ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2009

ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ: Έξω πάμε καλά...


ποίος τον πιστεύει; Η Αριστερά δεν κρίνεται από πόσο ενδιαφέρουσες είναι οι αναλύσεις της και οι διαχειριστικές προτάσεις της απέναντι στην οικονομική κρίση. Η δύναμη των προγραμμάτων της Αριστεράς δεν μετριέται από την αύξηση της δημοτικότητας, αλλά από την ικανότητα που έχουν να οργανώνουν τις λαϊκές αντιστάσεις και να συγκροτήσουν κοινωνικά μέτωπα. Με το εργατικό κίνημα στο περιθώριο, οι διαχειριστικές προτάσεις του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, όσο “αριστερές” και αν είναι, δεν μπορούν να γίνουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Δεν υπάρχει το “υποκείμενο” που θα μπορούσε να τις διαπραγματευτεί. Η ανυπαρξία μαζικού κινήματος δεν μπορεί να υποκατασταθεί από οποιοδήποτε προεκλογικό πρόγραμμα της Αριστεράς που προτείνει φιλολαϊκά μέτρα διεξόδου από την κρίση. Το γνωρίζουν πολύ καλά οι αντίπαλοί της. Καταγράφεται στην ήπια στάση που κρατάνε απέναντί της μπροστά στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου.



Στο ήπιο κλίμα της προεκλογικής φιέστας οι μόνοι που διακρίθηκαν, από τα πυρά που συγκέντρωσαν εναντίον τους, ήταν οι “οικολόγοι – πράσινοι”. Δεν δέχτηκαν επίθεση για την “πράσινη” ανάπτυξη που προτείνουν, αλλά για τα εθνικά ζητήματα και τους μετανάστες. Η διεύρυνση της συναίνεσης στις επιλογές του αστισμού σήμερα επιχειρείται με αιχμή αυτά τα ζητήματα. Τα νέα πλαίσια που συγκροτούν την συναίνεση θα καταγραφούν εκλογικά με την αύξηση της δύναμης του ΛΑΟΣ. Μόλις μερικούς μήνες πριν στις ευρωεκλογές το στοίχημα ήταν αν θα ξεπεράσει σε ψήφους τον ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτές τις εκλογές ο πήχης έχει ανέβει παραπάνω. Τώρα το στοίχημα είναι αν θα ξεπεράσει το ΚΚΕ και θα είναι το 3ο κόμμα στη βουλή. Ήδη, η Αλέκα Παπαρήγα, όπως είχαμε επισημάνει στο κείμενό μας με τίτλο:…και η Αριστερά χτενίζεται! δεν σκοπεύει να ανοίξει μέτωπο απέναντι στην ακροδεξιά και τον Καρατζαφέρη, γιατί εκτιμά ότι χάνει ψήφους και οπαδούς από μια τέτοια αντιπαράθεση.

Η επίθεση στους “οικολόγους – πράσινους” εμπεριείχε και το στοιχείο προειδοποίησης προς την Αριστερά. Αν δεν ενσωματωθεί στο εθνικό τόξο, τότε θα έχει ανάλογη μεταχείριση. Η χειρονομία του Α. Τσίπρα να τοποθετήσει τον Στάθη Σταυρόπουλο ως 1ο υποψήφιο στο ψηφοδέλτιο επικρατείας, ήταν μια δήλωση προθέσεων προς αυτή την κατεύθυνση, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος.

Με αυτά τα δεδομένα, είναι φυσιολογική η μεταστροφή που παρατηρείται απέναντι στον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. "Ο Τσίπρας ήταν μια ευχάριστη έκπληξη¨, παρατηρεί ο Πρετεντέρης στο MEGA. “Τώρα που δεν έχει καπέλο πάνω από το κεφάλι του κινείται πιο άνετα” συμπληρώνει σήμερα το πρωί ο Λυριτζής στο κρατικό κανάλι. Τελικά φαίνεται ότι "Ο Αλέξης ο Τρίχας τα κατάφερε", όπως είπε στο MEGA ο υποψήφιος βουλευτής και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΝ, Ανδρέας Καρίτζης.

Σε αντίθεση με αυτό το κλίμα, θυμόμαστε με νοσταλγία εκείνες τις εποχές που έσταζε φαρμάκι το στόμα όλων αυτών,όταν μιλούσαν για τον ΣΥΡΙΖΑ. Αναπολούμε τις αντιπαραθέσεις του Γ. Πρετεντέρη και της παρέας του με τον Α. Αλαβάνο για την εξέγερση του Δεκέμβρη. Τότε, που επιστράτευαν ακόμα και τον Λ. Κύρκο για να κτυπήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Έχει ο καιρός γυρίσματα...

22 σχόλια :

  1. Εάν το ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΟ δεν υπάρχει, που όντως δεν υπάρχει στον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ (η εργατική τάξη δηλαδή), μήπως θάπρεπε να ξανασκεφτούμε τη στάση μας απέναντι στο ΚΚΕ που όντως διαθέτει το "υποκείμενο"; Και εάν νομοτελειακά πιστεύουμε ότι αυτό το "υποκείμενο" αλλάξει την ιστορία, που θα την αλλάξει πράγματι,έχουν σημασία οι υπόλοιπες, άκαιρες σε τελική ανάλυση ενστάσεις μας απέναντι στην ηγεσία αυτού του κόμματος; Μήπως ...όταν γίνει η επανάσταση θα υπάρχει μια τέτοια ηγεσία;;; Και σε ότι αφορά τη δημόσια εικόνα αυτού του χώρου (ΚΚΕ) μπορεί να μας ενοχλεί και η "ξύλινη" γλώσσα, έτσι όπως εκφέρεται πλειστάκις, αλλά απο την άλλη σύντροφοι οι αναλύσεις του έχουν μαρξιστική αναφορά, είναι αριστερές και δεν ξέρω για όλους εσάς, αλλά εγώ αισθάνομαι ΑΞΙΟΠΡΕΠΗΣ (το λιγότερο) ακούγοντας το δημόσιο λόγο του. Κοιτάξτε: Είμαι αποφασισμένος με βάση όλα τα τελευταία στον ΣΥΡΙΖΑ να προσθέσω την ψήφο μου στο ΚΚΕ.Το ίδιο θα κάνουν κι άλλοι σύντροφοί μας. Όχι πολλοί, είμαι βέβαιος. Αλλά πιστεύετε πραγματικά ότι μπορεί να βρούμε άκρη με τα ανανεωτικά και τα πάσης άλλης φύσης κοράκια που έχουν στρατοπεδεύσει στον ΣΥΝ; Εδώ ΦΑΓΑΝΕ τον Αλαβάνο, θα δειλιάσουνε σε οποιαδήποτε μεθόδευση εναντίον μας; Και πάλι στην τελική τι νήμα έχει να αναλωθούμε σε μια τέτοια "πάλη"; Η εργατική τάξη είναι αλλού, οι κοινωνικοί αγώνες δεν περιμένουν. Κι άν θέλετε, γιατί άρκετά έγραψα, όλοι αυτοί οι "ανανεωτές" και όχι αριστεροί δημοκόποι της συμφοράς ΕΤΣΙ θα το πάρουν το ΜΗΝΥΜΑ!
    Δ.Α

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ανένταχτος του ΣΥΡΙΖΑ24 Σεπτεμβρίου 2009 στις 4:35 μ.μ.

    Η κυριαρχία των μηχανισμών είναι ασφυκτική στο ΚΚΕ. Αυτό είναι ένα σημαντικό ζήτημα που καθιστά προβληματική την ένταξη αριστερών σε αυτό.

    Το μήνυμα μπορεί να το πάρουν και με άλλους τρόπους! Ας τελειώσουμε με τις εκλογές και μετά τα λέμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Νομίζω ότι κάπου μπερδεύομαι. Αν οι Οικολόγοι είναι μέρος του συστήματος, τότε γιατί τους χτυπάει; Κι αν τους χτυπάει το σύστημα, τότε πως είναι << κομμάτι του>>; Υπόψη ότι οι άνθρωποι για σύνθετη ονομασία μιλάνε, είναι υπέρ της εισδοχής νέων χωρών στην Ε.Ε και το ΝΑΤΟ, εφόσον το θέλουν οι ίδιες κ.λ.π. Δεν έχουν και τόσο << εξτρεμιστικές >> θέσεις στα << Εθνικά >> νομίζω. Ως προειδοποίηση στην Αριστερά ; Δηλαδή το σύστημα προτιμάει ισχυρή αριστερά από ισχυρούς Οικολόγους; Για τα μεταναστευτικά; Δεν τους έχω δεί πουθενά μαζικά ( τους οικολόγους ), σε καμμιά πορεία, ξέρω γω στον Αγιο Παντελεήμονα κ.λ.π. Οργανώσεις , συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, μέλη του, φίλοι του βάζουν από τον Ιούνιο και μετά πλάτη, αποτελούν την αντίθετη άποψη στην κρατούσα στα ΜΜΕ , στις γειτονιές, στα δικαστήρια , στα << στρατόπεδα συγκέντρωσης >> των μεταναστών, στο παλιό Εφετείο κ.λ.π, μαζί βέβαια και με μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, άλλων ομάδων της άλλης αριστεράς, του ΚΚΕ. Η όχι; Αλλά μήπως και το σύστημα έχει ενιαία και μία άποψη σε όλα; Στο φοβερό και πασίγνωστο πλέον βιβλίο της Ρεπόύση, για παράδειγμα, ποιά ήταν η συστημική άποψη, υπέρ η κατά του; Μήπως έχει αντιφάσεις, μερίδες που συγκρούονται για διάφορους λόγους; Δηλαδή όποιος πλακώνεται με τον Πρετεντέρη γίνεται αυτομάτως επαναστάτης; Τα πράγματα μου φαίνονται πιο σύνθετα. Να θυμίσω μόνο ότι στο ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν διιστάμενες απόψεις για τα << Εθνικά >> και για το Μακεδονικό ειδικώτερα. Οι τροτσκιστικές οργανώσεις μιλάνε για << δημοκρατία της Μακεδονίας >> νομίζω, για μακεδονική μειονότητα , άλλες ( π.χ. το ΔΗΚΚΙ ) ούτε να το ακούσουν κ.λ.π. Η θέση του οιαδήποτε επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, ειδικά σε αυτό το θέμα, δεν είναι εύκολη. Αλλά κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ εξελιχθεί σε ενιαίο κόμμα, πράγμα πολύ δύσκολο έως αδύνατο το ξέρω, τι θέσει θα πρεσβεύει; Το θέμα δεν είναι να προκύψει ενα ενιαίο κόμμα , η μια ομοσπονδία τύπου ΕΔΑ π.χ. αλλά και τι πρόγραμμα θα έχει, τι στρατηγική, τι οργάνωση π.χ. θα έχει τάσεις, φράξιες, δώστε όποιο όνομα θέλετε. Ακόμα ακόμα και ποιοί συμμετέχουν σε αυτό π.χ. το ΔΗΚΚΙ και οι τροτσκιστές αντάμα; Το Ξεκίνημα και η ΚΟΕ ( αφού καταγγγείλαν η μία την άλλη και δημόσια )αγκαλιά; Ο γραμματέας μαζί με τον αλήτη κι η παρθένα με τον Σατανά; Μη με θεωρήσετε πάλι φανατικό συνασπισμένο, που έχω την φωτογραφία του Τσίπρα στο προσκεφάλι μου αλλά να, δεν έχω απαντήσεις αλλά κυρίως ερωτήματα.
    Πάντα συντροφικά
    Δ.Υ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ενας σχολιασμός στο σχόλιο του Δ.Υ.
    Κι αν τα πράγματα είναι πιο σύμθετα; Αν η απάντηση του 2009 είναι λιγάκι διαφορετική από ότι το 1917; Για να μην αναφέρουμε τι στην ευχή έγινε μετά και γιατί. Και είναι η εργατική τάξη στο ΚΚΕ; Ολη ; Κι αν είναι , σημαίνει ότι έχει δίκιο << σε τελευταία ανάλυση >>; Δηλαδή στα γεγονότα του Δεκέμβρη αν η γλώσα του ΚΚΕ ήταν αξιοπρεπής, αν λέμε, μάλλον για το σύστημα ήταν. Για τα << εθνικά >> , το ΚΚΕ τελευταία δεν δέχεται κάν την ύπαρξη εθνικών μειονοτήτων στην Ελλάδα. Αυτό δεν αποτελεί συντηρητική στροφή ή όχι; Οσο για τα κινήματα και τους αγώνες, όποιος θυμάται την τελευταία πορεία , που το ΚΚΕ συμμετείχε με άλλες οργανώσεις κερδίζει. Νομίζω η τελευταία ήταν για την εισβολή στην Γάζα, νομίζω με αρκετή πίεση από την Παλαιστινιακή Αρχή εδώ και τις Παλααιστινιακές οργανώσεις. Νομίζω πάντα. Αγαπητέ Δ.Α. , για μένα η αναζήτηση για την αριστερά του 21ου αιώνα φθάνει μέχρι το ΚΚΕ. Και τέλος - τέλος , όχι δεν αντέχω άλλες φωτογραφίες του Στάλιν, άλλα βιβλία του, άλλους ύμνους γι αυτόν.
    Συντροφικά
    Δ.Υ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλές οι απορίες που έχεις σ. Δ.Υ. όμως το λαμέ κουστουμάκι του Τσίπρα στο debate δεν σε προβλημάτισε;

    Αυτά τα λέω γιατί όλοι λίγο πολύ μπερδευόμαστε με τον χαρακτήρα και των μέγεθος των διαφορών και των αντιπαραθέσεων και αντιθέσεων που υπάρχουν στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ. Όμως αυτό από την άλλη, είναι το στοιχείο που του δίνει ζωή.

    Το κακό που γίνεται και μπερδεύει τα πράγματα παραπάνω είναι ότι για λόγους μικροπολιτικής και σύγκρουσης μηχανισμών υπάρχει τακτικισμός και δεν λέγονται τα πράγματα με το όνομά τους.

    Για εξήγησε μου εσύ τις θέσεις του ΣΥΝ για τον ΣΥΡΙΖΑ. Βγαίνει στην ΕΡΤ ο Τσίπρας και λέει σκληρή γραμμή απέναντι στον Αλαβάνο: ΣΥΡΙΖΑ με κάρτες και δικαιώμα μελών δεν γίνεται. Βγαίνει ο Βίτσας στην Αυγή και αφήνει αρκετά παράθυρα προς συζήτηση. Βγαίνουν άλλα μέλη του ΣΥΝ και ονομάζουν μάλιστα και στα γραπτά τους τον ΣΥΡΙΖΑ ως ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δεν είμαι ειδικός στα κοστούμια, αλλά δεν νομίζω ότι είναι ασφαλές κριτήριο για την προοδευτικότητα η μη κάποιου. Πολλές φορές και το ατιμέλητο στύλ γίνεται για λόγους εντυπωσιασμού.
    Για τις αντιθέσεις και τις αλληλοσυγκρουόμενες απόψεις στο ΣΥΝ: Γνωστές και υπαρκτές. Οι κομματικοί μηχανισμοί διαπερνούνται από τις αντιθέσεις της κοινωνίας. Εδώ άλλες συνιστώσες με 100 , βία 150 μέλη κι έχουν περισσότερες απόψεις σε βασικά θέματα. Νομίζω ότι πολύς κόσμος, μέλη του ΣΥΝ αλλά και στελέχη είναι σαφώς αριστερά και δεν στοιχίζονται πίσω από γραμμές , δεν εντάσσονται εύκολα σε στρατούς. Αυτούς δεν πρέπει να τους χάσεις, δεν πρέπει να τους χαρίσεις σε ηγέτες η γραφειοκράτες. Δεν πρέπει να τους χάσεις , τονώνοντας τους τον << κομματικό πατριωτισμό>> , με τυφλές , άκαιρες , υπερβολικές, χωρίς όρια επιθέσεις στην ηγεσία τους. Λογικό είναι να αγαπάνε το κόμμα τους, στο οποίο μπορεί να ανήκουν πολλά χρόνια, τους συντρόφους τους. Η κριτική , απαραίτητη σε όλους και όλα, πρέπει να γίνεται μεθοδικά, ήπια, με επιχειρήματα και πάντα από θέση συντροφικότητας.
    Δ.Υ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Προς ΑΝΕΝΤΑΧΤΟ του ΣΥΡΙΖΑ

    Σύντροφε σίγουρα είναι ασφυκτικοί οι μηχανισμοί στο ΚΚΕ. Στον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ αρέσκονται να ομιλούν περί απουσίας μηχανισμών, αλλά τότε ποίων αποτελέσματα ήσαν όλες αυτές, οι τελευταίες εννοώ, μεθοδεύσεις, συν την αποπομπή Αλαβάνου; Στο τέλος μόνο η ξεφτίλα απόμεινε. Τουλάχιστον στο ΚΚΕ δεν απομένει, έστω, η ξεφτίλα. Και πρόσεξε τη διαφορά: Είναι άλλο πράμα ο συμπαγής μηχανισμός στο ΚΚΕ κι άλλο ο μηχανισμός στον ΣΥΝ που ενεργοποιείται κάθε φορά ΜΟΝΟ που απειλούνται τα συμφέροντα των ετερόκλητων παραγόντων αυτής της σχιζοφρενικής ηγεσίας και των "τασεών" της μαζί.
    Κι άν δηλαδή λέμε ότι μετά τις εκλογές θα τα πούμε τι σημαίνει αυτό; Διασώζουμε τώρα τον ΣΥΝ κι ελπίζουμε να κάνουμε εμείς παιχνίδι μετά; Τότε ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ θάχει μεγάλη δύναμη, θάχει και τα λεφτά (κρατική επιχορήγηση, οπότε δεν θα παίζονται με τίποτα! Η πραγμάτωση των οραμάτων μας με τη δημιουργία του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πραγματωθεί χωρίς τη διάλυση του ΣΥΝ. Καταλάβετέ το!
    Δ.Α

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κάνετε κακό στο ΣΥΡΙΖΑ.
    Μετά τις εκλογές θα κληθείτε να απολογηθείτε! αν έχετε τα κότσια δηλαδή! Είστε ένας μηχανισμός που δημιουργεί προβλήματα στο ΣΥΡΙΖΑ.
    και επειδή υπάρχει και ερώτηση για τις θέσεις του ΣΥΝ για το ΣΥΡΙΖΑ, ήδη στις αποφάσεις του 5ου συνεδρίου το 2008 σημειώνονταν:


    Η εναλλακτική μας πρόταση αποτελεί πρόσκληση σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις της Αριστεράς, πρόσκληση που τους ζητά να ξεπεράσουν τον εαυτό τους, όπως προσπαθούμε να τον ξεπεράσουμε και εμείς, πρόσκληση να σταματήσουν την στείρα πολεμική αντιπαράθεση και να αναγνωρίσουν ότι ο πολυκερματισμός της Αριστεράς δεν συμβάλλει στην αμφισβήτηση, στην αποσταθεροποίηση και τελικά στην ήττα του δικομματισμού, δεν βοηθάει να ανοίξει ο δρόμος για αριστερές προοδευτικές λύσεις, για τις λύσεις που οδηγούν στον σοσιαλισμό με ελευθερία και δημοκρατία.

    Η εναλλακτική μας πρόταση απευθύνεται συντροφικά πρώτα απ’ όλα σε όλες τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ και όλους τους ανένταχτους αγωνιστές της Αριστεράς θεωρώντας ότι αυτή συμβάλλει, κατά τα δικά μας μέτρα, στην ουσιαστικοποίηση και επικαιροποίηση του πολιτικού πλαισίου που μας συγκροτεί αναδεικνύοντας τι επιδιώκουμε από κοινού, στην αναβάθμιση και τη διεύρυνση όσων κερδίσαμε όλοι μαζί το τελευταίο διάστημα, δηλαδή να το διαλεγόμαστε ανοιχτά στο φώς και με ειλικρίνεια και το να αναλαμβάνουμε από κοινού σημαντικές πολιτικές πρωτοβουλίες σεβόμενοι την ιδιαίτερη ιδεολογική φυσιογνωμία και την οργανωτική αυτοτέλεια του καθενός. Προκειμένου να υλοποιηθεί η εναλλακτική μας πρόταση, οφείλουμε να αξιοποιήσουμε την πλουραλιστική εκπροσώπηση στη Βουλή, πλουραλιστική εκπροσώπηση που θα βοηθήσει σημαντικά την παραπέρα καλλιέργεια του κλίματος εμπιστοσύνης και συνεργασίας ανάμεσά μας τονίζοντας την αισιοδοξία μας εν όψει των δύσκολων αγώνων που έρχονται. Για να επιτύχουμε τους κοινούς μας στόχους οφείλουμε να προχωρήσουμε αποφασιστικά στην ισχυροποίηση του ΣΥΡΙΖΑ και τη διεύρυνσή του με δυνάμεις που προέρχονται από τον χώρο του σοσιαλισμού, της οικολογίας ή των κινημάτων. Η συγκρότηση επιτροπών πρωτοβουλίας του ΣΥΡΙΖΑ σε πανελλαδική κλίμακα και κατά κλάδο εργασίας --επιτροπών όπου ο καθένας θα μπορεί να συμμετέχει, να έχει λόγο και να συνδιαμορφώνει τις αποφάσεις-- και παραπέρα ο δημοκρατικός και αποτελεσματικός συντονισμός των επιτροπών αυτών, όπως και η πραγματοποίηση πολύμορφων εκδηλώσεων για επίκαιρα θέματα κάθε λογής θα συμβάλει ακόμη περισσότερο στην επίτευξη των στόχων μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Παρακολουθώ από καιρό τις παρεμβάσεις της ΕΟΣ. Στις πεισσότερες, ιδιαίτερα σε αυτές που αναφερόταν στην κρίση του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις ευρωεκλογές και τα αιτία, προσωπικά συμφωνούσα. Ομως θεωρώ ότι το τελευταίο διάστημα οι αναρτήσεις είναι το λιγότερο απαράδεκτες και το χειρότερο απολιτικ. Είμαι από αυτούς που στους γνωστούς μου προωθώ το σύνθημα "ΣΥΡΙΖΑ ψηφίζουμε-Συνασπισμό μαυρίζουμε", παρότι είμαι μέλος του ΣΥΝ. Ωστόσο, πρέπει να πως ότι η ΕΟΣ αυτή τη στιγμή επιτιθέμενη συνεχώς στον Αλέξη Τσίπρα δεν βοηθά καθόλου όλους εμάς στον ΣΥΝ να αναπτύξουμε τις απόψεις μας μέσα στο Κόμμα για την ανάγκη επανίδρυσης της Αριστεράς και εγκατάλειψης του φθαρμένου Συνασπισμού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Κατανοούμε την θέση του σ. redteam, και τις δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι σύντροφοι του ΣΥΝ που δεν είναι συντεταγμένοι σε κάποιο από τους στρατούς που αντιμάχονται εκεί.

    Δεν θα συμφωνήσουμε μαζί του για θέση που έχει απέναντί μας. Θα ξεπεράσουμε το γεγονός ότι η ηγεσία του ΣΥΝ μας έχει κηρύξει τον πόλεμο και διαδίδει διάφορες βρωμιές που έχουν έρθει και στα δικά μας αυτιά. Μερικά από τα επιχειρήματα που χρησιμοποιεί είναι ακριβώς ότι κάνουμε απαράδεκτες και απολίτικες επιθέσεις στον Α. Τσίπρα.

    Οι απόψεις και οι ιδέες δεν είναι ανεξάρτητες από τους φορείς τους. Δεν είμαστε οπαδοί της συλλογικής ευθύνης στην πολιτική. Όταν αντιμαχόμαστε κάποιες πολιτικές πρακτικές και αντιλήψεις, αντιμαχόμαστε και προφανώς και τα πρόσωπα και τους μηχανισμούς που εμπλέκονται με την παραγωγή και την υλοποίησή τους.

    Μερικές φορές όμως κάποια ζητήματα που αφορούν στα προφανή, ξεπερνούν τα όρια της πολιτικής αντιπαράθεσης και ανάγονται σε ζητήματα κοινής λογικής. Οι χειρισμοί του Α. Τσίπρα σε μερικά ζητήματα τον τελευταίο καιρό αφορούν ακριβώς αυτά τα προφανή. Αναφέρομαι στο πως χειρίστηκε το ζήτημα με τον Στάθη Σταυρόπουλο, που αναδεικνύει πλήρη πολιτική ανικανότητα. Και το έχουμε εξηγήσει αναλυτικά σε κείμενά μας που αναφέρονται σε αυτό το θέμα.

    Αν αυτό θεωρείται για παράδειγμα απαράδεκτος και απολιτικ χαρακτηρισμός, τότε θα διαφωνήσουμε πλήρως μαζί σου σ. redteam. Αν νομίζει ότι έχουμε αλλού σφάλει απέναντι στον Α. Τσίπρα και τον έχουμε αδικήσει, ας μας πει συγκεκριμένες περιπτώσεις για να καταλάβουμε και εμείς που ακριβώς αναφέρεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. an asxolousastan sto miso xrono apo ton xrono pou katanalwnete gia ayto to blog, gia na kanete proeklogiki douleia gia ton syriza sto internet, ta pragmata tha itan poli kalutera-
    ektos kai an pleon (?) to mono pou sas endiaferei einai na dimosieuetai bathistoxastes analuseis pou kinountai metaksi theorias sunomesias kai koutsompoliou. Se kathe periptwsi, to ligotero pou mporeite na kanete einai na valete tin afisa tou syriza sto blog sas

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. η δουλεία στο internet δεν μπορεί να υποκαταστήσει την δουλεία που πρέπει να γίνεται με άλλους τρόπους. Όμως η κατάσταση που παρουσιάζεται σήμερα είναι πλήρως απαράδεκτη. Κανένας δεν ενδιαφέρεται για τον ΟΛΟ ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ο καθένας για την φράξια του και τους προσωπικούς σταυρούς!

    Η μάχη του σταυρού είναι αυτή που καθορίζει τούτη την εκλογική μάχη. Είναι υποκριτικό σ. "ανώνυμε" να μας εγκαλείς γιατί δεν κάνουμε σωστή προεκλογική δουλειά για τον ΣΥΡΙΖΑ, όταν κανένας στην πραγματικότητα δεν ενδιαφέρεται για αυτό! Από το να σπρώχνουμε σταυρομένα ψηφοδέλτια και να συκοφαντούμε τους αντίπαλους μέσα από αδιαφανείς και ανεξέλεκτες μεθοδεύσεις, προτιμάμε να έχουμε ένα δημόσιο λόγο που δεν είναι αρεστός σε πολλούς γιατί έρχεται κόντρα κυρίως με τις μεθοδεύσεις τους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αγαπητή ΕΟΣ, αφού αναφέρω ότι μόνο γραμμή από τον Τσίπρα δεν παίρνω, επιμένω ότι η αντιπαράθεση πάνω σε πρόσωπα είναι απολιτικ. Το ηγετικό πρόβλημα στην Αριστερά είναι σημαντικό, γιατί όλοι μας έχουμε καεί από "πεφωτισμένες" ηγεσίες και σήμερα "φυσάμε και το γιαούρτι". Ωστόσο δεν μπορεί μια βδομάδα πριν τις εκλογές το θέμα να είναι εάν "εμπιστεύεστε για αρχηγό τον Τσίπρα". Το θέμα είναι εάν εμπιστεύεστε τον ΣΥΡΙΖΑ και έαν με αυτόν οδηγό μπορούμε να προχωρήσουμε αμέσως μετά στην προσπάθεια ανασύνθεσης της Αριστεράς. Δυστυχώς την καθολική φθορά του ΣΥΝ μερικοί "αριστεροί" και "δεξιοί" την μεταφέρανε και στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος υπέστη σοβαρά πλήγματα. Για να ξεκαθαρίσω τη θέση μου, η δική μας Αριστερά μετά τις εκλογές θα βρίσκεται σε σταυροδρόμι και μπροστά της - ελέω και αλλαγής εκλογικού νόμου που ετοιμάζει το ΠΑΣΟΚ και σίγουρα θα τον ψηφίσει η Ν.Δ. και θα εφαρμοστεί αμέσως - θα έχει να διαλέξει δύο δρόμους. Είτε το δρόμο της γερμανικής Αριστεράς, είτε το δρόμο του πορτογαλικού Μπλόκο. Κατ' εμέ ο πρώτος δρόμος είναι ανέφικτος, γιατί ούτε Λαφοντέν έχουμε στην Ελλάδα, ούτε διάσπαση του ΠΑΣΟΚ σε συνδικαλιστικό επίπεπδο διαφαίνεται - άλλωστε έξι χρόνια δεν κουνήθηκε φύλλο στους "πρασινους" συνδικαλιστές παρά την κρίση που περάσε μετά τις εκλογές του 2007 - καθώς το ΠΑΣΟΚ προέρχεται από τους κομματάρχες του Κέντρου και όχι από τη διάσπαση του εργατικού κινήματος, όπως η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία. Αρα νομίζω ότι πιο εφικτό είναι να προχωρήσουμε σε έναν νέο ενιαίο φορέα - δημοκρατικό και ομοσπονδιακού χαρακτήρα όπως το Μπλόκο της Πορτογαλίας - με τους ανένταχτους Αριστερούς, τους τροτσκιστές, τους Μαοϊκούς, τους ανένταχτους Κομμουνιστές, τους Συνασπιστές κ.ά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. σ. redteam
    οι απόψεις μας και οι θέσεις μας για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι καθαρές και γνωστές από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας της ιστοσελίδας μας. Και προφανώς θεωρούσαμε και θεωρούμε ότι στον ΣΥΡΙΖΑ χωράει η Ανανεωτική Πτέρυγα του ΣΥΝ. Ήδη από τον Φλεβάρη είχαμε αναδείξει αυτό το ζήτημα εδώ: Ένα σκουλήκι ψόφιο, να το σκοτώσω δεν μπορώ, να φύγω δεν μ’ αφήνει!..

    Όμως, πρώτιστα σημασία έχει δεν έχει τι θέλουμε εμείς αλλά τι θέλουν τα ίδια τα πολιτικά υποκείμενα που συμμετέχουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Και εδώ υπάρχει πρόβλημα με τον ΣΥΝ επειδή δεν έχει ενιαία θέση απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ολόκληρα τμήματα του ΣΥΝ εναντιώνονται στον ΣΥΡΙΖΑ τόσο σε επίπεδο πρακτικής με την απουσία τους από τις δραστηριότητες του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και επίπεδο θέσεων με την δήλωση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να μετεξελιχθεί και θα πρέπει να παραμείνει μια εκλογική συμμαχία. Όμως αυτή η αντίθεση για τον ΣΥΡΙΖΑ στο εσωτερικό του ΣΥΝ διαπερνά οριζόντια όλες τις ομαδοποιήσεις του.

    Η συμφωνία ή όχι με το ερώτημα που βάζεις: “Το θέμα είναι εάν εμπιστεύεστε τον ΣΥΡΙΖΑ και εάν με αυτόν οδηγό μπορούμε να προχωρήσουμε αμέσως μετά στην προσπάθεια ανασύνθεσης της Αριστεράς.”, δεν μας οδηγεί στο τι πρέπει να κάνουμε αν δεν βάλουμε ορισμένα πρόσθετα στοιχεία. Κατ' αρχάς δηλώνουμε ότι συμφωνούμε να προχωρήσουμε την προσπάθεια ανασύνθεσης της αριστεράς. Όμως ποιον ΣΥΡΙΖΑ να εμπιστευτούμε; Τον ΣΥΡΙΖΑ που ξέραμε ή τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ που κατεβαίνει στις εκλογές με αρχηγό τον Α. Τσίπρα; Αυτόν τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ δεν τον εμπιστευόμαστε και το λέμε καθαρά. Και δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε για αρχηγό του ενωτικού εγχειρήματος της Αριστεράς αυτόν που έχει δηλώσει ότι δεν βλέπει την δημοκρατική μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ και αρνείται την ιδιότητα του μέλους. Και θεωρούμε ολίσθημα και μεγάλο πισογύρισμα ότι αυτός είναι ο αρχηγός της προεκλογικής εκστρατείας.

    Την στάση μας για την προεκλογική εκστρατεία την έχουμε εξηγήσει εδώ:Να διαφυλάξουμε την ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ του ΣΥΡΙΖΑ! πριν γίνει αρχηγός ο Α. Τσιπρας στον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι:

    Το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ με μία μόνη προϋπόθεση μπορεί να προχωρήσει στις εκλογές που έρχονται: Να διαφυλαχθούν και να προβληθούν τα στοιχεία υπέρβασης που εμπεριέχει σε αντιπαράθεση με τα στοιχεία φθοράς και εκφυλισμού που παρουσιάζει ο ΣΥΝασπισμός την τελευταία περίοδο. Το πρόσωπο που θα εμφανίσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην προεκλογική εκστρατεία όχι μόνον δεν θα πρέπει να ταυτίζεται με την εικόνα του ΣΥΝ και να είναι διακριτό απ’ αυτή, αλλά θα πρέπει και δημόσια να διαφοροποιείται από εκείνα τα στοιχεία που έχουν προκαλέσει αγανάκτηση στον κόσμο της αριστεράς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @νένταχτος του ΣΥΡΙΖΑ των μελών25 Σεπτεμβρίου 2009 στις 4:10 μ.μ.

    Κάποιοι πούλησαν τον ΣΥΡΙΖΑ για χάρη του ΣΥΝ. Και τώρα παζαρεύουν την αμοιβή; Τι γίνεται με τα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ και ποιες συνιστώσες επαναδιαπραγματεύονται αυτές τις μέρες τα ποσοστά τους; Οφείλουν να δώσουν στην δημοσιότητα το οικονομικό αλισβερίσι που γίνεται να να μάθουμε και εμείς οι ανένταχτοι αντί πόσων αργυρίων μας πρόδωσαν διάφοροι υπερασπιστές του ΣΥΡΙΖΑ των δημοκρατικών διαδικασιών και των μελών...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Είναι μια καλή κουβέντα, που θα πρέπει να αρχίσει από τις 5 του Οκτώβρη. Μέχρι τότε θα αρκεστώ σε αυτά που παρέθεσα. Με μια επισήμανση μόνο 9 μέρες πριν τις κάλπες. Οσο θα αναφέρεστε πλέον σε ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, μόνο στον ΣΥΡΙΖΑ θα κάνετε κακό. Οι μηχανισμοί του ΣΥΝ (αλλά και άλλων)ούτε που θα συγκινηθούν. Ευχαριστώ και τα λέμε όλοι μας στις 5 του Οκτώβρη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Προς redteam

    Αγαπητέ σ. στην ΕΟΣ βρήκες να κάνεις κριτική; Εδώ τον ΣΥΡΙΖΑ οι σύντροφοί σου τον έχουνε γραμμένο...

    Εκτός από τον Τσίπρα, για δες πως χρησιμοποιεί την έκφραση ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ ο Φώτης Κουβέλης:Ψήφος πολιτικής αντίστασης ο Συνασπισμός της Αριστεράς

    Τουλάχιστον η ΕΟΣ αγωνίζεται για τον ΣΥΡΙΖΑ και όχι για το κάθε μαγαζάκι και παραμάγαζο που σκυλεύει στον ετοιμοθάνατο ΣΥΡΙΖΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Περαστικα Λεωνιδα , ου γαρ οιδασι τι ποιουσι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Χασαμε τον ΑΛΑΒΑΝΟ .

    Θεωρειτε πολιτικη σταση που συναδει με το ηθος

    της αριστερας τη λιποταξια και την

    καιροσκοπικη σιωπη.

    Καποιοι κατηγορησαν τον ΧΑΤΖΗΣΩΚΡΑΤΗ

    για στηριξη των Οικολογων στις ευρωεκλογες

    ( δικαια ,αδιακ δεν το γνωριζω )

    Αληθεια τι θα ψηφισει ο ΑΛΑΒΑΝΟΣ

    στις 4 Οκτωβρη ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Δεν χάσαμε κανένα ΑΛΑΒΑΝΟ!
    Επειδή δεν είναι υποψήφιος αυτό δεν σημαίνει ότι δεν στηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ. Αν ήταν υποψήφιος ήταν προφανές ότι θα έπρεπε να μιλήσει σε κάποια ποεκλογική συγκέντρωση, να βγει και στα κανάλια και θα συνεχιζόταν η κόντρα που του έχουν ανοίξει οι σύντροφοί του. Καλά έκανε και δεν ήταν υποψήφιος σε αυτές τις εκλογές για να μην διατηρείται ο προσωπικός χαρακτήρας στην πολιτική διαφωνία που υπάρχει για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ.

    Όμως, εντύπωση προκαλεί πως ο "άγνωστος" δεν γνωρίζει για τον Χατζησωκράτη τι έκανε με τους οικολόγους, παρ' όλο ότι υπάρχουν επώνυμες καταγγελίες, γνωρίζει ότι χάσαμε τον ΑΛΑΒΑΝΟ και ότι δεν θα ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ; Από την Κουμουνδούρου είναι οι πηγές του; Γιατί δεν μας τις αποκαλύπτει....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Εχει κανει τοσες δηλωσεις και εχει δωσει του κοσμου τις συνεντευξεις στο πολυ προσφατο διαστημα ο "συντροφος" ΑΛΕΚΟΣ.
    Ο θυμωμενος κοσμος του ΣΥΡΙΖΑ και οχι μονον του ΣΥΝ περιμενει να δει τη δικη του συνεισφορα σ`αυτη την κρισιμη για την Αριστερα εκλογικη μαχη.
    Καιροφυλακτει για να μην πω οτι προσδοκα ,ισως και να να προωθει μια εκλογικη ηττα του ΣΥΡΙΖΑ για να τρεξει ως αλλος ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ το βραδυ της 4ης Οκτωβρη για να δηλωσει το "νεο" παρων.

    ΚΟΝΤΟΣ ΨΑΛΜΟΠΣ ΑΛΛΗΛΟΥΙΑ

    Μονον με ορους ψυχολογοκους μπορει να ερμηνευτει το γινατι του.
    Η εγω η κανεις αλλος.
    Παιδιαρισματα γεροντων.

    ΥΓ
    Καμια σχεση δεν εχω με την Κουμουνδουρου
    Εχω την ιδαι αγωνια οπως και συ ανωνυμε για το μελλον του Συριζα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Για σχολιασε μου συντροφε ανωνυμε την αποχωρηση της ΚΟΕ απο την Επιτροπη Πολιτικου Σχεδιασμου και ΜΜΕ παραμονες εκλογων.

    Ποσο συμβαλλει στην ενοτητα του ΣΥΡΙΖΑ και ποσο προωθει τον εκλογικοο μας στοχο ;
    ΠΕΡΙΜΕΝΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ