ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2009

Είναι στραβός ο γιαλός!...

Αυτή την απάντηση έδωσε ο Α. Τσίπρας στο ερώτημα «είναι στραβός ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε» αναφορικά με την εξέγερση του Δεκέμβρη την Κυριακή στην διακαναλική συνέντευξη. Ως γνωστόν τόσο εκπρόσωποι της Ανανεωτικής Πτέρυγας όσο και του Αριστερού Ρεύματος του ΣΥΝασπισμού έχουν διαχωριστεί από τα χαρακτηριστικά βίας που είχε η εξέγερση του Δεκέμβρη. Βεβαίως, θεωρούμε ότι είναι θεμιτό – ανεξάρτητα αν συμφωνούμε ή διαφωνούμε – να έχει αυτές τις θέσεις ένας πολιτικός σχηματισμός που ανήκει στην Αριστερά.

Όμως ο Α. Τσίπρας έκανε ένα βήμα παραπέρα. Θέλοντας να είναι και με την εξέγερση του Δεκέμβρη αλλά και με τις πολιτικές θέσεις των συντρόφων του παραποίησε την πραγματικότητα: Δήλωσε ότι τα φαινόμενα βίας ήταν περιθωριακά, ανάλογα με αυτά που συμβαίνουν πάντα από τους γνωστούς άγνωστους…



Όχι, σ. Αλέξη, τα βίαια χαρακτηριστικά ήταν και μαζικά και κυρίαρχα στην εξέγερση του Δεκέμβρη. Οι επιθέσεις μάλιστα σε Τράπεζες και δημόσια κτίρια είχαν καθολική αποδοχή και εισέπρατταν την επιβράβευση από τον κόσμο που παρακολουθούσε. Η άρνηση αυτής της πλευράς της εξέγερσης, θυμίζει τις σταλινοτροτσκιστικές πρακτικές παραποίησης της «αντικειμενικής» πραγματικότητας, η οποία γίνεται λάστιχο για να έρθει στα μέτρα της δικής μας υποκειμενικότητας…

Μερικές φορές, όταν δεν μπορούμε να παραποιήσουμε την πραγματικότητα όσο θέλουμε, ανακαλύπτουμε τους προβοκάτορες που κάνουν αυτή την δουλειά. Τελευταία μάλιστα, με την συμβολή του πασοκικού εκσυγχρονισμού, μπορούμε να τα φορτώσουμε και στους χάκερς, όπως έκανε η κα Κατσέλη. Προτείνουμε στον Α. Τσίπρα, για να διορθώσει το λάθος του, να υιοθετήσει την παρακάτω δήλωση που την έχουν αποκηρύξει οι ..πραγματικοί της γονείς: “Θα ήθελα να τονίσω ότι όσο περνάει από το χέρι μου δεν θα επιτρέψω σε κανέναν, δημοσιογράφο ή μη, για πολιτικές σκοπιμότητες να καταστρέψει το μέλλον εικοσάχρονων παιδιών. Είναι προφανές ότι πρόκειται για προεκλογικό τρικ της ΝΔ, πάνε να μετατρέψουν εικοσάχρονα παιδιά σε αδίστακτους τρομοκράτες! Ας κρίνει ο ελληνικός λαός."
------------------------------------------------------


Μαθήματα συλλογικότητας έδωσε χθες η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ με την κεντρική προεκλογική της συγκέντρωση στην ΑΘΗΝΑ. Οι αφίσες της ήταν σαφώς διακριτές από τις διαφημιστικές αφίσες των νυχτερινών κέντρων: Δεν είδαμε σε καμία αφίσα που καλούσε τον κόσμο στην συγκέντρωση να αναγράφει ονόματα ομιλητών. Επίσης, ο πρώτος και βασικός ομιλητής δεν ήταν από κάποια συνιστώσα αλλά από τον χώρο των ανένταχτων...

13 σχόλια :

  1. Και γι' αυτό το λόγο πρέπει να επιβραβευτεί

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μα γιατί ρε παιδιά παραπονιέστε για έλλειψη συλλογικότητας και... ανένταχτων? Χτες το βράδυ απολαύσαμε στην TV (πάλι) όχι μόνο τον Κουβέλη και τον Παπαδημούλη, αλλά και τον ανένταχτο Λαζόπουλο. Ο οποίος, αφού ουσιαστικά μας κάλεσε να "δώσουμε μια τελευταία ευκαιρία" στον Γιωργάκη, έδωσε και συγχαρητήρια στον ΣΥΡΙΖΑ (συγγνώμη, ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ!) που "τώρα πάει καλά, αφού απαλλάχθηκε από τον Αλαβάνο, ο οποίος ήθελε να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ θερμοκήπιο του ΠΑΣΟΚ". No more no less! Άντε λοιπόν, μην διαμαρτύρεστε, και οι ανένταχτοι στηρίζουν τον Αλέξη. Όσο για το Δεκέμβρη, κακό του κεφαλιού του (του Δεκέμβρη ντε!) που παρέκκλινε από τα ιδεώδη και τις πρακτικές της ανανεωτικής, σύγχρονης κ.λπ. αριστεράς. Να τον παύσουμε και τον Δεκέμβρη, και να εκλέξουμε άλλον!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τωρα εσύ μην περιμένεις κάποια δήλωση από τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ για αυτήν την βρωμιά ενάντια στον Αλαβάνο. ίσως κάποιοι βολεύονται κιόλας..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Με συγχωρείτε, αλλά η εμφάνιση 11(!) ομιλητών δεν είναι παράδειγμα συλλογικότητας, είναι υπόδειγμα λογικής "να προβληθεί το μαγαζάκι μου"! Γι αυτό και η αφίσα δεν είχε ονόματα. Δεν χώραγαν!
    Είπαμε είναι μπάχαλο ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ούτε και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ πείθει...
    Κ.Λ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το ζήτημα με τον Δεκέμβρη, δεν είναι να τον παουσουμε εμείς, αλλά ότι δυστυχώς τον έπαυσε η κοινωνιά και ο εργαζόμενος κόσμος.
    Βία και μάλιστα τυφλή (πχ κάψιμο βιβλιοθηκών νομικής, δικηγορικού συλλόγου κτλ) δεν μπορεί να γίνει κοινωνικά αποδεκτή, ούτε ως μορφή εξέγερσης.
    η ευθύνη του Συριζα, ήταν ότι δεν μπορεσε να δώσει πολιτική διάσταση στην εξέγερση, να μετατρέψει την οργή σε αίτημα για κοινωνικές αλλάγες και μεταρρυθμίσεις.
    Ο δε αλαβανος με τις προτάσεις του για αφοπλισμό των ΜΑΤ, ήταν πολύ λίγος.
    Βεβαια δεν ευθύνεται μόνο ο Συριζα. Για να είμαστε δίκαιοι ένα μεγάλο κομμάτι των διαδηλωτών και δη οι αναρχικοι και οι εξωκοινοβουλευτική αριστερά, αρνήθηκαν συνειδητά την πολιτικοποίηση της εξέγερσης. Προτίμησαν την τυφλή βία. Και ένα άλλο κομμάτι, το ΚΚΕ προτίμησε την καταστολή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ώστε "ένα μεγάλο κομμάτι και δη οι αναρχικοί και οι (sic) εξωκοινοβουλευτική αριστερά αρνήθηκσν συνειδητά την πολιτικοποίηση της εξέγερσης"...

    Καλά οι αναρχικοί. Η εξωκοινοβουλευτική, και μιας και αναφέρθηκε συγκεκριμένα η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο συγκεκριμένο σχόλιο, αρνήθηκε την πολιτικοποίηση της εξέγερσης;

    Καταλαβαίνω ότι όταν η πραγματικότητα εξελίσσεται διαφορετικά από τις προσδοκίες (η περίπτωση ΣΥΡΙΖΑ είναι μία τέτοια), τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα. Δεν χρειάζεται να αναφέρω ποιά ήταν η "γραμμή" της εξωκ. αριστεράς στον Δεκέμβρη. Όποιος ξέρει, ξέρει. Και όποιος συμφωνεί, συμφωνεί.

    Αλλά, δυστυχώς πια, για κάποιους συντρόφους, η πολιτικοποίηση μιας εξέγερσης μπορεί να είναι μόνο "μια κυβέρνηση της Αριστεράς με πυρήνα τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ".

    Ας μην αναρωτιέται κανείς γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ γίνεται Κομμουνιστική Επανίδρυση νο 2. Στην Ελλάδα, η συγκεκριμένη γραμμή δοκιμάστηκε όχι σε μια κυβέρνηση, αλλά σε μια εξέγερση.

    Σε κάθε περίπτωση, οι μετεκλογικές εξελίξεις είναι μπροστά μας. Οι πιέσεις είναι ήδη εδώ (βλ. χαρακτηριστικά το σημερινό άρθρο του Παντελάκη στην Ελευθεροτυπία). Το ελληνικό "Ουράνιο Τόξο" αλά Ιταλία είναι προ των πυλών. Το ζήτημα είναι αν εδώ θα απομείνει κάτι περισσότερο από τα ιταλικά συντρίμμια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Νομίζω ότι μετά και τα χτεσινά του Λαζόπουλου (δυστυχώς δεν το είδα, αλλά μου τα περιέγραψαν αρκετοί) είναι ξεκάθαρο το σχέδιο που προωθείται από τους κυρίαρχους κύκλους εδώ και πολύ καιρό: ο ΣΥΝ "υπεύθυνη" αντιπολίτευση (ώς και συμπολίτευση, αν χρειαστεί) με τον Τσίπρα αρχηγό και τον ΣΥΡΙΖΑ "τελειωμένο". Απαραίτητο τμήμα αυτού του σεναρίου, το "κόντεμα" του Αλαβάνου.Εννοείται ότι στο σχέδιο αυτό έχει "συστρατευτεί" η ηγετική ομάδα του ΣΥΝ.
    Το θέμα είναι, εμείς τι κάνουμε.....

    Δ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μάλιστα - ο Αλαβάνος λοιπόν ήταν λίγος. Τι είδους εποικοδομητικές προτάσεις θα έπρεπε να κάνει όταν μας είχαν πεθάνει πανελλαδικά στα χημικά, στο ξύλο και στο ψέμα;;; Και η εξέγερση, χάλια! "τυφλή βία". Είχε κι απ' αυτό βέβαια, όπως κάθε αυθόρμητο ξέσπασμα, αλλά δεν χαρακτηρίστηκε κυρίως από αυτό (άλλο τι "πέρασαν" τα ΜΜΕ).
    Το θέμα είναι, αυτό το ρημάδι το "εγχείρημα" πού πάει; Πόσο θα αντέξουμε το δούλεμα; Κάποιοι χτες έτριβαν τα χέρια τους με τη λαζοπουλική αποδόμηση του Αλαβάνου, που κατηγορείται και ως κρυπτοπασόκος! Οτιδήποτε, αρκεί να ξεφορτωθούμε τον μόνο κοινοβουλευτικό ηγέτη που στις κρίσιμες στιγμές δεν συντάχθηκε στη "σωστή" πλευρά...
    Και έτσι φτάσαμε να τρώμε στη μάπα κάθε μέρα αυτούς που σιχαίνονται τον ΣΥΡΙΖΑ ως βασικούς εκπροσώπους του...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Εμείς....τον ΣΥΡΙΖΑ και τα μάτια μας
    Για να συνεχίσει να ειναι ενοχλητικός.. με τις όποιες αδυναμίες του..
    Για αυτούς που ξαναντάμωσαν και άφησαν ένα κομμάτι ελπίδες επάνω του
    Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν χαριζεται....

    Σ.Θ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Σύντροφε 4.08, αυτό είναι ακριβώς το πρόβλημα με την εξωκοινοβουλευτική αριστερά,κανείς δεν κατάλαβε την "γραμμη" της.
    Και φυσικά δεν είναι όλοι ανόητοι, απλώς δεν υπήρχε καμία γραμμή. Η πολιτική όλων των σχημάτων (και αυτών που τώρα συγκρότησαν την ΑΝΤΑΡΣΥΑ) ήτσν βλέπουμε και κάνουμε! Συμμετέχουμε μεν (και ορθά) στις διαδηλώσεις, στηρίζουμε την εξέγερση (επίσης ορθά)δεν προσπαθούμε όμως να πολιτικοποιήσουμε την οργή του κόσμου (ίσως και από φόβο μην κάνουμε λάθος).
    Αποτέλεσμα? η εξέγερση εκφυλίστηκε σε σπασμένες βιτρίνες και καταστήματα.Δεν ετέθη από καμία πολιτική δύναμη (του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβανομένου), ένα σοβαρό πολιτικό αίτημα που θα μπορούσε να εκφράσει τους εξεγερμένους.

    Βέβαια, ίσως στην πραγματικότητα, να μην υπήρχε και κανένα πολιτικό αίτημα, που θα μπορύσε να εκφράσει αυτον τον κόσμο. Ισως να πρόκειτο για μια μάλλον λούμπεν εξέγερση του στυλ (μπάτσοι-γουρούνια-δολοφόνοι και μέχρι εκεί). Ξέρω ότι αυτό ακούγεται και ίσως και είναι προκλητικό. Αλλά φοβάμαι ότι για πολλούς από τους εξεγερμένους της περιόδου εκείνης ισχύει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ναι σύντροφε, ο Αλαβάνος στην συγκυρία εκείνη, βρέθηκε λίγος. Δεν εννοώ ότι ήταν εύκολο να διαχειριστεί κανείς μια εξέγερση, ούτε πιστεύω, ότι θα τα κατάφερνε οποιοοσδήποτε άλλος, από τους σημερινά στελέχη του Συριζα καλύτερα (του Τσίπρα συμπεριλαμβανομένου).
    Παρα ταυτά την συγκεκριμένη περίοδο ο χώρος μάς δεν ήξερε που πατούσε και που βρησκόταν. και αυτό αξιοποιήθηκε δεόντος από τους αντιπάλους μας. Δεν μπορέσαμε ούτε να διαμορφώσουμε ένα πολιτικό αίτημα, ούτε να οριοθετηθούμε πολιτικά απέναντι στον εκφυλισμό της εξέγερσης με τα τυφλά σπασίματα και την καταστροφή πανεπιστημίων και βιβλιοθηκών.
    Η όλη πολιτική διαχείρηση του Δεκέμβρη εξελίχθηκε σε πολιτική ΗΤΤΑ και αυτό φάνηκε αργότερα τόσο με το δημοσκοπικό ξεφούσκωμα, όσο και στης ευρωεκλογές.
    Και φυσικά δεν είναι δικαιολογία ότι μας επιτέθηκαν τα ΜΜΕ. Αυτό θα έπρεπε να θεωρείται αυτονοήτο. Υπήρχε δηλαδή κανένας που πίστευε ότι θα μας υποστήριζαν?

    Κατά την άποψη μου, αν η αριστερά περιμένει από τέτοιες εξεγέρσεις την συντριβή του καπιταλισμού, γιατί πολλοί κάτι τέτοιο περίμεναν, μάλλον θα περιμένει πολύ ακόμα. Αντίθετα, αν τις αξιοποιεί για να προωθήσει και να επιβάλει πολιτικές της, τότε οι εργαζόμενοι έχουν να κερδίσουν πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. na diafwnisw plirws sto 8ema tou ANTARSYA. einai ena egxeirima eklogiko kai mono. edw prin ligous mines oi dinameis pou to apoteloun oute mia koinh poreia dn ekanan. epishs gia to 8ema tou dekemvrh exw vare8ei na akouw gia tyflh bia. to na kapseis mia trapeza (asxetws tis simasias tis pra3is) einai pio viaio apo mia astynomia p tosa xronia dolofonei, vasanizei kai elegxei tou neous,tous metanastes kai tous antika8estotikous? kai epishs oute h e3wkoinovouleutikh aristera epai3e kapxio rolo (midamino rolo eixe) oute o SYRIZA oute to KKE oute oi anarxompaxalakides pou to mono pou 8ewroun epanastatikh pra3h einai na ta spane. itan ena au8ormito 3espasma pou protagwnistouse h neolaia (kai kirios h ma8htikh) opou gia proth fora oi katalipseis dn ka8odigi8ikan apo tin KNE kai p ta diekdikouse ola osa tosa xronia mas varainoun. twra gia to SYRIZA ena 8elei opws leei kai o s/f parapanw... douleia kai pali douleia apo ti vash (giati oi apo panw den 8eloun kai oxi apla dn mporoun) gia na 3anaginei epikindinos...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Η μονοπωληση του Δεκεμβρη δεν μπορει να ειανι φεουδο του Συριζα πολυ δε περισσοτερο ενος μεγαλοαστου ( Αλαβανου ) που εδωσε γη και υδωρ για την ισχυροποιηση του κοινοβουλευτισμου στη χωρα μας και στην Ευρωπη.

    Οσο θα βαυκαλιζεστε οτι το σπασιμο μιας τραπεζας ειναι χτυπημα στον καπιταλισμο , τοσο θα σας κατατρεχουν τυψεις και θα εκπλησσεστε ως μωρες παρθενες γιατι σας προδωσε τωρα ο Λαζοπουλος.

    Η επαναστατικη αριστερα χτιζεται στα εργοστασια ,στα ναυπηγεια αριστεροι των σαλονιων.

    Βγαλτε τον Κυρκο που εχετε μεσα σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ