ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2009

…και η Αριστερά χτενίζεται!



Ο Α. Τσίπρας δήλωσε ότι θα
είναι ικανοποιημένος
αν ο ΣΥΡΙΖΑ
μπει στην βουλή!



Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις σε συνδυασμό με το συστηματικό λάθος που έγινε στο ποσοστό του ΛΑΟΣ στις δημοσκοπήσεις των δύο προηγούμενων εκλογικών αναμετρήσεων, δείχνουν ότι έχει πολλές πιθανότητες να σημειώσει την μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση και να είναι 3ο κόμμα στην νέα βουλή. Υπενθυμίζουμε ότι οι προηγούμενες δημοσκοπήσεις προέβλεπαν τους μισούς σχεδόν ψήφους απ' αυτούς που πήρε στην κάλπη.


Η Α. Παπαρήγα σε σημερινή τηλεοπτική εμφάνιση (14 Σεπτέμβρη 2009) όταν ρωτήθηκε γι αυτό το ενδεχόμενο, εξέφρασε την άποψη πως η άνοδος της ακροδεξιάς δεν είναι πραγματικός κίνδυνος για το λαϊκό κίνημα! Εξήγησε ότι αυτό το φαινόμενο αφορά ενδοαστικές αντιθέσεις και συμπλήρωσε οι αστοί έχουν τους δικούς τους τρόπους να λύνουν τις αντιθέσεις τους και δεν χρειάζονται την βοήθεια της αριστεράς. Στην πραγματικότητα, με αυτές τις δηλώσεις, προαναγγέλλει ότι το ΚΚΕ δεν σκοπεύει να ανοίξει μέτωπο απέναντι στην ακροδεξιά και τον Καρατζαφέρη, γιατί εκτιμά ότι χάνει ψήφους και οπαδούς από μια τέτοια αντιπαράθεση.

Ο ΣΥΝασπισμός αυτή την περίοδο έχει καταναλώσει περισσότερες δυνάμεις για να εναντιωθεί στον Α. Αλαβάνο παρά στον Γ. Καρατζαφέρη. Σε αυτή την αντιπαράθεση εγκλώβισε και τον ΣΥΡΙΖΑ...

Η άνοδος του εκλογικού ποσοστού της ακροδεξιάς – εκτός των άλλων παραγόντων - οφείλεται και στο χαλαρό προεκλογικό κλίμα. Θεωρείται δεδομένο ότι πρώτο κόμμα θα είναι το ΠΑΣΟΚ και κανείς δεν περιμένει ότι αυτό θα κριθεί στην κάλπη την 4η Οκτωβρίου. Επιπλέον - παρά το κλίμα που δημιουργούν τα ΜΜΕ - δεν υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο εκλογικό σώμα για την αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ. Κανένας δεν περιμένει ότι θα αλλάξουν ριζικά τα πράγματα αν κυβερνήσει την χώρα το ΠΑΣΟΚ. Πολλοί όμως θεωρούν ότι η εναλλαγή στην εξουσία βάζει όρια την κυβερνητική ασυδοσία και περιορίζει την αλαζονεία της εξουσίας. Αυτό το χαλαρό προεκλογικό κλίμα υποβοηθά την δημιουργία ρευμάτων μεταφοράς ψήφων ανάμεσα σε συγκοινωνούντες πολιτικούς χώρους. Μια δίαυλος που διευρύνεται είναι ανάμεσα στην Ν.Δ. και το ΛΑΟΣ. Η άλλη είναι ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Ένα ποσοστό αριστερών ψηφοφόρων που έχει ψηφίσει σε προηγούμενες εκλογές ΠΑΣΟΚ προσανατολίζεται να ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ γιατί εκεί αναγνωρίζει ότι υπάρχει πολιτικό επίδικο που θα κριθεί από το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών. Δεν αφορά στην είσοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην βουλή. Αφορά στη μάχη του σταυρού, η οποία θα προσδιορίσει μετεκλογικά τον πολιτικό προσανατολισμό αυτού του χώρου. Αυτοί οι ψηφοφόροι δεν επιστρέφουν για να ενισχύσουν το ενωτικό εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά την Ανανεωτική Πτέρυγα του ΣΥΝ.

Το ΚΚΕ έχει και αυτό να αντιμετωπίσει ενδοκομματικές αντιθέσεις που εκδηλώνονται με αφορμή την μάχη του σταυρού. Η κατανομή των στελεχών ως υποψηφίων είναι σοφά μελετημένη, ώστε να μην αναδειχθούν υπαρκτά προβλήματα, όπως αυτό με την Λιάνα Κανέλλη. Ως γνωστόν η Λιάνα είναι κάτι ανάλογο με την Ανανεωτική Πτέρυγα του ΣΥΝ. Ενώ είναι δημοφιλής στους ψηφοφόρους του ΚΚΕ, ο κομματικός μηχανισμός δεν τρέφει την ίδια εκτίμηση στο πρόσωπό της. Για να μην οξυνθεί αυτή η αντίθεση στην εκλογική διαδικασία, έχει παραχωρηθεί στην Λιάνα ως εκλογικό φέουδο η Α’ περιφέρεια Αθηνών. Στις προηγούμενες εκλογές είχε 23.466 σταυρούς ενώ δεύτερη ήταν η Καφαντάρη Ευθαλία με 9,345 και τρίτος ο Παπακωνσταντόπουλος Ελευθέριος με 5,149 σταυρούς. Όλα τα πρωτοκλασάτα στελέχη, όπως ο Σ. Χαλβατζής, ο Γ. Μαυρίκος και Ι. Πρωτούλης, είναι υποψήφιοι στην Β' περιφέρεια Αθηνών. Όμως, επειδή δημιουργήθηκε πρόβλημα μετά τις προηγούμενες εκλογές, η Αλέκα διάλεξε αυτή τη φορά μια μεσοβέζικη λύση, ώστε να μην θίξει το βουλευτιλίκι της Λιάνας, αλλά και να δώσει στα μέλη του μηχανισμού την επιλογή να ψηφίσουν τον δικό τους άνθρωπο: Ο Θανάσης Παφίλης, που πρόσφατα εκλέχτηκε ευρωβουλευτής, και προφανώς δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την θέση του, τοποθετήθηκε υποψήφιος στην Α’ Αθήνας. Αναμένεται να ανακοινωθεί ως επίσημη δικαιολογία ότι τοποθετήθηκε εκεί ο Θ. Παφίλης για να ενισχύσει το κόμμα επειδή κινδυνεύει να χάσει ψήφους από τον…Α. Τσίπρα!

Φαντάζεστε αν κατέβαινε η Λιάνα στην Β΄ Αθηνών μαζί με τον Σ. Χαλβατζή και τον Γ. Μαυρίκο και έπαιρνε τους διπλάσιους ψήφους απ’ αυτούς, τι πρόβλημα θα είχε το ΚΚΕ; Μετά από ένα τέτοιο αποτέλεσμα κανένας δεν θα πίστευε το Πολιτικό Γραφείο της Κ.Ε. του ΚΚΕ που διαψεύδει ως προβοκατόρικες τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι του ΚΚΕ θέλουν για αντικαταστάτη της Αλέκας στην θέση του Γενικού Γραμματέα του κόμματος την Λιάνα…

Εξάλλου, με Γραμματέα του ΚΚΕ την Λιάνα Κανέλλη και Πρόεδρο του ΣΥΝασπισμού τον Φώτη Κουβέλη, δημιουργούνται βάσιμες ελπίδες για να προχωρήσει το ζήτημα της ενότητας της Αριστεράς. Όταν είχε ρωτηθεί η Λιάνα Κανέλλη πώς αντιμετωπίζει την υποψηφιότητα του Φώτη Κουβέλη ως προέδρου του ΣΥΝ, είχε απαντήσει:

- Βαθύτατα δημοκρατική και πολιτισμένη. Θεωρώ ότι στην παρούσα στιγμή των χαμηλών προσδοκιών και της ιζηματικής απογοήτευσης, η αξιοπρέπεια παραμένει είδος εν ανεπαρκεία και ζητούμενο. Του εύχομαι καλή τύχη, χωρίς τα μιντιακά προνόμια.

Και δεν ήταν η μοναδική φορά που είχε πει καλά λόγια για τον Φώτη…

Μέχρι να ωριμάσουν οι συνθήκες για να γίνουν όλα αυτά απαιτείται αρκετός χρόνος. Γιαυτό είναι πιο ρεαλιστικός στόχος η σύγκλιση με τους «οικολόγους πράσινους», την οποία εξήγγειλε στην προεκλογική περίοδο των ευρωεκλογών ο Α. Τσίπρας. Προς αυτή την κατεύθυνση έχουν ήδη προχωρήσει αρκετά τα πράγματα. Σύμφωνα με στοιχεία που γνωρίζουμε, μέλος του ΣΥΝ, που έχει αναδειχθεί μάλιστα από τα ΜΜΕ σε μπροστάρη της περιβαλλοντικής προστασίας, θα είναι υποψήφιος βουλευτής των οικολόγων - πράσινων. Αναμένουμε την ανακοίνωση του ψηφοδελτίου τους για να αποκαλύψουμε μερικές ενδιαφέρουσες πτυχές αυτού του ζητήματος, που αφορούν γενικότερα προβλήματα άσκησης πολιτικής αλλά και διαπλοκής με κέντρα εξουσίας.

4 σχόλια :

  1. Οντως η περιέργεια με τρώει για το εξέχον στέλεχος των ανανεωτικών , που θα κατέβει υποψήφιος βουλευτής με τους οικολόγους. Στα αλήθεια. Αυτό που μάλλον σου διαφεύγει είναι ότι πολύ κόσμος από την βάση των ανανεωτικών θα ψηφίσει οικολόγους, όχι γιατί έτσι του είπαν αλλά γιατί έτσι κρίνει σωστό. Οπότε ποιοί θα σταυρώσουν Κουβέλη και λοιπούς; Γι αυτό η ηγεσία των ανανεωτικών έχει φαγωθεί να τα βρεί με τους οικολόγους και να φύγει από τον ΣΥΝ. Τους φεύγει κόσμος προς τα εκεί. Ιδια είναι κι η λογική του Τσίπρα νομίζω. Εχεις σκεφθεί ποτέ ότι ίσως, ίσως, δεν συμφέρει τους Οικολόγους να τα βρούνε με τους ανανεωτικούς; Αλλωστε σε ένα από τα τελευταία συνέδριά τους είχε καταψηφιστεί η σχετική πρόταση. Τώρα λένε ότι δεν ανήκουν ούτε στη Δεξιά, ούτε στην Αριστερά και σε τελευταία ανάλυση γιατί να φορτωθούν τους φθαρμένους μεσήλικες ( και μερικούς υπερήλικες ) τύπου Κουβέλη, Χατζησωκράτη, Μαργαρίτη κ.λ.π.; Καλέ μου σύντροφε , τα πράγματα σ αυτές τις εκλογές , αλλά κυρίως μετά, είναι πιο πολύπλοκα, πιο ανοιχτά , πιο σύνθετα από το << επαναστάτης Αλαβάνος >> εναντίον δολοπλόκου, πατροκτόνου κ.λ.π. Τσίπρα. Κι αν θές και την γνώμη μου ούτε στο ΚΚΕ είναι τόσο απλά τα πράγματα όπως τα περιγράφεις. Με συντροφικούς χαιρετισμούς ένας που ανήκει; ανήκε; στην ανανεωτική αριστερά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ανένταχτος, πρώην ψηφορόρος του ΣΥΡΙΖΑ15 Σεπτεμβρίου 2009 στις 5:31 μ.μ.

    Το αν ο Αλαβάνος είναι επαναστάτης δεν μπορεί να απαντηθεί με μια κουβέντα. Όμως ότι ο Τσίπρας είναι τυχοδιώκτης και άνευ ερεισμάτων φαίνεται από την πρώτη στιγμή που τον βλέπει κανείς. Το κύριο πρόβλημα για μένα είναι ότι όλοι αυτοί οι μηχανισμοί έχουν φάει τα ψωμιά τους. Ζουν και αναπαράγονται από την κρατική επιδότηση! Και αυτό είναι το κύριο πρόβλημα που υπάρχει σήμερα με τις εκλογές. Αν επιβιώσουν οικονομικά μπαίνοντας στην βουλή. Πολιτικά με τέτοια κρίση του δικομματισμού και σε συνθήκες γενικότερης οικονομικής κρίσης, αν αυτή η Αριστερά βάζει στόχο το 3% για να μπει στην βουλή, καλύτερα να διαλυθεί εδώ και τώρα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "Ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ για να ενισχύσουν την Ανανεωτική Πτέρυγα!!!.Ψηφίζεις ΣΥΡΙΖΑ αλλά βγαίνει ο Κουβέλης πλειοψηφία!!,γίνεται πρόεδρος του ΣΥΝ και μαζί με την Κανέλλη!!!που εντωμεταξύ εχει γίνει γραμματέας του ΚΚΕ!!φτιαχνουν την ενότητα της Αριστεράς!!."
    Το τόσο εξυπνο και δηκτικό σας χιούμορ αποτελει βάλσαμο για ολους μας τούτες τίς δύσκολες μέρες.Ο νέος χιουμοριστικός πρσανατολισμός του σαιτ σίγουρα θα αποδειχθει πολύ πιο χρήσιμος απο τον προηγούμενο.Προτείνω στο αριστερό ακρο να μπει και στήλη ανάλογων ανεκδότων.Πάντα τέτοια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και πλάκα κάνουμε (για γραμματέα Κουβέλη &Λιάννη) και μιλάμε σοβαρά (για υποψήφιο το μέλος του ΣΥΝ που παζάρευε σε πιο ψηφοδέλτιο θα είναι και τελικά θα πάει στους οικολόγους πράσινους)...
    Αρκεί βέβαια ο αναγνώστης να μπορεί να κάνει τις διακρίσεις!... Δεν χρειάζεται πολύ μυαλό για να το καταφέρει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ