ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2009

Περί Ανεντάκτων…


 Λάβαμε και δημοσιεύουμε το παρακάτω e-mail:

Αγαπητοί φίλοι, επειδή μάλλον δεν θα είμαι στο αμφιθέατρο δεχθείτε το συνημμένο κείμενο ως πρό(σ)κληση προβληματισμού




Περί Ανεντάκτων…




«κα κοσας τι μ προσποιεσθαι, κα δν φσαι μ ωρακναι, κα μολογσας μ μεμνσθαι· κα τ μν σκψεσθαι φσκειν, τ δ οκ εδναι, τ δ θαυμζειν, τ δ' δη ποτ κα ατς οτως διαλογσασθαι
ν κουσε κτι, προσποιεται τι δν κουσε, ν εδεν, τι δν εδεν, ν συμφνησε, λγει τι δν νθυμεται.— λλοτε λγει τι θ σκεφθ, λλοτε τι δν γνωρζει, λλοτε τι πορε, λλοτε τι κα ατς καμε ατν τν σκψιν.
ΘΕΟΦΡΑΣΤΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ, ΕΙΡΩΝΕΙΑΣ Α'

Οι ενταγμένοι και οι καθ’ οιονδήποτε τρόπο οργανωμένοι δεν ήταν ποτέ και δεν είναι, ούτε και σήμερα της μόδας, αφού θεωρούνται «λευκοί, γαλάζιοι ποντικοί» σύμφωνα με το παλιό γνωστό Σαββοπουλικό τραγούδι. 

Αρκετοί προκρίνουν ότι όλα τα επίδικα ζητήματα στην Αριστερά –ιδίως μετά το 4.7% των ευρωεκλογών αλλά και τώρα με το 4.6% των βουλευτικών- θα επιλυθούν με το να αποκτήσουν δικαίωμα ψήφου και ‘κάρτα μέλους’ οι «ανέντακτοι» –κατά προτίμηση ερυθρού χρώματος- ώστε να «ακούγεται» η γνώμη τους. Από ποιους ; 

Σέβονται δημόσια (μάλλον ως πρόφαση) το δικαίωμά τους στη «μη ένταξη» ξεχνώντας ότι Αριστερά σημαίνει ακριβώς το αντίθετο: συμμετοχή, ένταξη, γνώμη και συνεπώς ψήφο συνδιαμόρφωσης της πολιτικής (βλ. συνέδριο ΣΥΝ εκλογής Τσίπρα, προγράμματος, εσωτερικό δημοψήφισμα ευρωεκλογών). 
 
Ασφαλώς είναι γενικά, ενταγμένοι στην Αριστερά. Είναι αληθές αλλά μάλλον απατόμεθα ηθελημένα. Όταν αρνούνται –και δικαίωμά τους- την ελεύθερη και δημοκρατική ένταξη τους σε κάποια από τις τέσσερεις οργανωμένες και θεσμοθετημένες τάσεις του ΣΥΝ, όπως και στις δέκα άλλες διαφορετικές εκφράσεις και «ψυχές» των «συνιστωσών» της Αριστεράς, απλά σημαίνει ότι μετά από τόσα χρόνια «δεν τους κάνουν» γιατί δεν τους εκφράζουν. Ίσως επειδή επιθυμούν να «συμμετέχουν» με τους δικούς τους όρους και τρόπους.

Όσοι τους προτείνουν ή τους πιέζουν να οργανωθούν σε «κύμα», «ποτάμι», «όμιλο» κ.ά. ώστε να εκπροσωπηθούν (;) στη ΣΥΡΙΖΟγραμματεία, ουσιαστικά τους ωθούν στην αυτοακύρωση!. Παύουν να είναι «ανέντακτοι» και συνεπώς «πολύτιμοι» ως μονάδες και «προσωπικότητες». Μετατρέπονται αυτόματα σε αυτό που δεν θέλουν, δηλ. σε μια ακόμη «ποσόστωση», σε μέλη ενός συνόλου, μιας «μάζας», ενός «μαγαζιού», μιας «συνιστώσας», ενός κόμματος. Προφανώς με τη «κουζίνα» και τις άλλες συναφείς βρωμερές παθογένειες που διαδραματίζονται στο «ημίφως των γραφείων». Έτσι καθίστανται ίσως άθελα τους ‘έτοιμοι’ να ‘εκπροσωπηθούν’ από διαφόρους ‘ηγέτες και παράγοντες’, υποψήφιους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. 

Για ποιους και πόσους «ανέντακτους» πρόκειται αλήθεια ; Αποτελούν πράγματι το «άλας της γης» αφού τα ξέρουν καλύτερα από τους άλλους ; Είναι το «μεγάλο φουσκωμένο κόκκινο ποτάμι της επανάστασης» που αγωνίζεται συνεπέστερα ; Πρόκειται για «σοφούς παράγοντες του δημοσίου βίου», καλλιτέχνες, επιστήμονες και διανοούμενους ;

Ορισμένοι ισχυρίζονται ότι οι «ανέντακτοι» αποτελούν προϋπόθεση ύπαρξης του ΣΥΡΙΖΑ. 

Κανείς δεν αρνείται το δικαίωμα στη διαφορετικότητα, στη διατύπωσης γνώμης σε όλους. Η ιστορία της Αριστεράς έχει να επιδείξει πάμπολλες ειλικρινείς και ουσιαστικές συμμαχίες και συνεργασίες με «ανέντακτους συνοδοιπόρους». Εξάλλου υπήρχαν ήδη από το 2007 στη κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ τρεις «ανέντακτοι» στους δεκατέσσερις και εξακολουθούν να υπάρχουν και τώρα ως ‘ποσοστό’. 

Άραγε μπορεί όλη αυτή η μυθολογία να αποτελεί αιτία και να εξηγεί την εκκωφαντική διάψευση και συνεπώς τη συνοδό παραίτηση από τις ελπίδες και τις προσδοκίες όλου του κόσμου της Αριστεράς ; 
Γιώργος Ντουνιάς

2 σχόλια :

  1. Θα συμφωνήσω με το ουσιαστικότερο σημείο του mail, που άλλωστε είναι γραμμένο με έντονα γράμματα, ότι «αριστερά σημαίνει ένταξη». Κι ενώ φαίνεται αντιφατική η έκφραση «ανέντακτος της αριστεράς» δεν είναι και ο συντάκτης του κειμένου το ξεκαθαρίζει πιο κάτω λέγοντας ότι «ασφαλώς είναι γενικά ενταγμένοι στην αριστερά».
    Θα προχωρήσω παρακάτω και συμπληρώνω ότι μιλάμε για ανέντακτους στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος παρ ότι ελπίζει κάποτε να εκφράζει όλη την αριστερά, σήμερα δεν εκφράζει παρά ένα κομμάτι της. Αυτό που καλύπτεται από την ιδρυτική του διακήρυξη και από τις αποφάσεις των συνδιασκέψεων. Οι ανέντακτοι όμως του ΣΥΡΙΖΑ εξειδικεύουν αυτές τις θέσεις διαφορετικά από ότι κάθε συνιστώσα ή τάση ή ακόμη και κάποιος άλλος ανέντακτος. Αυτό είναι δικαίωμά τους και αυτό το «μάλλον ως πρόφαση» στην παρένθεση δεν το κατάλαβα.
    Από πού όμως προκύπτει ότι επειδή είναι ανέντακτοι νομίζουν ότι «ξέρουν καλύτερα»; Κι αν κάποιοι φαντάζονται ότι είναι το «αλάτι της γης» δεν διαφέρουν σε τίποτα από οποιαδήποτε συνιστώσα ή τάση φαντάζεται το ίδιο. Άλλωστε αυτό είναι το χαρακτηριστικό της μεγαλύτερης οργάνωσης της αριστεράς δηλ του ΚΚΕ και αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους που δεν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να συνεργασθεί μαζί του.
    Δεν ξέρουν λοιπόν καλύτερα. Ξέρουν διαφορετικά. Και μην ξεχνάμε ότι η διαφορετικότητα (αν απαλλαχθεί από το «καλύτερα» ή «χειρότερα») αποτελεί την δύναμη της αριστεράς. Άλλωστε η ιδεαλιστική, δικαστική αντιμετώπιση του «καλού» και «κακού» δεν έχει καμία σχέση με την υλιστική, συνθετική κουλτούρα της αριστεράς. Η αριστερά έκανε θαύματα όταν μπόρεσε να συνθέσει και ν αξιοποιήσει νέες, φρέσκες, πρωτότυπες έως επαναστατικές, αλλά ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ιδέες.
    Δεν είμαι ανέντακτος αλλά πιστεύω ότι κάθε αριστερή άποψη έχει ενδιαφέρον ανεξάρτητα από το πόσα κουκιά εκπροσωπεί. Αυτό που με συνδέει είναι το κοινό πάθος για κατάργηση κάθε μορφής εκμετάλλευσης ανθρώπων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. File Ντουνια προσυπογραφω. Πηγαινε ομως το σαββατο να δεις καποιους υπερφιαλους νεοπαραγοντισκους που καποιους απο ατυχια γνωρισα απο κοντα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ