ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2009

Χειμερινά μαθήματα «αντισταλινισμού»


Σήμερα θα θέλαμε να συνεχίσουμε τα «αντισταλινικά» μαθήματα που ξεκίνησαν καλοκαίρι στην Πάρο κατά την διάρκεια του κάμπινγκ της Νεολαίας του ΣΥΝασπισμού. Τότε ο Α. Μπαλτάς είχε εισηγηθεί το θέμα: “Ο Στάλιν και οι θερινές βιβλιοπροτάσεις του ΚΚΕ”. Η δική μας εισήγηση αφορά στα ζητήματα σταλινισμού όπως αυτά καταγράφονται στις πολιτικές πρακτικές του ΣΥΝασπισμού.

Οι θεσμοί και οι συμμετοχικές διαδικασίες που άρχισαν να οικοδομούνται τα πρώτα χρόνια της επανάστασης του 17 στην ΕΣΣΔ, γρήγορα έχασαν το περιεχόμενό τους με την δημιουργία ενός αυταρχικού και συγκεντρωτικού συστήματος εξουσίας. Οι λαϊκές μάζες από συμμέτοχοι στην παραγωγή πολιτικής έγιναν παθητικοί αποδέκτες των κρατικών εντολών και τα κομματικά μέλη έγιναν εκτελεστικά όργανα ενός ανεξέλεγκτου μηχανισμού που είχε συγκεντρώσει όλες τις εξουσίες. Η τυπολατρία είναι ένας τρόπος που αποτυπώνεται αυτή την κατάσταση. Αναδεικνύεται η μορφή ως κυρίαρχο στοιχείο σε σχέση με το περιεχόμενο. Μερικές φορές η μορφή αυτονομείται τόσο πολύ από το περιεχόμενο που ο εγκέφαλός μας δεν μπορεί να αντιληφθεί την μεταξύ τους σχέση. Πρόκειται για την κατάσταση που περιγράφεται όταν χρησιμοποιούμε την έκφραση:«οι λέξεις έχουν χάσει το νόημά τους».



Επειδή δυσκολευόμαστε να αντιληφθούμε - γιατί δεν έχουμε τα ανάλογα βιώματα - πως ο θεσμός των σοβιέτ έχασε το περιεχόμενο που είχε αποκτήσει την εποχή της επανάστασης του 17, θα επικαλεστούμε ένα πιο οικείο παράδειγμα. Μπορούμε λοιπόν να αντιληφθούμε πως οι λέξεις χάνουν το νόημά τους συγκρίνοντας την χρήση της έννοιας «λειτουργική ομοφωνία», που εισήγαγε ο Α. Μπαλτάς για να περιγράψει το καθεστώς λήψης αποφάσεων στην Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ με την εμπειρική εικόνα που έχουμε από την λειτουργία αυτού του οργάνου. Το κενό ανάμεσα στην θεωρητική και πρακτική πλευρά της λειτουργίας της γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ είναι ανάλογο με αυτό που χώριζε εικονική πραγματικότητα του «υπαρκτού» σοσιαλισμού με το πραγματικό του πρόσωπο…

Όταν λοιπόν κυριαρχεί μόνον η μορφή, το περιεχόμενο μπαίνει σε δεύτερη μοίρα και τελικά χάνει οποιοδήποτε νόημα. Ας δούμε ένα υπόδειγμα σύγχρονης «σταλινικής δημοσιογραφίας» από την εφημερίδα ΑΥΓΗ, που καταγράφεται ακριβώς το φαινόμενο που περιγράψαμε παραπάνω. Διαβάζουμε λοιπόν μια αναλυτική περιγραφή πολιτικών διαδικασιών που απουσιάζει οποιαδήποτε αναφορά σε πολιτικό περιεχόμενο:

«Η χθεσινή απογευματινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, που θα συνεχιστεί αύριο, άρχισε με την εισήγηση του Δημήτρη Βίτσα αναφορικά με τους άξονες που πρέπει να κινηθεί ο ΣΥΝ το επόμενο διάστημα, ενόψει και της συνεδρίασης της ΚΠΕ το Σαββατοκύριακο. Ταυτοχρόνως, έγινε μια πρώτη συζήτηση με βάση εισήγηση του Αλ. Φλαμπουράρη για τη λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ»
(ΑΥΓΗ 21/10/2009)

Μάθαμε λοιπόν τον χρόνο (απογευματινή συνεδρίαση), ποιο όργανο συνεδρίασε (Π.Γ) ποιοι ήταν οι εισηγητές και ποία ήταν τα θέματα. Σαν να κάνουμε κουτσομπολιό για μια κοινωνική συγκέντρωση. Για το φλέγον ζήτημα του ΣΥΡΙΖΑ και για το τι προτείνει ο ΣΥΝασπισμός δεν μάθαμε τίποτα απολύτως. Πληροφορηθήκαμε ότι «έγινε μια πρώτη συζήτηση με βάση εισήγηση του Αλ. Φλαμπουράρη για τη λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ», αλλά δεν είδαμε να γράφεται ούτε μια κουβέντα για το τι περιλάμβανε αυτή η εισήγηση. Ψάξαμε επίσης όλη την εφημερίδα, αλλά δεν βρήκαμε τίποτα περισσότερο απ’ αυτό το θέμα. Και είναι το πιο σημαντικό θέμα που ενδιαφέρει τους αναγνώστες της εφημερίδας, σύμφωνα με τα δικά της στατιστικά δεδομένα!


Τουλάχιστον στην Πράβδα στην εποχή του Στάλιν όταν έγραφαν για τις συνεδριάσεις του Π.Γ. εκτός από την θεματολογία έγραφαν και μια περίληψη για το θέμα. Το ίδιο κάνει και ο ριζοσπάστης όταν αναφέρεται σε συνεδριάσεις του Π.Γ. του ΚΚΕ. Οι σ. του ΣΥΝασπισμού είναι πιο προχωρημένοι σε αυτά τα ζητήματα, έχουν κάνει βήματα προς τα μπρος. Ενδιαφέρονται να μας ενημερώσουν μόνον ποιος εισηγήθηκε. Και αυτό φαίνεται ότι έχει μεγαλύτερη σημασία.

Η σιωπή δεν είναι πάντα …χρυσός. Ένα άλλο ζήτημα που αφορά τις σταλινικές πρακτικές είναι η «σιωπή» ως μέσο απόκρυψης της πραγματικότητας. Η Κουμουνδούρου δεν μπορεί να κατηγορηθεί για αφωνία. Εκδίδει ανακοινώσεις και για τα πιο ασήμαντα ζητήματα. Όμως οι κατηγορίες που αφορούν στον ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να απαντηθούν. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορείται ότι συμφώνησε μαζί με τα άλλα κόμματα – πλην του ΚΚΕ - με τον Σιούφα και διόρισαν στο δημόσιο οι βουλευτές τους συνεργάτες τους. Δεν μπορεί ο Α. Τσίπρας στο debate να επικαλείται την διάκριση ανάμεσα στο νόμιμο και ηθικό για τα stage για να κάνει κριτική στην κυβέρνηση και να μην απαντά, όταν κατηγορείται το κόμμα του με τα δικά του ακριβώς επιχειρήματα, στο θέμα του διορισμού των συνεργατών των βουλευτών του…

8 σχόλια :

  1. Συντροφοι συγνωμη που παρεμβαινω αλλα δεν αντεχω αλλο. Ειναι τωρα 1 χρονος που το αστικο κρατος εχει βαλει στο στοχαστρο το ΣΥΡΙΖΑ ειτε της περιοδου Αλαβαλου η του Τσιπρα και αποκορυφωμα εναι η χθεσινη προσπαθεια τρομοκρατησης των στελεχων του απ αυτους που καποιοι απο εσας αποκαλουν ρεφορμιστες. Με την κλασικη ερμηνεια οχι απλα ειναι, αλλα ειναι καιεμποδιο στην αναπτυξη σκληρων ταξικων αγωνων. Ελα ομως που στα ματια του αστικου κρατους τετοιες διαφορες δεν υπαρχουν. Θα τους χαρισουμε στο συστημα σηντροφοι, ή θα προσπαθησουμε να αποσπασουμε κι αλλους ταλαντευομενους δημοκρατικους πολιτες, που δεν εχουν καμια σχεση με το Λενιν το Μαο τον Τροτσκι τον Αλτουσερ. Μπορει ομως να αποκτησουν στο μελλον. Αυτο ομως δε θα γινει αν συνεχιστει το ξεκατινιασμα. Συντροφοι στην ημερησια διαταξη εχει μπει η αποκαθηλωση του Τσιπρα απο προεδρο του ΣΥΝ αλλα και η υπαρξη του σαν ενιαιο κομμα. Φυσικα ρεφορμιστες ειναι οι ανθρωποι αλλα τους χρειαζομαστε οπως το γαλα τους ζημομηκητες για να μεταμορφωθει σε τυρι. Οι κοινωνικες μεταβολες γινονται οταν ενα κρισιμο ποσοστο της κοινωνιας αλλαζει σε μικρο χρονικο διαστημα και οχι οταν μια, δυο ή τρεις συνιστοσες βιαζονται να αλλαξουν την αριστερα. Σηγουρα ειναι αναγαιο αλλα πρεπει να ειναι και επικαιρο. Αλλιως ειναι σα να προβαλεις παιδικο προγραμμα σε μεταμεσονυκτια ζωνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Mην κάνουμε την τρίχα ..τριχιά! Σιγά μην ο κύριος αντίπαλος του αστικού κράτους είναι ο ΣΥΡΙΖΑ,με
    αποκορυφωμα εναι η χθεσινη προσπαθεια τρομοκρατησης των στελεχων του
    ... Ας βάλουμε τα πράγματα στις πραγματικές τους διαστάσεις. Μέσα στην κατάσταση αστυνομοκρατίας που επικρατεί στην περιοχή των εξαρχείων έγινε και το γνωστό επισόδειο για το οποίο ο Χρυσοχοϊδης ζήτησε συγνώμη! Έγινε μάλιστα μετά το τέλος της εκδήλωσης και αφού είχε αποχωρίσει ο Α. Τσίπρας και αρκετός κόσμος. Το πιο πιθανόν είναι ότι οι συγκεκριμένες αστυνομικές δυνάμεις μάλλον πρόβλημα στον Χρυσοχοϊδη ήθελαν να δημιουργήσουν παρά στον ...ΣΥΡΙΖΑ.Όμως, όπως και να έχει το πράγμα, καλά θα κάνουμε να το προβάλλουμε και να το καταγγείλουμε διότι ανανεξάρτητα των προθέσεων καιτων σκοπιμοτήτων που κινήθηκαν οι αστυνομικές δυνάμεις το ίδιο το περιστατικό είναι απαράδεκτο. Όμως μην βλέπουμε μόνον το δάκτυλό μας και χάνουμε το δάσος. Έδω σκοτώνουν κόσμο μέσα σε αστυνομικά τμήματα και κάνουν ένα σωρό άλλα πράγματα... Λοιπόν ας προσγειωθούμε λίγο, ας πάψουμε να θεωρούμε ότι εμείς είμαστε ο κύριος εχθρός του συστήματος, και ας συντονιστούμε και να δράσουμε με πιο μαζικούς και ενωτικούς όρους στην ανάπτυξη ενός πλατιού κινήματος ενάντια στην αστυνομοκρατία.

    O μεγαλύτερος σεχταριμός σύντροφε, είναι να θεωρούμε ότι εμείς είμαστε στο επίκεντρο της ταξικής πάλης και ο κύριος εχθρός που φοβάται το σύστημα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ανένταχτος του ΣΥΡΙΖΑ22 Οκτωβρίου 2009 στις 10:47 π.μ.

    Η ΠΑΣΑ (Πρωτοβουλία για την Αντι-Συστημική Αριστερά) καλεί σήμερα ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΞΑΡΧΕΙΩΝ ΣΤΙΣ 7μμ στην συγκέντρωση ενάντια την αστυνομο-τρομοκρατία του Χρυσοχοίδη στα Εξάρχεια! Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μεγάλη ...μοναξιά για τους πρωτοπόρους! Ο ΣΥΡΙΖΑ διοργανώνει συνέντευξη τύπου στις 22/10 στις 12.30μμ στο ΦΛΩΡΑΛ. Kάτι πιο μαζικό και πιο ενωτικό, πέρα από το παιχνίδι με τα ΜΜΕ που το ξέρουμε να το παίζουμε καλά, θα κάνουμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. αν και διαφωνώ με την εισαγωγή και τον τίτλο του άρθρου,γιατί είναι χτύπημα σε τμήμα της αριστεράς, τον ταλαντευόμενο πολίτη, σύντροφε, θα τον κερδίσουμε με περισσότερη διαφάνεια. Αν και λεπτομέρεια το γεγονός (το άρθρο της Αυγής που δεν λέει τίποτα), μπροστά σε όσα έχουν γίνει, δεν είναι σωστό να μην αναφέρεται καν το περιεχόμενο της εισήγησης.

    Με κάτι τέτοια, όχι μόνο δεν φέρνουμε νέο κόσμο κοντά μας (θα'χεις διαπιστώσει τη στασιμότητα από άποψη προσέλευσης νέων αγωνιστών στις τοπικές συνελεύσεις του Σύριζα), αλλά διώχνουμε και τους ανένταχτους. Σιγά μην κάθονται να μας περιμένουν και άλλο με αγωνία για το τι θα κατεβάσει η κούτρα της κάθε ιδιοφυίας, που θα κάνει μυστική εισήγηση. Μήπως την ψωνίσαμε λίγο;Ψώνιο όμως και αριστερός δεν μπορούν να ταυτίζονται σε ένα πρόσωπο.

    Ως τα τέλη Νοέμβρη,με κάτι τέτοια, θα'χει εκφυλιστεί και πρακτικά το θέμα με τους ανένταχτους. Έπρεπε ήδη να είναι γνωστές οι θέσεις όλων για το τι θα πει μέλος, ποια τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις του (κανείς δε μιλα για αυτές πλην του καημένου του Λένιν, εκτός κι αν θεωρούμε πως δεν πρέπει τα μέλη να έχουν και υποχρεώσεις), και κυρίως, ποιες οι προϋποθέσεις ένταξης ως μέλους του Συριζα. Γιατί, χωρίς αυτές, θα'χουμε μόνο χειροκροτητές: αλλά αυτή η εξέλιξη, δεν χαλά καθόλου όσους τώρα λένε πως δεν θέλουν μέλη Συριζα(Ανανεωτική Πτέρυγα,Πρόεδρος ΣΥΝ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. μαθήματα αντισταλινισμού, από τους ..... Σταλινικούς!
    Πλάκα έχετε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τελικά όπως είχα προτείνει άρχισε η συζήτηση περί σταλινισμού μετά το πέρας των εκλογών! Ο.Κ.Ομως έχουμε συμφωνήσει τι είναι σταλινισμός όλοι; Πότε άρχισε ο εκφυλισμός της Ρώσσικης Επανάστασης; Τι έγινε στην Κροστάνδη; Οταν στα 90 χρονα της Ρώσσικης Επανάστασης άρχισε μια τέτοια συζήτηση στο ΣΥΡΙΖΑ, νομίζω ότι μια συνιστώσα , η ΚΟΕ , αποχώρησε για ιδεολογικούς λόγους. Το να κατηγορούμε κάποιον σαν σταλινικό είναι εύκολο και το κάνουμε όλοι μας. Αραγε πριν το 1928 δεν υπήρχαν παρόμοια περιστατικά σε αριστερά κόμματα; Ξέρετε στην Γαλλία την δεκαετία του 1970, λεγόταν ότι σταλινικός είναι αυτός που χρησιμοποιεί πολύ την λέξη αντισταλινικός. Δεν είμαι μέλος του ΣΥΝ , αλλά ειλικρινά μόνο σε αυτόν από όλλες τις συνιστώσες βλέπετε τέτοια φαινόμενα; Θα ήταν ευχής έργον κάτι τέτοιο! Τελειώνονυας πιστεύω ότι πολλοί από εμάς που χαρακτηρίζουν τον άλλο σταλινικό, στην πραγματικότητα έχουμε πάνω μας την αρχαία σκουριά.
    Δ.Υ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εντάξει είναι γνωστυό ότι έχετε καταντήσει γελοίοι. Ανώνυμα ανθρωπάκια που παριστάνουν τους αριστερούς βρίζοντας τον Συνασπσιμό και τον Τσίπρα.

    Αλλά ρε οπαδοί δεν μας λέτε. Πάτε και εσείς από το πολιτικό γραφείο του (Π)Αλαβάνου στους στήλους του Ολυμπίου Διός; Πάτε να πάρετε την ευλογία του μεγάλου αρχηγού; Εκεί ετοιμαζετε την μεγάλη αντεοπίθεση στην συνδιάσκεψη του Νοέμβρη;

    Απαντήστε σας παρακαλώ. Ο λαός της Αριστεράς περίμένει από τον μεγάλο (Π)Αλαβάνο να φέρει ξαστεριά κια να μας απαλλάξει από τους γραφειοκράτες του ΣΥΝ. Κάντε κάτι...

    Υ.Γ. Στο γραφείο στους στήλους του Ολυμπίου Διός πηγαίνει και η μεγάλη αγωνίστρια Νάντια Βαλαβάνη;

    Υ.Γ. 2 Ακου πολιτικό γραφείο ο (Π)Αλαβάνος...

    Υ.Γ. 3 Δεν περιμένω να το "ανεβάσετε" το κείμενο. Είναι γνωστό ότι εσείς οι... αντισταλινικοί δεν θέλετε την αντίθετη άποψη. Τόσο δημοκράτες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ