ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2009

Ο Χότζας και ο …φούρνος του


από τις εκλογες 2000


Σχεδόν όλα τα ΜΜΕ παρουσιάζουν σήμερα τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ ως εξής:

Εγκρίθηκε ομόφωνα η πρόταση του Συνασπισμού για συλλογική κατάθεση ψηφοδελτίου από τη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ. Τις επόμενες ημέρες θα συζητηθούν περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων ώστε να υπάρχει αντιπροσώπευση όλων των συνιστωσών και να διασφαλιστεί η μη συνεργασία των εκλεγόμενων με το ΠΑΣΟΚ σε πιθανή πρόταση συνεργασίας.

Κι όμως, αυτό που εγκρίθηκε από την Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ δεν αποτελεί τελικά πρόταση του ΣΥΝ, αλλά του Μ. Γλέζου και άλλων συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ. Αρκεί να διαβάσει κάποιος τις απόψεις που ακούστηκαν στις συνεδριάσεις της γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ τις προηγούμενες μέρες για να δει πραγματικά ποιος δημιούργησε το θέμα, ποιός όξυνε την κατάσταση και μετά έκανε στροφή 180 μοιρών. Είναι δημοσιευμένες σε προηγούμενα σημειώματά μας. Αυτή η τεχνητή πόλωση είναι δημιούργημα της ταχτικής που έχει επιλέξει η ομάδα Τσίπρα. Και σε αυτό το σημείο επαληθευτήκαμε όταν μερικές μέρες πριν γράφαμε (Σχέδιο διάλυσης ΣΥΡΙΖΑ και ΣΥΝ από την ομάδα Τσίπρα):

Σε αυτές τις εκλογές θα προσπαθήσει να παίξει το χαρτί του ΣΥΡΙΖΑ οξύνοντας παράλληλα την αντιπαράθεσή της με άλλες συνιστώσες, ετοιμάζοντας το έδαφος για την οριστική ρήξη στις επόμενες εκλογές που θα ακολουθήσουν σύντομα

Με την προηγούμενη στροφή που είχε κάνει η ομάδα Τσίπρα είχε ευθυγραμμιστεί πλήρως με την ανανεωτική πτέρυγα στα ζητήματα αντιμετώπισης του ΣΥΡΙΖΑ και είχε καταφέρει σε αυτή την γραμμή να ενοποιήσει τον ΣΥΝ απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ. Όμως με την τελευταία κίνηση που έκανε αθέτησε αυτές τις συμφωνίες και άδειασε την ανανεωτική πτέρυγα, η οπαία απείλησε ότι θα φύγει από τον ΣΥΝ και δεν θα κατεβάσει υποψήφιους στον ΣΥΡΙΖΑ στις προσεχείς εκλογές. Κάποιοι που άνοιγαν σαμπάνιες πριν δυο μέρες στην Κομουνδούρου, σήμερα παρακολουθούν κατηφείς τις εξελίξεις. Χθες το βράδυ όμως, κάποιοι άλλοι, μετά την λήξη της συνεδρίασης της γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, έπιναν μπύρες και διέδιδαν ότι τελειώσαμε οριστικά με τους «ανανεωτικούς». Αυτές οι πολιτικές επιθυμίες των «οπαδών» του Τσίπρα δυστυχώς μετά από λίγες ώρες διαψεύθησαν…

Είναι προφανές ότι πριν από τις εκλογές κανένας δεν παίρνει την ευθύνη της διάσπασης. Κανένας δεν πρόκειται να φύγει, γιατί όλοι γνωρίζουν ότι αν φύγουν από το μαντρί, δεν μπορούν να βγάλουν βουλευτή. Βέβαια έτσι που κατέληξαν τα πράγματα στον ΣΥΝ, κινδυνεύει να μην βγει βουλευτής ο Α. Τσίπρας. Στην μάχη της κατευθυνόμενης σταυροδοσίας δεν είναι σίγουρο ότι μπορούν να τηρηθούν συμφωνίες σε αυτό τον χώρο. Μήπως νομίζει ότι μπορεί να βγει βουλευτής με τους ψήφους της νεολαίας του ΣΥΝ, της ΡΟΖΑΣ, του ΚΟΚΚΙΝΟΠΡΑΣΙΝΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ και μερικών παρόμοιων άλλων; Μάλλον θα πρέπει να κάνει ακόμα αρκετές κωλοτούμπες για να εξασφαλίσει το βουλευτιλίκι…

H μεγάλη ζημιά για τον ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη γίνει από αυτή την προσχεδιασμένη όξυνση που δημιούργησε η ηγεσία του ΣΥΝ για να επιλύσει τις δικές της εσωτερικές αντιθέσεις. Η εικόνα που προβλήθηκε προς την κοινωνία για την μεγάλη μάχη της καρέκλας, στην οποία είχε επιδοθεί ολόκληρος ο ΣΥΝ για να κάνει τον Α. Τσίπρα διπλοθεσίτη, είναι αποκρουστική και απωθεί τον κόσμο που έβλεπε με θετικό μάτι το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για ηθική κατάπτωση που δεν μπορεί να αντισταθμιστεί με οποιεσδήποτε «αριστερές» προεκλογικές διακηρύξεις. Η μεγάλη ζημιά στην ηθική υπόσταση της αριστεράς δεν έγινε από τις δηλώσεις του Π. Κοροβέση, αλλά από αυτές τις πρακτικές της ηγεσίας του ΣΥΝ απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ...

Τραυματισμένος από αυτή την ιστορία βγαίνει και ο ΣΥΡΙΖΑ των μελών, των εκλεγμένων οργάνων και των ανακλητών εκπροσώπων. Όλα αυτά τα ζητήματα μπήκαν στην άκρη ενόψει της εκλογικής μάχης. Κι όμως η προεκλογική μάχη θα μπορούσε να είναι μια μάχη πολιτικής και οργανωτικής συγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ. Να ανοίξουν μητρώα μελών του ΣΥΡΙΖΑ και να εγγραφούν μέλη. Να συγκροτηθούν οργανώσεις που θα συμμετέχουν στην προεκλογική εκστρατεία και να προετοιμαστούν για την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές που να εκλέξει με δημοκρατικό τρόπο την ηγεσία του. Όμως όλα αυτά πάνε πίσω, και ίσως να μην προλάβουν να γίνουν ποτέ. Η μάχη όλων των μαχών, η μάχη του σταυρού θα κυριαρχήσει στην προεκλογική εκστρατεία του ΣΥΡΙΖΑ και από την έκβασή της θα κριθεί τελικά το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ…


Και όλοι το γνωρίζουν αυτό, γιαυτό δεν ενδιαφέρονται στην πραγματικότητα για τα προεκλογικά προγράμματα και άλλα παρόμοια πολιτικά ζητήματα, όπως επίσης για τα ζητήματα που παραμένουν ανοικτά για την πολιτική συγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ για τα οποία ως γνωστόν υπάρχουν αγεφύρωτες διαφωνίες . Πιθανότατα αυτές οι διαφωνίες, που δυστυχώς δεν μπορούν να επιλυθούν τώρα, θα χρησιμοποιηθούν και πάλι ως όχημα τακτικών ελιγμών και εσωτερικών αντιπαραθέσεων για ανατροπή των εσωτερικών συσχετισμών. Όμως αυτές οι αντιπαραθέσεις αφήνουν παγερά αδιάφορη την μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου που προσέβλεπε με ελπίδα στο ενωτικό εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ. Τα τραύματα που έχει υποστεί από τις τυχοδιωκτικές πολιτικές του ΣΥΝ δεν επουλώνονται εύκολα

12 σχόλια :

  1. Εμπρός να οικοδομήσουμε τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ ενάντια στην εκλογική συνεργασία ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ...

    Μαύρο στους πολιτικάντιδες καρεκλοκένταυρους του ΣΥΝ και τους παραγοντίσκους που τους ακολουθούν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι το λιγότερο υποκριτικό το κόμμα που μέσα στις αντιφάσεις του -και δεν είναι λίγες- διακινδυνεύει τη διάσπασή του για την προώθηση του εγχειρήματος να είναι πάλι στη μπούκα. Ντροπή και αίσχος. Μας ενοχλεί όψιμα ο Τσίπρας, που σε τελευταία ανάλυση δεν είναι περσόνα αλλά πρόεδρος συνιστώσας κι όχι άλλοι που είναι μόνο περσόνες. Αλλά περσόνες με γαλόνια .Λες και είμαστε στρατός. Εύγε. Συνεχίστε τη γκρίνια ακόμη και τώρα που βρέθηκε λύση ψάχνοντας να βρείτε την πατρότητα- μητρότητα της λύσης αυτής. Κάντε και copy right. Ξέρουμε ποιοι θα κολλάν αφίσες και θα τρέχουν -στις εκλογές και όχι μόνο- άλλωστε και δεν είναι αυτοί που αφιερώνουν το χρόνο τους σε μπλογκ και επιθέσεις. Καλή δύναμη και καλό αγώνα σε όσους/ες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 1.ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΝΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΤΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΗΣ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΣΥΝΙΣΤΩΣΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ
    ΠΟΣΑ ΠΗΡΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΘΕ ΣΥΝΙΣΤΩΣΑ!
    2. ΚΑΘΕ ΣΥΝΙΣΤΩΣΑ ΝΑ ΔΗΛΩΣΕΙ ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ.
    3. ΠΟΣΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΕΧΕΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ - ΣΕ ΠΟΙΑ ΣΥΝΙΣΤΩΣΑ ΑΝΗΚΕΙ ΚΑΘΕΝΑΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ - ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΜΙΣΘΙΑΣ.
    ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΝ ΥΠΟΘΕΤΟΥΜΕ ΑΛΛΑ ΕΚΤΙΜΟΥΜΕ ΟΤΙ ΚΑΙ ΑΥΤΗ Η ΣΥΝΙΣΤΩΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΤΑ ΙΔΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δηλαδή αν κατάλαβα καλά πρόεδρο της ΚΟ θα εκλέξουν μόνο οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ που θα ψηφίσουν στις εκλογικές περιφέρειες που θα εκλέξει (ελπίζω να εκλέξει) βουλευτή ο ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό με πλειοψηφικό σύστημα αφού στις περισσότερες περιφέρειες θα εκλεγεί ένας.

    Ανέκδοτο:
    Δημοκρατικές διαδικασίες στον ΣΥΡΙΖΑ

    Κι ένα πιο ωραίο (ανέκδοτο):
    Πλουραλιστική έκφραση του ΣΥΡΙΖΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ Ανώνυμε 11:ο1
    Τάπες όλα!
    Συμφωνώ απόλυτα.
    Ιδίως στο:

    Ξέρουμε ποιοι θα κολλάν αφίσες και θα τρέχουν -στις εκλογές και όχι μόνο- άλλωστε και δεν είναι αυτοί που αφιερώνουν το χρόνο τους σε μπλογκ και επιθέσεις. Καλή δύναμη και καλό αγώνα σε όσους/ες μπουν σ'αυτόν.

    Και για τον ΕΟΣ:
    Καλή η κριτική σας αλλά ως πότε; Και την ημέρα των εκλογών, τα ίδια;
    Νομίζετε ότι έτσι βοηθάτε;

    Και τι φαντάζεστε ότι εμείς πετάμε στα σύνεφφα, ή είμαστε πανετυτυχείς, αυτό όμως δεν μας εμποδίζει να αγωνιζόμαστε στο φουλ για το καλύτερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Φίλε Γιάννη Κ,

    Μη δίνεις τόση σημασία στους αρχηγούς και στους ηγέτες.

    Μετά τις εκλογές και τώρα μάλιστα που η βάση του ΣΥΡΙΖΑ κινείται (και λόγω ΙΝΤΕΡΝΕΡΤ) με μεγάλες ταχύτητες και απαιτήσεις, θα θέσει επί τάπητος και ανυποχώρητα τις δημοκρατικές διαδικασίες που, να με συγχωρείς, τώρα λοιδωρείς.
    Καλό Αγώνα λοιπόν!
    Και θα τα πούμε στις 5/10.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κόπηκε το κεφαλάκι του Αλέκου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Nα ζήσουμε να τον θυμόμαστε!
    Και να θυμόμαστε μαζί και τις αυταπάτες μας για μια άλλη αριστερά! Βεβαίως, το πρόβλημα δεν ξεκίνησε τώρα. Το βλέπαμε να αναπτύσσεται σιγά - σιγά, χωρίς κανείς να κάνει να αναλαμβάνει την ευθύνη να βγάλει προς τα έξω (με την ένταση που χρειάζεται)τα καυτά ζητήματα (λ.χ. τη διάλυση της νικηφόρας ΠΟΣΔΕΠ από τους ανανεωτικούς).
    Τώρα τι κάνουμε; Οι εκλογές είναι μία πολιτική μάχη και για να τη δώσεις πρέπει πρώτα από όλα να έχεις πίστη. Και την πίστη αυτή, δυστυχώς, ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ την έχασε. Αλλωστε, μετά τις εκλογές περιμένουμε (πάλι) τα μεγάλα μαχαίρια, αν και τότε το διεκδικούμενο θα είναι το κουφάρι του ΣΥΡΙΖΑ.
    Οσον αφορά τα περί "γκρίνιας" και τα "περί ντροπής και αίσχους" που ο παραπάνω σχολιαστής αποδίδει σε όσους βλέπουν μπροστά τους, να πάρει το θάρος να τα πεί στον απλό ψηφοφόρο που μπορεί να μη ξέρει τα πολλά, αλλά έχει πιάσει το ζήτημα και καταλαβαίνει ότι για άλλη μία φορά οι μηχανισμοί και οι καρέκλες είναι πάνω από την πολιτική.
    Α !!Και κάτι ακόμη!
    Τα μαγαζιά (ή τα εργαλεία στο πιο κομψό) είναι χρήσιμα όταν κάνουν τη δουλειά τους. Και εν προκειμένω ο ΣΥΝ έγινε χρήσιμο εργαλείο μέσω του ΣΥΡΙΖΑ, όταν δηλαδή βοήθησε να ακουστεί μιά άλλη ΑΡΙΣΤΕΡΑ. Τώρα, με τις επιλογές που κάνει, είναι χρήσιμος μόνο για την ηγεσία και το μηχανισμό του και επιζήμιος για την κοινωνία και την αριστερά.
    Και κάτι τελευταίο. Μήπως πρέπει, τώρα που πέφτει το μεγάλο στρίμωγμα και ξέρουμε όλοι ότι το μέλλον (έτσι που το πάνε) είναι προδιαγεγραμμένο, να ξυπνήσουμε; Δηλαδή να αγνοήσουμε τα "περί ντροπής και αίσχους" και να ζητήσουμε επ' απειλή εκλογικής αποχής (και όχι μόνο) το μητρώο μελών και το δικαίωμα να ακούγεται η βάση.
    ΘΑ ΕΙΧΕ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΗ ΠΛΑΚΑ. Αντί προεκλογικής συγκέντρωσης, συγκέντρωση "μελών" που διεκδικούν από τις ηγεσίες τους το προχώρημα του εγχειρήματος και επιτέλους δικαιώματα. Βεβαίως, όλοι όοοι θα συμμετάσχουν θα πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με ασπίδες κατά του φτυσίματος. ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ όμως θα είχε πολύ μεγάλη πλάκα και εν πάση περιπτώσει θα ήταν μία ελπίδα και ένα νέο ξεκίνημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΠΕΡΑΣΤΙΚΑ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μάλλον κάποιοι τον μόνο αγώνα που έχουν δώσει στην ζωή τους είναι οι προεκλογικές μάχες! Μακάρι να έδιναν με το ίδιο πάθος και τις μάχες στο μαζικό κίνημα...

    Καλό βόλι σύντροφοι,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Φίλε ftanei-pia

    Ευχαριστώ για το αισιόδοξο μήνυμά σου.
    Εγώ όπως κατάλαβες είμαι πολύ απογοητευμένος και θυμωμένος.
    Δεν ξέρω τι σε κάνει να πιστεύεις (κι εύχομαι να επαληθευτείς) οτι το θεμα των δημοκρατικών διαδικασιών θα τεθεί μετά τις εκλογές και δεν θα θαφτεί κατώ από την (μετεκλογική) επικαιρότητα όπως γίνεται συνήθως.
    Δεν λοιδωρώ τις δημοκρατικές διαδικασίες αλλά τους "αρχηγούς" και "ηγέτες" που δεν δίνεις σημασία.

    Παρ όλα αυτά δεν θα πάψω να διεκδικώ (εστω και σαν ουτοπία) την μεγαλύτερη "καρέκλα" που μπορεί να έχει ένα αριστερό σχήμα.
    Την καρέκλα του απλού μέλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Τελικά αυτή την φυγή του Αλέκου δεν την περιμέναμε .Κρίμα στην ιστορία του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ