ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2009

Θα εμπιστευόσασταν αυτόν για αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ;




Η συζήτηση στον ΣΥΡΙΖΑ έχει πάρει λάθος δρόμο, από την εμμονή της ομάδας του Α. Τσίπρα να διεκδικήσει την αρχηγία του. Όμως το πραγματικό πρόβλημα είναι άλλου, και αφορά την συγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ. Και σε αυτό το ζήτημα είναι σαφείς οι πολιτικές διαφορές των θέσεων του Α. Αλαβάνου και του Α. Τσίπρα. Αυτό είναι το κύριο ζήτημα που προσπαθούν κάποιοι να το βάλουν στην άκρη, με αφορμή τις εκλογές.

Οι πολιτικές των ίσων αποστάσεων απέναντι στην αντιπαλότητα των πολιτικών γραμμών που εκφράζεται με την σύγκρουση Αλαβάνου –Τσίπρα, στην ουσία κουκουλώνουν τον πραγματικό χαρακτήρα των αντιθέσεων που διαπερνούν τον ΣΥΡΙΖΑ και γίνονται πεδία ανάπτυξης μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων και τακτικών ελιγμών, που λειτουργούν σε τελική ανάλυση διαλυτικά για το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ...
Οι πρόσφατοι τακτικοί ελιγμοί της ομάδας Τσίπρας στα ζητήματα της αρχηγίας του ΣΥΡΙΖΑ, μεταφέρουν το πεδίο αντιπαράθεσης σε δυτερεύουσες αντιθέσεις που επιτρέπουν μεγαλύτερη ευελιξία στους χειρισμούς με τεχνιτές οξύνσεις και ανάλογες υποχωρήσεις, ώστε να εμπεδωθεί ο ηγετικός ρόλος του Α. Τσίπρα στον ΣΥΝ αλλά και να αλλάξει η αρνητική εικόνα του σε ένα μέρος των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ.

10 σχόλια :

  1. Στροφή του ΣΥΝ σχετικά με τον ΣΥΡΙΖΑ;
    http://aristerosxima.blogspot.com/2009/09/blog-post_5045.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η σημερινή πρόταση Τσίπρα είναι επανάληψη του σεναρίου του 2004: Δεν θέλουμε τον ΣΥΡΙΖΑ, είστε γκρουπούσκουλα, κωλόγεροι, με ψυχολογικά προβλήματα και ανύπαρκτοι και μας τα σπάτε, αλλά σας χρειαζόμαστε για να μπούμε στη Βουλή. Οπότε πάρτε και μια πρόταση - απάτη που:
    1. Πετάει τον Αλαβάνο εκτός ΣΥΡΙΖΑ.
    2. Βάζει τον Τσίπρα ελέω Πάκη Παυλόπουλου άτυπο προεκλογικό αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ (θα ζητήσει τη διασταλτική ερμηνεία για τον περιορισμό των τηλεοπτικών εμφανίσεων).
    3. Βάζει την Ανανεωτική ελέω ΜΜΕ και εκλεγμένων βουλευτών να καθορίσει το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ.
    4. Αφαιρεί από τις μέλλουσες διαδικασίες του ΣΥΡΙΖΑ τη δυνατότητα να ορίσουν το τι θα είναι και πώς θα εκπροσωπείται ο ΣΥΡΙΖΑ.
    5. Εξαφανίζει την απαίτηση δέσμευσης όλων των υποψήφιων βουλευτών να υπακούσουν τον ΣΥΡΙΖΑ για μείζονα ζητήματα (στήριξη ή ανοχή σε κυβέρνηση).
    6. Στέλνει την πλουραλιστική εκπροσώπηση εκεί που την έστειλε και το 2004 (στην αγνότητα, την τιμιότητα, τις καλές προθέσεις και την ντομπροσύνη της Κουμουνδούρου).
    7. Δεν αναιρεί κανένα από όσα ταλαιπώρησαν τον ΣΥΡΙΖΑ μετά τον Δεκέμβρη και έτσι εγγυάται ένα πολύ κακό αποτέλεσμα (επικοινωνιακή πολιτική, αρχηγικά στοιχήματα, στάση απέναντι στο ΠΑΣΟΚ, θάψιμο αντισυστημικών χαρακτηριστικών).

    Πού πήγε η αρμοδιότητα της βάσης του ΣΥΡΙΖΑ να αποφασίζει; Εκχωρήθηκε στην Πασοκόφιλη μέλλουσα κοινοβουλευτική ομάδα. Πού πήγε η κατακαϋμένη βάση που θα μιλούσε στην επικείμενη σύσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ;
    Τις μπούρδες για τη συλλογική ηγεσία και τους άμυαλους πανηγυρισμούς ορισμένων ότι τάχα υποχώρησε ο ΣΥΝ, θα τις μετρήσουμε από την πρώτη κιόλας βδομάδα. Θα δούμε ποιοι θα βγαίνουν στα κανάλια, ποιος θα είναι εκπρόσωπος τύπου, ποιοι θα καθορίσουν το πολιτικό πλαίσιο, ποιος θα είναι ελέω Πάκη επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.

    Όσο για αυτούς που είπαν ναι σε αυτή την πρόταση; Ή εξαγοράστηκαν με την κρατική επιχορήγηση ή όσα λέγανε στη γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ τα λέγανε για πλάκα. Τέτοιο δούλεμα ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ θα το φυσάει και δεν θα κρυώνει. Καλύτερα από την αρχή να είχαμε λύση Τσίπρα και τέρμα. Και δεν θα χάναμε τόσο χρόνο, και πιθανά να μπορούσαν να μπουν όροι για να μην πάμε όπως στις ευρωεκλογές.

    Υ.Γ. Ο διακριτός ρόλος του Αλαβάνου ποιος θα είναι; Υποψηφιότητα στην Ευρυτανία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "Διασταλτική ερμηνεία" για τον Τσίπρα αλλά... δεν υπάρχει αρχηγός!...
    Να δω τι άλλες μαλακίες θα ακούσουμε!!!.
    Θα συμφωνήσω με τον "syriza" και θα επιμείνω στην ερώτηση του:
    -Πού πήγε η αρμοδιότητα της βάσης του ΣΥΡΙΖΑ να αποφασίζει;
    ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΔΥΑΣΚΕΨΗ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΝΑ ΤΗΣ ΔΟΘΕΙ ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ.
    Αυτονόητος αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ εδω που φτάσαμε τουλάχιστον να είναι αυτός που δεσμεύεταινα υλοποιήσει τις αποφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ στο συντομότερο χρόνο.
    ΣΥΡΙΖΑ ΝΑΙ!!!
    ΣΥΝ/συριζα ΟΥΤΕ ΜΕ ΣΦΑΙΡΕΣ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΜΙΑ ΑΝΤΙΠΡΟΤΑΣΗ (;) ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΝ ("συνθετική" πρόταση Τσίπρα)

    Ο ΣΥΝ, λοιπόν, δεν μπορεί μόνος του να μπει στη Βουλή. Αυτό είναι ολοφάνερο. Ιδίως με την προοπτική συμμετοχής στις εκλογές ανταγωνιστικού σχήματος. Χρειάζεται τον ΣΥΡΙΖΑ. Ευχαρίστως, αλλά πώς;

    Το ότι χρειάζεται τον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται από αυτή την, αριστοτεχνική ομολογουμένως, ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΗ κωλοτούμπα και την αρνητική μεν αλλά μετ' επαίνων στάση της "ανανεωτικής" πτέρυγας. Όμως παρ' όλα αυτά θεωρώ ότι δεν είναι τίποτε περισσότερο από έναν ελιγμό. Έξυπνο μεν, ελιγμό δε.

    Και εξηγούμαι:

    1) Ποιος υπερπροβάλεται στις τηλεοράσεις σκανδαλωδώς και με την ανοχή των άλλων τάσεων του ΣΥΝ; Τα στελέχη της "ανανεωτικής" πτέρυγας. Άρα μπαίνουν στο κυνήγι της σταυροδοσίας με πολύ περισσότερες πιθανότητες με κίνδυνο να υπεραντιπροσωπεύονται (όπως συμβαίνει τώρα) σε σχέση με την πραγματικότητα, δηλαδή με την πραγματική τους δύναμη σε ΣΥΝ (μειοψηφία) και πολύ περισσότερο στο ΣΥΡΙΖΑ (ισχνή μειοψηφία). ΕΝΑ ΤΟ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟ!

    Ποιοι άλλοι προβάλλονται; Άλλα στελέχη του ΣΥΝ (Λαφαζάνης, Δραγασάκης, Βούτσης κ.λπ.), εκ παραδόσεως ή εξ ευκολίας ή για άλλους λόγους. ΔΥΟ ΤΑ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΑ!

    Ποιος άλλος έχει τη δυνατότητα υπερπροβολής; Το Γραφείο Τύπου. Του ΣΥΡΙΖΑ; Ε, όχι βέβαια, γιατί δεν υπάρχει! Και δεν υπάρχει γιατί με ευθύνη του ΣΥΝ, και παρά το γεγονός ότι είναι απόφαση των συνδιασκέψεων του ΣΥΡΙΖΑ η ίδρυσή του, ουδέποτε έγινε πραγματικότητα. Τι υπάρχει; Μα το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ. ΤΡΙΑ ΤΑ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΑ!

    Ποιος έχει το μηχανισμό έτσι ώστε με κατευθυνόμενη σταυροδοσία να εκλέξουν τον (έστω ανένταχτο, αλλά πάντως εύκολα διαχειρίσιμο) βουλευτή που θα επιθυμούσαν. Οι συνιστώσες; Μάλλον όχι. Οι ανένταχτοι; Ούτε λόγος! Ο ΣΥΝ; Χμμμμμ! ΤΕΣΣΕΡΑ ΤΑ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΑ!

    Και έτσι έχουμε μια Κοινοβουλευτική Ομάδα ακριβώς όπως την επιθυμούμε ημείς οι γραφειοκράται! Και μετά εσείς δεν πα να ζητάτε συνέδρια και συνδιασκέψεις, εμείς θα πορευτούμε μέχρι τις επόμενες εκλογές με την Κ.Ο. θα γράφουμε την Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ (γιατί αυτή λειτουργεί πάνω στην αρχή της ομοφωνίας και της απόλυτης ισχύος του βέτο) στα παλαιότερα των υποδημάτων μας. Έτσι θα μπορούμε να λειτουργήσουμε από καλύτερα μετερίζια, διαιωνίζοντας τη γραφειοκρατία μας...

    Σύντροφοι αυτό είναι μπανανόφλουδα. Ωραία, γυαλιστερή, καταπληκτική, αριστοτεχνική, πλην όμως μπανανόφλουδα. Και εμείς δεν πρέπει να κάνουμε το λάθος να την πατήσουμε.

    Δεν θα σας την πετάξουμε στα μούτρα! Θα έρθουμε κοντά σας και αφού σας χτυπήσουμε συντροφικά και φιλικά την πλάτη θα σας πούμε: "Μπαγασάκοι, ωραία η παγιδούλα σας, όμως εμείς την αποφύγαμε και θέλουμε αμέσως τουλάχιστον τη μισή από την μπανάνα που είστε έτοιμοι να καταβροχθίσετε."

    Μια εναλλακτική πρόταση:

    1. Η Γραμματεία αποφασίζει τους τρόπους για την ισότιμη (ακόμα και σε βάρος της μεγαλύτερης συνιστώσας) συμμετοχή των συνιστωσών και των ανένταχτων στην κοινοβουλευτική ομάδα (ακριβώς επειδή δεν κατερχόμαστε στις εκλογές με τους ίδιους όρους, όπως εξηγήθηκε πιο πάνω). Δεσμεύεται δε γραπτώς γι' αυτό.

    2. Η Γραμματεία αποφασίζει και δημιουργεί επί τόπου Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ. Όλα τα άλλα Γραφεία όλων των συνιστωσών μπαίνουν στην ανεργία για όλη την προεκλογική περίοδο.

    3. Οι κεντρικές ομιλίες και η παρουσία στο ντιμπέιτ κ.λπ. γίνονται όχι από έναν, αλλά από περισσότερους (Τσίπρας, Αλαβάνος, Γλέζος, Μπανιάς κ.λπ.) ή και δύο δύο, τρεις τρεις κ.λπ.

    4. Τον πρόεδρο της Κ.Ο. δεν τον αποφασίζει η Κ.Ο. αλλά η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρόεδρος αυτός είναι προσωρινός και θα αντικατασταθεί με απόφαση είτε του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ είτε της εκλεγμένης Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ σε κοινή συνεδρίαση με την Κ.Ο.

    5. Η Γραμματεία δεσμεύεται με συγκεκριμένο τρόπο και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τη διεξαγωγή Συνεδρίου των Μελών του ΣΥΡΙΖΑ.

    Σύντροφοι, μια και τώρα πια οι αποφάσεις σας δεν είναι "αμετάκλητες" αυτό θα μπορούσε να είναι μια συμβιβαστική πρόταση, νομίζω. Ή μήπως όχι;

    Λίγη προσπάθεια ακόμα δεν βλάπτει...

    RaindogNafplio

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αλήθεια σε ποια εποχή νομίζετε ότι ζούμε;
    Οι ίντριγκες αυτές δεν έχουν καμία σχέση με την ανανεωτική και ριζοσπαστική αριστερά, ούτε η είσοδός της στη βουλή είναι αυτοσκοπός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αγαπητοι Συναγωνιστες!

    Με μεγαλο προβληματισμο παρακολουθω τις εξελιξεις και για μια ακομα φορα συνειδητοποιω οτι την ωρα των μεγαλων προκλησεων λειτουργουμε με την λογικη αυτου που χυνει την καρδαρα με το γαλα... Ισως να μην ειναι αρκετα πολιτικο αυτο, αλλα δυστυχως ειναι η πραγματικοτητα.
    Αν και ανηκω σε οργανωση που δεν ανηκει στο ΣΥΡΙΖΑ (ανηκω στην ΕΔΗΝ-νεολαια παναγουλη) , ειλικρινα δεν μπορω να πιστεψω αυτο που συμβαινει...Αντι να βρουμε ενα τροπο να κατεβουμε συντεταγμενα και ενωμενα σε αυτη τη μαχη προσπαθουμε απο μονοι μας να "βγαλουμε τα ματια μας"? Σε τι βοηθαει αυτη η ιστορια?
    Χθες δημοσιευτηκε ενα αρθρο μας στην Αυγη με τιτλο " Στοχος η συνευρεση της Αριστερας και της Προοδου", το οποιο θα σας προτεινα να το διαβασετε. Ειναι ο προβληματισμος καποιων ανθρωπων που μπορει μεν σωματικα να ειναι εξω απο τον ΣΥΡΙΖΑ αλλα ψυχικα ειναι.
    Σας χαιρετω και καλη ανταμωση στους μεγαλους αγωνες που ερχονται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αν θέλουμε να σκεφτόμαστε με όρους πραγματικού κόσμου θα πρέπει να αποδεχτούμε τα όρια που βάζει η σκληρή πραγματικότητα, θα πρέπει να αποδεχτούμε ότι οι παρθενογενέσεις δεν ανήκουν στη σφαίρα της πραγματικής πολιτικής.
    Θα πρέπει να δεχτούμε ότι η συγκρότηση ενός φερέγγυου μαζικού φορέα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, είτε αυτός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ των ονείρων μας είτε ένας καινούριος φορέας, μπορεί να γίνει μόνο με τις υπάρχουσες πολιτικές δυνάμεις που μπόρεσαν μέσα από τεθλασμένες διαδρομές να φτάσουν στη συγκρότηση του σημερινού ΣΥΡΙΖΑ και ίσως κάποιες άλλες (από το χώρο της αντικαπιταλιστικής αριστεράς για να μην παρεξηγούμαστε) με τις οποίες έχουμε κοινή πολιτική αισθητική και αντικειμενικές συγγένειες. Κόμματα, φορείς, ομάδες, οργανώσεις, μεμονωμένα ανένταχτα πρόσωπα που ήδη ξέρουμε που είτε συνδέθηκαν είτε όχι με την μέχρι τώρα πορεία του είναι τα υλικά με τα οποία μπορούμε να συνθέσουμε τον επιθυμητό και συγχρόνως εφικτό μαζικό φορέα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς στη χώρα μας. Σ’ αυτό το ασαφές και χωρίς πολλές εγγυήσεις σχέδιο δεν έχουν θέση όσοι πολέμησαν το ΣΥΡΙΖΑ άλλοι ανοιχτά και άλλοι συγκαλυμμένα, όσοι χαρακτηρίζουν το ριζοσπαστισμό αριστερισμό, όσοι από τη μεταπολίτευση έκαναν σημαία τους τον κυβερνητισμό (άλλοτε ως “αριστερό” εκσυγχρονισμό και άλλοτε ως “αριστερό” μεταρρυθμισμό). Δεν έχουν θέση στο ΣΥΡΙΖΑ οι εκφραστές των πολιτικών του εθνικού ακροατηρίου. Αν παρ’ όλα αυτά δεν έγινα κατανοητός… δεν έχουν θέση στο ΣΥΡΙΖΑ η ηγεσία και τα στελέχη της “ανανεωτικής” πτέρυγας.
    Οι υπόλοιποι (πλειοψηφία του ΣΥΝ, άλλες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, ανένταχτοι) σαφώς δεν αποτελούμε ένα τάγμα αγγέλων απαλλαγμένων από υστεροβουλίες, με άμεμπτο παρελθόν και λαμπερό μέλλον. Όμως το ένστικτο της αυτοσυντήρησης και μια θεμιτή δόση πολιτικού ρεαλισμού επιβάλλουν να τα βρούμε μεταξύ μας, να εξετάσουμε με κατανόηση την πρόταση του Τσίπρα και να καταλήξουμε σε μια απόφαση που δεν θα τσαλακώνει κανένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το μοναδικό που έχει προσφέρει ο Α. Τσίπρας από την ώρα που ανέλαβε την ηγεσία του ΣΥΝ είναι η αντιπαλότητα με τον Α. Αλαβάνο. Ψήγμα πολιτικής πέρα απ' αυτό δεν έχουμε δει. Και να σημειωθεί ότι παρόλες τις αδυναμίες του ο Α. Αλαβάνος είναι η πιο ενδιαφέρουσα και καλή προσωπικότητα που έχουμε δει να αναδεικνύεται σε ηγετική θέση στην Αριστερά σε όλη την περίοδο μετά την μεταπολίτευση. Πώς θα γίνει να μας αφήσει ήσυχους ο Αλέξης;Πώς θα γίνει να σταματήσειη κοινωνία να γελάει μαζί μας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. 1.Kαι βέβαια η πρόταση Τσίπρα που πέρασε είναι λαμογιά. Όλοι ξέρουμε ποιοί στο τέλος θα εκλεγούν βουλευτές, όλοι ξέρουμε οτι αυτός είναι ένας Δούρειος Ίππος που θα επιτρέψει στον βουλευτή πλέον πρόεδρο Τσίπρα να παλλαγεί και δια της λαικής -πλέον -ψήφου απο την "αντικειμενική δύναμη του Συριζα. Είναι όμως αυτή πολιτική ή τυχοδιωκτισμός;Τί θα αφήσει πίσω της πέρα απο την έλλειψη πλέον φερεγγυότητας του ΣΥΝ απέναντι σε οποιοδήποτε φορέα θελήσει στο μέλλον να συνεργαστεί με τον ΣΥΝ; Καταλαβαίνετε σε ποιό επικίνδυνο κι ολισθηρό δρόμο οδηγεί ο τυχοδιωκτισμός Τσίπρα-Καρίτζη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. είναι πολύ λυπηρό το ότι στήσατε ολόκληρη σελίδα προκειμένου να συμβάλετε κι εσείς στη διαίρεση. Το να κατηγορήτε κάθε λίγο τον Συν και τον Τσίπρα δεν βοηθάει το χώρο. Τις προτάσεις σας και την καλή σας διάθεση χρειαζόμαστε όχι τις κατινιές

    ΑπάντησηΔιαγραφή


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ