ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Δευτέρα 25 Μαΐου 2009

Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι...

24/02/2000

Συνέντευξη Τύπου του ΣΥΝ και των "Οικολόγων-Εναλλακτικών" για την ανακοίνωση της εκλογικής τους συνεργασίας

Κοινή συνέντευξη Τύπου έδωσαν ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος, ο Ευρωβουλευτής Μιχάλης Παπαγιαννάκης και οι Αναστασία Ανδρεαδάκη, πρώην βουλευτής, Νίκος Ηλιόπουλος και Γιάννης Σχίζας, εκπρόσωποι των "Οικολόγων- Εναλλακτικών".

Στη συνέντευξη Τύπου ανακοινώθηκε η εκλογική συνεργασία του ΣΥΝ με τους "Οικολόγους Εναλλακτικούς. Σε εκείνες τις εκλογές ο ΣΥΝ πήρε 3.2% και 219.880 ψήφους. Όλη η συνέντευξη είναι δημοσιευμένη εδώ:[Συνέντευξη]

10 σχόλια :

  1. Επίσης στις Ευρωεκλογές 2004 πήραν:

    Συνασπισμός (254.447) 4,16%
    Οικολόγοι Πράσινοι (40.873) 0,67%
    Οικολόγοι Εναλλακτικοί (284)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο Ν. Κωνσταντόπουλος τότε έλεγε:

    ..Η συνάντηση των αντιλήψεων και των δυνάμεων της Αριστεράς και της Οικολογίας, είναι ένα από τα μεγάλα στρατηγικά προβλήματα της εποχής μας...

    Όμως, μάλλον ούτε οι "δυνάμεις", αλλά και ούτε οι "αντιλήψεις" συναντήθηκαν, όχι μόνον στην Ελλάδα, αλλα διεθνώς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευτυχώς, την συμμαχία με τους οικολόγους που δεν πέτυχε ο …μεγάλος ΣΥΡΙΖΑ, την κατόρθωσε ο μικρός ΣΥΡΙΖΑ (ΑΝΤΑΡΣΥΑ) Εκεί συμμετέχουν οι «Oικολόγοι Εναλλακτικοί»!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το 2004 οι “Οικολόγοι εναλλακτικοί (Μιχ. Δερτούζος)” που είχαν κατέβη στις εκλογές δεν είναι οι ίδιοι που κατεβαίνουν τώρα με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Αν και δεν συγκέντρωσαν τότε ούτε 300 ψήφους πανελλαδικά, δεν το έβαλαν κάτω και κατέθεσαν ξανά υποψηφιότητα.Όμως, αυτή τη φορά το πρωτοδικείο δεν τους αναγνώρισε το όνομα "οικολόγοι εναλλακτικοί"...

    Οι “οικολόγοι εναλλακτικοί” που κατεβαίνουν με το ψηφοδέλτιο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ αυτοχαρακτηρίζονται ως “αντικαπιταλιστική οικολογία”, αλλά οι υπόλοιποι σύντροφοί τους αποφάσισαν τους χαρακτηρίζουν “ριζοσπαστική οικολογία”. Φαίνεται ότι όλοι στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ θέλουν να λέγονται “αντικαπιταλιστές” και όχι “ριζοσπάστες”. Όμως επειδή μέχρι χθες διεκδικούσαν και την “ριζοσπαστική” αριστερά (βλέπε ΜΕΡΑ κλπ), τώρα δεν μπορούσαν ξαφνικά να μην χρησιμοποιούν πουθενά τον όρο “ριζοσπαστική”. Γι αυτό και το φόρτωσαν στους “οικολόγους εναλλακτικούς”, παρ' όλο ότι ποτέ δεν έχουν αυτοχαρακτηριστεί ως ...τοιούτοι! Αποκαλυπτική είναι και η ιστοσελίδα τους που δεν αναφέρει την “ριζοσπαστική οικολογία” πουθενά, αλλά ούτε και την ...ΑΝΤΑΡΣΥΑ(!;) (http://www.ecoalter.gr/)

    Όμως, ο πιο ένθερμος υποστηρικτής της ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι ο “ΠΟΝΤΟΣ &ΑΡΙΣΤΕΡΑ”. Θα έπρεπε κανονικά να είναι η 12 συνιστώσα ή να μπει στην θέση της ΟΚΔΕ. Υπάρχει μάλιστα τόσο ενθουσιασμός που σφιερώνει και ποιηματάκια στην αγαπημένη του ΑΝΤΑΣΥΑ:

    Τ΄ΑΛΛΑ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΝΤΟ ΛΕΝ ‘
    ΜΗ ΔΙ’ΤΕΝ ΣΗΜΑΣΙΑΝ.
    ΓΡΑΨΟΝ ΑΤΑ ΣΑ ΚΑΚΑΛΑ Σ’
    ΚΑΙ ΨΗΦ’ΣΟΝ ΑΝΤΑΡΣΙΑΝ
    (http://pontosandaristera.wordpress.com/)

    Ελπίζουμε αν φτιάξει κυβέρνηση κάποτε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ να μην δώσει σε αυτούς το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ή το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ και δούμε να καίγονται βιβλία της ιστορίας και άλλα παρόμοια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. βάλε και συ ένα "ΟΙΚΟΛΟΓΟ" στο ψηφοδέλτιό σου! ΜΠΟΡΕΙΣ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ο "Ναι μεν ...αλλά"27 Μαΐου 2009 στις 9:43 π.μ.

    Είπαμε, να κάνουμε πολιτική αντιπαράθεση με τους "οικολόγους πράσινους", αλλά να μην τους αντιμετωπίζουμε με κουκουέδικες μεθοδολογίες! Η παρουσίαση της επιστολής της κ. Πέλας Καλογήρου μετον βαρύγδουπο τίτλο: "ΑΠΟΧΩΡΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ ΝΟΙΩΘΟΝΤΑΣ ΝΤΡΟΠΗ!!!" από πολλές ιστοσελίδες του ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα τέτοιο δείγμα. αν δε το πιστεύετε, ρίχτε μια ματιά εδώ:
    http://syriza-vyrona.pblogs.gr/2009/00/401208.html
    Επίσης, διαβάστε και στα σχόλια την απάντηση των οικολόγων πράσινων. Εμένα μου φαίνεται πειστική...

    Όμως, εκείνο που είναι το προβληματικό σε αυτή την επιστολή είναι ο χρόνος. Αν κυρία μου, είχες όλες αυτές τις διαφωνίες με τους "οικολόγους πράσινους" γιατί δεν αποχωρούσες τον ...Δεκέμβη και αποχωρείς σήμερα που οι δημοσκοπήσεις τους δείχνουν πάνω από τον ΣΥΡΙΖΑ;...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Βιάζεσαι και εκτίθεσαι "ναι μεν αλλά"...

    Αν πρόσεξες η επιστολή αποχώρησης της Καλογήρου είναι τον Γενάρη του 2009, για την ακρίβεια λίγες μέρες μετά τον βομβαρδισμό της Γάζας και την πολιτική ίσων αποστάσεων ανάμεσα στους σφαγείς σιωνιστές και τον παλαιστινιακό λαό που κράτησαν οι οικολόγοι πράσινοι. Ουδεμία σχέση με τη σημερινή συγκυρία και από όσο ξέρω καμία σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ.

    Όσο για την απάντηση των οικολόγων σε τι ακριβώς σου φαίνεται πειστική;

    Για όσους ξέρουν πρόσωπα και πράγματα στην Πρέβεζα η "κυρία σου" κατά πώς την αποκαλείς υποτιμητικά ήταν και είναι από τους πρωταγωνιστές στην προσπάθεια να αρθρωθεί μια διαφορετική πολιτική στην Πρέβεζα.

    Για την ακρίβεια ήταν επικεφαλής σχήματος της αντικαπιταλιστικής αριστεράς (ΝΑΡ, ΚΚΕ μλ κλπ) σε μια πόλη που ο δήμαρχος είναι ΣΥΝ, υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ.
    Από αυτούς τους ολίγους που έδωσαν αγώνες για τον Αμβρακικό. Και με σημαντικές ευαισθησίες για το δράμα του παλαιστινιακού λαού με συμμετοχή σε επισκέψεις, αποστολές κλπ. Προφανώς και αυτό έπαιξε ρόλο στην αποχώρησή της.

    Τέλος για την πειστικότητα της απάντησης: Οι ίδιοι οι οικολόγοι πράσινοι τη θεωρούσαν σαν το δημόσιο πρόσωπό τους στην Ήπειρο. Το ότι δεν ήταν ποτέ μέλος, μάλλον συμβαίνει επειδή δεν έχουν γενικώς μέλη (δηλαδή τοπικές ή περιφερειακές κινήσεις). Δεν νομίζω να υπάρχει "τοπική οργάνωση Πρεβέζης" εκτός κι αν ανήκουν στον τομέα Β', δηλαδή δεν εμφανίζονται δημοσίως ώστε να προετοιμάζουν το παράνομο τμήμα.

    Επομένως μην βιάζεσαι για να μην εκτίθεσαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ο "Ναι μεν ...αλλά"28 Μαΐου 2009 στις 2:35 π.μ.

    Η επιστολή της κ. Πέλα Καλογήρου δεν γράφει ημερομηνία. Όμως, αν το ψάξεις θα βρεις ότι είναι πράγματι γραμμένη τον Γενάρη. Και σε αυτό πράγματι έκανα λάθος και το ομολογώ.

    Όμως, αυτό είναι ακόμα πιο χειρότερο για εκείνους τους ΣΥΡΙΖΑΙΟΥΣ που βρήκαν μια παλιά επιστολή και την παρουσιάζουν σήμερα. Εμένα μου ήρθε το link στην σελίδα χθες με e-mail και επομένως θεώρησα ότι το δημοσίευμα στο οποίο παρέπεμπε είναι πρόσφατο. Επίσης, εκτός από e-mail η επιστολή αυτή αναδημοσιεύεται πρόσφατα και ηλεκτρονικά, όπως εδώ:
    Τετάρτη, 27 Μάιος 2009 http://adacamino.blogspot.com/2009/05/o.html

    Η κριτική μου επικεντρώνεται στην πρακτική κάποιων ΣΥΡΙΖΑΙΩΝ και όχι προφανώς την κ.Πέλα Καλογήρου, την οποία δεν γνωρίζω εκτός από το περιεχόμενο της επιστολής της. Και αυτά τα στοιχεία της κριτικής δεν αναιρούνται από το πότε γράφτηκε η επιστολή. Αντίθετα μάλιστα ενισχύονται από το γεγονός της παλαιότητας της επιστολής.

    Όμως θεωρώ ότι υπάρχουν μερικά εύλογα ερωτήματα σχετικά με την δική σου απάντηση.
    Αν η κ. Καλογήρου ήταν επικεφαλής ενός σχήματος συνεργασίας ΝΑΡ - ΚΚΕ μ-λ, μου είναι προφανές ότι δεν μπορεί να ήταν στους Οικολόγους Πράσινους! Δεν γνωρίζω να έχει συμβεί αλλού μια τέτοια συνεργασία και μου είναι πάρα πολύ δύσκολο να πιστέψω ότι αυτοί οι πολιτικοί σχηματισμοί θα συνεργάζονταν και θα έβαζαν ως αρχηγό της συνεργασίας τους κάποιον που ανήκει στους Οικολόγους Πράσινους. Τουλάχιστον θα διάλεγαν «Οικολόγο εναλλακτικό»…. Όπως επίσης δεν μπορώ να πιστέψω ότι την επικεφαλής αυτής της συνεργασίας "οι ίδιοι οι οικολόγοι πράσινοι τη θεωρούσαν σαν το δημόσιο πρόσωπό τους στην Ήπειρο".

    Εξάλλου, όπως γράφεις στην συνέχεια: "Το ότι δεν ήταν ποτέ μέλος, μάλλον συμβαίνει επειδή δεν έχουν γενικώς μέλη", στην πραγματικότητα αναιρεί το ζήτημα της "αποχώρησης". Βέβαια τα θέματα της πολιτικής κριτικής στους Ο.Π. που περιέχει η επιστολή της παραμένουν, αλλά ο τίτλος "ΑΠΟΧΩΡΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ ΝΟΙΩΘΟΝΤΑΣ ΝΤΡΟΠΗ!!! " είναι τουλάχιστον παραπλανητικός και παραπειστικός. Τελικά η κ. Καλογήρου, μπορεί να είναι αρχηγός της συνεργασίας ΝΑΡ – ΚΚΕ μλ και να αποχωρεί από τους Ο.Π, αλλά φαίνεται ότι έχει μόνον εμπιστοσύνη στους ΣΥΝασπιστές. Μια ματιά εδώ είναι αρκετά αποκαλυπτική: http://synlefkada.pblogs.gr/2009/01/h-pela-apanta-stoys-o-p.html


    Υ.Γ. Δεν είναι μόνον ο ΣΥΡΙΖΑ που δεν έχει μέλη! Είναι και οι Οικολόγοι Πράσινοι. Γι αυτό μόνο οι ψηφοφόροι» και όχι τα μέλη μπορούν να …μεταπηδούν από το ένα κόμμα στο άλλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δεν χρειάζεται να μπερδεύεσαι:

    Η κ.Καλογήρου είναι γνωστή σαν προοδευτική, οικολόγος και αριστερή στην περιοχή εδώ και χρόνια. Με δράση στο θέμα του περιβάλλοντος, αλλά και στο θέμα των δικαιωμάτων, των φυλακών, των κρατουμένων κλπ. Πρώτα αποτέλεσε την επικεφαλής του δημοτικού σχήματος (2006) και μετά προσχώρησε στους Πράσινους (2007). Η επιλογή της αυτή μάλιστα ήταν η αφορμή να παραλύσει το δημοτικό σχήμα που δεν μπορούσε να ανεχτεί ως επικεφαλής έναν μη δηλωμένο και νταβραντισμένο επαναστάτη ριζοσπάστη, αντικαπιτστή κοκ κομμουνιστή.
    Όταν σου λέω ότι γενικώς βιάζσαι, δεν στο λέω με κακή πρόθεση, αλλά όπως και να το κάνουμε βιάζεσαι να φτάσεις στα συμπεράσματα που ήδη έχεις. Έτσι και στο θέμα των δημοτικών - βουλευτικών.

    Το ότι "δεν έχουν μέλη" δεν αφορά τους Ο-Π γενικά, αλλά τους Ο-Π στην περιοχή. Επομένως και το "δεν συμμετείχε σε τοπική ή περφερειακή κίνηση" που έγραφε η απάντηση των Ο-Π είναι συνδικαλιστική ντρίμπλα. Το θέμα δεν είναι ακριβώς αν είχε κομματική κάρτα. Το γεγονός είναι ότι ήταν υποψήφια βουλευτής των Ο-Π και εκπροσωπούσε για καιρό τους Ο-Π δημοσίως στην τοπική κοινωνία και ειδικά στον αγώνα για τον Αμβρακικό. Προσωπικώς δεν ξέρω τα εσωτερικά τους.

    Τέλος αυτό που κάνουν μερικοί του ΣΥΡΙΖΑ εγώ δεν θα το έκανα, δεν το θεωρώ όμως τρομακτικό σκάνδαλο. Η αντιπαράθεση δηλαδή με το ΚΚΕ, με το ΠΑΣΟΚ, με το ΛΑΟΣ γίνεται αποκλειστικά με δεδομένα του τελευταίου τριμήνου; Πόσο μάλλον για ένα κόμμα σχετικώς άγνωστο στο ευρύ κοινό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ο "Ναι μεν ...αλλά"28 Μαΐου 2009 στις 6:57 μ.μ.

    Τελικά φίλε "ανώνυμε" συμφωνούμε! Η ουσία όλου του ζητήματος περιέχεται στην δήλωσή σου: "εγώ δεν θα το έκανα"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ