ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2009

Ερωτήματα για μια παράξενη δημοσκόπηση του TVXS

αναδημοσιεύουμε άρθρο της Βαγγελιώ Σωτηροπούλου από την ιστοσελίδα:Πρωτοβουλία για την Αντι-Συστημική Αριστερά
 
Σε άρθρο στο TVXS, στο φόρτε της προεκλογικής περιόδου δημοσιεύονται αποτελέσματα έρευνας της VPRC με ερώτημα :
«Ποιος φταίει για την κρίση στο ΣΥΡΙΖΑ ;» Τα αποτελέσματα είναι :
1. Φταίει ο Αλαβάνος-32%
2. Φταίει ο Τσίπρας-18%
3. Φταίνε και οι δύο-13%
4. Κανείς-3%

Παρατήρηση 1η : Όσοι/ες πιστεύουμε ότι δεν φταίει ούτε ο Αλαβάνος, ούτε ο Τσίπρας, αλλά το γραφειοκρατικό –ιεραρχικό μοντέλο λειτουργίας της αριστεράς, καταγραφόμαστε ως απολιτίκ.



Παρατήρηση 2η : Οι ερωτώμενοι δεν καταλαβαίνουμε εάν διάκεινται θετικά ή αρνητικά στον ΣΥΡΙΖΑ, θετικά ή αρνητικά στην κρίση του, θετικά ή αρνητικά στην ηγεσία Αλαβάνου ή την ηγεσία Τσίπρα. Ερωτώνται το αυτονόητο : Δηλαδή ποιό ήταν το κορυφαίο γεγονός της κρίσης του ΣΥΡΙΖΑ με βάση την πληροφόρηση του μέσου πολίτη από τα ΜΜΕ. Προφανώς ήταν η παραίτηση Αλαβάνου. Για κάποιους που είναι πιο κοντά στις εξελίξεις, κορυφαία στιγμή μπορεί να ήταν η δραματική Κυριακή 6 Σεπτέμβρη, όπου ο πρόεδρος του ΣΥΝ ανακοίνωσε στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία την αυτόνομη κάθοδο του ΣΥΝ, για να την αναιρέσει το απόγευμα κάτω από την γενική κατακραυγή απλών μελών του ΣΥΝ και την απειλή εμφάνισης άλλου σχήματος. Αυτή η 2η προσέγγιση απαιτεί βέβαια MSc γνώσεων όσον αφορά τη φραξιονιστική διαπάλη εντός της εγχώριας αριστεράς, το οποίο δεν διαθέτει ο μέσος πολίτης. Επομένως όσοι απαντούν ότι φταίει ο Αλαβάνος μπορεί να σκέφτονται : είτε «Τον καημένο το ΣΥΡΙΖΑ, τι έπαθε από τον κακό Αλαβάνο» είτε «Ευτυχώς που ο Αλαβάνος τα ‘κανε μπάχαλο στο ΣΥΡΙΖΑ μπας και ξυπνήσουν μερικοί» είτε «Δε με νοιάζει τι στο διάολο κάνουν αυτοί στο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά απ’ ότι ακούω ο Αλαβάνος τα έκανε μαντάρα».

Ερώτημα 1ο: Θεωρεί ο κ. Κούλογλου αυτή την έρευνα αντικειμενική και χρήσιμη ;

Ερώτημα 2ο: Την έρευνα δεν την διεξήγε καμία άσημη και άσχετη εταιρεία που δεν γνωρίζει τη διαφορά μιας πολιτικής έρευνας από μια έρευνα για οδοντόκρεμες, αλλά η πασίγνωστη VPRC, με στελέχη άριστους επιστήμονες, που γνωρίζουν με κάθε λεπτομέρεια τα τεκταινόμενα στο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ. Πώς έπεσε η VPRC σε τέτοια λούμπα ;

Ερώτημα 3ο: Ποια είναι η προεκλογική επικαιρότητα ενός συμπεράσματος : «Σταύρωσον – σταύρωσον τον Αλαβάνο» ο οποίος δηλώνει πλέον, απλό μέλος ΣΥΡΙΖΑ ; Η στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές ; Η μήπως η VPRC, που είναι άσος στις δημοσκοπήσεις, γνωρίζει κάτι για το αποτέλεσμα της 4ης Οκτωβρίου που εμείς δεν γνωρίζουμε και έχει έτοιμη και την εξήγηση ;

Και μια απάντηση
Άσχετα με το πώς κρίνει καθένας τους χειρισμούς Αλαβάνου, ο συγκεκριμένος άνθρωπος, είτε αρέσει είτε δεν αρέσει στην Κουμουνδούρου, συνδέθηκε στον «κοινό νου» με την εποχή που ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε «κατιτίς» στον «κοινό νου». Συνδέθηκε με την σύντομη αναλαμπή που η αριστερά απέκτησε ενότητα, πρόσημο, ανάστημα . Για μια στιγμή φάνηκε, ότι μια Αριστερά και μεγάλη και μαχητική δεν είναι ανέφικτη. Κάποιοι (εκτός, αλλά κι εντός) νομίζουν ότι απαξιώνοντας και συκοφαντώντας τα σύμβολα, παίρνουν σβάρνα και την ελπίδα. Σφάλλουν όμως και βιάζονται. Γιατί το όραμα της επανίδρυσης του ΣΥΡΙΖΑ από τα κάτω είναι πολύ πιο δυνατό απ’ οποιοδήποτε μεμονωμένο πρόσωπο.

5 σχόλια :

  1. Είναι προφανές γιατί έγινε αυτή η δημοσκόπηση τώρα. Για να φορτώσουν το αποτέλεσμα των εκλογών στον Α. Αλαβάνο. Όμως, επειδή η VPRC φαίνεται ότι κάτι ξέρει παραπάνω για το αποτέλεσμα, μήπως θα πρέπει να μπουν ψύλλοι στ' αυτία μας; Μήπως γνωρίζουν ότι θα είναι χειρότερο από αυτό που δίνουν οι δημοσκοπήσεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η αρχική δημοσίευση αυτής της δημοσκόπησης έγινε στο TVXS την Παρασκευή 18/9. Το συγκεκριμένο κομμάτι υπήρχε, μαζί με πολλά άλλα "ποιοτικά" στοιχεία στο τέλος της παρουσίασης με τα βασικά ευρήματα, σε μορφή pdf.
    Το TVXS παρουσιάζει το μέρος που αφορούσε τον Καραμανλή και τις ικανότητές του την Κυριακή 20/9, το μέρος που αφορούσε τον Παπανδρέου και την αξιοπιστία του την Δευτέρα 21/9, και το μέρος που αφορούσε τον ΣΥΡΙΖΑ την Τετάρτη 23/9.
    Αμέσως ξεσηκώνεται θύελλα δυσμενών σχολίων (82 μέσα σε δύο ημέρες). Πολλά από τα σχόλια επαναλαμβάνονται την άλλη ημέρα 24/9 στο site της DOSEPASA που "ανακαλύπτει" το θέμα και με το παραπάνω άρθρο κάνει μια περίληψη των μέχρι τότε σχολίων. Επίσης το παραπάνω άρθρο της DOSEPASΑ μπαίνει αυτούσιο ως σχόλιο στο θέμα του TVXS. Μέχρι την 25/9

    Για κάποιους λόγους το θέμα ξαναμπαίνει εδώ στο blog της ΕΟΣ, σήμερα 26/9.
    Εγώ φαντάζομαι ότι ο λόγος είναι ότι υπάρχουν πολλά μέλη της ΕΟΣ που ενημερώνονται μόνο από το blog εδώ, και όχι από το TVXS ή την DOSEPASA ή δεν γνωρίζουν την ύπαρξη του http://planet.kokkino.org/ ώστε να ενημερωθούν για τα αίσχη του tvxs.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χα, χα να σας βγώ κι εγώ μια φορά από τα αριστερά. Αν θυμάμαι καλά, αν λέγω , ο Αλαβάνος στη γραμματεία του ΣΤΡΙΖΑ , κάτι είχε πεί ότι κακώς η ηγετική ομάδα στηρίχτηκε σε μία μόνο εταιρεία δημοσκοπήσεων κι εννοούσε νομίζω τη VPRC, οπότε η αντικειμενικότητα της εταιρείας μάλλον αμφισβητείται. Τώρα αν είναι άσσος η συγκεκριμένη εταιρεία στις δημοσκοπήσεις; Στις ευροεκλογές έδινε μεγαλύτερο ποσοστό στο ΣΥΡΙΖΑ από αυτό που τελικά πήρε. Φοβάμαι όμως ότι η είσοδος του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή κάθε άλλο παρά δεδομένη είναι . Το βλέπω στην κινητοποίηση των μελών ( και όχι μόνο του ΣΥΝ αλλά , για να μην πώ κυρίως, των άλλων συνιστωσών ( εδώ το Ξεκίνημα και η ΚΟΕ άνοιξαν αλληλογραφία δημόσια με χαρακτηρισμούς πολύ << συντροφικούς >>) ) αλλά κυρίως ποιός , ποιά θα ψηφίσει ένα σχήμα που θα φαγωθεί μεταξύ του μετά τις εκλογές; Και επαναλαμβάνω η μη είσοδος στη Βουλή του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει καταστροφικές συνέπειες για την Αριστερά, τη δικιά μας αριστερά.
    Δ.Υ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. φίλε,Stavros
    από τα στοιχεία που διαθέτουμε οι αναγνώστες μας στη μεγάλη τους πλειοψηφία δεν ενημερώνονται από τις άλλες ιστοσελίδες που αναφέρεις. Αυτός είναι ο κύριος λόγος που κάνουμε αναδημοσιεύσεις για ζητήματα που θεωρούμε σημαντικά. Το συγκεκριμένο θέμα το αναδημοσιεύσαμε γιατί σχετίζεται και με το κείμενο που είχαμε δημοσιεύσει μερικές μέρες πριν εδώ: Παίζοντας τους ...μαυρογιαλούρους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τον τσακωμό Ξεκίνημα ΚΟΕ δεν τον άνοιξαν και οι δύο μαζί. Ο ένας τον άνοιξε, ο άλλος απάντησε

    ΑπάντησηΔιαγραφή


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ