ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2009

Για την «ηθική» της αριστεράς του Α. Τσίπρα και όχι μόνο…



Τον τελευταίο καιρό ο Α. Τσίπρας μας έχει συνηθίσει την μια μέρα να λέει κάτι και την άλλη να το αναιρεί. Με αυτά τα δεδομένα, ο Στάθης Σταυρόπουλος όταν έλαβε την πρόταση για να τοποθετηθεί πρώτος στην σειρά στο ψηφοδέλτιο επικρατείας, θα έπρεπε να κρατήσει κάποιες επιφυλάξεις και να μην τον πιστέψει. Τουλάχιστον θα έπρεπε να ζητήσει διευκρινήσεις αν η πρόταση είναι οριστική ή αν θα συζητηθεί για έγκριση από κάποιο όργανο. Έτσι θα σκεφτόταν κάποιος από αυτούς τους ιντριγκαδόρους παράγοντες που μπαινοβγαίνουν στη Γραμματεία και τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ για να φυλάξει τα νώτα του.

Ένας οποιοσδήποτε πολίτης, όταν ο αρχηγός ενός αριστερού κόμματος κάνει μαζί του μια συμφωνία, δεν έχει κανένα λόγο να μην τον πιστέψει και να είναι καχύποπτος. Η στάση του Α. Τσίπρα από αυτή την άποψη είναι ανήθικη, αφού έκανε μια συμφωνία, για την οποία μάλιστα άσκησε και πίεση για να γίνει δεκτή από τον Στάθη και να αρθούν οι αντιρρήσεις του, και μετά δεν τήρησε τον λόγο του.

Αυτή είναι η μια πλευρά του ζητήματος. Όμως υπάρχει και η άλλη που αφορά στην λήψη των αποφάσεων της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ με την «αρχή της λειτουργικής ομοφωνίας», όπως την έχει περιγράψει ο θεωρητικός της Τσιπρικής Αριστεράς, Αρ. Μπαλτάς. Από το μυαλό του Αλέξη Τσίπρα δεν πέρασε καμία αμφιβολία μήπως συναντήσει αντιρρήσεις στην Γραμματεία; Δεν θα έπρεπε να είχε γίνει μια πρώτη συζήτηση στην Γραμματεία για τα πιθανά πρόσωπα μετά να γίνουν διερευνητικές συζητήσεις; Έγινε αυτή η συζήτηση ή δεν έγινε γιατί ο Α. Τσίπρας θεωρεί ότι είναι όλοι υποτακτικοί του, ώστε μπορεί να τους κάνει πλέον ότι θέλει; Μήπως τελικά οι αντιδράσεις δεν ήταν από την Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά προήλθαν εκτός γραμματείας;

Τελικά η κατάληξη θυμίζει από την …ανάποδη την περίφημη πρόταση «Κούνεβα» για τις ευρωεκλογές. Πέρα όμως από διαδικασίες που δεν τηρήθηκαν, ο σύντροφος Α. Τσίπρας είναι τόσο πολιτικά ανίκανος που προχώρησε σε μια τέτοια πρόταση και πίστεψε ότι δεν θα εύρισκε έντονες αντιθέσεις; Πραγματικά, δεν περιμέναμε να επιδείξει τόσο μεγάλη πολιτική ανωριμότητα και να μην αντιλαμβάνεται τι γίνεται γύρω του...

13 σχόλια :

  1. Exw sumfwnhsei me ta grafommena sas an oxi 100% sigoura 99% mexri stigmhs.
    Otan omws arxizoun oi xarakthrismoi, nomizw oti kapou xanontai kai h mpala kai to paixnidi telika.
    Auta...
    kai sugnwmh gia ta greeklish

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συμφωνούμε με την παρατήρηση του Ανώνυμου.

    Πράγματι ο χαρακτηρισμός "ηλίθιος" για τον Α. Τσίπρα δεν βοηθάει τα πράγματα. Γι αυτό τον διορθώσαμε στο κείμενο και τον αντικαταστήσαμε με τον χαρακτηρισμό "πολιτικά ανίκανος"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κόφτε το βρε αδέρφια. Ζημιά κάνετε, δεν το καταλαβαίνετε? Εκτός και αν δε σας νοιάζει. Όμως, όλα εδώ πληρώνονται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Από οπαδός γίνεσαι σιγά σιγά προβοκάτορας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η ζημιά που κάνει ο σ. Τσίπρας και η ηγεσία του ΣΥΝ στην υπόθεση του ΣΥΡΙΖΑ, δεν την βλέπεις σ. Ανώνυμε; Το μόνο που σε ενδιαφέρει φαίνεται είναι η κοινοβουλευτική επιβίωση του ΣΥΝασπισμού!...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εσάς τι ακριβώς σας ενδιαφέρει?
    Για το θέμα τώρα..

    Προσωπικά θα διαφωνούσα με την ανάδειξη του Στάθη ως επικαφαλής στο ψηφοδέλτιο επικρατείας..αλλά..

    ποια είναι η κατά εσάς σωστή διαδικασία?

    να συζητήσουν στον ΣΥΡΙΖΑ ονόματα υποφηφίων, χωρίς πριν να έχουν εξασφαλίσει την σύμφωνη γνώμη των υποψηφίων?

    Τον κο Μουλόπουλο δηλαδή ποιος τον πρότεινε?
    δεν τον είχε ρωτήσει πριν?

    Και αν τον είχε ρωτήσει .. είχε αναλάβει την δέσμευση να τον επιβάλει?

    Με συγχωρείτε αλλά αν υπάρχει κάτι κατακριτέο στην όλη ιστορία, είναι η αδυναμία μας να προστατεύσουμε τις ίδιες τις διαδικασίες..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καταρχήν συμφωνώ με την ουσία του σχολίου, όχι με τους χαρακτηρισμύς. Αλλά....
    α) Αν ο ΣΥΡΡΙΖΑ δεν μπεί στη Βουλή ( δεν πιάσει το 3% δηλαδή) αυτό
    1) θα είναι πολιτικά αδιάφορο για την υπόθεση της αριστεράς;
    2) θα αποτελέσει θετική εξέλιξη;
    3) Θα αποτελέσει αρνητική εξέλιξη;
    Άυτό σε σχέση με το τι γράφουμε, πώς το γράφουμε και πότε το γράφουμε.
    Ακόμη νομίζω ότι επιβεβαιώνομαι σε αυτό που είχα γράψει σε κάποια άλλη συζήτηση εδώ: Οι << εσχτερικές πληροφορίες >> θέλουν κάποια προσοχή και διασταύρωση, δηλαδή τελικά ποιός συμφώνησε και ποιός διαφώνησε με την επιλογή Στάθη και τελικά ποιός πίεσε να μην επαληθευθεί.
    Τέλος , για να μην ξεχνάμε , για την ύποψηφιότητα Κούνεβα πάλι ο εξαποδώ Τσίπρας φταίει; Κάτι άλλοι σύμμαχοι , π.χ. ΑΚΟΑ , ΚΟΕ αλλά και ο δρών ακόμη τότε Αλαβάνος δεν έβαλαν το χεράκι τους; Ερωτώ ο αφελής.
    Δ,Υ,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. περιμένω το σχόλιό μου...να το δω....το ότι διορθώσατε το ηλίθιος δεν σας απαλάσσει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ναι προφανώς και μας ενδιαφέρει μη κοινοβουλευτική επιβίωση του Συνασπισμού, όπως και η ανάδειξη βουλευτών από τις συνιστώσες του Συριζα και από ανένταχτους.
    Εκτός αν θεωρείε ότι οι μικροεγωισμοί και οι εμμονές σας είναι περισσότερο σοβαρές και πρέπει να μας ενδιαφέρουν πιο πολύ από την εκπροσώπηση της αριστεράς στο κοινοβούλιο.
    Αν εσείς θέλετε έναν Συριζα περιθωριακό, κάτι σαν την ανταρσύα, εμείς ευχαριστούμε αλλά δεν θα πάρουμε!
    Θέλουμε ισχυρή εκπροσώπηση της αριστεράς παντού και προπάντως στην Βουλή και ο Συνασπισμός όπως και οι άλλες συνιστώσες, αλλά και οι ανένταχτοί θα δώσουμε μάχη για αυτό.
    Εσείς καθίστε να βρίζετε τον Τσίπρα, δεν ασχολείται κανένας πια μαζί σας, καταντήσατε γραφικοί
    ΥΓ Υποθέτω ότι ο Τσίπρας θα πέρπει να νιώθει πολύ τυχερός για το επίπεδο των εσωπαραταξιακών του αντιπάλών

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ωραμία τα λες φίλε μου, ανώνυμε! Να δούμε αν θα λες και τα ίδια την επόμενη μέρα των εκλογών! Τώρα όλοι ανεξαιρέτως εμφανίζονται ενωτικοί. Τότε θα δούμε...

    Γραφική είναι η ηγεσία του ΣΥΝασπισμού με τα καραγκιοζικια που κάνει!

    Υ.Γ. Αναζητών τους φίλους του Α:. Τσίπρα, τους ψάχνω αλλά δεν τους βρίσκω. Αύριο θα τον πετάξουν σαν στιμένη λεμονόκουπα, όλοι αυτοί που κρύβονται πίσω του

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αναρωτιέμε μήπως τα ζητήματα τα δημιουργούμε οι ίδιοι. Δεν χρειαζόμαστε εχθρούς. Μόνοι μας αρκούμε!! Αν μας ενδιαφέρει η κοινοβουλευτική εκπροσώπηση του ΣΥΡΙΖΑ έπρεπε να είχε ήδη σταματήσει προ πολλού αυτού του είδους η συζήτηση. ΑΝ όχι, δηλώστε το φίλοι του ΕΟΣ, να ξέρουμε και εμείς τι μας γίνεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πράγματι, κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει την επομένη των εκλογών. Αλλά δεν καταλαβαίνω τι προσπαθείς να πείς. Ναι τώρα "όλοι αναξαιρέτως εμφανίζονται ενωτικοί". Δηλαδή τι έπρεπε να κάνουμε κατά την άποψη σου, να τρώμε τις σάρκες μας?
    Τώρα δίνουμε την μάχη των εκλογών, αν αποτύχουμε, δεν θα έχει αποτύχει ο Τσίπρας ατομικά, θα έχουμε αποτύχει όλοι μαζι! Ο πραγματικός ήττημένος δεν θα είναι οι μηχανισμοί του συν και του συριζα, αλλά η υπόθεση της αριστεράς και τα συμφέροντα του εργαζόμενου κόσμου.
    Η δίλυση του χώρου μας θα αφήσει το Πασοκ και το ΚΚΕ, να διαχειριστούν (ξέρουμε πολύ καλά πως) και να μοιράσουν μεταξύ τους τον χώρο αριστεράς.
    ΥΓ Το πρόβλημα δεν είναι ο Τσίπρας ούτε οι φίλοι του ούτε οι εχθροί του. Το πραγματικό διακύβευμα είναι η ίδια η υπάρξη της αντιδογματικής δημοκρατικής και ριζοσπαστικής αριστεράς.
    Το πραγματικό ερώτημα δεν είναι αν συμπαθείτε τον Τσίπρα αλλά αν είστε διατεθιμένοι λόγω της όποιας προσωπικής αντιπάθειας προς αυτόν να καταστήσετε την Παπαρήγα, μοναδικό νομέα της Κομμουνιστικής αριστεράς.
    Αυτό είναι το πραγματικό ερώτημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Όποιος ψάχνει "ηθική" στους μηχανισμούς είναι στην καλύτερη περίπτωση αφελής, στη χειρότερη θεωρώντας αφελείς όλους εμάς (τους απέξω από τους μηχανισμούς, ανεξαρτήτως ένταξης και πολιτικής οπτικής) επιχειρεί να κάνει παιχνίδι εκμεταλλευόμενος την ηθική μας.
    Study case Στάθης Σταυρόπουλος:
    Υπαρκτό πρόβλημα εντός του ΣΥΡΙΖΑ (και εντός του ΣΥΝ) η διάκριση εθνικού/εθνικιστικού. Εγώ προσωπικά διαφωνώ πλήρως τόσο με τη ρεπούσεια, όσο και με την τροτσκιστική αντίληψη σχετικά με το έθνος. Ωστόσο, αντιλαμβάνομαι οτι υπάρχει πρόβλημα καθώς και οτι δεν είναι η κατάλληλη συγκυρία 2 εβδομάδες πριν τις εκλογές να ανοίξει και να λυθεί. Αυτό που προέχει είναι να καταλήξουμε στον ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΛΥΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΖΗΤΗΜΤΑ.
    Μερικά σημεία που θέλω να θίξω
    - Το πραγματικά ανήθικο είναι να κολάς την ταμπέλα / ρετσινιά "εθνικιστής" σε έναν (αποδεδειγμένα) συναγωνιστή σου.
    - Το κίνητρο όσων το έπραξαν (πάντα κατά τη γνώμη μου). Από τις μικρές συνιστώσες και κάποιες πλευρές εντός ΣΥΝ, απλά ο φανατισμός και η μη πολιτική αντιμετώπιση τέτοιων θεμάτων. Από πλευρές της ανανεωτικής, νομίζω οτι δεν θέλουν για πολλούς λόγους - και πάντως όχι κυρίαρχα για την άποψη που θα εκφέρει σχετικά με τα εθνικά θέματα - ανθρώπους σαν τον Στάθη μέσα στην κοινοβουλευτική ομάδα ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΝΑ ΤΟ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ, αποδεικνύοντας ταυτόχρονα ποιος έχει το επάνω χέρι... Και επειδή με όσα έχουν συμβεί τους τελευταίους μήνες έχω αποκτήσει τεράστια δυσπιστία απέναντι σε όλους (και επειδή συμφωνώ σε αρκετά μαζί σας, σε κάθε περίπτωση πάντως εκτιμούσα τη στάση σας), θα ήθελα πολύ να με πείσετε οτι δεν έχετε υιοθετήσει κι εσείς συμπεριφορές μηχανισμών. Οι δικές σας προηγούμενες αναρτήσεις σχετικά με το Στάθη μου φαίνονταν της λογικής "προκειμένου να εκτεθεί ο Τσίπρας, ας την πληρώσει η υπόληψη του Στάθη"...
    - Σχετικά με τους χειρισμούς που έγιναν για την επιλογή του επικεφαλής του επικρατείας, η εντύπωση είναι οτι (όποιος και αν τους έκανε) δεν έμαθε τίποτα, συνεχίζει με τον ίδιο τρόπο, πρωτοβουλίες ερήμην των άλλων, αιφνιδιασμοί, διαρροές στον τύπο κ.ο.κ. Τόσο δύσκολο ήταν να καταρτιστεί μια λίστα υποψηφίων για επικεφαλής που θα είχαν τη συναίνεση όλων και μετά να γίνει η σχετική διερεύνηση; Δεν καταλάβαιναν οτι ξανατραυματίζουν τη σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με τη βάση του και τους ψηφοφόρους του; Ή μήπως η κατοχύρωση ρόλων και "δικαιωμάτων" είναι υπεράνω όλων; Στο σημείο αυτό εστιάζεται η δική μου κριτική. Και επειδή όλη αυτή η ιστορία μας έχει ήδη στοιχίσει (συν τοις άλλοις και εκλογικά) εγώ τουλάχιστον τους το χρεώνω κατ' αποκλειστικότητα. Οι αντιδράσεις που ακολούθησαν ήταν εντελώς προβλέψιμες, ακόμα και για μένα... Όποιος δεν είναι σε θέση να εκτιμά εκ των προτέρων τις συνέπειες των επιλογών του σε τόσο απλά ζητήματα, ας μην αναλαμβάνει τέτοιες ευθύνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ