ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Παρασκευή 28 Αυγούστου 2009

Κι όμως δεν “διαλύθηκε” ο ΣΥΡΙΖΑ!


Απογοητεύτηκαν όλοι όσοι περίμεναν την διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ με την υπόθεση ΚΟΡΟΒΕΣΗ. Μερικοί απ' αυτούς που δεν μπορούν να συγκρατήσουν την απογοήτευσή τους τώρα στρέφονται εναντίον του βουλευτή και τον καταγγέλλουν ότι συμβιβάστηκε και υπέγραψε "δηλώσεις μετάνοιας" και άλλα παρόμοια...
Μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι όλοι ικανοποιημένοι με τον τρόπο που έληξε το ζήτημα. Από το περιβάλλον του προέδρου του ΣΥΝ σ. Αλ. Τσίπρα , ο οποίος δεν είχε γλιτώσει από τα πυρά του βουλευτή, σχολιαζόταν ότι «όση ζημιά ήταν να γίνει έγινε» με τις επίμαχες δηλώσεις. Γι΄ αυτό άλλωστε δεν παρέστη στη χθεσινή συζήτηση ο σ. Τσίπρας.

Επίσης, χθες μοναδικός απών από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ο Ι. Δραγασάκης, ο οποίος με γραπτή δήλωσή του, η οποία έκανε ιδιαίτερη αίσθηση, κάνει λόγο για «ολισθηρή και αδιέξοδη πορεία» που ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις ευρωεκλογές. Κατηγορεί τον κ. Κοροβέση ότι «για να υπηρετήσει τις όποιες δικές του ιδιαίτερες επιδιώξεις έχει επιδοθεί απρόκλητα σε μια πρωτοφανή προσπάθεια κατασυκοφάντησης και απαξίωσης ενάντια στον Συνασπισμό, στην ιστορία του, στα μέλη και στελέχη του, στην ηγεσία του, αλλά τελικά πλήττει πολιτικά και ηθικά τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ». Του καταλογίζει μάλιστα ευθέως ότι «προωθεί την άποψή του περί διάλυσης του ΣΥΝ και διάχυσής του στον ΣΥΡΙΖΑ, καταφεύγοντας σε αθέμιτα, συκοφαντικά, απαξιωτικά και προσβλητικά μέσα».
Κάποιοι στον ΣΥΝασπισμό θα πρέπει να καταλάβουν κάποτε ότι άλλο πράγμα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλο πράγμα ο ΣΥΝασπισμός. Όλος ο κόσμος που δεν είναι κομματικά ενταγμένος σε κάποια συνιστώσα του, συσπειρώνεται και υποστηρίζει το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ για τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που έχει και όχι γιατί αποδέχεται και ταυτίζεται με κάποια από τις συνιστώσες του. Το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ δεν αποτελεί γραμμική συνέχεια άλλα τομή στην ιστορία της Αριστεράς. Με αυτή την έννοια, το παρελθόν και η ιστορία της κάθε συνιστώσας δεν εξαγνίζεται και δεν μπαίνει στην άκρη επειδή συμμετέχει στον ΣΥΡΙΖΑ. Το γεγονός ότι υποστηρίζουμε το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ, αυτό δεν σημαίνει ότι θεωρούμε θετικό το παρελθόν και την ιστορία του ΣΥΝ. Κάθε άλλο μάλιστα! Η θέση μας για τον ΣΥΝασπισμό και την ιστορία του είναι καθαρή και δεν αναιρείται από την συμμετοχή του στον ΣΥΡΙΖΑ. Με την στάση που κρατάει τον τελευταίο καιρό προσπαθεί να γυρίσει σε αυτό το παρελθόν, που φάνηκε ότι με το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ πήγε να εγκαταλείψει και να αναζητήσει την ανασύνθεση της αριστεράς και όχι την αυτοεπιβεβαίωση και την εκλογική του σωτηρία. Τον Απρίλη σε ένα κείμενό μας γράφαμε:

Ο ΣΥΝ γεννήθηκε μέσα σε συνθήκες μιας συνολικότερης και μακροχρόνιας ήττας της Αριστεράς, μιας ήττας που αγκαλιάζει όλες τις εκδοχές της. Η εμφάνισή του ΣΥΝ στο πολιτικό προσκήνιο δεν έφερνε καλά μαντάτα. Όχι μόνον δεν εμπεριείχε καμία ελπίδα για μια άλλη πορεία της Αριστεράς αλλά εμπέδωσε την υποταγή και τον συμβιβασμό με τις δυνάμεις του αστισμού. Η δημιουργία του ΣΥΝ επικύρωσε και με οργανωτικό τρόπο την ηγεμονία των αντιλήψεων του Λ. Κύρκου και της παρέας του σε ένα ευρύτερο χώρο της κομμουνιστικής αριστεράς. Και αυτή την αλήθεια, οι σ. του «αριστερού ρεύματος», θα πρέπει να την παραδεχτούν κάποτε ανοιχτά. Όπως παράλληλα θα πρέπει να οριοθετηθούν και από το παρελθόν τους, με διαφορετικό τρόπο απ’ αυτό που οριοθετήθηκαν μέσω των πολιτικών συντεταγμένων του ΣΥΝ. Και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, διότι επιβιώνουν αρκετά στοιχεία από το ΚΚΕδικο παρελθόν, κυρίως με την μορφή πολιτικών πρακτικών και αντιλήψεων, που στις τωρινές συνθήκες αναδύονται με ιδιαίτερο τρόπο. Και αυτά τα στοιχεία ίσως αναδειχθούν στο άμεσο μέλλον ως πιο σημαντικό πρόβλημα από τις πολιτικές θέσεις της ανανεωτικής πτέρυγας. Η αναβίωση μεθόδων οργανωτικού ελέγχου για την επιβολή πολιτικών επιλογών όπως επίσης και λογικές χειραγώγησης του μαζικού κινήματος είναι μερικά απ’ αυτά τα στοιχεία που έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα για το παρόν και το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ. Ο μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα νέο πολιτικό σχηματισμό είναι μια υπέρβαση με την οποία μπορεί να ξεπεραστεί αυτό το παρελθόν με γόνιμο και δημιουργικό τρόπο. Το ανακάτεμα της τράπουλας ήδη έχει γίνει. Έχει έρθει η ώρα να αρχίσει το παιχνίδι…

Και αυτά συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι ισχύουν!

5 σχόλια :

  1. Που πας ρε Καραμήτρο;

    Τα μέλη του ΣΥΝ εκφράζουν πιο αυθόρμητα και πιο αληθινά τις απόψεις τους, γιατί δεν χειρίζονται την ιδιαίτερη εκείνη κομματική διάλεκτο που χρησιμοποιούν τα στελέχη του. Ίδου λοιπόν πως αντιλαμβάνεται ένα μέλος του ΣΥΝ την γραμμή της ηγεσία του και την αναπαράγει με τα δικά του εκφραστικά μέσα. Από το δημοσίευμα από την σημερινή ΑΥΓΗ:

    Ο Συνασπισμός είναι κόμμα, δεν είναι "συνιστώσα"

    ...Όλα αυτά ώς που φτάσαμε στον ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή στη συμμαχία του Συνασπισμού με τα διάφορα εξωκοινοβουλευτικά μορφώματα, κινήσεις και ομάδες. Το ιστορικό αυτής της συμμαχίας είναι γνωστό και δεν χρειάζεται να το περιγράψω.

    ...Αποκορύφωμα όλων αυτών ήταν η στάση τους στα γεγονότα του περασμένου Δεκέμβρη, που μπορεί να ικανοποίησε τα διάφορα "γκρουπούσκουλα", άρχισε όμως να διώχνει από κοντά μας τον κόσμο της αριστεράς.

    ...Σ' αυτό δεν πρωτοστατούν μονάχα οι ηγεσίες των συμμάχων, αλλά όπως φαίνεται και δικά μας στελέχη με πρώτον και καλύτερο τον σ. Αλαβάνο. Μ' ένα λόγο σιγά σιγά υποβιβαζόμαστε και από κόμμα γινόμαστε "συνιστώσα".

    ...Όσο για τους τωρινούς μας συμμάχους του ΣΥΡΙΖΑ, όσοι το επιθυμούν και συμφωνούν μαζί μας μπορούν να γίνουν μέλη μας ή να παραμείνουν οπαδοί.


    Καλά κρασιά,σύντροφοιτου ΣΥΝ! Μετά από λίγο διάστημα θα κάνετε παρέα με το ΝΑΡ και το ΚΚΕ Μ-Λ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητέ " ..."Ένωση" (!) Οπαδών ΣΥΡΙΖΑ"
    Οφείλω να εκφράσω τα ειλικρινή μου όσο και θερμότατα συγχαρητήρια, που πάντα καταφέρνεις, ότι και να συμβαίνει, ότι και να έχει συμβεί, να είσαι ο μόνος δικαιωμένος από τις εξελίξεις, και ΟΛΟΙ οι άλλοι, πάντα να "μη μπορούν να συγκρατήσουν (sic) την απογοήτευσή τους".
    Επίσης είναι πολύ εντυπωσιακά ανεξάντλητο το οπλοστάσιο σου των κειμένων σου, που έχουν γραφτεί δύο έως τέσσερις μήνες πριν το γεγονός που σε δικαιώνει και απογοητεύει όσους δεν μπορούν να συγκρατήσουν την απογοήτευσή τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ σωστά τα λες φίλε "Ανώνυμε"! Και για τα θερμότατα συγχαρητήριά σου,θέλουμε να σου κάνουμε ένα δώρο με ιστορική αξία. Αν μπορείς πέρασε από τα γραφεία μας να σου δωρίσουμε μια σειρά από τα διαλεχτά έργα του μεγάλου μας ηγέτη και καθοδηγητή Κιμ Ιλ Σουνγκ.

    Υ.Γ. Μόνον έκανες κάποιο λάθος στην μέτρηση! Οι απόψεις μας για τον ΣΥΝ, που όπως ομολογείς και εσύ δικαιώνονται σήμερα, δεν είναι δύο ως τεσσάρων μήνών! Είναι από τότε που ιδρύθηκε ο ΣΥΝ, δηλαδή πάνω από 17 χρόνια!...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. υπαστυνόμος Σαϊνης28 Αυγούστου 2009 στις 6:17 μ.μ.

    Οι έρευνες για την διαπίστωση της αλήθειας θα πρέπει να στραφούν προς άλλες κατευθύνσεις: Τα τεκμήρια της ενοχής ή της αθωότητας θα πρέπει να αναζητηθούν στο ΣΟΕ του Τροχανά. Εκεί έπαιξαν όλα τα λεφτά και μάλλον τα έχασαν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Θα διαλυθει μια και καλη στις εκλογες που ερχονται.
    μην ανησυχειτε καθολου για αυτο

    ΑπάντησηΔιαγραφή


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ