν θέλετε όχι. Το θυμάμαι πολύ καλά γιατί το είχαμε συζητήσει πολύ με άλλους συντρόφους και όλοι είχαμε στεναχωρεθεί και πονέσει. Ανέφερα τον Μπριλλάκη γιατί κάποια χρονική περίοδο ήταν ο << ηγέτης >> της αριστερής τάσης στο ΚΚΕ εσωτερικού και σε πολύ έντονη σύγκρουση με τον Κύρκο. Αυτά ...
    Φιλικά και συντροφικά
    Δ.Υ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Θα μας επιτρέψεις όμως να επιμείνουμε στην άποψή μας. Αν έχεις κάποιο ντοκουμέντο που να επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς μου παρουσίασε το και θα το δημοσιεύσουμε. Ο Ν. Καρράς κράτησε στάση σιωπής για πολλά χρόνια και δεν είχε κάνει καμία δημόσια δήλωση. Αυτό που επικαλείσαι εκτός των άλλων αντιβαίνει και με αυτή την προσωπική του στάση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ο.Κ.Δεν τον μπερδεύω με τον Σταύρο ( που ήταν αδελφός του ) , γιατί εκείνη την περίοδο δεν ζούσε. Ανέφερα τον ΠΑΝ - ΠΑΝ γιατί έκανε από αριστερά κριτική στο ΚΚΕ εσωτερικού ( και πολύ ορθώς ) και κατέληξε πρόεδρος της ΕΡΤ. Επί της ουσίας δεν διαφωνώ με όσα γράφετε για την στάση της ηγεσίας του ΚΚΕ εσωτερικού το 1973, απλώς λέω ότι οι της ηγεσίας των κομμάτων της Αριστεράς εύκολα κατακρίνουν τους άλλους και αγιοποιούν τους εαυτούς τους. Ο Ν.Κ. ν-ο-μ-ι-ζ-ω δεν αποτέλεσε εξαίρεση.
    Δ.Υ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αφού δεν τα βρίσκουμε στις εξαιρέσεις, να δούμε μήπως συμφωνούμε στον ...κανόνα! Μήπως ο Λ. Κύρκος λοιπόν είναι ο κανόνας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ενδεχομένως. Πάντως τη συγκεκριμένη στροφή, ρήξη κ.λ.π. του ΚΚΕ εσωτερικού την έχω πρωτοδιαβάσει στο βιβλίο του Ελεφάντη << ο ανεύρετος σοσιαλισμός >>, το οποίο περιείχε άρθρα του στον Πολίτη. Ο συγγραφέας την περιγράφει σαν σύγκρουση Κύρκου ( Λουκίδη ) - Μπριλλάκη. Από τότε ο Ελεφάντης παραιτήθηκε από μέλος του κόμματος. Το ίδιο και η πλειοψηφία της οργάνωσης του Παρισιού.
    Δ.Υ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. «Εξω από τον χορό πολλά τραγούδια λέει κανείς»

    Σωστά! ο Α. Ελεφάντης παραιτήθηκε από μέλος του κόμματος τότε. Μήπως γνωρίζεις πότε ξανάγινε μέλος και σε πιο κόμμα; Από την εποχή που αποστρατεύτηκε μέχρι την εποχή που αποφάσισε να στρατευτεί ξανά πόσα σημαντικά ζητήματα κρίθηκαν στην αριστερά;

    Βέβαια, τουλάχιστον ο Α. Ελεφάντης είχε κάποια στιγμή και κομματική ταυτότητα. Όμως κάποιοι άλλοι από τον κύκλο του, που σνόμπαραν την κομματική ένταξη και ήταν δήθεν πιο αριστεροί από τα κόμματα της Αριστεράς, αποφάσισαν στα γεράματα να ενταχθούν στον ΣΥΝασπισμό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Οχι ειλικρινά δεν ξέρω, θα ήθελα πολύ να μάθω. Ποιούς άλλους από τον κύκλο του εννοείς ; Τον Μπαλτά; Ποιούς άλλους; Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω την επιθετικότητά σου! Δηλαδή πολιτική ασκείς μόνο η κυρίως μέσα από κόμματα; Αυτό δεν είναι συντηρητικό; Δηλαδή ο μακαρίτης ο Ελεφάντης τι στραβό έκανε; Είπαμε είσαι οπαδός όχι χούλιγκαν!
    Δ.Υ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ποτέ ο Μπριλάκης δεν ήταν η προσωποποίηση της αριστερής πτέρυγας του ΚΚΕ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ.. Όποιος θέλει να μάθει ας ρωτήσει ποιοι ήταν οι 4 της ΚΟΑ του ΚΚΕ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ. Αυτοί ήταν η αριστερή τάση. Και ο ένας απο αυτούς δε, δεν είναι στη ζωή πλέον...

    ΥΓ Ο Πάνος Δημητρίου π.χ ήταν "Δρακόπουλος". Επειδή ο Δρακόπουλος είχε τεράστιο ιδεολογικό-πολιτικό βάθος, ήταν πιο αριστερός απο τον Κύρκο, (και ήταν δέκα σκάλες πιο πάνω απο τον Κύρκο), δεν σημαίνει ότι και ο Δημητρίου ήταν αριστερή πτέρυγα. Απλά στο ΚΚΕ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ υπήρχαν κάποιες ευρύτερες συσπειρώσεις με όρους γενεών απολύτως λογικό για εκείνη την εποχή....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Τι έγινε ρε σύντροφοι? παει η λογοκρισία σύννεφο το blog ή μου φαινεται?
    Τόσο πολύ δημοκράτες είστε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Υβριστικά, σεξιστικά, ρατσιστικά κομμένα. Και σε όποιον αρέσει! Δημοκρατία δεν είναι να λέει ότι θέλει ο καθένας κακόβουλος ότι του κατέβει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Συμφωνώ ότι οι κατηγοριοποιήσεις τάσεων, φραξιών, ατόμων κ.λ.π. στα εσωκομματικά των κομμάτων της αριστεράς είναι δύσκολο πράγμα ( άσε που μεταβάλλονται διαρκώς ). Πέραν τούτου οι τάσεις στο εν λόγω κόμμα, νομίζω πάντα , ήταν δεξιά , κεντρώα και αριστερή. Ο Δρακόπουλος μάλλον, νομίζω, μάλλον κεντρώος ήταν ( και συμφωνώ ότι ήταν σπουδαία προσωπικότητα με ήθος και μετριοπάθεια).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Το ότι λειτουργούσε συνθετικά ο Δρακόπουλος(ως γραμματέας) δεν σημαίνει ότι ήταν κεντρώος. Επαναλαμβάνω!!! ΗΤΑΝ ΔΕΚΑ ΣΚΑΛΕΣ ΠΙΟ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΡΚΟ!!!! Και δυστυχώς κανείς δεν ξέρει για αυτά, όπως και για άλλα... Για το ότι πχ, στα γραφεία, δεν είχε γραφείο προέδρου-σουίτα. Αυτά τα καθιέρωσαν οι "επόμενοι" Γ.Γ... Για να λέμε και μερικές αλήθειες που και που. Δεν είναι κακό!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Συμφωνώ κι επαυξάνω, αν και τα σχετικά τα έχω μάθει από παλαιότερους ( δεν ξέρω την ηλικία σου, εγώ είμαι σαραντάρης ). Δεν έχω ακούσει κανένα να πεί κακό λόγο για τον Δρακόπουλο. Ως προς την επιλογή του διαχειριστή να μην επιτρέπονται ύβριστικά, ρατσιστικά κ.λ.π. σχόλια συμφωνώ και επαυξάνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Τό άρθρο του Νίκου του Καρρά δημοσιεύτηκε στην Αυγή ( αριθμός 3295 ) την Πέμπτη 9/5/1985 και καλούσε το ΚΚΕ εσωτερικού να αποσυρθεί από τις μη γόνιμες γι αυτό περιφέρειες υπέρ του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Τα περισσότερα μέλη του ΚΚΕ εσωτερικού τότε το θυμούνται. Μπορείτε να τα ρωτήσετε.
    Συντροφικά
    Δ.Υ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Τελικά φίλε ανώνυμε ποιοί ήταν οι 4 της ΚΟΑ του ΚΚΕ εσωτερικού που ήταν στην αριστερή τάση; Ειλικρινά δεν μπόρεσα να μάθω. Θα εκτιμούσα ιδιαίτερα αν μου έλυνες την περιέργεια!
    Φιλικά
    Δ.Υ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Μια και έψαξες το άρθρο του Ν. Καρρά και το βρήκες, μήπως μπορείς να μας δώσεις περισσότερες πληροφορίες. Είναι κείμενο που το υπογράφουν πολλοί, είναι προσωπικό άρθρο, η μη γόνιμες περιφέρειες ποίες είναι, γιατί το ΚΚΕ εσωτ τότε είχε πάρει κάτω από 2% και μάλλον "μη γόνιμες" ήταν όλες οι περιοχές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Είναι προσωπικό άρθρο, το υπογράφει μόνο αυτός, το ΚΚΕ εσωτερικού είχε πάρει όντως 1,84% καί είχε εκλέξει ένα βουλευτή τον Κύρκο στην Β Αθηνών και για 800 ψήφους θα μπορούσε να εκλέξει και τον Μπανιά στην Α Αθηνών. Σύμφωνα με το τότε εκλογικό σύστημα μάλλον γόνιμες περιοχές ήταν οι Α και Β Αθηνών, η Α και Β Θεσσαλονίκης , ενδεχομένως κι άλλες αστικές περιοχές. Μη γόνιμες περιοχές οι αγροτικές, ημιαστικές περιοχές , που το κόμμα είχε πολύ μικρά ποσοστά. Ανέφερα το συγκεκριμένο άρθρο γιατί είχε πονέσει και εκπλήξει πολύ κόσμο και γιατί τότε είχε γίνει αντικείμενο μεγάλης συζήτησης. Πίστεψέ με κι εγώ δεν εκτιμώ τον Κύρκο ( πέρα από την μεγάλη αγωνιστική του δράση και ότι ποτέ δεν κυνήγησε το χρήμα ) αλλά δεν είναι ο μόνος που ευθύνεται για τις επιλογές στο ΚΚΕ εσωτερικού. Είναι συνήθειο των παλιών ηγετών και στελεχών να βγάζουν την ουρά τους απέξω και στην περίπτωση του ΚΚΕ εσωτερικού να τα φορτώνουν όλα ( μα όλα !!) στον Κύρκο. Είναι φανερό ότι το άρθρο του Ν.Κ. δεν αλλάζει την αλήθεια των όσων αναφέρει στο άρθρο του , που εν πολλοίς είναι σωστά, μόνο που φοβάμαι ότι ωραιοποιεί τον ρόλο του όπως τόσοι και τόσοι άλλοι. Ο Μπριλλάκης πιστεύω ότι το 1973 λίγο πολύ ανήκε στην ίδια πλευρά με τον Ν.Κ. Τέλος πάντων παλιές ιστορίες , ας ελπίσουμε κι ας παλέψουμε για μια καλύτερη Αριστερά .
    Συντροφικά και φιλικά
    Δ.Υ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. παλιός εβραίος σύντροφος20 Νοεμβρίου 2009 στις 1:36 π.μ.

    Γιά σιγά ρε παιδιά, γιά σιγά!
    Προφανώς και έχει ευθύνες και ο Ν.Κ.. Το κείμενο που λέει ο σύντροφος γιά τις εκλογές το θυμάμαι και γω και έτσι ήταν που τα λέει. Και ο Μπενάς με το Στάβερη και το Γουργιώτη και τον πως τονε λέγανε τον άλλο που έκανε ένα φεγγάρι γραμματέας της ΚΟΑ έχουν ευθύνες. Όλοι αυτοί που το παίζανε δηλαδή και αριστεροί στην καθοδήγα του εσωτερικού. Που θυμίζω ότι ήτανε τότε στις αρχές χωρίς παρένθεση.
    Το θέμα όμως όπως σωστά λέει ο σύντροφος ο Δ.Υ. δεν είναι αυτοί αλλά όλη η φράξια του Κύρκου, του ΜΟΑ, του Φιλίνη κλπ κλπ., δηλαδή η καθοριστική πολιτικά και ιδεολογικά ομάδα.
    Να τα πάρουμε απ την αρχή γιατί έχει μιά σημασία, ελπίζω να φανεί παρακάτω.
    Πάμε λοιπόν:
    1. φάση πρώτη> Δίκη Δρακόπουλου Παρτσαλίδη. Τι να λέμε και τι να μη λέμε. Η ουσία είναι ότι μας έφευγε ο κόσμος σαν τρελλός και μας έβριζε και μας έφτυνε και πήγαιναν στο ΚΚΕ κι από δω κι από κει και δεν ξέραμε που να κρυφτούμε και το ΠΑΜ έγινε ρόμπα. Θυμάμαι λάθος;
    Τη γραμμή ποιός την είχε βγάλει;
    Εντάξει εμάς δε θα ρωτάγανε οι μεγαλοι αγωνιστές ηγέτες αλλά εμείς τα λουστήκαμε και βαρέσαμε δυάλα. Από κοντά οι περίφημες ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ!! Τα λέει ο Ν.Κ. , τι να προσθέσω εγώ. Όμως μην ξεχνάμε και τις ιστορίες στην ΚΟΣ και το Ρήγα 4 με το Μίμη το Μανωλάκο. Ποιός τα έκανε όλα τότε μαντάρα; Ο Βαλντέν και τα τσιράκια του Κύρκου και tuti quanti. ή μήπως τα θυμάμαι λάθος; Δε νομίζω. Που λέγαμε γιά κλιμάκωση της αντίστασης και αυτοί θέλανε λέει πολιτική με τη φιλελευθερποίηση γιά να κινηθούν οι μάζες.
    Τι κινεί τις μάζες το είδαμε με το Πολυτεχνείο και τη γραμμή των Μαθημάτων του Νοέμβρη που λέει ο σύντροφας παραπάνω.
    Ή όχι;
    Να μην ξεχνάμε ότι τότε το 73 σκάσανε κανονικά όλοι αυτοί που είχε εκθρέψει ο Κύρκος και οι δικοί του. Ποιοί; Οι επαγγελματίες αντικομμουνιστές που ένα και μόνο λέγανε.
    Ναι, που κάμποσοι είναι ΄τωρα Ανανεωτική πτέρυγα και οι άλλοι ΠΑΣΟΚ. Τι λέγανε; Κατά του κομμουνισμού τάχα δήθε του σοβιετικού αλλά βασικά εννοούσανε τον άλλο, αυτόν που ψάχναμε να βρούμε οι άλλοι και μας συκοφαντούσανε. Γιατί βέβαια μη λησμονάμε ότι οι Κύρκοι το παιχνιδάκι τους με τους σοβιετικούς το παίζανε και με τον Τσαουσέσκου και με την Κορέα και και και. ¨Ή μήπως κάνω λάθος;
    Φεύγουμε κι οι 400 άλλο χουνέρι, εκεί να δεις συκοφαντία, που τώρα λέει χτυπιέται το κόμμα κλπ. Καλά τα λεγε όμως τότε ο Ελεφάντης με τον άλλο μακαρίτη το Πουλαντζά. Άλλη δυάλα απο κει,
    ρετάλι το ΠΑΜ και το εσωτερικό.
    Και άντε παει και το πολυτεχνείο. Πάμε στη μεταπολίτευση.
    2. φάση δεύτερη> Τους Στόχους του έθνους ποιός τους έγραψε;
    Εγώ; Η ΕΟΣ; Ο φούφουτος;
    Αμ έλα ντε!
    Να τους μοιράζεις να σε φτύνει ο κόσμος. Να τους μαζεύει όλους η ΚΝΕ και ο Φαράκος.
    Να πας να πεις μια κουβέντα να πέφτουνε να σε φάνε, είστε μπήξε και δείξε. Να έχουνε γραμμή γιά λέσχες και μη πω τι και να μας έχει πάρει η ΚΝΕ κωλοφεράτζα.
    Γιατί ψέμματα είναι; Ανανεωτική αριστερά και κολοκύθια τούμπανα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Άμα είναι να τα πούμε όλα. Και ας έρθει όποιος θέλει από όλους αυτουνούς ή τους διαδόχους τους να πει ότι δεν είναι.
    Να δούμε τι είναι και τι δεν είναι.
    Είμαστε λοιπόν στη δεύτερη φάση.
    Που πάλι την πατήσαμε. Γιατί νομίζαμε ότι θα άφηναν οι κύρκοι να πάρουμε εμείς την πρωτοβουλία.
    Που είναι σε αυτές τις δουλειές το βασικό.
    Ή ψέμματα;
    Τι να τα θυμομάστε;
    Την πρώτη συνδιάσκεψη; Που χάσανε οι δεξιοί αλλά στο φινάλε βγήκαν καπάκι;
    Ένα πράμα όπως η αριστερή στροφή του Συνασπισμού.
    Γιατί αυτοί πήγαιναν με το ρεύμα αλλά το έφτιαχναν κιόλα στα μέτρα τους.
    Να στριμώξουνε την αριστερά και να βγαίνουν όλες οι απόψεις του συμβιβασμού ότι είναι οι μόνες δυνατές και ρεαλιστικές.
    Και αριστερά λέμε όχι εμάς , που κάτι πιτσιρικάδες είμασταν.
    Αλλά κόσμο πολύ που τότε ήτανε κινητοποιημένος και διαθέσιμος.
    Ποιός τα χαντάκωσε τα εργοστασιακά σωματεία;
    Το ΚΚΕ και οι δεξιοι του εσωτερικού.
    Ψέμματα;
    Ποιός έβαλε πλάτη να γραφειοκρατικοποιηθεί το φοιτικό κίνημα τότε;
    ΕΑΔΕ ποιός έλεγε;
    Και και και
    Το βασικό είναι ότι εγκαθίδρυσε αυτή τη νοοτροπία του ρεαλισμού δίνοντας μάχες δημαγωγικά και με απάτες.
    Δημοκρατικός δρόμος σου έλεγε έτσι γενικά, αλλά αυτό που έκανε ήταν να ανοίγει δρόμο στο ΠΑΣΟΚ.
    και πάντα βέβαια, να μην μπορείς να μιλήσεις , γιατί καλή ώρα όπως ο σύντροφος από πάνω, σου λέει, μη μιλάτε και μη βρίζετε γιατί όλοι εμείς είμαστε αγωνιστές, εξορίες, φυλακές κλπ.
    Ναι, βέβαια, αγωνιστές.
    Πότε πήρανε ρε παιδιά τις ευθύνες τους όλοι αυτοί οι αγωνιστές; Γιά ποιό πράμα;
    Ακόμα επιμένουν και θα επιμένουν όσο να πεθάνουν ότι είχαν δίκιο.
    Εγώ πάντως, ένας μόνος του, ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΣΕΒΟΜΑΙ!
    Πολύ απλά γιατί χαντάκωσαν το εργατικό και κομμουνιστικό κίνημα.
    Και βγαίνουν κι από πάνω.
    Σήμερα πάλι και συνεχίζουν να κάνουν κουμάντο.
    Πάτε τώρα εσείς να σεβαστείτε.
    Ρε θα σας φάνε λάχανο μιλάμε!
    Και μεις κάτσαμε και τη φάγαμε.
    Είχαμε την πλειοψηφία και μας πήραν την πρωτοβουλία.
    Γιατί δεν υπολογίζαμε πόσο ύπουλος, επιθετικός και παραδόπιστος είναι αυτός ο σύρφετός που είχε μονταριστεί περί τον Κύρκο και τις ιδέες του. Με τάχα αγγελικό πρόσωπο.
    Δημοκρατία και μπλα μπλα.
    Απόδειξη, τώρα που παέι, υποτίθεται δηλαδή,
    να παιχτεί κάτι τι χολή βγάζουν πάλι όλοι αυτοί.
    Χαρτί και καλαμάρι τα θυμόμαστε τα της Πανελλαδικής.
    Τι θα πουν οι κύρκοι κι όλοι αυτοί οι συκοφάντες;
    Αλλά στη σέντρα σας έχουν κι εσάς που πατε να χαλάσετε τη μανέστρα τους τώρα.
    Δεν το λέω χαιρέκακα, με πολύ στενοχώρια το λέω,
    αλλά πάτε κι εσείς με την αγιαστούρα ρε γαμώτη.
    Έτσι γίνονται αυτές οι δουλειές;
    Θέλετε να πούμε πως την παίξανε και του Μπανιά;
    Σαν τρίτη φάση αυτής της υπόθεσης.
    Το λέμε αύριο.
    Τεσπα, συμπαθάτε με, έχετε τον πόνο σας και γω ανακατεύτηκα χωρίς να με πολυνοιάζει κιόλα.
    Σύντροφος δεν είμαι με δαύτους, μακρυά από μένα.
    Αλλά κοντά 60 πιά είναι να σε πιάνει γινάτι να βλέπεις ότι περνάει πάντα ο κάθε εκβιασμός του Παπαδημούλη και του πως τον λένε τον καθένα εκεί πέρα μέσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Οντας σαραντάρης δεν γνωρίζω τα παλιότερα παρά από διηγήσεις . Ηρθα σε επαφή με το χώρο από τα μέσα της δεκαετίας του 80. Δε διαφωνώ επί της ουσίας με τον ανωτέρω σύντροφο. Θα ήθελα να μάθω το τί έγινε με το 3ο συνέδριο και μετά ( εκλογή Μπανιά , μετεξέλιξη του ΚΚΕ εσωτερικού σε ΕΑΡ κ.λ.π.), την άποψή σου αγαπητέ παλιέ εβραίε σύντροφε .
    Ευχαριστώ και συγγνώμην αν σε βάζω σε κόπο.
    Δ.Υ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Είναι γνωστό πως οι εμφύλιοι είναι συνήθως οι πιο σκληροί πόλεμοι. Επομένως είναι κατανοητές οι πιο πάνω τοποθετήσεις, που ευτυχώς δεν πήραν μάθημα βαθειάς ψυχής. Όμως, πέρα από το ιστορικό τους ενδιαφέρον, πρέπει να παίρνουν υπόψη τους και τον κοινό παρονομαστή όλων αυτών των κατευθύνσεων, και όχι μόνο αυτών. Την χαμένη αξιοπιστία της Αριστεράς όλων των εκδοχών, με βάση το πείραμα οικοδόμησης μιας άλλης κοινωνίας, που έδειξε τα όριά του.
    Όσοι πονάνε ακόμη για την Αριστερά θα έπρεπε χαμηλώνοντας τους τόνους της αντιπαράθεσης να κάνουν αποδεκτή την ύπαρξη διαφορετικών απόψεων που κινούνται στο χώρο της, χωρίς φυσικά να υιοθετούν ότι δεν τους εκφράζει, προσπαθώντας μέσα από τους προβληματισμούς και τις προτάσεις τους να οικοδομήσουν ένα Αριστερό αξιόπιστο πολιτικό λόγο. Που θα γίνεται αξιόπιστος όταν αυτός θα εκφράζεται με την αντιστοίχισή του στην καθημερινότητά του, στη ζωή του κυρίως, και όχι στις βραδυνές του συνεδριάσεις. Αυτό ίσως δώσει μια δυνατότητα απόκτησης ερεισμάτων στην κοινωνία. Στην σκεπτόμενη τουλάχιστον κοινωνία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Aνώνυμε ξέχασες την ΑΣΔΗΣ, τη σύνοδο του Ραμπουγιε, και την Νew left των ΗΠΑ που έλεγε συνεχώς στα ακτίφ ο συγχωρεμένος ο Γιάνναρος, και ένα κάρο παπαριές κυρίως δεξιές που ακούγαμε τότε εικοσάρηδες κουμουνιστές της ανανέωσης.Δεν βγήκε καμιά άκρη. Αλλά γιατί τα θυμηθήκαμε; Τι νόημα έχουν. Μήπως για να δείξουν κάποιοι από την άλλη μεριάς της μπάντας πόσο δίκιο έχουν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ